Spar op til 38% på gaver og smagekasser 🍷 Klik her

Whisky

Find de allerbedste whisky fra nær og fjern. Whisky er langt mere end skotsk single malt. Der er masser af fremragende whisky i verdensklasse at gå på opdagelse i.

Pris
Fadlagring
Serveringsforslag
Varegruppe
Producent
Land
Område
Underområde
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Anmeldelser
Undertype
Populære
Fine Wine
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 267 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 8

Produkter pr. side
36
72
108
144

Verdens bedste whisky

De bedste skotske, danske, irske og svenske whiskyer. Amerikansk bourbon i verdensklasse. Røget whisky, sødmefuld whisky, fadlagret og ikke-fadlagret whisky. Eller hvad med fremragende japansk whisky? Den perfekte whisky til Whisky Sour? Eller Sazerac? Det hele finder du lige her på siderne. Og du kan læse om hver enkelt.


Den amerikanske forfatter Joel Rosenberg har sagt, at det eneste, han har brug for, er ’nok søvn for to, nok whisky til tre og nok kvinder til fire’. Vi kan hverken hjælpe med søvn eller kvinder, men vores udvalg af whisky, nærmest religion for mange skotter, burde være nok til at tilfredsstille den kræsne kender. Om du drikker den, som den er, om du er til sødmefuld eller røget, Jameson, Ardbeg eller Talisker. Speyside, Highlands eller Islay.


Hele verden har efterhånden smag for whisky. Så meget, at eksporten af whisky bidrager med over 4,25 milliarder pund årligt til den britiske økonomi.


I 1725 lukkede englænderne ned for den skotske produktion af whisky. Derfor begyndte skotterne at producere i det skjulte. En løsning for mange var at producere om natten, så man ikke kunne se røgen. Derfor fik det navnet “moonshine” – et ord, der stadig holder ved, når man taler om ulovligt hjemmebrænderi. Nedlukningen stoppede først i 1823.

Kærligheden til whisky er i det hele taget svær at holde nede. Mens salg af alkohol var forbudt i USA under Forbudstiden fra 1920 til 1933, var det lovligt at købe whisky på apoteket, hvis man havde en lægeerklæring. I samme periode voksede den store, amerikanske apotekerkæde Walgreens fra 20 til 400 apoteker over hele landet.


Skotsk whisky

Skotland er for mange synonymt med whisky – og når en amerikaner bestiller i ”Scotch” er det en skotsk whisky. Det smukke land er inddelt i fem regioner: Highlands, Lowlands, Speyside, Campbeltown og Islay. Hver har de deres karakteristiske kendetegn og typiske smag og aroma, selvom de ikke er skrevet i sten. 


Dansk whisky

Den danske whiskyproduktion har ikke århundreder på bagen som det berømte skotske destillerier, men den korte historie til trods, markerer de danske destillerier sig allerede nu på verdensplan med whisky, der kan måle sig med de bedste og ofte vinder store, internationale konkurrencer. Fynske Mosgaard vandt f.eks. guld ved World Spirits Awards 2020 for Mosgaard Whisky #4Peated Single Malt. 


Svensk whisky

Sverige kom før Danmark, når det gælder whiskyproduktion. Prisvindende Mackmyra så dagens lys i 2009, da fire ingeniørstuderende fik ideen. Allerede i 2012 blev destilleriet kåret som Europas Bedste Destilleri ved International Wine and Spirits Competition.


Japansk whisky

Japansk whisky er anerkendt verden over. Nogle japanske whiskyer har hentet stor inspiration i Skotland, mens andre er helt deres egne. Produktionen er også ældre end mange tror. Det første maltdestilleri åbnede i 1923 og i de hundrede år siden har et mindre antal destillerier defineret japansk whiskyproduktion. I det 21. århundrede er produktionen dog eksploderet mange flere, innovative destillerier.


Vidste du at

 • Der hvert sekund bliver solgt 42 flasker whisky - alene fra Skotland.
 • At der er over 20 millioner whiskyfade i Skotland - men kun lidt over fem millioner skotter.
 • Hvis man lagde fadene i forlængelse af hinanden, ville de kunne nå 30.000 kilometer.
 • Et 30 år gammelt whiskyfad fra Macallan i 2019 blev solgt som det dyreste nogensinde. Og prisen? 572.000 dollars.
 • Frank Sinatra blev begravet med en flaske Jack Daniel's.
 • Rapperen Drake har sit egen whiskybrand. Det samme har bokseren Conor McGregor.
 • Charles Joughin, som var bager ombord på Titanic, trådte i vande i tre timer, før han blev reddet. Han hævdede, at han ikke var bukket under for kulden på grund af mængden af ​​whisky, han havde drukket inden ulykken.
 • Den gennemsnitlige dram whisky indeholder kun 64 kalorier - færre end en banan.
 • Fysikeren Nikola Tesla drak whisky hver dag, fordi han troede, at det ville få ham til at leve i 150 år. Han blev 86.
 • I juni 1875 brød et varehus i Dublin i brand, og floder af brændende whisky flød gennem byens gader som lava. Katastrofen bliver kaldt The Great Dublin Whisky Fire og resulterede i 13 døde og 1.900 fade whisky, der gik tabt.
 • George Washington, USAs første præsident og én af de berømte Founding Fathers, drev sit eget destilleri. Det var endda et af sin tids største, men blev desværre ødelagt af en brand få år efter åbningen.
 • Da TV-serien Mad Men løb over skærmen for få år siden, steg den whiskybaserede cocktail Old Fashioned voldsomt i popularitet. Mange ville drikke den samme cocktail som hovedpersonen, reklamemanden Don Draper.
 1. Hvordan laver man whisky?

  Whisky (eller whiskey, hvis du er irer eller amerikaner) begynder sit liv som øl, bare uden tilsætningen af humle. Whisky er nemlig lavet af en 'urt', som er den 'øl', der bliver destilleret. En urt er lavet af vand og malt, som bliver varmet op. Malten laves på korn. Herefter destilleres urten. Den skal minimum være på 40% for at kunne kaldes whisky, men hvilken korntype, producenten bruger, er op til den enkelte. Typisk lagrer whiskyen på egetræsfade. 


  Ordet stammer fra gælisk, hvor ”uisce” betyder vand – eller retter ”uisce beatha”, som betyder ”livets vand” - fra det latinske ”aqua vitae”, hvor ordet ”akvavit” også kommer fra. I begyndelsen fordi, spiritussen blev brugt som medicin. Folk fik dog smag for det, og den første gang, whisky nævnes er i Irland i 1405, hvor en høvding skulle være omkommet ved at drikke for meget af de gode sager en juleaften.


  Alderen på whisky bliver defineret efter, hvor længe den er fadlagret. Med andre ord er det tiden mellem destillering og aftapning. Det er altså en måde at vise på, hvor meget fadet har påvirket whiskyen og ændret dens smag. Så whiskyer, der har ligget mange år på flaske, er altså dybest set ikke ”ældre” eller bedre end en whisky, der lige er blevet tappet efter, at den har ligget på fad.

 2. Hvad er Single Malt Whisky?

  Single malt er whisky fra et enkelt destilleri fra et batch, hvor der kun bruges én type maltet byg. Hvis ikke, der står Single Malt på flasken, kan du godt regne med, at whiskyen består af whisky fra flere fade og fra flere år, så blenderen når frem til den smag, whiskyen skal have – og evt. så den smager genkendeligt ift. det mærke, der sælger whiskyen. Den kan også bestå af whisky fra flere destillerier. Det meste skotske, irske og canadiske whisky bliver solgt som del af et blend. Amerikanske blendes kan endda indeholde neutral spiritus. 

 3. Hvad er cask whisky?

  Cask strength kendes også som barrel proof og er typisk sjældnere og tappes uden nogen form for tilsætning af vand. Du får altså den rene vare og derfor også en noget højere alkoholprocent. Det er som regel kun de bedste eksemplarer på destilleriets whiskyer, der sælges på den måde.

  Hvad er Single Cask?

  Single cask kan også gå under navnet ”Single Barrel” og er netop det. Whisky fra et enkelt fad. Tit vil fadets navn nummer stå på flasken. Fordi whiskyen kommer fra en enkelt fad, kan smagen variere.

 4. Hvordan skal man drikke whisky?

  Hvis det er en god flaske, bør man nyde den ren - evt. med et par dråber vand, som får whiskyen til at 'åbne sig' og smage af mere. Det skyldes ikke mindst frigivelsen af duftstoffer. Det er lidt teknisk, men alkoholmolekyler holder fast i duftmolekyler, hvis alkoholprocenten er høj i f.eks. en cask strength whisky. Når whiskyen fortyndes en smule, sænkes alkoholprocenten, hvorved flere duftmolekyler frigives og rammer dig i næsen. Når mennesker spiser eller drikker noget, bliver smagsindtryk meget påvirket af de duftstoffer, næsen opfanger.

 5. Skal man bruge isterninger i whisky?

  Nej, helst ikke. Det nedkøler naturligvis whiskyen og dæmper de aromaer, whiskyen har. Derudover fortynder det whiskyen meget mere end nogle få dråber, så medmindre du virkelig ikke kan lide din whisky, er det ikke en anbefaling.

 6. Hvad er den bedste whisky?

  Den bedste whisky er den, du bedst kan lide. Om du er til røget whisky, mere sødmefuld whisky, bourbon, fadlagret eller ikke fadlagret. Whiskyens verden er stor og broget. Her på siden finder du et kæmpemæssigt udvalg, hvor du uden tvivl kan finde en flaske eller to, der vil kunne ramme dine smagsløg helt rigtigt. I 2018 blev der sat ny rekord for den dyreste flaske whisky nogensinde. Det var en Macallan Valerio Adami fra 1926. Den blev solgt for for den nette sum af £848.750. Her hos os finde du et stort udvalg af fremragende og langt billigere whiskyer fra store dele af verden.

 7. Hvad er forskellen på bourbon og whisky?

  Bourbon er lavet på et mash, der består af minimum 51% majs og er lagret på nye, brændte egetræsfade. Det skaber en karamellisering, som er med til at give bourbon sin egen, distinkte sødme. Maltwhisky derimod skal være minimum 51% maltet byg. Du kan også drikke rye, som så til gengæld er minimum 51% rug. 

 8. Hvad er det bedste whiskyglas?

  Østrigske Riedel laver ikke kun nogle af verdens bedste vinglas til restauranter og private verden over. Også whiskyglas har de kastet deres videnskabelige tilgang over og skabt glas, der kan fremhæve netop din whiskys allerbedste sider, den smag og dens aroma. Du kan også bruge et cognacglas til din whisky eller romglas.

 9. Hvad er de bedste cocktails med whisky?

  Nogle af de bedste er i hvert fald:

  Whisky Sour

  Sazerac

  Manhattan

  Bourbon Crusta

  Boulevardier

  Fernet Fashioned


  Klik her, hvis du har lyst til endnu flere cocktails.

 10. Whisky til Fars Dag?

  Der er ingen tvivl om, at en god flaske whisky har glædet fædre på Fars Dag lige siden, Fars Dag blev indført. Det er ofte et sikkert valg - find en flaske her på siden eller tag et kig på vores Fars Dag-side og find gaven, der gør Farmand glad.