Whisky

De bedste skotske, danske, irske og svenske whiskyer. Amerikansk bourbon i verdensklasse. Røget whisky, sødmefuld whisky, fadlagret og ikke-fadlagret whisky. Eller hvad med japansk whisky? Den perfekte whisky til Whisky Sour? Eller Sazerac? Det hele finder du lige her på siderne. Og du kan læse om hver enkelt.

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Glastype
0
Anmeldelser
0
Undertype
0
Fine Wine
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 246 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 7

Produkter pr. side
36
72
108
144

Introduktion til whisky

Den amerikanske forfatter Joel Rosenberg har sagt, at det eneste, han har brug for, er ’nok søvn for to, nok whisky til tre og nok kvinder til fire’. Vi kan hverken hjælpe med søvn eller kvinder, men vores udvalg af whisky, nærmest religion for mange skotter, burde være nok til at tilfredsstille den kræsne kender. Om du drikker den, som den er, om du er til sødmefuld eller røget, Jameson, Ardbeg eller Talisker. Speyside, Highlands eller Islay.


Hvad er whisky lavet af?

Whisky (eller whiskey, hvis du er irer eller amerikaner) laves på korn, ligesom øl, hvorefter det destilleres. Den skal minimum være på 40% for at kunne kaldes whisky, men hvilken korntype, producenten bruger, er op til den enkelte. Typisk lagrer whiskyen på egetræsfade. Ordet stammer fra gælisk, hvor ”uisce” betyder vand – eller retter ”uisce beatha”, som betyder ”livets vand” - fra det latinske ”aqua vitae”, hvor ordet ”akvavit” også kommer fra. I begyndelsen fordi, spiritussen blev brugt som medicin. Folk fik dog smag for det, og den første gang, whisky nævnes er i Irland i 1405, hvor en høvding skulle være omkommet ved at drikke for meget af de gode sager en juleaften.


I 1725 lukkede englænderne ned for den skotske produktion af whisky. Derfor begyndte skotterne at producere i det skjulte. En løsning for mange var at producere om natten, så man ikke kunne se røgen. Derfor fik det navnet “moonshine” – et ord, der stadig holder ved, når man taler om ulovligt hjemmebrænderi. Nedlukningen stoppede først i 1823.

Kærligheden til whisky er i det hele taget svær at holde nede. Mens salg af alkohol var forbudt i USA under Forbudstiden fra 1920 til 1933, var det lovligt at købe whisky på apoteket, hvis man havde en lægeerklæring. I samme periode voksede den store, amerikanske apotekerkæde Walgreens fra 20 til 400 apoteker over hele landet.


Alderen på whisky bliver defineret efter, hvor længe den er fadlagret. Med andre ord er det tiden mellem destillering og aftapning. Det er altså en måde at vise på, hvor meget fadet har påvirket whiskyen og ændret dens smag. Så whiskyer, der har ligget mange år på flaske, er altså dybest set ikke ”ældre” eller bedre end en whisky, der lige er blevet tappet efter, at den har ligget på fad. 

Hele verden har efterhånden smag for whisky. Så meget, at eksporten af whisky bidrager med over 4,25 milliarder pund årligt til den britiske økonomi.


Hvad er Single Malt Whisky?

Single malt er whisky fra et enkelt destilleri fra et batch, hvor der kun bruges én type maltet byg. Hvis ikke, der står Single Malt på flasken, kan du godt regne med, at whiskyen består af whisky fra flere fade og fra flere år, så blenderen når frem til den smag, whiskyen skal have – og evt. så den smager genkendeligt ift. det mærke, der sælger whiskyen. Den kan også bestå af whisky fra flere destillerier. Det meste skotske, irske og canadiske whisky bliver solgt som del af et blend. Amerikanske blendes kan endda indeholde neutral spiritus. 


Hvad er cask whisky?

Cask strength kendes også som barrel proof og er typisk sjældnere og tappes uden nogen form for tilsætning af vand. Du får altså den rene vare og derfor også en noget højere alkoholprocent. Det er som regel kun de bedste eksemplarer på destilleriets whiskyer, der sælges på den måde.

Hvad er Single Cask?

Single cask kan også gå under navnet ”Single Barrel” og er netop det. Whisky fra et enkelt fad. Tit vil fadets navn nummer stå på flasken. Fordi whiskyen kommer fra en enkelt fad, kan smagen variere.


Hvordan skal man drikke whisky?

Hvis det er en god flaske, bør man nyde den ren - evt. med et par dråber vand, som får whiskyen til at 'åbne sig' og smage af mere. Det skyldes ikke mindst frigivelsen af duftstoffer. Det er lidt teknisk, men alkoholmolekyler holder fast i duftmolekyler, hvis alkoholprocenten er høj i f.eks. en cask strength whisky. Når whiskyen fortyndes en smule, sænkes alkoholprocenten, hvorved flere duftmolekyler frigives og rammer dig i næsen. Når mennesker spiser eller drikker noget, bliver smagsindtryk meget påvirket af de duftstoffer, næsen opfanger.


Skal man bruge isterninger i whisky?

Helst ikke. Det nedkøler naturligvis whiskyen og dæmper de aromaer, whiskyen har. Derudover fortynder det whiskyen meget mere end nogle få dråber, så medmindre du virkelig ikke kan lide din whisky, er det ikke en anbefaling.


Hvad er den bedste whisky?

Den bedste whisky er den, du bedst kan lide. Om du er til røget whisky, mere sødmefuld whisky, bourbon, fadlagret eller ikke fadlagret. Whiskyens verden er stor og broget. Her på siden finder du et kæmpemæssigt udvalg, hvor du uden tvivl kan finde en flaske eller to, der vil kunne ramme dine smagsløg helt rigtigt.


Bourbon vs. whisky

Bourbon er lavet på et mash, der består af minimum 51% majs og er lagret på nye, brændte egetræsfade. Det skaber en karamellisering, som er med til at give bourbon sin egen, distinkte sødme. Maltwhisky derimod skal være minimum 51% maltet byg. Du kan også drikke rye, som så til gengæld er minimum 51% rug. 


Skotsk whisky

Skotland er for mange synonymt med whisky – og når en amerikaner bestiller i ”Scotch” er det en skotsk whisky. Det smukke land er inddelt i fem regioner: Highlands, Lowland, Islay, Speyside og Campbeltown. Hver har de deres karakteristiske kendetegn og typiske smag og aroma, selvom de ikke er skrevet i sten. 


Dansk whisky

Den danske whiskyproduktion har ikke århundreder på bagen som det berømte skotske destillerier, men den korte historie til trods, markerer de danske destillerier sig allerede nu på verdensplan med whisky, der kan måle sig med de bedste og ofte vinder store, internationale konkurrencer. Fynske Mosgaard vandt f.eks. guld ved World Spirits Awards 2020 for Mosgaard Whisky #4Peated Single Malt. 


Svensk whisky

Sverige kom før Danmark, når det gælder whiskyproduktion. Prisvindende Mackmyra så dagens lys i 2009, da fire ingeniørstuderende fik ideen. Allerede i 2012 blev destilleriet kåret som Europas Bedste Destilleri ved International Wine and Spirits Competition.


Japansk whisky

Japansk whisky er anerkendt verden over. Nogle japanske whiskyer har hentet stor inspiration i Skotland, mens andre er helt deres egne. Produktionen er også ældre end mange tror. Det første maltdestilleri åbnede i 1923 og i de hundrede år siden har et mindre antal destillerier defineret japansk whiskyproduktion. I det 21. århundrede er produktionen dog eksploderet mange flere, innovative destillerier.


Hvilket glas til whisky?

Østrigske Riedel laver ikke kun nogle af verdens bedste vinglas til restauranter og private verden over. Også whiskyglas har de kastet deres videnskabelige tilgang over og skabt glas, der kan fremhæve netop din whiskys allerbedste sider, den smag og dens aroma. Du kan også bruge et cognacglas til din whisky eller rom.


Cocktails med whisky

Whisky er hovedingrediens i rigtig mange fantastiske cocktails. Her er nogle af dem:

Whisky Sour

Manhattan

Boulevardier

Sazerac

Bourbon Crusta


Klik her, hvis du har lyst til endnu flere cocktails.