HUSK FARS DAG D. 5 JUNI 🍷 SE GAVEIDEER HER

Brand image

Vermouth

Vermouth er tilbage - og det glæder os! I alt for mange år har den haft et lidt uheldigt ry som noget, bedstemor måske engang har drukket. I virkeligheden hører en god vermouth hjemme i enhver hjemmebar og findes i knastørre eller mere sødmefulde varianter fra Sydspanien til den tyske hovedstad. Eller er du til Negroni? Så skal du bruge en god vermouth!

Pris
Serveringsforslag
Producent
Land
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Anmeldelser
Undertype
Lagerstatus
Vis:
af 15 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Introduktion til vermouth

    Leder du efter den virkelig skøn aperitif? Vermouth har med sin unikke blanding af botanicals og aromatiske ingredienser været en perfekt drink før middagen eller del af cocktails i århundreder.


    En af de mest populære måder at nyde vermouth på er i en klassisk Dry Martini, hvor den kombineres med gin eller vodka og pyntes med citron eller oliven. Men vermouth er også lækker alene, enten afkølet eller over is, eller blandet med sodavand i en forfriskende spritz. Vermouth er også en populær ingrediens i mange klassiske cocktails, herunder Manhattan, Negroni og Boulevardier. Dens komplekse smagsprofil tilføjer dybde og kompleksitet til hver tår, du tager.


    Men ikke al vermouth er skabt lige. Nogle bruger kunstige smags- og farvestoffer, mens andre kun bruger de fineste naturlige ingredienser. Hvis du leder efter en højkvalitets vermouth, der vil løfte dine cocktails og aperitiffer, bør du købe fra en producent, der prioriterer kvalitet og håndværk.


    Hvorfor ikke prøve et glas i dag og opdage den unikke smag for dig selv?

  2. Hvad er vermouth lavet af?

    Vermouth er en hedvin tilsat smagsgivere. Dvs. vin tilsat brandy, urter, krydderier og sødet. Vermouth har fået sit navnet fra det tyske navn for malurt, nemlig ’Wermut’. Vermouth er da også en krydret hedvin, som formentlig har sin oprindelse hos italieneren Antonio Benedetto, som skulle have været ophavsmand til vermouthen tilbage i 1786 i Torino. Efter sigende fordi, han var imponeret af den føromtalte tyske hedvin med netop malurt. Den har sin oprindelse fra klostre, hvor udtrækket som udgangspunkt var tænkt som et helbredende medikament. Oprindelig var blandingen meget rig på malurt, som historisk er det bedste naturmiddel mod maveonde.


    Med andre ord var vermouth, ligesom en del andre former for alkohol, vi nyder i dag, i første omgang tænkt som medicin. Det er slet ikke noget nyt. Indtagelse af vin beriget med urter eller rødder har man gjort i Kina mindst så tidligt som 1250-1000 f.Kr. Opskrifter til infusion af hvidvin har man også fra det antikke Grækenland fra omkring 400 f.Kr. En populær ingrediens var malurt, da man mente, at den var effektiv til behandling af mavesygdomme og tarmparasitter.


    Den blev dog i stedet først en berømt aperitif, serveret rent eller med et twist af citrus. Til sidst fandt vermouth sit permanente hjem i alverdens barer, og findes nu i nogle af verdens mest ikoniske cocktails.

  3. Hvordan smager vermouth?

    Der findes i dag både tørre og søde vermouth, selvom den oprindelige udgave formentlig var en tør, hvid Vermouth, som i dag bliver solgt som ’Extra Dry’, og er ingrediens i martini-cocktails med gin eller vodka. Rød vermouth har mere sødme med udtalt bitterhed, der ofte benyttes som aperitif. Sød, hvid vermouth (bianco) anvendes i drinks eller som aperitif. Blandt de kendte mærker finder man Noilly Prat, Martini og Cinzano, mens spanske Lustau og Belsazar fra Berlin også producerer fremragende eksempler. På spanske barer, hvor der også serveres tapas, er der som regel en hane med ’Vermut’ ved siden af fadøllene. Det er en tør, hvid type, der godt kan minde lidt om sherry fino og derfor netop passer perfekt til de lækre småretter.

  4. Er der malurt i vermouth?

    Der bruges ikke længere meget malurt, da urten fik et dårligt ry i forbindelse med diverse absint-skandaler i begyndelsen af 1900-tallet. Den berygtede grønne fe, som også indeholdt større mængder malurt. Der skal dog indtages endog meget store mængder før malurt er farligt, så ingen grund nervøsitet.

  5. Hvor længe holder vermouth?

    Det er synd at lade din vermouth stå og samle støv bagerst i dit barskab. Den bedste måde at opbevare vermouth på er i køleskabet. Ved at holde den kold, forlænger du markant tiden, hvor vermouthen bevarer sin ønskede smag. Så snart den åbnes, begynder den dog at oxidere. Typisk vil det tage over et år, før den bliver decideret dårlig, men fra 3-6 måneder vil kvaliteten dykke.

  6. Cocktails med vermouth?

    Hvis du nogensinde har fået en Martinez, Martini eller en Manhattan, så har du drukket vermouth. Vi elsker f.eks. en klassisk Martini med tør vermouth, mens en Manhattan serveres med den sødere variant. Den nøjagtige mængde i hver cocktail kan variere afhængigt af, hvordan du kan lide dem. Eller af bartenderen. Du kan angive din præferencer i en Martini ved at sige, at den skal være "Dry" eller "Extra Dry". Nogle vil hævde, at en Extra Dry Martini ikke bør indeholde vermouth overhovedet. Winston Churchill skal f.eks. have bemærket, at hans Martini egentlig er så tør, at han bare drikker kølet gin. Ikke at der er noget galt med det - det er bare ikke en Martini.


    Der findes et hav af cocktails, som indeholder vermouth - og også gerne gin. Tag et kig et det store univers af cocktails lige her.

  7. Kan man drikke vermouth rent?

    Ja, det gør eksempelvis italienerne og franskmændene. Det kræver bare, at det er en ordentlig kvalitet, du drikker. Men så kan du også nyde den bare over lidt is, evt. med en skive appelsin eller citron. Hvis du føler dig meget voksen, så prøv med lidt danskvand og et par oliven i.

  8. Hvad spiser man til vermouth?

    Både sød og tør tør vermouth er fremragende aperitiffer. Servér dem evt. med små tapas bid med salt skinke, rejer eller stegte ansjoser. Tør vermouth passer også godt sammen med lidt kraftigere oste, mens vi elsker sød vermouth sammen med tørre og salte oste som pecorino. Tør vermouth kan også bruges i stedet for hvidvin ved madlavning.

  9. Hvor mange kalorier er der i vermouth?

    I en klassisk servering af tør vermouth er der omkring 105 kalorier. I en sød vermouth vil der typisk være omkring 140 kalorier.