Vermouth

Vermouth er tilbage! I alt for mange år har den haft et lidt uheldigt ry som noget, bedstemor måske engang har drukket. I virkeligheden hører en god vermouth hjemme i enhver hjemmebar og findes i knastørre eller mere sødmefulde varianter fra Sydspanien til den tyske hovedstad. Eller er du til Negroni? Så skal du bruge en god vermouth!

Pris
Serveringsforslag
Producent
Land
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Anmeldelser
Undertype
Lagerstatus
Vis:
af 17 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
 1. Hvad er vermouth lavet af?

  Vermouth er en hedvin tilsat smagsgivere. Dvs. vin tilsat brandy, urter, krydderier og sødet. Vermouth har fået sit navnet fra det tyske navn for malurt, nemlig ’Wermut’. Vermouth er da også en krydret hedvin, som formentlig har sin oprindelse hos italieneren Antonio Benedetto, som skulle have været ophavsmand til vermouthen tilbage i 1786 i Torino. Efter sigende fordi, han var imponeret af den føromtalte tyske hedvin med netop malurt. Den har sin oprindelse fra klostre, hvor udtrækket som udgangspunkt var tænkt som et helbredende medikament. Oprindelig var blandingen meget rig på malurt, som historisk er det bedste naturmiddel mod maveonde. Med andre ord var vermouth, ligesom en del andre former for alkohol, vi nyder i dag, i første omgang tænkt som medicin. Den blev dog i stedet først en berømt aperitif, serveret rent eller med et twist af citrus. Til sidst fandt vermouth sit permanente hjem i alverdens barer, og findes nu i nogle af verdens mest ikoniske cocktails.

 2. Hvordan smager vermouth?

  Der findes i dag både tørre og søde vermouth, selvom den oprindelige udgave formentlig var en tør, hvid Vermouth, som i dag bliver solgt som ’Extra Dry’, og er ingrediens i martini-cocktails med gin eller vodka. Rød vermouth har mere sødme med udtalt bitterhed, der ofte benyttes som aperitif. Sød, hvid vermouth (bianco) anvendes i drinks eller som aperitif. Blandt de kendte mærker finder man Noilly Prat, Martini og Cinzano, mens spanske Lustau og Belsazar fra Berlin også producerer fremragende eksempler. På spanske barer, hvor der også serveres tapas, er der som regel en hane med ’Vermut’ ved siden af fadøllene. Det er en tør, hvid type, der godt kan minde lidt om sherry fino og derfor netop passer perfekt til de lækre småretter.

 3. Er der malurt i vermouth?

  Der bruges ikke længere meget malurt, da urten fik et dårligt ry i forbindelse med diverse absint-skandaler i begyndelsen af 1900-tallet. Den berygtede grønne fe, som også indeholdt større mængder malurt. Der skal dog indtages endog meget store mængder før malurt er farligt, så ingen grund nervøsitet.

 4. Hvor længe holder vermouth?

  Det er synd at lade din vermouth stå og samle støv bagerst i dit barskab. Den bedste måde at opbevare vermouth på er i køleskabet. Ved at holde den kold, forlænger du markant tiden, hvor vermouthen bevarer sin ønskede smag. Så snart den åbnes, begynder den dog at oxidere. Typisk vil det tage over et år, før den bliver decideret dårlig, men fra 3-6 måneder vil kvaliteten dykke.

 5. Cocktails med vermouth?

  Hvis du nogensinde har fået en Martinez, Martini eller en Manhattan, så har du drukket vermouth. En Martini laves tør vermouth, mens en Manhattan serveres med den sødere variant. Den nøjagtige mængde i hver cocktail kan variere afhængigt af, hvordan du kan lide dem. Eller af bartenderen. Du kan angive din præferencer i en Martini ved at sige, at den skal være "Dry" eller "Extra Dry". Nogle vil hævde, at en Extra Dry Martini ikke bør indeholde vermouth overhovedet. Winston Churchill skal f.eks. have bemærket, at hans Martini egentlig er så tør, at han bare drikker kølet gin. Ikke at der er noget galt med det - det er bare ikke en Martini.


  Der findes et hav af cocktails, som indeholder vermouth - og også gerne gin. Tag et kig et det store univers af cocktails lige her.

 6. Vermouth-museum

  Er du helt pjattet med vermouth (og det forstår vi godt), så kan du overveje at besøge Museu del Vermut i den spanske by Reus. Her er både en fin udstilling af alskens vermouth, flasker, brands, plakater osv. og en restaurant, hvor du kan få lækre, spanske tapas - selvfølgelig med vermouth til.