ONLINE SPIRITUS LAGERSALG 🥃 Spar op til 55%!

Østrigske vine

Østrig er meget mere end skiløb, Glühwein og Hansi Hinterseer. Landet i bjergene er hjemsted for nogle af verdens bedste hvidvine, der sagtens kan måle sig med store hvidvinslande som Frankrig, Italien og New Zealand.

Østrig er lig med god hvidvin – særligt nationaldruen Grüner Veltliner, og det er der også kun omtrent 30% af den østrigske vinproduktion, der er rødvin. De østrigske hvidvine er oftest tørre, elegante, supersprøde, flot mineralske og med en rigtig behagelig portion syre. For mange kommer kvaliteten af de østrigske vine stadig som en overraskelse - men det burde det ikke!Landets vinhistorie kan føres tilbage til bronzealderen, men en målrettet vindyrkning kom først i gang noget senere, da stifter og klostre begyndte at vise interesse for vin. Den østrigske vin blev ikke kun brugt som nydelsesmiddel – den var også meget værdsat og brugt som helbredende middel. I det 16. og 17. århundrede blev både vinmarker og vindyrkning indskrænket gevaldigt på grund af stor recession og politisk ustabilitet. Først i det 18. århundrede fik Østrig igen en økonomisk optur samtidig med, at der blev indført en række love, som lovliggjorde salg af hjemmelavede vine og levnedsmidler.

Disse vine købes oftest fra Østrig
I Kremstal ligger familie-vineriet Lesehof Stagård – et ganske uventet navn for et vineri i Østrig. Forklaringen er dog simpel. Å’et skyldes svenske aner hos ejerne Urban og Dominique Stagård.Familien har i seks generationer lavet vin på gården, som formodes at være 1000 år gammel. I fordums tid skulle Benediktiner-munke efter sigende have dyrket vin og abrikoser på ejendommen.

Lesehof Stagård er et mindre østrigsk vinhus i regionen Kremstal, små 200 km vest for Wien. Her på de stejle marker, tæt ved Donau-floden, hersker primært Grüner Veltliner- og Riesling. De fleste undres over navnet. Et ”å” i Stagård må være en fejl. Det er det ikke! Familien har i seks generationer lavet vin på vingården, som formodes at være 1000 år gammel. Benediktiner-munke menes at have dyrket vin og abrikoser på ejendommen, der i 1786 blev overtaget af Familien Lesehof Tegernseer. Familien producerede vine under dette navn helt frem til 1981, hvor svenske Kenneth Stagård blev gift med familiens datter. Efter overtagelse af vingården bidrog Kenneth med sit svenske efternavn vinhusets navn. I 2006 blev det så sønnen, Urban, og hans hustru, Dominque, der overtog vingården. De besluttede straks at overgå til økologisk drift. Som Urban selv fortæller: ”Vores idé om økologisk vinproduktion slutter ikke ved kælderdøren. Bag døren arbejder vi med minimal indgriben og frem for alt, så stoler vi på tiden. Derfor lader vi vores vine ligge på bærmen så længe; for at harmonisere strukturen, give vinen stabilitet og samtidig sin egen særlige karakter”. En tredjedel af alle vinmarker i Østrig er beplantet Grüner Veltliner-druen, hvoraf mange giver forholdsvis ordinære vine. Urban og Dominiques fokus ligger ikke at producere ordinære vine, som skal passe i tørre eller sødere kategorier. Vinene får lov til at finde deres egen ”rytme”. Det grundige markarbejde og den minimalistiske tilgang til vinifikationen er de to vigtigste grunde til, at Stagård kan producere disse helt utrolige rene, usminkede og charmerende vine.


I Kremstal ligger familie-vineriet Lesehof Stagård – et ganske uventet navn for et vineri i Østrig. Forklaringen er dog simpel. Å’et skyldes svenske aner hos ejerne Urban og Dominique Stagård.Familien har i seks generationer lavet vin på gården, som formodes at være 1000 år gammel. I fordums tid skulle Benediktiner-munke efter sigende have dyrket vin og abrikoser på ejendommen.

Lesehof Stagård er et mindre østrigsk vinhus i regionen Kremstal, små 200 km vest for Wien. Her på de stejle marker, tæt ved Donau-floden, hersker primært Grüner Veltliner- og Riesling. De fleste undres over navnet. Et ”å” i Stagård må være en fejl. Det er det ikke! Familien har i seks generationer lavet vin på vingården, som formodes at være 1000 år gammel. Benediktiner-munke menes at have dyrket vin og abrikoser på ejendommen, der i 1786 blev overtaget af Familien Lesehof Tegernseer. Familien producerede vine under dette navn helt frem til 1981, hvor svenske Kenneth Stagård blev gift med familiens datter. Efter overtagelse af vingården bidrog Kenneth med sit svenske efternavn vinhusets navn. I 2006 blev det så sønnen, Urban, og hans hustru, Dominque, der overtog vingården. De besluttede straks at overgå til økologisk drift. Som Urban selv fortæller: ”Vores idé om økologisk vinproduktion slutter ikke ved kælderdøren. Bag døren arbejder vi med minimal indgriben og frem for alt, så stoler vi på tiden. Derfor lader vi vores vine ligge på bærmen så længe; for at harmonisere strukturen, give vinen stabilitet og samtidig sin egen særlige karakter”. En tredjedel af alle vinmarker i Østrig er beplantet Grüner Veltliner-druen, hvoraf mange giver forholdsvis ordinære vine. Urban og Dominiques fokus ligger ikke at producere ordinære vine, som skal passe i tørre eller sødere kategorier. Vinene får lov til at finde deres egen ”rytme”. Det grundige markarbejde og den minimalistiske tilgang til vinifikationen er de to vigtigste grunde til, at Stagård kan producere disse helt utrolige rene, usminkede og charmerende vine.Østrig er oftest lig med hvidvin – særligt nationaldruen Grüner Veltliner. Bjerglandet producerer dog også rødvin – f.eks. Blaufränkisch, som med fadlagring kan blive både rund og fyldig. Eller Zweigelt, som er en forholdsvis let koldklimarødvinsdrue, ofte med fine præg af kirsebær og hindbær. Det er spændende, velsmagende og der er vel ingen grund til altid at drikke Cabernet Sauvignon, Syrah eller Zinfandel.

Østrigs vinhistorie kan føres tilbage til bronzealderen, men en målrettet vindyrkning kom først i gang noget senere, da stifter og klostre begyndte at vise interesse for vin. Den østrigske vin blev ikke kun brugt som nydelsesmiddel – den var også meget værdsat og brugt som helbredende middel. I det 16. og 17. århundrede blev både vinmarker og vindyrkning indskrænket gevaldigt på grund af recession og politisk ustabilitet. Først i det 18. århundrede fik Østrig igen en økonomisk optur, samtidig med at der blev indført en række love, som lovliggjorde salg af hjemmelavede vine og levnedsmidler.


Vin fra Østrig

Glem alt om antifrys

Landets lange vinhistorie virkede imidlertid ligegyldig, da ’antifrys’-skandalen skyllede ind over landet i 1985 fordi nogle skruppelløse vinhandlende havde hældt dietylenglykol i vinen – bedre kendt som antifrys. Affæren blev kun afsløret, fordi en vinhandler ville trække udgifterne til antifrys fra i skat. Så røg 4.000 års vinhistorie direkte i vasken, og nogle lande valgte ligefrem at forbyde østrigsk vin.

Held i uheld

Efter skandalen kom der strenge restriktioner på bl.a. hvor store udbytterne må være. De tidligere nævnte vinhandlere gik konkurs, og producenterne solgte deres vine direkte med et klart kvalitetsmæssigt løfte med fokus på terroir. Hele landets fokus i vinproduktion blev flyttet mod kvalitet fremfor kvalitet og det løftede hele niveauet enormt.

Genopbygningen herefter tog mange år, men i dag byder Østrig på vin i absolut verdensklasse. Superelegante, aromatiske, tørre hvidvine af Grüner Veltliner med en sprød syre, der får mundvandet til at løbe. Landets nordlige placering på linje med Canada og Nordfrankrig forklarer bl.a. det. Mange mennesker sammenligner druens kvaliteter med Sauvignon Blanc – og det kan man godt forstå.

Østrigsk rødvin

Bjerglandet producerer dog også rødvin – f.eks. Blaufränkisch, som med fadlagring kan blive både rund og fyldig. Eller Zweigelt, som er en forholdsvis let koldklimarødvinsdrue, ofte med fine præg af kirsebær og hindbær.Meld dig ind i vores vinklub og få en masse fordele!​​​​​​​

Få 5% i kontantrabat når du handler i vores butikker

Få 5% i kontantrabat når du handler på webshoppen (husk at logge ind)

Invitation og rabat ved forskellige arrangementer og smagninger

Lav dit eget vinkort med vores "Byg vinkort-funktion"


Modtag vores katalog og tilbud før alle andre  

Deltag i spændende konkurrencer med attraktive præmier

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]