Smag portvin i alle vores butikker - National Tawny Day - lørdag d. 3 dec!

Vodka

Vodka kan sagtens drikkes rent - når bare den er god. Der er dog stor forskel på kvaliteten og typisk kan det godt betale sig at betale lidt ekstra, hvis man vil forkæle sine smagsløg. Det er ikke altid en fordel at købe den billigste. Og så er vodka hovedingrediens i et hav af cocktails. Det er en spiritus, du bare MÅ have i din hjemmebar. 

Pris
Serveringsforslag
Varegruppe
Producent
Land
Dyrkningsmetode
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Undertype
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 29 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Vodka har uendelige muligheder

For mange mennesker er vodka primært en spiritus, man bruger i drinks - og der er da også utallige muligheder for at skabe drinks og cocktails, hvor vodkaen spiller en hovedrolle. I Østeuropa er vodka med afstand den mest vigtige spiritus, hvor man nyder vodka rent, præcis ligesom med snaps eller akvavit. Og der er da også stor forskel på smag og kvalitet, når det kommer til vodka.


Vodka laves på hvede, rug eller kartofler og har dybe rødder i Polen og Rusland. Navnet stammer da også fra Rusland og det russiske ord for vand, nemlig "voda". Her er vodka nationaldrik og fylder endnu mere end den danske snaps gør i Danmark. Men også i Danmark vinder vodkaen frem - prøv f.eks. vodka fra Mikkeller. Vodka drikkes traditionelt rent og afkølet i "vodkabæltet" Hviderusland, Estland, Letland, Litauen Finland, Island, Polen, Rusland, Sverige og Ukraine - nøjagtig som vi drikker snaps i Danmark. I vodkabæltet drikker man ofte vodka til maden, hvor den skærer igennem fedt og passer fremragende til mange østeuropæiske retter.

  1. Hvad er god vodka?

    Som tommelfingerregel er det et plus, jo flere gange vodkaen er blevet destilleret. På den måde smager alkoholen mindre igennem og du står med et renere produkt i hånden. Når vodkaen er destilleret, skal den filtreres. Det kan være gennem kul, men i dag bruger nogle af de bedre brands også kalksten eller bjergkrystaller, som giver en endnu blødere og afrundet smag og fylde. Vandet, der bruges, er også vigtigt og spiller en stor rolle for smagen. Prøv italienske Silvio Cartas vodka, virkelig velsmagende og behagelig, fyldig og kompleks, rund og blød med noter af tørret frugt. Grey Goose er skabt på vand fra naturlige, franske kilder og filtreret gennem kalksten. På samme måde er canadiske Crystal Head udelukkende skabt med vand fra provinsen Newfoundland. Du må heller ikke gå glip af den berømte Belvedere Vodka - super-premium vodka produceret polsk rug og vand fra egen naturbrønd. Her er ikke tilsat nogle tilsætningsstoffer eller sukker og faktisk, så er den certificeret som kosher. En blød og elegant vodka, ren og med en let, balanceret sødme.

  2. Hvad er vodka lavet af?

    Vodka kan destilleres fra ethvert plantemateriale, der indeholder sukker og stivelse. Det er f.eks. majs, rug eller hvede. Blandt kornvodkaer anses rug- og hvedevodkaer generelt for at være bedst. Nogle vodkaer er lavet af kartofler, melasse, sojabønner, vindruer, ris, sukkerroer og nogle gange endda af produkter fra olieraffinering eller forarbejdning af træmasse. I nogle centraleuropæiske lande, såsom Polen, fremstilles noget vodka ved blot at gære en opløsning af krystalsukker og gær. EU taler man nu om at standardisere vodkaproduktionen, og landene i Vodkabælter insisterer på, at kun spiritus fremstillet af korn, kartoffel- og sukkerroemelasse må mærkes som "vodka", efter de traditionelle produktionsmetoder. Det har ført til en "vodkakrig". Den blev udløst, da Diageo begyndte at markedsføre en vodka, der udelukkende var fremstillet af druer.

  3. Giver vodka færre tømmermænd?

    Ja, vodka er mindre tilbøjelig end andre spiritus til at frembringe de uønskede eftervirkninger af en større forbrug dagen forinden. Du bliver lige så påvirket, men på grund af vodkas lave niveau af fuselolier og urenheder, bør du altså få mildere tømmermænd.

  4. Kan man få ekstra smagsgivere i vodka?

    De fleste vodkaer er uden smag tilsatte smagsgivere, men mange producenter bruger ekstra smagsgivere. Det kan være ingefær, hindbær, vanilje, chokolade, chili, kanel eller røg. I Rusland er også vodka med honning og peber meget populær. I Polen og Hviderusland tilsættes bladene fra det lokale bisongræs for at producere vodka med let sødmefuld, vaniljeagtig eller let marcipanagtig smag og lyse ravfarver.

  5. Hvad er de bedste cocktails med vodka?

    Er vodkaen mere cremet og fyldig, vil den være velegnet til en Vesper. Er den lettere og mere frugtig, kan den være god sammen med tonic og lime. Du kan endda blande forskellige vodkaer i den samme cocktail ved at bruge den ene vodka for dens urteagtige kvaliteter og den anden for at tilføje styrke og balancere sødmen.

    Der findes et nærmest uendeligt stort antal cocktails med vodka. Det er bare at prøve sig frem og finde sine egne favoritter:

    Espresso Martini

    Vesper Martini

    Vodka Martini

    Cosmopolitan

    Moscow Mule

    Sour Melon

    Strawberry Daiquiri

    Long Island Iced Tea

  6. Hvad betyder vodka?

    Selve navnet vodka stammer fra det østeuropæiske, slaviske ord ”voda” – men i diminutiv, så fortolkningen bliver ”lille vand”. I engelsk litteratur optrådte ordet vodka omkring slutningen af 1700-tallet. I en rejsebog udgivet på engelsk i 1780 (formentlig en oversættelse fra tysk), forklarede Johann Gottlieb Georgi korrekt, at "kabak” på russisk betyder et ”offentligt hus, hvor almindelige mennesker kan drikke vodka”.

  7. Mad med vodka?

    Vodka kan sagtens bruges i madlavning, og forskellige opskrifter bliver endnu ved at tilføje vodka. Vodkasauce er f.eks. en pastasauce lavet af tomatsauce, fløde og vodka, der vandt popularitet i 1970'erne og stadig er en virkelig lækker og populær ret. Vodka kan også bruges i skaldyrsretter eller endda i cheesecake.