Bemærk! Tour de France i Danmark kan forsinke leveringstiden på dine varer, bestil derfor dine varer hurtigst muligt

Vodka

Vodka kan sagtens drikkes rent - når bare den er god. Der er dog stor forskel på kvaliteten og typisk kan det godt betale sig at betale lidt ekstra, hvis man vil forkæle sine smagsløg. Det er ikke altid en fordel at købe den billigste. Og så er vodka hovedingrediens i et hav af cocktails. Det er en spiritus, du bare MÅ have i din hjemmebar. 

Pris
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Dyrkningsmetode
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Undertype
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 24 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Vodka har uendelige muligheder

For mange mennesker er vodka primært en spiritus, man bruger i drinks - og der er da også utallige muligheder for at skabe drinks og cocktails, hvor vodkaen spiller en hovedrolle. Endnu andre nyder vodka rent, præcis ligesom med snaps eller akvavit. Og der er da også stor forskel på smag og kvalitet, når det kommer til vodka. Vodka laves på hvede, rug eller kartofler og har dybe rødder i Polen og Rusland. Navnet stammer da også fra Rusland og det russiske ord for vand, nemlig "voda". Her er vodka nationaldrik og fylder endnu mere end den danske snaps gør i Danmark. Men også i Danmark vinder vodkaen frem. Vodka drikkes traditionelt rent og afkølet i "vodkabæltet" Hviderusland, Estland, Letland, Litauen Finland, Island, Polen, Rusland, Sverige og Ukraine - nøjagtig som vi drikker snaps i Danmark.


Hvad er vodka lavet på?

Vodka kan destilleres fra ethvert plantemateriale, der indeholder sukker og stivelse. Det er f.eks. majs, rug eller hvede. Blandt kornvodkaer anses rug- og hvedevodkaer generelt for at være bedst. Nogle vodkaer er lavet af kartofler, melasse, sojabønner, vindruer, ris, sukkerroer og nogle gange endda af produkter fra olieraffinering eller forarbejdning af træmasse. I nogle centraleuropæiske lande, såsom Polen, fremstilles noget vodka ved blot at gære en opløsning af krystalsukker og gær. EU taler man nu om at standardisere vodkaproduktionen, og landene i Vodkabælter insisterer på, at kun spiritus fremstillet af korn, kartoffel- og sukkerroemelasse må mærkes som "vodka", efter de traditionelle produktionsmetoder. Det har ført til en "vodkakrig". Den blev udløst, da Diageo begyndte at markedsføre en vodka, der udelukkende var fremstillet af druer.


Hvad er god vodka?

Det er altid svært at diskutere smag, men som tommelfingerregel er det et plus, jo flere gange vodkaen er blevet destilleret. På den måde smager alkoholen mindre igennem og du står med et renere produkt i hånden. Når vodkaen er destilleret, skal den filtreres. Det kan være gennem kul, men i dag bruger nogle af de bedre brands også kalksten eller bjergkrystaller, som giver en endnu blødere og afrundet smag og fylde. Vandet, der bruges, er også vigtigt og spiller en stor rolle for smagen. Prøv italienske Silvio Cartas vodka, virkelig velsmagende og behagelig, fyldig og kompleks, rund og blød med noter af tørret frugt. Grey Goose er skabt på vand fra naturlige, franske kilder og filtreret gennem kalksten. På samme måde er canadiske Crystal Head udelukkende skabt med vand fra provinsen Newfoundland. Du må heller ikke gå glip af den berømte Belvedere Vodka - super-premium vodka produceret polsk rug og vand fra egen naturbrønd. Her er ikke tilsat nogle tilsætningsstoffer eller sukker og faktisk, så er den certificeret som kosher. En blød og elegant vodka, ren og med en let, balanceret sødme.


Ekstra smagsgivere i vodka

De fleste vodkaer er uden smag tilsatte smagsgivere, men mange producenter bruger ekstra smagsgivere. Det kan være ingefær, hindbær, vanilje, chokolade, chili, kanel eller røg. I Rusland er også vodka med honning og peber meget populær. I Polen og Hviderusland tilsættes bladene fra det lokale bisongræs for at producere vodka med let sødmefuld, vaniljeagtig eller let marcipanagtig smag og lyse ravfarver.


Vodka og tømmermænd

Vodka er mindre tilbøjelig end andre spiritus til at frembringe de uønskede eftervirkninger af en større forbrug dagen forinden. Du bliver lige så påvirket, men på grund af vodkas lave niveau af fuselolier og urenheder, bør du altså få mildere tømmermænd.


Cocktails med vodka

Vodka er den perfekte spiritus, når du vil fremhæve en cocktails komplekse smage, men uden at en robust spiritus skal fylde alt for meget. Når det er sagt, så har forskellige vodkaer forskellige kvaliteter og nuancer, så det kan være godt at overveje, hvilken vodka du bruger, inden du vil imponere familie og venner med dine skills. Er vodkaen mere cremet og fyldig, vil den være velegnet til en Vesper. Er den lettere og mere frugtig, kan den være god sammen med tonic og lime. Du kan endda blande forskellige vodkaer i den samme cocktail ved at bruge den ene vodka for dens urteagtige kvaliteter og den anden for at tilføje styrke og balancere sødmen.

Der findes et nærmest uendeligt stort antal cocktails med vodka. Det er bare at prøve sig frem og finde sine egne favoritter. Du kunne dog begynde med en helt klassisk, stilfuld Vodka Martini - skal det være lidt med festligt? Prøv en Strawberry Daiquiri.


Du kunne også overveje en:

Vesper

Espresso Martini

Lady Cocktail

Melon Green

Envy Me


Du finder endnu flere cocktails lige her!