Tilmeld Sélection Vinklub og spar 5% HVER GANG du handler i butik eller online - klik her

Cognac

Cognac er fransk brændevin eller brandy, som laves i Cognac-området. Gyldne, franske dråber, der emmer af kvalitet, stil og klasse. Den laves af destilleret hvidvin, som lagres på egetræsfade. Ved første øjekast kan cognacflasker se en smule...tja, forvirrende ud. Og hvad betyder alle de bogstaver? Hvilken cognac skal jeg vælge? Læs mere i vores lille guide og tag kegler til familiefesten eller når du får venner på besøg.

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Underområde
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Undertype
0
Fine Wine
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 41 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad er cognac?

Al cognac er brandy, men ikke al brandy er cognac. Cognac er en brandy, men det er kun cognac, hvis det kommer fra Cognac. Cognac er en form for brandy, som har taget navn fra det område, hvor den bliver produceret - altså Cognac i Frankrig. Cognac falder under den franske appellation d'origine contrôlée, så der stilles krav til produktionen og navngivningen. Den mest udbredte drue er Ugni Blanc og det er et krav, at cognac'en destilleres to gange i kobberpotstills og lagrer mindst to år på franske egetræsfade fra Tronçais eller Limousin. De fleste ligger dog længere. Efter destillationen og under lagringen, kalder man den for Eau de Vie. Kun tre procent af al cognac drikkes i Frankrig – resten eksporteres. Det klager vi ikke over. Cognac har fået sin egen dag, som markeres internationalt. Det er den 4. juni.


Hvordan laver man cognac?

Hvidvinen, som danner basen for den færdige cognac, er meget tør, tynd og med en del syre. Faktisk er den slet ikke til at drikke. Det ændrer destillationen og fadlagringen dog på. Hvis din cognac skal være en Cru, skal mindst 90% af druerne være Ugni Blanc, Folle Blanche og Colombard.

Efter presning gøre druesaften i 2-3 uger med regionens lokale vildgær, som omdanner det naturlige sukkerindhold til alkohol. Der må ikke tilsættes sukker. Det ender med en vin på 7-8%, som altså smager ret forfærdeligt. Herefter destilleres den på kobberpostils, som også får størrelse og mål kontrolleret. Den skal destilleres to gange, så der kommer en farveløs Eeu de Vie ud på ca. 70%.

Under fadlagringen reagerer cognac'en på luften og fadet og der fordamper ca. tre procent om året i "Angel's Share", som man også kender det fra whiskyproduktion. Eller, som franskmændene kalder det "La Part des Anges".

Den færdige cognac skal blendes, og det er den yngste cognac, der bestemmer alderen på blendet. Der bruges oftest cognac af forskellig alder. Hvert cognachus har en "maître de chai", som blender de forskellige årgange og sørger for, at husets stil er konsistent.


Der er seks cognacproducerende regioner i Cognac

Cognac er opdelt i seks mindre regioner, afhængigt af terroir. Disse regioner er Borderies, Grande Champagne, Petit Champagne, Fins Bois, Bons Bois og Bois Ordinaires. Forskellen i jordtyper resulterer i forskelle i druerne. Cognac vil typisk bestå af en blanding fra alle seks regioner for at give den mere dybde og kompleksitet i smagen.


Hvad står XO for i cognac?

X.O. står for Extra Old. Det vil sige, at den skal være mindst 10 år gammel. Vielle Réserve og Hors d'Age skal mindst være seks år, men er oftest ældre end X.O. Hors d'Age er oftest de ældste cognac.


Hvad er forskellen på cognac og brandy?

Cognac er en brandy fra Cognac i Frankrig. Andre kendte brandy-typer er:


Cognacs rødder

Cognacs historie strækker sig helt tilbage til 1500-tallet, hvor hollandske handlende begyndte at eksperimentere med måder at få vin til at holde længere på rejsen fra Frankrig. De fandt ud af, at man kunne destillere vinen - endda to gange, så den blev endnu bedre. Faktisk kommer ordet "brandy" fra det hollandske ord "brandewijn" - eller brændevin på godt, gammelt dansk.


Den bedste servering

Den ideelle temperatur for servering af cognac er mellem 15 og 18 grader. Hvis cognacen er for varm, vil den fordampe for hurtigt og miste smag og aroma.


Hvad er den dyreste cognac?

Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne er med en pris på to millioner dollars den dyreste i verden. Den kommer i flaske af krystal med 24 karat guld dyppet med Sterling-platin og har 6.500 certificerede slebne diamanter som dekoration. Men så er der også en liter i... Ultra Premium Cognac Grande Champagne, lagret på fade i mere end 100 år og med en alkoholprocent på 41. Flaske + cognac vejer tilsammen otte kilo. Du kan desværre ikke købe den hos os, men vi har mange andre fremragende cognac, du kan købe langt billigere.