Brand image

Cognac

Det bliver ikke meget mere frankofilt, men også enormt velsmagende, at drikke cognac. Bliv klogere på, hvad det egentlig er lige her.

Pris
Fadlagring
Serveringsforslag
Varegruppe
Producent
Land
Underområde
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Druesammensætning
Anmeldelser
Undertype
Fine Wine
Lagerstatus
Vis:
af 29 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
 1. God cognac på tilbud

  Spar penge på din næste flaske cognac ved at melde dig ind i Sélection Vinklub. Her sparer du 5% hver gang, du handler på tusindvis af varer - også cognac.

 2. Hvad er cognac?

  Cognac er fransk brændevin eller brandy, som laves i Cognac-området. Gyldne, franske dråber, der emmer af kvalitet, stil og klasse. Den laves af destilleret hvidvin, som lagres på egetræsfade.

 3. Er cognac og brandy det samme?

  Al cognac er brandy, men ikke al brandy er cognac. Cognac er en brandy, men det er kun cognac, hvis det kommer fra Cognac. Cognac er en form for brandy, som har taget navn fra det område, hvor den bliver produceret - altså Cognac i Frankrig. 

 4. Hvad er forskellen på cognac og brandy?

  Cognac er en brandy fra Cognac i Frankrig. Andre kendte brandy-typer er:

 5. Hvad står XO for i cognac?

  X.O. står for Extra Old. Det vil sige, at den skal være mindst 10 år gammel. Vielle Réserve og Hors d'Age skal mindst være seks år, men er oftest ældre end X.O. Hors d'Age er oftest de ældste cognac.

 6. Hvordan laver man cognac?

  Hvidvinen, som danner basen for den færdige cognac, er meget tør, tynd og med en del syre. Faktisk er den slet ikke til at drikke. Det ændrer destillationen og fadlagringen dog på. Hvis din cognac skal være en Cru, skal mindst 90% af druerne være Ugni Blanc, Folle Blanche og Colombard.

  Efter presning gøre druesaften i 2-3 uger med regionens lokale vildgær, som omdanner det naturlige sukkerindhold til alkohol. Der må ikke tilsættes sukker. Det ender med en vin på 7-8%, som altså smager ret forfærdeligt. Herefter destilleres den på kobberpostils, som også får størrelse og mål kontrolleret. Den skal destilleres to gange, så der kommer en farveløs Eeu de Vie ud på ca. 70%.

  Under fadlagringen reagerer cognac'en på luften og fadet og der fordamper ca. tre procent om året i "Angel's Share", som man også kender det fra whiskyproduktion. Eller, som franskmændene kalder det "La Part des Anges".

  Den færdige cognac skal blendes, og det er den yngste cognac, der bestemmer alderen på blendet. Der bruges oftest cognac af forskellig alder. Hvert cognachus har en "maître de chai", som blender de forskellige årgange og sørger for, at husets stil er konsistent.

 7. Hvor laver man cognac?

  Cognac er opdelt i seks mindre regioner, afhængigt af terroir. Disse regioner er Borderies, Grand Champagne, Petit Champagne, Fins Bois, Bons Bois og Bois Ordinaires. Forskellen i jordtyper resulterer i forskelle i druerne. Cognac vil typisk bestå af en blanding fra alle seks regioner for at give den mere dybde og kompleksitet i smagen.

 8. Hvordan serveres cognac?

  Den ideelle temperatur for servering af cognac er mellem 15 og 18 grader. Hvis cognacen er for varm, vil den fordampe for hurtigt og miste smag og aroma.

 9. Hvad skal jeg drikke cognac af?

  Østrigske Riedel laver ikke kun nogle af verdens bedste vinglas til restauranter og private verden over. Riedels Cognacglas med en ballonform eller tulipanform er klassisk. Formen hjælper med at koncentrere cognacens aromaerne og nuancer. Stænglen gør dem samtidig nemmere at holde og rulle cognacen i glasset for bedst muligt at se, dufte og smage.

 10. Hvilke druer bruges til cognac?

  Den mest udbredte drue er Ugni Blanc og det er et krav, at cognac'en destilleres to gange i kobberpotstills og lagrer mindst to år på franske egetræsfade fra Tronçais eller Limousin. De fleste ligger dog længere. Efter destillationen og under lagringen, kalder man den for Eau de Vie. Kun tre procent af al cognac drikkes i Frankrig – resten eksporteres. Det klager vi ikke over. Cognac har fået sin egen dag, som markeres internationalt. Det er den 4. juni.

 11. Hvad er den dyreste cognac?

  Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne er med en pris på to millioner dollars den dyreste i verden. Den kommer i flaske af krystal med 24 karat guld dyppet med Sterling-platin og har 6.500 certificerede slebne diamanter som dekoration. Men så er der også en liter i... Ultra Premium Cognac Grande Champagne, lagret på fade i mere end 100 år og med en alkoholprocent på 41. Flaske + cognac vejer tilsammen otte kilo. Du kan desværre ikke købe den hos os, men vi har mange andre fremragende cognac, du kan købe langt billigere.

 12. Cognacs historie

  Cognacs historie strækker sig helt tilbage til 1500-tallet, hvor hollandske handlende begyndte at eksperimentere med måder at få vin til at holde længere på rejsen fra Frankrig. De fandt ud af, at man kunne destillere vinen - endda to gange, så den blev endnu bedre. Faktisk kommer ordet "brandy" fra det hollandske ord "brandewijn" - eller brændevin på godt, gammelt dansk.

 13. Hvor mange kalorier er der i cognac?

  Typisk vil cognac have omkring 57 kalorier i en klassisk servering. Det er lidt mere end vodka, lidt mindre end whisky.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og spar altid 5% hver gang du handler online eller i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]