Vi sammenligger vores lagre ✅ Vi sender varer ud igen fra 8. juni

Bourbon

Bourbon er en del af den amerikanske spiritushistorie. Faktisk nok den vigtigste del. En whisky med sin helt egen, umiskendelige stil.

Pris
Fadlagring
Varegruppe
Producent
Land
Område
Dyrkningsmetode
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Undertype
Fine Wine
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 22 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Hvad er forskellen på bourbon og whisky?

    Bourbon er en type amerikansk whisky, som er destilleret på en mæsk lavet primært på majs. På trods af, at vi drikker mere og mere bourbon, er der stadig mange, der ikke rigtig ved, hvad det egentlig er - og hvordan det defineres ift. whisky.

  2. Hvad smager bourbon af?

    Typisk er bourbon herligt præget af en vis sødme med hint af egetræ, vanilje, en smule karamel og krydderier. Men ligesom med al anden whisky, varierer smagsnoterne fra flaske til flaske og fra producent til producent.

  3. Hvordan laver man bourbon?

    En bourbon er altså en whisky. Men for at en whisky kan kalde sig bourbon, skal dens mæsk (den blanding af korn, som whisky og bourbon er destilleret af) indeholde mindst 51% majs. Resten kan så til gengæld være andre, forskellige kornsorter, og det diskurteres i øjeblikket, om man vil tillade amaranth, boghvede og quinoa. Normalt tilsættes mæsk fra en tidligere destillation for at sikre ensartethed på tværs af produkterne - og hermed har man skabt en såkaldt "sour mash". Til sidst tilsættes gær, og mæsken får lov at gære. Det destilleres til (typisk) mellem 65% og 80% alkohol ved hjælp af enten en traditionel almbic (eller pot still). Den klare alkohol, kaldet White Dog, skal så lagres i nye, i brændte egetræsfade, som giver den færdige bourbon sin farve. Den må ikke indeholde tilsætningsstoffer. Det er også her på fadet, at bourbonen optager karamelliserede sukkerarter og vanilliner i det forkullede træ. Efter lagringen filtreres bourbonen typisk og fortyndes med vand, men ikke til mindre end 40% alkohol.


    Selvom bourbon skal lagres på brændte egetræsfade, er der faktisk ikke en minimumsperiode, der fortæller hvor længe. Men hvis den er lagret i mindre end fire år, skal der være en aldersangivelse på etiketten. Og hvis den skal have betegnelsen "Straight Bourbon", skal den være lagret i minimum to år.


    Efter hele processen, er fadene mættede med bourbon. De må bare ikke bruges til bourbon igen, så de fleste sælges videre til destillerier i Canada, Skotland, Irland, Mexico og Caribien til lagring af anden spiritus. Andre lagrer øl på gamle bourbonfade, barbecuesauce, chilisauce - og endda vin.

  4. Bourbon og USA's historie

    Bourbon er uløseligt forbundet med Kentucky - også kendt som 'The Bluegrass State'. 95% af verdens bourbon kommer fra Kentucky, men der bliver også produceret bourbon i resten af USA. Til gengæld betyder landets love, at der ikke må laves bourbon andre steder i verden. Man regner med, at selve navnet "bourbon" stammer fra Bourbon County i Kentucky eller Bourbon Street i New Orleans. Begge de steder har så til gengæld lånt navnet fra den gamle franske adels- og kongeslægt, Huset Bourbon. Man har lavet bourbon siden 1700-tallet, så efter amerikanske tilstande er det meget, meget længe. Det var ikke overraskende skotter og irere, som bragte whiskytraditioner med sig fra hjemlandet. Derudover fortager oprindelsen sig lidt i tågerne, men opfindelsen af ​​bourbon tilskrives ofte Elijah Craig, en baptistpræst og destillatør, som også skulle have opfundet papirmøller. Hvad vigtigere er, så siges det, at han var den første til at lagre bourbon i brændte egetræsfade.


    Spiritusforbuddet i USA varede fra januar 1920 indtil 1933 og ødelagde nærmest fuldstændig bourbonindustrien. Alle destillerier blev tvunget til at stoppe driften, bortset fra nogle få, som fik tilladelse til at aftappe eksisterende lagre af "medicinsk whiskey".