Månedens tilbud er her! 🍷 Spar op til 40%

Brand image

Tyskland

Man kan simpelthen ikke komme udenom Tyskland, når det kommer til hvidvin. Knastørre, frugtige og supersprøde Riesling til svimlende søde dessertvine på samme drue. Bare for at nævne lidt.

Pris
Serveringsforslag
Producent
Område
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Populære
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 104 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 3

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Forfriskende tyske hvidvine

    I Tyskland fylder hvidvinsdruer over 65% af landets vinmarker, og med landets forholdsvis kølige klima og meget seriøse, dygtige winemakers, skaber tyskerne super sprøde, fokuserede, frugtrige hvidvine med en forholdsvis høj syre. Hvidvine, mange danskere elsker - med god grund. Tyskerne kan som få lave flotte, elegante vine i verdensklasse og har gjort det i 2000 år.


    Verdens bedste Riesling

    I Mosel laver man verdens måske bedste Riesling-vine - og hvis du er til Riesling, er det nemt at blive forelsket i området. Tidligere var de fleste tyske Riesling-vine til den søde side, men med forbrugernes ændrede præferencer, bliver der nu produceret mange flere tørre Riesling-vine. Der bliver naturligvis også stadig produceret sødmefulde Riesling-vine og mange af dem er fremragende. Ikke mindst ædelrådsvine fra netop Mosel. Fordi Riesling har et naturligt højt syreindhold, balanceres sødmen, og den bliver ikke for meget.


    Müller-Thurgau

    Müller-Thurgau kaldes af mange for tyskernes "hverdagsvin". Den er en krydsning mellem Riesling og den mere ukendte bordvinsdrue Madeleine Royale. Målet med krydsningen var at skabe en vin, som har Rieslingens smag, men som samtidig er lettere at dyrke i koldere områder. Den har ikke helt samme ophøjede status som Riesling, men under den rigtige winemakers kyndige hænder, giver den flotte resultater. Den er mere fyldig og sødmefuld end riesling, selv når den egentlig er listet som tør (trocken).


    Grauburgunder og Weisser Burgunder

    Grauburgunder er egentlig Pinot Gris og Weisser Burgunder er egentlig Pinot Blanc. De er mere florale og drevet af hint af stenfrugt sammenlignet med f.eks. italienske Pinot Grigio og Pinot Blanco. Det kan skyldes, at vinproduktionen i Tyskland i århundreder netop har haft fokus på frugt, hvorimod italienere har haft et større fokus på struktur. Begge har er blødere og med mere fokus på stenfrugt end f.eks. Riesling.


    Silvaner

    Silvaner er stadig et relativt ukendt størrelse uden for hjemlandet - og det er en skam. Men den er svær at få til at gro og producere vin på. Men den har flotte noter af passionsfrugt, fersken og timian - ikke ulig østrigernes Grüner Veltliner. Den er gerne en smule olieret på tungen og balanceret med en sprød syre.


    Klassifikation af tysk hvidvin

    De mest simple tyske vine hedder Deutscher Wein eller Landwein. Er du interesseret i lidt mere kvalitet, så gå efter Qualitätswein og Prädikatswein. Så går du ikke forkert i byen.


    Qualitätswein

    Klassifikationen Qualitätswein bliver bestemt af druernes modenhed og må kun produceres fra én af 13 regioner, kaldet Anbaugebieten. Herudover bliver Qualitätswein oftest inddelt efter sødme.


    Trocken: Tørre vine med ni gram restsukker pr. liter eller mindre.

    Halbtrocken: Halvtørre eller let sødmefulde vine med 12 gram restsukker pr. liter eller mindre

    Feinherb: En uofficiel betegnelse af halvtørre vine - ligesom Halbtrocken

    Liebliche: Sød vin med op til 45 gram restsukker pr. liter

    Süss: Sød vin med mere end 45 gram restsukker pr. liter.


    Prädikatswein

    Prädikatswein hed tidligere “Qualitätswein mit Pradikat” eller “QmP” - betegnelser, du stadig kan finde på vine fra før 2007. Riesling Prädikatswein er traditionelt søde og betegnelsen bliver almindeligvis brugt i Mosel. Prädikatswein har en ekstra klassifikation, som er baseret mod druernes modenhed, når de bliver høstet. Jo sødere druen er, jo større er potentialet for en højere alkoholprocent og sødme i vinen.


    Kabinett: Den letteste type fra tør til let tør.

    Spätlese: Spätlese betyder "sen høst". Vinene er fyldige og oftest sødere end Kabinett.

    Auslese: "Udvalgt høst" er endnu sødere med en større sukkerniveau. Auslese håndplukkes og har fået ædelråd.

    Beerenauslese: "Bærhøst" er noget mere sjældne, fordi druerne nærmest er blevet til rosiner, begunstiget med ædelråd og med et meget højt sukkerniveau. Oftest meget værdifulde vine.

    Trockenbeerenauslese: "Tør bærhøst" er det mest sjældne og lavet på rosintørrede druer.

    Eiswein: Her får druerne frost, mens de stadig sidder på vinstokkene og presses, mens de er frosne - som regel midt om natten. Vinene har derfor et højt sukkerindhold.


    VDP

    VDP står for “Verband deutscher Prädikatsweingüter” og bruges både til tørre og sødmefulde vine og bruges typisk uden for Mosel - særligt i Rheingau. Vinene klassificeres yderligere baseret på, hvor vinene kommer fra. VDP Grosse Lage og VDP Grosses Gewächs indikerer den højeste kvalitet i den enkelte region. Det er oftest en enkeltmarksvin eller et lille område.


    Tysk rødvin

    Tysk hvidvin er fantastisk, men du gør også dig selv en tjeneste ved at prøve de tyske rødvine. F.eks. er Spätburgunder enormt spændende. Tyskernes udgave af Pinot Noir er et fremragende alternativ til franske eller californiske udgaver.

  2. Hvorfra kommer de tyske hvidvine?

    Tyskland har flere fremragende kendte regioner, når det kommer til produktion af hvidvin. Nogle af de mest bemærkelsesværdige regioner er bl.a. Mosel, Rheingau, Pfalz, Nahe og Franken.

  3. Hvordan smager tysk hvidvin?

    Det kan være (og er) næsten umuligt at sige noget generelt om hele Tysklands hvidvinsproduktion, men oftest har tysk Riesling en fantastisk livlig syre, blomsteraromaer og smagsvarianter, der spænder lige fra saftige citrusfrugter til stenfrugter. Silvaner har en tendens til at være fyldigere med lidt mere "urtede" undertoner, mens Müller-Thurgau kan være let og frugtig.


    Selvom nogle tyske hvidvine lagres på egetræsfade, er det mindre almindeligt sammenlignet med brugen af ​​rustfri ståltanke. Fokus er ofte på at bevare vinenes syre, friskhed, frugtighed og rene, sprøde og levende karakter.

  4. Historien om tysk vin

    Når vi taler om tysk vin, er det primært vin produceret i det vestlige Tyskland, langs Rhinen og dens bifloder. De ældste vinmarker rækker helt tilbage til romerne, så den flotte tyske vinhistorie er langt længere end nogle få års pletter på samvittigheden bør kunne tilsværte. Selvom landet er stort efter europæiske forhold, rækker de lige over 100.000 hektarer kun til at være 10% af det areal, man dyrker vin på i Frankrig, Italien og Spanien. På den måde er det ikke et stort vinland, men det skramlede rygte til trods, så producerer Tyskland nogle af verdens mest elegante hvidvine. Se så og kom i gang med at smage!

    En del af skylden må dog nok falde tilbage på tyskerne selv, hvis vi skal være ærlige, da man gennem mange år kørte en hidsig markedsføring på ofte meget søde og ret intetsigende vine i den helt billige ende af prisskalaen. På samme vis har Piesporter gennem de seneste tre årtier været et smertensbarn i Tyskland. Ikke pga. af terroiret, som er fremragende, men fordi enkelte centralkooperativer, med Euro, eller D-mark før det, i øjnene, opkøbte store mængder billig most af druer, der var produceret og høstet med det absolut maksimale udbytte. Druerne blev som regel høstet i det flade bagland og ikke fra parcellerne omkring Piesport by. Ikke desto mindre trak de ikke alene Piesporter-navnet, men hele Tysklands vinøse omdømme gennem sølet gennem 1980’erne og 1990´erne.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]