Brand image

Primitivo

Danskerne elsker Primitivo! Og det er ikke så mærkeligt. Vinene er intense, fyldige, krydrede, ærke-italienske og nærmest blæksorte med flotte tanniner - og fremragende til en klassisk italiensk pizza- eller pastaret, til grillmaden på terrassen eller endda til julemaden i december.



Pris
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Type
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Lagerstatus
2
Nulstil alle filtre
Vis:
af 15 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvor kommer Primitivo fra?

Primitivo kommer fra Apulien i det sydlige Italien. Egentlig stammer den oprindeligt fra Kroatien inden den kom til Italien, men det er en anden snak. I 1800-tallet blev druen taget til USA, hvor den i dag hedder Zinfandel. Hvis du har smagt Zinfandel før, er det altså ikke umuligt, at du tænker, at du har smagt Primitivo før. Druen modner ret tidligt, hvorfor den netop har fået navnet "Primitivo", som betyder nogen lignende "den tidlige". Druen er altså ikke primitiv på nogen måde.

Primitivo har det bedst i et varmt klima som det syditalienske, hvor den får masser sol og en lang og varm vækstsæson. Det betyder, at den blå druesort udvikler alle de fantastiske, frugtige noter og en ofte høj alkoholprocent, den er kendt for.


Hvordan smager Primitivo?

Primitivo smager af fyldige frugter i en fed krop med præg af jordbær, kirsebær, rosiner og brombær. Du kan også forvente en smule rustik skovbund og flotte, fyldige tanniner, bær, svesker, cedertræ, kanel, læder, karamel, mørk chokolade og nødder. Som altid med et levende produkt som vin, kan smagen variere alt efter, hvor den dyrkes og af hvem. I lidt køligere klimaer kan vinen få lidt mere præg af hindbær. Det er oftest ikke en vin, der gemmes længe - faktisk bør den nok drikkes inden for 3-4 år.


Er Zinfandel det samme som Primitivo?

Ja, når man sammenligner DNA, er det den samme drue. Når det er sagt, kan man alligevel finde forskelle. Zinfandel er kendt som meget fyldig, frugtig, mørk, sødmefuld og krydret rødvin. Det kan Primitivo også, men den er ofte lidt mere tilbageholdende en sin amerikanske fætter. Du kan måske også finde lidt mere tørret frugt i Primitivo end i Zinfandel og måske en smule mere syre.


Mad og Primitivo

Primitivo er en helt fantastisk madvin. Med dens rustikke væsen og ofte rimelige priser, kan du sagtens drikke den på en helt almindelig hverdag. Det er ret oplagt med en klassisk italiensk pizza til din lige så italienske Primitivo. Det kunne også være en pastaret eller en burger. Lam er også godt selskab for Primitivo, lagret ost, auberginer og grøntsagsretter. Du kan også roligt bruge den til grillaften på terrassen. Men den går også perfekt til juleanden eller flæskestegen juleaften.

Se mere om mad og vin her.


Hvilken temperatur bør jeg servere Primitivo ved?

Primitivo har det bedst ved en temperatur på ca. 16-18 grader. På den måde opfatter du bedst vinens fyldige frugtsødme på en frisk, behagelig og balanceret måde. Hvis du drikker vinen for varm, kan den føles lidt for sød og marmeladeagtig.


Find din næste Primitivo

Hos H.J. Hansen Vin / Vinspecialisten har vi Danmarks største udvalg af kvalitetsvin. Du kan blive klogere på hver vin og på vinbønderne bag. Lær de mennesker, som har haft hænderne i jorden at kende ved at klikke på vinene og læse mere. Mange af dem har en spændende og lang historie bag sig. Vi skal nok hjælpe dig til at ramme rigtigt – og så har du selvfølgelig også mulighed for at kigge ned i din lokale H.J. Hansen Vin eller Vinspecialisten, hvor der altid står en dygtig medarbejder klar til at rådgive dig. Ikke mindst, når du vil koble den rigtige vin til middagen.