Prinsens rosé og mange andre gode tilbud 🍷 Se her!

Cremant

Hvis du gerne vil drikke champagne, men måske vil spare lidt kroner på budgettet, er crémant måske vejen for dig. Produktionen af crémant anvender sekundær flaskegæring, nøjagtig ligesom champagne. Der er en bred vifte af stilarter at vælge imellem, da crémant bliver lavet i otte forskellige appellationer i hele Frankrig (og faktisk også kan findes i nabolandet Luxembourg, hvis man er på de kanter).

Pris
Serveringsforslag
Producent
Område
Underområde
Dyrkningsmetode
Årgang
Flaskestørrelse
Proptype
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Undertype
Populære
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 12 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad betyder crémant?

Crémant er en mousserende vin lavet med samme teknik som champagne, men uden for Champagne-regionen. Crémant-reglerne er kun en lille smule mindre stringente end dem i Champagne. Med andre ord er de strenge, og det borger for kvaliteten. Selvom regionale regler kan variere, skal alle crémant-vine overholde specifikke krav. De omfatter bl.a. manuel høst af druer, hel drueklasepresning med begrænset mostekstraktion med 100 liter most pr. 150 kg druer og minimum ni måneders lagring på bærme.


Forskellige crémanter

Crémant er altså ikke "bare" crémant. Ligesom champagne ikke bare er champagne. Der er forskelle. Det dykker vi lidt mere ned i. Det store udvalg af godkendte druer kan give unikke udtryk for Crémant i de forskellige egne. Til tider kan variationer i stil gøre det svært at fastlægge en regional identitet. I områder som Bordeaux bliver de mousserende vine ofte overskygget af de berømte rødvine i regionen. Crémant-produktion fra disse appellationer kan være sværere at finde, men er bestemt en slurk værd, hvis du gør det.


Crémant d'Alsace

Mere end halvdelen af al fransk crémant kommer fra Alsace, og drikker du hvid crémant, er det typisk lavet på druerne Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay og Pinot Noir. Der findes også rosé crémant, hvor man bruger Pinot Noir. Alsace ligger smukt ved fødderne af bjergkæden Vogeserne i det nordøstlige Frankrig. Netop bjergene er en vigtig detalje. Druer modner nemlig godt i Alsace, netop takket være det tørre, solrige klima, der er muliggjort af Vogeserne, der giver læ. Jorden er et noget af en blanding af flere forskellige jordtyper og kan understøtte en lang række druesorter. Crémant de Alsace kan være enkeltsort (og mærket som sådan), men de fleste er faktisk en blanding, der bruger Pinot Blanc som base.


Crémant de Bourgogne

Bourgogne ligger lige syd for Champagne og behøver vel ingen nærmere præsentation for sine stille vine - ikke mindst Pinot Noir og Chardonnay. Crémant de Bourgogne-produktionen foregår primært i det nordlige område af Auxerre, eller længere mod syd i Rully. Crémant kan her spænde fra friske og sprøde nordlige stilarter til rundere og fyldigere vine fra det sydlige Bourgogne, hvor druerne kan opnå en større modenhed. Det bliver fremstillet efter den traditionelle metode, ligesom champagne, oftest med Chardonnay og Pinot Noir som de dominerende druesorter. På den måde deler Crémant de Bourgogne flere ligheder med sine dyrere og mere berømte Champagne-naboer. Hvid Crémant de Bourgogne laves almindeligvis på Chardonnay og Pinot Noir, men nogle gang også på druerne Gamay, Pinot Blanc, Sacy, Pinot Gris, Aligoté og/eller Melon de Bourgogne. Rosé Crémant de Bourgogne vil typisk være på Pinot Noir og nogle gange på Gamay.


Crémant de Limoux

Limoux ligger i de kølige høje for foden af ​​Pyrenæerne i Sydfrankrig. Crémant de Limoux laves oftest på druerne Chardonnay og Chenin Blanc. Mauzac og Pinot Noir bruges som blandingsdruer. Denne region har en lang tradition for produktion af mousserende vin. Blanquette Méthode Ancestrale og Blanquette de Limoux er to traditionelle mousserende vine lavet overvejende af Mauzac. Førstnævnte gennemgår - ret unikt - en efterbehandling af den første gæring i selve flasken, uden nogen tilladt dosering eller udtømning af de brugte gærceller. Hvid og rosé Crémant de Limoux er oftest på Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac (lokalt kaldet Blanquette) og Pinot Noir.


Crémant de Loire

Crémant de Loire bliver lavet i Anjou-Saumur- og Touraine-regionerne i den frodige Loire-dal. Her bruges primært Chenin Blanc, Cabernet Franc og Pinot Noir, mens Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Arbois, Pineau d'Aunis, Grolleau og Grolleau Gris også ses i produktionen. Den overvejende brug af Chenin Blanc giver de mousserende vinen en ret unik smag og aroma af citroner, kvæder, pærer, honning og kamille. Selvom mange druer er tilladt i Crémant-produktion i Limoux, er stjernen i de centrale vingårde i Loire, som er Sauvignon Blanc, ikke tilladt. Hvis du vil prøve en Sauvignon Blanc-baseret Crémant, skal du se til Bordeaux, den eneste appellation, der tillader dens brug i blandingen.