HUSK FARS DAG D. 5 JUNI 🍷 SE GAVEIDEER HER

Rom

Rom fra hele verden, lige fra Guatemala til Peru og Tønder. Rom er mere populært end nogensinde før i Danmark og har overtaget førstepladsen som den spiritus, vi drikker allermest af.

Pris
Serveringsforslag
Varegruppe
Producent
Land
Område
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Druesammensætning
Anmeldelser
Undertype
Fine Wine
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 134 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 4

Produkter pr. side
36
72
108
144

Kategorisering af rom

Det kan være svært at opdele rom i meningsfulde grupperinger. Der findes nemlig ikke én samlet standard for, hvad rom egentlig er. I stedet bliver rom defineret af forskellige regler og love i de lande, der laver rom. I Mexico skal rom lagres i mindst otte måneder, hvorimod Den Dominikanske Republik, Panama og Venezuela kræver minimum to år. Derudover inddeler landene rom forskeligt med udtryk som white, gold, light eller extra light. Andre bruger white, overproof og matured eller rum, rum liqueur og flavored rum.


Regionale forskelle

I Caribien har hver ø sin egen unikke stil. Ofte kan de grupperes efter det sprog, der bliver talt. Engelsktalende områder skaber typisk en mørkere rom med en fyldigere smag med mere underliggende melassesmag. Rom fra Bahamas, Antigua, Trinidad og Tobago, Grenada, Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinerne, Belize, Bermuda, Saint Kitts, Demerara-regionen i Guyana og Jamaica er typiske for denne stil.


Områder, der tidligere havde været en del af det store spanske imperium, laver traditionelt såkaldte "añejo"-rom med en ret blød fylde. Det er f.eks. rom fra Colombia, Cuba, Den Dominikanske Republik, Guatemala, Nicaragua, Panama, Filippinerne, Puerto Rico og Venezuela.


Rom til jul

Rom er en oplagt gaveidé til næsten alle over 18 år. Men rom kan også bruges til at lave en helt fantastisk gløgg. Tag et kig her og bliv inspireret.


Rom og cocktails

Rom er hovedingrediens i rigtig mange fantastiske cocktails. Her er nogle få af dem:


Daiquiri

Dominicana

H. J. Hansen Winter

Christmas Rocks

Mojito

Piña Colada


Rom er kultur og historie

Rom spiller en rolle i kulturen på de fleste øer i Vestindien samt de maritime provinser og Newfoundland i Canada. Drikken har berømte associationer til både den engelske og den danske flåde, hvor den blev blandet med vand eller øl for at lave grog.


Rom stammer muligvis helt tilbage til 600-tallets Indien, hvor man drak "shidhu", en drik lavet med gæring og destillation af sukkerrørssaft. Første gang man ved, der blev destilleret rom, var på sukkerrørsplantagerne i Caribien i 1600-tallet. Plantageslaver opdagede, at sukkermelasse kunne gæres til alkohol. Derefter destillerede man alkoholen og fjernede nogle urenheder, og den første første moderne rom var skabt. Det skete sandsynligvis på øen Nevis, og rommen fik disse ord med på vejen: "En varm, helvedes og frygtelig spiritus." Romproduktionen fandt alligevel vej til Brasilien og herfra til Barbados sammen med sukkerrør viden om deres dyrkningsmetoder. En væske identificeret som rom er blevet fundet i en blikflaske fundet på det svenske krigsskib Vasa, som sank i 1628.


Fars Dag

Hvis din far kan lide spiritus, kan han højst sandsynligt også lige rom. Det er svært at finde et bud på en gave, der så stensikkert vil gør din far glad. Tag et kig forbi vores side for Fars Dag - eller find en flaske her på siden.

 1. Hvad er rom?

  Den sødmefulde, destillerede spiritus laves på sukkerrør og har derfor oftest rødder i Caribien eller Sydamerika. Det har dog ikke forhindret danske producenter i at fremelske rom i hjemlandet med flere flotte resultater.

 2. Hvordan laves rom?

  Rom laves ved at gære og derefter destillere sukkerrørsmelasse eller sukkerrørsjuice. Rommen er som udgangspunkt en klar væske, som normalt lagres på egetræsfade. De fleste rom kommer fra Caribien og nord- og sydamerikanske lande, men også i andre sukkerproducerende lande. Sukkerrørene knuses efter høst, så den søde sukkerrørssaft kan anvendes. Den opvarmes og sukker krystalliseres på overfladen, og den resterende saft bliver mørk og sirupagtig. Den kan raffineres yderligere, så saften bliver mørkere og mere bitter og får navnet melasse.


  Den største mængde rom bliver produceret på melasse, mens Rhum Agricole produceres på den rene, rå sukkerrørssaft. Melassen fortyndes og tilsættes gær, så den alkoholiske gæring kan begynde. Efter gæring er alkoholprocenten typisk mellem 5-9%. Det er selvfølgelig for lidt – alt for lidt. Væsken skal derfor destilleres, og bagefter lagres rommen, hvis den da ikke skal sælges som hvid rom. Lagringen sikrer rommen mere ’personlighed’, gør den mere blid og rund, og sikrer rommen dens karakteristiske, mørkere farve.


  Hvor længe rommen skal fadlagres er producentens beslutning. Det kan være ganske få år eller det kan være adskillige år. Luftfugtighed og temperatur betyder meget for den endelige rom, så geografi har faktisk også indflydelse på, hvordan rommen smager og dufter, når den er færdig. Det var Columbus, der på sin anden rejse til Den Nye Verden medbragte sukkerrør. Herfra blev de en vigtig eksportvare, så man begyndte at importere billig arbejdskraft i form af slaver fra Vestafrika.

 3. Hvad er den bedste rom?

  Cartavio X.O. 18 Years er blevet kåret som "Verdens Bedste Rom" i både 2015 og 2016 ved San Francisco World Spirits Competition. Rommen kommer fra den frugtbare Chicama Valley på Perus nordkyst, hvor Cartavio-destilleriet har hjemme. Den geografiske placering er perfekt for høsten af sukkerørene, og det krystalklare og rene vand, der kommer rindende fra Andesbjergene.


  Men det er dog ikke kun det, der gør Cartavio til én af verdens bedste rom. Peruvianerne udvælger også meget nøje de helt rigtige egetræsfade. Her bruges både fransk, amerikansk og slovensk eg, inden man afslutter lagring og blending via Solera/Criaderas-metoden. Rommen har også vundet talrige andre udmærkelser, herunder højeste udmærkelse, 2-guld i Fifty Best Aged Rums, med kommentaren 'Outstanding, perfect'.

 4. Hvad skal jeg drikke rom af?

  Det rigtige romglas er med til at gøre hele smagsoplevelsen større og bedre. Østrigske Riedel laver ikke kun nogle af verdens bedste vinglas til restauranter og private verden over. Riedels romglas er bredt på midten og snævrer så ind. Det brede punkt giver en større overflade til rommen. Jo større udvekslingsflade mellem luft og rom, jo ​​mere iltning vil du opnå og dermed frigivelse af aromaer. Når glasset så snævrer sammen igen, koncentreres de på vej op mod dit næse og gør din oplevelse af rommen så meget større.