Barolo

Barolo kommer fra Norditalien, ligesom Amarone og Ripasso. Baroloen finder man i Piemonte i Nordvestitalien, grænsende op til Schweiz mod nord, Frankrig mod vest, Lombardiet mod øst og den italienske region Ligurien mod syd. Mere præcist skal vi til provinsen Cuneo, sydvest for byen Alba. Her ligger områderne Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba og ikke mindst netop Barolo, som har lagt navn til vintypen. Byen Barolo er i og for sig ikke så betydningsfuld med sin færre end 1000 indbyggere. Men vinmarkerne på de smukke, bakkede skråninger i området har skabt utallige vine i verdensklasse. Så mange, at elskere af vinen kalder Barolo for Vinens Konge eller Kongernes Vin. Barolo blev da også tildelt Italiens mest prestigefyldte prædikat, DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) i 1980. 

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Producent
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Anmeldelser
0
Fine Wine
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 15 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvordan produceres Barolo?

Man kan ikke sige Barolo uden også at sige Nebbiolo. Den ærketypiske italienske druesort er nemlig den eneste drue, der bruges i vinen. Nebbiolo-druen er en lille blå drue med et svagt gråligt skær. Den har samtidig en særdeles tyk skal, som bidrager til meget højt tanninindhold og en intens frugtsyre. Det er derudover en meget lokal drue, som man andre steder i verden ikke har haft succes med.


Navnet Nebbiolo stammer formentlig fra det italienske ord for ”tåge”, nemlig ”nebbia”. Det hænger sandsynligvis sammen med, at vinmarkerne under høsten sent i oktober netop er dækket af en tæt, tyk tåge. Det er en drue og en vin, der stiller sine krav for at folde sit store potentiale ud. Den kræver f.eks., at vinmarkerne ligger med den helt korrekte hældning, så druerne får lys nok. Samtidig kræver den ekstra lang lagring grundet dens høje tanninniveau – faktisk minimum 38 måneder, hvoraf de 18 måneder er på træ. At Nebbiolo er én af Italiens mest tanninrige druer får stor samtidig betydning for produktionen og hvornår, du bør drikke vinen.


Den nye og den gamle Barolo-skole

Der er lidt groft sagt to skoler inden for produktionen af Barolo. Hører man til den nye skole inden for Barolo-vin, ønsker man en vin med blødere tanniner – altså den garvesyre, dig gør, at munden kan tørre lidt ud og som giver vinen bid og struktur. Det gør, at vinen kan drikkes yngre og bliver lidt mere tilgængelig. Her bruger man nye og mindre træfade, hvor træets vaniljeagtige aromaer kan afgives til vinen. Hvis man tilhører den gamle skole, vil det typisk være gamle fade, som netop ikke tilføjer de vaniljeagtige præg.


Hvad kendetegner Barolo?

En god Barolo er et veritabelt sansebombardement. Det er samtidig en vin, hvor smag og aroma udvikler sig med alderen, jo længere du gemmer den. Med dens høje tanninniveau vil vinen som ung typisk være forholdsvis hård og utilnærmelig, men med årene vil den åbne sig op og løsne flere af de fantastiske aromaer og smagsnoter, den rummer på. Barolo har altså et fremragende lagringspotentiale og kan sagtens gemmes 10-20 år, hvis du ellers kan holde dig fra den. Mange Barolo-vine kan endda sagtens holde sig 50 år. Hvis tålmodigheden ellers holder, kan den færdigmodnede Barolo rammer skiven inden for et meget bredt felt af flotte, frugtige og blomstrede vine med smukke, mørke indtryk af chokolade, tjære, lakrids, blommer og trøfler. Allerede efter et par år begynder den hårde, unge vin stille og roligt at åbne op. Farven kan skifte teglrød og bevæge sig mod orange, jo ældre den bliver. De komplekse indtryk vil langsomt ændres og modnes, og vinens friske, frugtige indtryk vil gå mere i en retning præget af tørret frugt, urter og tørrede blomster. Din Barolo vil altså stadig være et aromatisk kraftværk, men den skifter karakter med årene. Det er værd at vente på.


Kongen og Dronningen

Barolo kaldes ofte passende Kongen af Piemonte. Når det er sagt, er din forståelse af Barolo og netop Piemonte ikke komplet uden kendskab til Dronningen af Piemonte: Barbaresco. Den produceres på samme drue, ganske tæt på.


Hvad spiser man til Barolo?

Barolo er én af de vine, der er som skabt til en lækker middag. For at bløde Baroloens tanniner op og få en endnu mere optimal smagsoplevelse, kan du med fordel drikke vinen sammen med et godt måltid mad. Det må gerne være steak med en god fedtkant – det kunne f.eks. være en entrecote eller en ribeye. Det kunne også være en anden kødrig ret, svinekæber eller simreretter. Der må gerne være godt med sort peber, trøfler, hvidløg og svampe. Husk i øvrigt at åbne vinen i god tid - Barolo er nemlig en vin, der skal have luft – og meget af det. Dekantér den meget gerne og servér den i de rigtige glas.


Italienske rødvine

Er du vild med Barolo, er der helt sikkert også mange andre italienske rødvine, der vil falde i din smag. Tag et kig i det store udvalg. Der er noget til alle - og til alle pengepunge.