Vi sammenligger vores lagre ✅ Vi sender varer ud igen fra 8. juni

Brand image

Champagne

Hvad er en god champagne? Læs vores lille guide!

»Too much of anything is bad, but too much champagne is just right«. Sådan sagde den amerikanske forfatter Mark Twain. Champagne kan drikkes hele året og går fantastisk sammen med mad. Men hvad koster en god champagne? Det behøver ikke være så dyrt, mens andre flasker koster flere tusind kroner. Winstol Churchill, som var lidt af en levemand, ville kun have det bedste af det bedste, og fik serveret champagne hver formiddag kl. 11. Men hvad med dig?

Pris
Serveringsforslag
Producent
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Anbefalede Glastyper
Druesammensætning
Anmeldelser
Undertype
Populære
Lagerstatus
Vis:
af 39 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Hvad er champagne?

    Champagne er mousserende vin, men ikke al mousserende vin er champagne. Der findes mange typer mousserende vin, og vi har skrevet en lille guide her. Champagne kommer kun fra regionen Champagne i Frankrig. Derudover er der visse regler, som skal følges i produktionen og i vinmarken. Champagne blev forbundet med de europæiske kongefamilier i det 17., 18. og 19. århundrede, hvor de førende producenter stod på tæer for at forbinde deres champagne med de vigtigste kongehuse. Champagne bruges også til at søsætte skibe, hvor en flaske bliver knust over skroget under skibets søsætning. Hvis flasken ikke går i stykker, anses det ofte for at være uheld. Et standardglas med champagne frigiver typisk omkring 30 bobler i sekundet.

  2. Hvor ligger Champagne?

    Champagne-distriktet ligger knap 150 km nordøst for Paris. Ca. 32.000 ha er udlagt til vinmarker, hvilket gør det til Frankrigs tredjestørste AOC-distrikt, kun overgået af Bordeaux og Côtes-du-Rhône. Området, der strækker sig over de fem departementer Marne, l’Aube, l’Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne, er Frankrigs nordligst beliggende vinområde.

    Terrænet er relativt fladt, og kun enkelte steder møder man svage bakker op til 150 meters højde. Det er primært den kalk- og kridtholdige undergrund, der giver den karakteristiske og rene stil, man møder i de ca. 450 mio. flasker, der produceres årligt. Kalken hjælper med at holde på varmen, så druerne opnår den nødvendige modning.

  3. Hvem opfandt champagne?

    Der er mange, der vil fortælle, at det var munken Dom Pérignon, der opfandt mousserende vin. Det gjorde han ikke. Det kendte man til længe før ham. Men han bidrog med vigtig viden ift. at sikre kvaliteten af champagne og mousserende vin. Den første mousserende vin, man kender til, er en Blanquette de Limoux, som benedektinermunke i Sydfrankrig skabte i 1531. De producerede en vin, som de hældte på flaske inden den første gæring var slut. Over 100 år senere skabte den engelske videnskabsmand Christopher Merret mousserende vin ved at tilsætte sukker, hvorved en andengæring gik i gang i flasken. Hermed var det, vi i dag kalder méthode traditionnelle skabt. Det var alt sammen før Dom Perignon.

  4. Hvordan laver man champagne?

    Méthode Traditionnelle er, som navnet antyder, den traditionelle måde at lave champagne på. Efter første gæring og tapning på flaske, sker en andengæring i flasken ved tilføjelse af gær og sukker. Der skal gå mindst halvandet år i flasken, før champagnen har udviklet sin smag. Hvis det har været en ekstra god høst, skriver, laver man champagne fra kun det år og skriver årgangen på – i stedet for at lave et blend af flere årgange. Så skal den ligge i tre år. Efter lagring bliver gærrester samlet i flaskehalsen, frosset og flasken åbnet. Presset i flasken presser isen med gærresterne ud. Så tilsætter man lidt vin fra tidligere årgange og lidt sukker for at justere sødmen og fylde flasken igen.

  5. Hvad er ægte champagne?

    Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) har udviklet et omfattende sæt regler og forskrifter for al vin produceret i Champagne. De omfatter bl.a. kodificering af de bedst egnede vinmarker; de bedst egnede druetyper (de fleste champagner er en blanding af op til tre druesorter, selvom andre sorter er tilladt); og et længere sæt krav, der specificerer de fleste aspekter af vindyrkningen. Det inkluderer også beskæring, udbytte, presningsgrad og den tid, hvor vinen skal ligge på bærme før aftapning. Komiteen kan også begrænse udvalget af ​​champagne til markedet for bedre at opretholde priserne. Først når en vin opfylder kravene, må den får mærket champagne. De regler, der er godkendt af CIVC, skal til endelig godkendelse hos Institut National de l'origine et de la Qualité.

  6. Hvilke druer bruger man til champagne?

    Der er tre druer, man bruger til champagne: Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir. Forholdet mellem druerne er dog op til den enkelte producent, som laver sin egen udgave. Nogle bruger kun to druer, andre bruger tre. Derudover findes:


    Blanc de blanc: Champagne udelukkende produceret på Chardonnay

    Blanc de Noir: Betyder hvidt af sort. Laver på den blå Pinot Noir, men alligevel er hvid. For at undgå at champagnes får farve, fjerner man med det samme drueskallerne fra mosten i produktionen. Selve frugtkødet i en drue er nemlig altid lyst.

  7. Hvad er Vintage Champagne?

    Vintage Champagne er en champagne, der laves, når årets høst har været af ekstra god kvalitet. Producenten laver så en champagne udelukkende på druer fra dén enkelte årgang – også kaldet vintage inden for jargonen. Vintage champagne ligger oftest længere tid med sit bundfald inden decorgering. Dvs. den måde, som champagnen klares på. Nemlig ved fjerne kapslen, så bundfaldet - som ligger frosset under kapslen - skydes ud. Flaskehalsen med bundfald fryses, så når kapslen fjernes bliver bundfaldet skudt ud pga. trykket inde i flasken. Flasken bliver så fyldt op med vin og sukker. Herefter undergår vinen en andengæring i flasken og får hermed sine bobler. 

  8. Hvad er rosé champagne?

    Man kan lave rosé champagne på to måder. Ved saignée-metoden, hvor den hvide druesaft får lov at macerere med drueskindene i kort tid, så vinen får lidt farve. I den mere udbredte d'assemblage-metode blander man lidt rødvin i den mousserende vin. Champagnen bliver lidt mere frugtig og er blevet produceret siden 1700-tallet.

  9. Hvad betyder Prestige Cuvée?

    En "Prestige Cuvée" eller Cuvée de Prestige" er en blended champagne, som producenten regner for det bedste, huset kan præstere. Det kan f.eks. være Moët & Chandon's Dom Pérignon, som blev lanceret i 1936, baseret på 1921-årgangen.

  10. Hvor meget koster champagne?

    Det behøver ikke være så dyrt at nyde ægte champagne. Fra nogle få hundrede kroner kommer man i gang, men hvis man er interesseret, kan man naturligvis også få flasker, hvor du skal af med nogle tusinde kroner. Tag gerne et kig på Champagne Michel Dervin, hvor du virkelig får meget velsmag, men uden at slippe ret mange kroner. Marilyn Monroe siges i øvrigt at have taget bad i champagne, og at der skulle 350 flasker til for at fylde badet. Hvilken champagne og til hvilken pris, melder historien desværre ikke noget om.

  11. Hvad er sød champagne?

    Der står "Brut Champagne" på mange flasker. Det betyder, at den er mindre sød og mere tør end "Sec". Så hvis du vil have en mindre tør champagne eller mousserende vin, er det altså "sec", du skal se efter. Eller "Demi Sec", som er sødere endnu. Det kan være en fordel, hvis du vil servere champagnes til noget sødt - det kunne f.eks. være kransekagen nytårsaften.

  12. Hvad betyder brut?

    Brut betyder tør. Så køber du en Brut Champagne, er den altså tør.

  13. Hvilken champagne skal jeg vælge?

    Det kan være en smule forvirrende at vælge champagne, når mange af flaskerne lidt ligner hinanden. Og man vil jo nødig vælge forkert. Så derfor bør du have dette i baghovedet, når du står i butikken - eller spørge vores dygtige medarbejdere i din lokale Vinspecialisten / H.J. Hansen Vin:


    • Ultra Brut: Ekstremt tør champagne
    • Ekstra Brut: Meget tør champagne
    • Brut: Tør champagne
    • Ekstra Sec eller Tres Sec: Tør champagne
    • Sec: Halvtør champagne
    • Demi Sec: Halvsød champagne
    • Demi Doux: Sød champagne
    • Doux: Meget sød champagne


    Den mest populære champagnestil i dag er brut. Men i 1800-tallet og ind i begyndelsen af ​​1900-tallet var champagne generelt meget sødere, end det er i dag. Champagne blev faktisk drukket som dessertvin efter et måltidet, snarere end som vin til måltidet. Dengang blev champagnens sødme inddelt efter destinationsland:


    • Goût anglais (mellem 22 og 66 gram)
    • Goût américain (mellem 110 og 165 gram)
    • Goût français (mellem 165 og 200 gram)
    • Goût russe (mellem 200 og 300 gram)
  14. Champagne til maden?

    Champagne kan drikkes til hele menuer og matches perfekt med maden. Det samme gælder naturligvis også for andre former for mousserende vin – cava, prosecco, Moscato d'Asti, cremant, spumante osv.

    Der er dog nogle overvejelser, du lige bør gøre dig, inden du popper flasken med de gyldne bobler. Bl.a. er det en god idé at vælge champagne, der primært er lavet på Pinot Noir. Den har mere fylde end de champagner, der hovedsageligt eller udelukkende er lavet på Chardonnay. Champagnens bobler vil virke rensende og skære gennem evt. fedt og stivelse. Mange champagners naturlige syre vil endda virke bedre til at skære igennem de fede retter end f.eks. eddike eller tomater.

    Spiser du salt, skal du holde dig fra brut. Den vil virke metallisk og hård. Så hellere en demi sec, som har mere restsødme til at spille op mod de salte indtryk.

    Husk, at din lokale Vinspecialisten eller H.J Hansen Vin kan hjælpe dig med at finde de helt rigtige bobler til netop din menu.

  15. Hvad kan jeg spise til champagne?

    Vi anbefaler, at du vælger champagnen først og maden bagefter:


    Brut

    • Stegt kylling

    • Stegte kartofler

    • Hvide trøfler

    • Steak

    • Citrus


    Blanc de blancs

    • Kaviar

    Østers

    • Lyse fisk


    Extra Brut

    • Hummer


    Rose champagne

    • And

    Pizza

    • Krydret mad

    • Fede fisk

    • Tørret kød


    Champagne går generelt godt til mad, der kommer fra havet. F.eks. passer østers, sushi, rejer, krabbe og kammuslinger rigtig godt til. Hvis det skal være rigtig fint, går hummer og kaviar også fremragende til - det er virkelig luksus! Du kan også servere artiskok og asparges til. Skal du servere noget sødt, som f.eks. dessert eller kransekage, så valg en "Sec" eller "Demi Sec".

  16. Hvordan åbner man en flaske champagne?

    Du kan selvfølgelig bruge en sabel, hvis det hele skal være lidt mere ekstraordinært. Det kaldes ”sabrage”. Hvis du lige har vundet et Formel 1-løb, kan du også ryste flasken og skyde proppen af. Gasserne inde i flasken bevæger sig hurtigere end lydens hastighed. Hvis du er lidt mere interesseret i at drikke champagnen, bør du holde fast i proppen og i stedet rotere flasken i en vinkel. Så kommer luft ind i flasken, når du åbner den, og champagnen sprøjter ikke ud. De ekspanderende gasser i flasken er supersoniske, så der er tryk på og proppen kommer typisk ud med 40 km/t. Faktisk dør omkring 24 mennesker årligt på verdensplan af flyvende korkpropper fra champagneflasker. Det er f.eks. flere, end der dør af bid fra edderkopper. Den længste registrerede flyvetur, en korkprop fra en flaske champagne har fløjet, er i øvrigt 54 meter. Så duk hovedet, når der åbnes!

  17. Hvad er Den Gule Enke?

    Du kender måske den klassiske, gule etiket bedre end du kender navnet bag: Det verdensberømte champagnehus Veuve Clicquot. Eller også kender du navnet "Den Gule Enke"? Veuve Clicquot producerer noget af den bedste champagne i verden. Men faktisk kunne de været gået helt anderledes. Grundlægger Philippe Clicquot lagde grundstenene i 1772 og var med til at udvikle den måde, vi laver champagne på i dag: Méthode champenoise. Hans søn overtog forretningen i 1801, men døde desværre af tyfus som kun 30-årig. Derfor måtte den kun 27-årige enke overtage produktionen helt uden begreb om champagne i 1805, i en verden fuldstændig domineret af mænd.

    Nu har de måske fanget sammenhængen med både tilnavnet "Den Gule Enke" og husets navn, Veuve Clicquot. "Veuve" betyder nemlig "enke" på fransk, så den triste historie bæres videre i navnet og giver mening til kælenavnet. "Den Gule Enke" er Veuve Clicquots standard non vintage cuvee - selvom der ikke er noget "standard" over den.


    La grande dame de la Champagne

    Madame Clicquot regnes som kvinden bag verdens første vintagechampagne i 1810, og i 1818 skabte hun den første blendede roséchampagne. Ruinart var dog det første champagnehus, der solgte rosé champagne ved at tilsætte hyldebær i 1764.Under Napoleonskrigene blev Madame Clicquots champagner drukket i kongefamilier i hele Europa - særligt hos den russiske zar. Selv den dag i dag er den engelske Dronning Elizabeth aftager af Veuve Clicquot. I dag regnes Madame Clicquot som en af verdens første forretningskvinder i det hele taget - ikke kun i champagnens verden og hun fik det passende tilnavn "la grande dame de la Champagne".

    Ved husets 200-års fødselsdag i 1972 skabte man passende champagnen "La Grande Dame" fra de bedste vinmarker, man råder over på Pinot Noir og Chardonnay. I dag er den næsten 100% Pinot Noir, mens Den Gule Enke er et blend mellem 50-60 forskellige cru'er på 50% Pinot Noir, 30% Chardonnay og 20% Meunier. Den bliver lagret i 36 måneder.

  18. Hvad er de bedste glas til champagne?

    Champagne bliver oftest drukket af et ’”flute-glas", dvs. høje, smalle glas med en lille overflade, så karboneringen holder bedre og boblerne bliver tydeligere. Champagnen bør i øvrigt serveres ved 7-9 grader. Det vil være synd og skam at drikke dine fine bobler af et glas, der ikke lader champagnens smag og aroma udvikle sit fulde potentiale. Vi, og rigtig mange anmeldere, kan ikke understrege den pointe nok. Find dine champagneglas hos østrigske Riedel, som laver de bedste vin- og champagneglas i verden og bliver brugt på de bedste restauranter over hele verden.

  19. Er champagne dyrt?

    Nej, det behøver det slet ikke være. Prøv f.eks. Champagne Michel Dervin. God champagne til priser, de fleste kan være med på.

  20. Champagne i cocktails?

    Ja, det kan være helt fantastisk! Prøv f.eks. en velkomstdrink, der tager kegler.

  21. Hvor gammel er den ældste champagne?

    I 2009 blev en meget sjælden flaske 1825 Perrier-Jouët Champagne åbnet ved en højhellig ceremoni med deltagelse af 12 af verdens førende vinsmagere. Flasken var officielt anerkendt af Guinness World Records som den ældste champagne i verden. Champagnen var drikkeligt med noter af trøfler og karamel i smagen. Der er nu kun to flasker tilbage i årgang fra 1825.

  22. Champagne til Mors Dag?

    Hvis du virkelig vil vise din kære mor, at du elsker hende til Mors Dag, er en flaske champagne en meget tydelig måde at sige det på. Der findes champagner i mange forskellige prisklasser - og der er også én til din mor.

  23. Hvem må bruge navnet champagne?

    I den Europæiske Union og i andre lande er navnet ’champagne’ varemærkebeskyttet. Det har det været siden den såkaldte Madrid-protokol fra 1891, som fik den betydning, at kun mousserende vine fra Champagne, og vine med betegnelsen AOC (Appellation d'origine contrôlée), må få æresbetegnelsen "champagne". Champagne har meget naturligt også lagt navn til den originale fremstilling af mousserende vin – Méthode Champenoise – der dog siden er omdøbt til det kommercielt lidt mindre prangende navn, Méthode Traditionelle.

  24. Hvad betyder klimaet for champagne?

    Champagne-regionen ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig, omkring 150 kilometer øst for Paris. Regionens kølige temperaturer gør det svært for druerne at modne, men til gengæld sikrer de forholdsvis lave temperaturer også det perfekte miljø til at dyrke druer med høje niveauer af syre, hvilket er ideelt til fremstilling af champagne og anden mousserende vin. Af de fem vækstområder dyrker Côte de Sézanne og Côte des Blancs hovedsageligt Chardonnay. Côte des Bar og Montagne de Reims dyrker primært Pinot Noir, mens Vallée de la Marne dyrker både Pinot Noir og Pinot Meunier. Tilsammen omfatter de fem områder 17 Grand Cru-landsbyer og 42 med Premiere Cru-rangering.

  25. Hvad betyder klimaforandringerne for champagne?

    Klimaet er fuldstændig afgørende for al vinproduktion, også champagne. Da regionen Champagne traditionelt er kølig og syren i champagnen afhænger heraf, er klimaforandringer og stigende temperaturer et udfordring for de berømt champagnehuse. Derfor er flere at dem begyndt at se nordpå mød køligere egne - også selvom champagne fortsat kun kan laves i Champagne. Der har endda været interesse for vinmarker i Danmark. Ellers er en producent som engelske Nyetimber nu en meget dygtig "konkurrent" til de traditionelle champagnehuse - også selvom det "kun" er mousserende vin.

  26. Hvor mange kalorier er der i champagne?

    Der er flere typer champagne, men oftest vil et klassisk glas Champagne Brut indeholde omkring 120 kalorier.

  27. Hvordan hælder man champagne op?

    Hvis du vil bevare boblerne bedst muligt, skal du hælde langs siden af glasset, mens det vippes i en vinkel, i modsætning til at hælde champagnen direkte ned for at skabe et hoved af "mousse".

  28. Hvad betyder Blanc de Noir?

    Blanc de Noir er hvid vin, som er lavet på sorte eller mørke druer. Læs mere om Blanc de Noir.

  29. Champagne Deutz

    Huset Deutz & Geldermann er grundlagt i 1838 i byen Aÿ i Champagne. Deutz har siden grundlæggelsen af "Syndicat des Grandes Marques de Champagne" i 1882 været et aktivt medlem af den eksklusive organisation bestående af de 20 bedste producenter i Champagne.

    Deutz’ champagner produceres udelukkende af most fra første presning. Deutz nægter stolt at indføre masseproduktionsmetoder, og anser dem for uforenelige med det traditionelle håndværk, der er nødvendigt til fremstilling af store champagner.

  30. Moët & Chandon

    Moët & Chandon er endnu ét af verdens mest kendte champagnehuse, og har været det i over 270 år. Det er samtidig Moët & Chandon, der står bag den berømte Dom Perignon.

    Det var Jean-Remy Moët, grundlægger Claude Moëts barnebarn, som for alvor præsenterede verden for champagnen i slutningen af 1700-tallet. Tidens spidser og kendisser som Marquise de Pompadour, den berygtede Talleyrand og endda Kejser Napoleon i egen høje person faldt for husets champagne. 

    Det er selvsagt svært at finde større navne til at anbefale sit produkt end Napoleon, og siden har Moët & Chandon da også nærmest været synonymt med kvalitet. Dom Perignon er måske det mest berømte champagne-brand i verden. Navnet emmer simpelthen af stil, klasse, luksus – og måske en lille smule bling. Designet på både flaske og etiket er ikoniske og kendes af de fleste – også selvom man aldrig har været så heldig at smage på de fornemme dråber. 

    Dom Perignon får sit navn fra munken Dom Perignon, som i det 17. århundrede havde den beskedne ambition at ville producere verdens bedste vin. I den forbindelse er han samtidig kendt for at sige de berømte ord ’jeg drikker stjerner!’ om sin mousserende vin. Der var dog nok noget om det, for hans vine fandt vej til selveste Solkongens slot i Frankrig – større anerkendelse kunne man ikke få på det tidspunkt.


    Er du glad for Aperol Spritz, men mangler måske lige en lille smule eksklusivitet i form af Moët & Chandon? Så prøv Moët & Chandon Garden Spritz. Aromatisk og frisk med fine præg af tørret appelsinskal. Så kigger sommeren helt automatisk forbi.

  31. Krug

    Krug er et af verdens mest eksklusive huse inden for en meget eksklusiv verden af champagne. Krug blev grundlagt af Joseph Krug, en tysk slagtersøn, i 1843. Han blev født i den tyske by Mainz i 1800, men dengang var byen en del af Kejser Napoleons store rige. Han flyttede dog til Paris i 1834 og blev en del Champagne Jacquesson i Châlons-sur-Marne, hvor han blev revisor. Her blev han otte år og steg i graderne og fik lov til at rejse Europa rundt for at teste markedet for champagne. Han lærte om druesammensætninger og smagsnuancer og fra 1840 begyndte han selv at blende. Ved Josephs død i 1866 overtog sønnen Paul Krug, som havde fået sin oplæring af sin far. Herfra voksede Krug til et verdensnavn, og i 1880'erne fik Krug ikke mindst sit gennembrud i Storbritannien, verdens største marked for champagne uden for Frankrig. I 2009 overtog Olivier Krug, søn af Henri Krug, direktørsædet. Med andre ord er ét af verdens absolut mest prestigiøse champagnehuse stadig i familiens skød, helt tilbage fra grundlæggelsen i 1843.

  32. Ruinart

    Ruinart er helt tilbage fra 1729, hvor det blev grundlagt af Nicolas Ruinart. Det gør huset til det ældste champagnehus overhovedet. Det gik godt fra begyndelsen, og allerede fra midten af 1700-tallet begyndte det at knibe med pladsen. Man købte derfor de ældgamle huler under byen Rheims til lagring, og i dag er de på UNESCOs Verdensarvsliste.

  33. Find champagnen til din næste mærkedag

    Der er altid en grund til at drikke champagne, men der er heller ikke noget mere festligt end at markere en stor begivenhed ved at poppe en flaske champagne. Tag et kig rundt her på siden, lad dig inspirere og gør måske et køb. Eller slå vejen forbi din lokale Vinspecialisten/H.J. Hansen Vin, hvor der altid står en passioneret medarbejder klar til at hjælpe dig med at ramme rigtigt.

    God fornøjelse!