Bemærk! Tour de France i Danmark kan forsinke leveringstiden på dine varer, bestil derfor dine varer hurtigst muligt

Sancerre

Er du også til friske, sprøde hvidvine med et højt syreindhold? Så har du sikkert allerede drukket Sancerre - selvom du måske ikke vidste det. Nogle af verdens bedste Sauvignon Blanc kommer netop fra Sancerre takket være områdets kølige klima, forskellige jordbundstyper og helt enestående terroir.  

Pris
0
Serveringsforslag
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 2 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad er Sancerre?

Sancerre er en fransk AOC (Appellation d’ origine contrôlée) for vin, der bliver produceret i området Sancerre i den østlige del af Loire-dalen, sydøst for Orléans. Det er altså ikke drue eller én specifik vin fra en specifik producent. Næsten hele appellationen ligger på Loire-flodens venstre bred, lige over for lige så berømte Pouilly-Fumé.


Hvilken drue er Sancerre

Groft sagt kan man sige, at Sancerre er Sauvignon Blanc – men Sauvignon Blanc behøver ikke at være Sancerre. Sancerre forbindes typisk med Sauvignon Blanc, men også Pinot Noir vokser i området – omkring 20% af regionens produktion bliver brugt på forholdsvis lette rødvine under navnet Sancerre Rouge. Endelig bliver her også lavet rosévin på Pinot Noir.


Hvordan smager Sancerre?

Typisk vil hvid Sancerre være tør, sprød og meget aromatisk med intense indtryk af stikkelsbær, fersken, citrusfrugt, knuste flintesten og rigelige mængder frisk tørstslukkende syre. Den enkelte vin er dog selvfølgelig præget af hver winemakers ønsker og kunnen. Sancerre Rouge er typisk let til medium fyldig med en let blomstret aroma. De Pinot Noir-baserede rosévine er gerne tørre og forholdsvis lette med præg af jordbær og hindbær.


Sancerre og mad

Sancerre har generelt et rigtig godt ry som madvin. Derfor er der da også rigtig mange restauranter, som i dag har Sancerre på vinlisten. Vinenes naturlige syre og citrus-drevne natur gør dem helt perfekte til frisk fisk og skaldyr. Derudover passer Sancerre ofte godt sammen med mange krydrede asiatiske retter, forudsat at alkoholniveauet i vinen ikke er for højt.


Byen Sancerre ligger på kalkrig jord, der faktisk strækker sig hele vejen under Den Engelske Kanal og til The White Cliffs of Dover på den engelske sydkyst og Champagne og Chablis i Frankrig. En række små ”dale” skærer gennem kalkjorden, hver med deres egne jordbundsforhold, mikroklima og terroir. Det gør, at vinene i den østlige del af Sancerre typisk er mineralske vine med lang levetid. Mellem Sancerre og byen Verdigny består jorden af grus og mergel, som gør vinene mere frugtige og flot balancerede. I den sydvestlige del er jorden særlig kalkrig og har går derfor under navnet ”terres blances” – de hvide jorder. Her er vinene ofte tungere. Det fleste Sauvignon Blancs fra Sancerre er ikke fadlagrede. 

Fokus hos producenterne i Sancerre er typisk at udtrykke Sauvignon Blancs fine, fulde, frugtige noter og regionens naturlige terroir. Det sker helst med meget få justeringer under vinfremstillingen. De fleste Sancerre-vine er derfor produceret uden malolaktisk gæring og meget lidt fadlagring. Siden slutningen af det 20. århundrede er flere producenter dog begyndt at eksperimentere med en vis grad af fadlagring. Typisk bruger man dog ståltanke – eller endda fiberglas. 


Sancerre sammenlignes ofte med nærliggende Pouilly-Fumé, som også langt overvejende er kendt for Sauvignon blanc. Det minder da også om hinanden, men Sancerre har en tendens til en fyldigere krop med mere udtalte aromaer, mens Pouilly-Fumé-vine kan være mere parfumerede. Begge vine har dog et naturligt højt syreindhold, mineralske flint-agtige præg og indtryk af citrus og krydrede præg. I forhold til de ligeledes kendte Sauvignon Blanc fra New Zealand har Sancerre en tendens til at være mindre urteagtige og græsagtige end Sauvignon Blancs fra New Zealand. Sammenlignet med Sauvignon blanc dyrket i Bordeaux, som ofte blandes med Semillon, kan Sancerre både være mere koncentreret med mere saftig syre.


Det var, som det så ofte er tilfældet, de gamle romere, der kultiverede jorden omkring Sancerre i det første århundrede efter Kristi fødsel. Man kan stadig se fundamenterne af to romerske broer over floden Loire ved landsbyen St-Satur, hvor den lokale havn lå og derfor var vigtig for romerne. De stejle bakker gjorde, at solen nåede ind til druerne, som altså fik godt med direkte sollys, varme og kunne modne perfekt, mens kulden lagde sig i bunden af dalene. Afstanden til Atlanterhavskysten gør, at den maritime indflydelse er forholdsvis lille i Sancerre og klimaet er mere kontinentalt med forholdsvis varme somre. Det, der primært spiller i klimatisk, er floden Loire. Vinmarkerne på bakkerne omkring Sancerre er på sydvendte skråninger i højder mellem 200-400 meters højde. Som region med et forholdsvis køligt, kontinentalt klima er en af de største vejrmæssige trusler i Sancerre frost i forårsperiode. Heldigvis hjælper den nærliggende flod Loire mod øst og skove mod vest med at holde temperaturerne på et moderat niveau.


Historisk var Sancerre knyttet til Bourgogne, som kan have spillet en rolle i indførelsen af Pinot noir-vinstokke til områder. Sancerres havde en position som administrativt centrum, og de store nærliggende byer Orléans og Bourges sikrede sunde, lokale markeder for de traditionelle Pinot Noir- og Gamay-vine i området. Efterspørgslen steg kun yderligere med jernbanens ankomst fra Paris. I slutningen af 1800-tallet ødelagde den katastrofale phylloxera-epidemi fuldstændig området og udslettede størstedelen af regionens vinstokke. Nogle Pinot Noir-vinstokke overlevede, men desværre gik det meste af Gamay tabt. De blev så omplantet med Sauvignon Blanc, blandt andet fordi det var bedre podet på de amerikanske grundstammer. Efter Anden Verdenskrig fik vinene et godt ry i bistroscenen i Paris som en let drikkelig hvidvin svarende til Beaujolais. I slutningen af 1970'erne og 1980'erne var en bølge af kvalitetsbevidsthed med til at løfte Sancerres omdømme som en elegant og madvenlig hvidvin, der blev et populært indslag på restaurantlister over hele kloden.