HUSK FARS DAG D. 5 JUNI 🍷 SE GAVEIDEER HER

Danmark

Dansk vin og dansk rosévin har masser af kvalitet og unikke, friske og sommerlige stil. Som vinglad dansker er det simpelthen et must at prøve.

Pris
Årgang
Vis:
af 2 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Dansk rosévin

Det kan næppe komme bag på nogen danskere, at dansk rosévin er koldklima-vine. Jylland er ikke Provence, Fyn er langt fra Sicilien og Sjælland minder ikke ret meget om Californien. Ikke desto mindre er dansk rosévin også smagen af dansk sommer. Dansk rosévin kan være sprængfyldt med frugtige og friske smagsnuancer, sådan som vine fra køligere klimaer kan være det. Vine med en flot og elegant syre, lette i udtrykket og med masser af saftige præg. Vine, der passer godt til skaldyr, frisk og grønsagsretter.


Der er ikke nogen lang historie for dansk rosévin, men med visionære og risikovillige winemakers, stigende temperaturer og dygtighed, er der sket meget. Det begyndte i Avedøre i 1993 og i 2000 godkendte EU kommerciel vinproduktion i Danmark. I 2018 blev EU’s nordligste appellation lagt i Danmark. DONS, hedder det og er en Beskyttet Oprindelses Betegnelse. DONS består af 500 hektarer af smeltevandsdalen i det indre af Kolding Fjord ved Dons. 


De nordlige breddegrader

Kvaliteten af dansk vin har gennem lang tid været stærkt stigende, og i dag betragter mange vin fra Danmark som en af de nye, spændende, lettere eksotiske, men absolut seriøse specialiteter på den internationale vinhimmel. Klimaet er for koldt og vådt til mange af de internationalt mest kendt druetyper, men bl.a. druetyper som Regent, Rondo, Orion, Solaris og Zalas Perle trives i det udfordrende danske klima. Samtidig betyder den globale opvarmning, at traditionelle vinproducenter længere sydpå begynder at blive pressede af varmen – eksempelvis i Champagne – mens den danske vinproduktion har godt af lidt højere temperaturer. Derudover har Danmark en flot tradition for produktion af frugtvin.

Der er kun gode grunde til at kaste sig ud i dansk rosévin. Udvalget er endnu ikke som i Frankrig, Spanien eller Italien - til gengæld kan vi godt tillade os at kippe lidt med Dannebrog.