Bemærk! Tour de France i Danmark kan forsinke leveringstiden på dine varer, bestil derfor dine varer hurtigst muligt

Snaps

Snaps. Akvavit. Brændevin. Livets vand. Kært barn har mange navne, og den oftest klare spiritus har lige så meget hjemme ved julefrokoster fra Blåvandshuk til Sønderborg og Smørumnedre som stegte sild, lun leverpostej og karrysalat, Last Christmas på anlægget og blinkende slips med rensdyrmotiv. I dag er udvalget kæmpestort og smagsnuancerne kan være milevidt fra de traditionelle typer. Så langt, at det faktisk ikke længere giver nogen mening at sige, at man ikke kan lide snaps. Du har bare ikke fundet den rigtige! 

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Dyrkningsmetode
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Undertype
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 56 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad er snaps?

Ren som en Jomfru og stærk som en Bejler,

hed som det Hjerte, der hamrer mod dit,

kølig som Kilden, der Vårhimlen spejler:

sådan, min ven, er en Dansk aquavit.


Hans Hartvig Seedorff - "Ren som en jomfru"


Julen er traditionernes tid, men faktisk er snaps ikke længere bare snaps . Der findes et utal af fadlagrede, krydrede og på anden vis videreudviklede snaps eller akvavitter, som kan andet og ofte mere end klassikerne fra eksempelvis Brøndums eller Rød Aalborg fra Aalborg Akvavit. Ikke fordi, at der er noget galt med dem, for de er lige så dejlige, som de hele tiden har været. 


Snaps er uden tvivl den spiritus i Danmark, der er mest bundet op på traditioner, og som næsten alle danskere har en holdning til. Det gælder naturligvis julefrokosterne, men også påskefrokoster landet over akkompagneres af snaps.


Er snaps det samme som brændevin og akvavit?

Nej, ikke helt. Snaps er en såkaldt ubeskyttet titel. Det betyder, at man kan bruge et hav af ingredienser, der giver smag. Sådan er det ikke med akvavit. Akvavit skal være en spiritus med kommen- og/eller dildsmag gennem et urte- eller krydderidestillat og have en alkoholprocent på mindst 37,5%.


Vi tager lige nogle EU-regler:


Akvavit er snaps, men snaps er ikke nødvendigvis akvavit. Gin er teknisk set en snaps med smag og aroma af enebær, mens akvavit er en snaps, der er tilsmagt med dildfrø og/eller kommen.


 

Altså:


● Snaps: Snaps er en spiritus, der er tilsmagt med, hvad man nu lige synes er godt.


● Gin: En spiritus, som er blevet tilsmagt med enebær.


● Akvavit: En spiritus, som er blevet tilsmagt med et destillat af dild- eller kommenfrø.



Hvad er snaps egentlig?

Snaps er fremstillet ved destillation af væske, der har gæret på korn, kartofler o.l. Typisk har den været klar og med smag og aroma af kommen, men i dag er billedet mere komplekst. Flere producenter er begyndt at fadlagre, ligesom man kender det fra f.eks. whiskyens verden. Det giver ofte en mørkere, dybere farve og naturligvis mange ekstra lag af smag og ofte mere sødme og præg af tørret frugt. For mange, som måske synes at den klassiske akvavit kan være lidt krads, kan det være en oplagt mulighed. Snaps kan for så vidt fremstilles af hvilken som helst form for gæret stivelse, ligesom f.eks. vodka. Dvs. majs, korn, kartofler, sukker og druer.


Nordiske smagsnoter

Mange snaps laves med inspiration i den natur, der omgiver producenten. Eksempelvis gør Det Norske Brenneri en dyd ud af at bruge urter og krydderier fra den norske kyst og natur i deres snaps. Lige så norske Hellstrøm, med Michelin-kokken Eivind Hellstrøm, sætter fokus på norske råvarer, norske mad- og drikketraditioner og laver et ægte, traditionelt produkt af norske råvarer med norsk håndværk og et evigt kompromisløst fokus på kvalitet. Danske Snaps Bornholm har skabt et spændende og kreativt univers, hvor du kan få elegante varianter som Blåbær & Citron, Vanilje, Chili & Honning, Figen og Havtorn, Dild & Agurk. Stockholms Bränneri er nordisk helt ud i fingerspidserne - ikke mindst deres sommerlige, svenske akvavit. Du kan også prøve den klassiske Sljivovica lavet på blommer. Det er ikke tilfældigt, at det er et stort hit i Østeuropa! 


Silden er snapsens følgesvend

Er der ét element, som er mere fast menupunkt til julefrokosten end snapsen, må det være silden. Og de går da også rigtig godt sammen. Du skal dog tænke dig en smule om, hvis du køber ind. Tag gerne en akvavit med kommen til de klassiske, hvide sild. Skal det være kryddersild, så prøv en dildsnaps. Der findes dog et decideret hav af forskellige, lækre snaps, som du kan finde her på siden. Der kan derfor helt sikkert findes mange andre lækre kombinationer. hvor de klassiske, fede danske retter passer godt til snapsen. Lettere snaps passer f.eks. godt til laks, rogn, makrel og skaldyr. Generelt bør din snaps være kraftig, når maden er kraftig.


Påskesnaps

Påskemaden er oplagt til snaps - påskesnaps. De klassiske retter, vi spiser i påsken, som sild, æg mm. er som skabt til snaps. Så stort som udvalget er i dag, kan de finde lige præcis dén snaps, der passer til din smag og det, du og dine gæster skal have at spise. Vejret er også varmere i påsken, end det er i julen - og så er det passende, at du kan finde snapse, som er lette og forårsagtige og passer lige præcis til det mere solrige vejr og de højere temperaturer.


Hjemmelavet snaps

Det er enormt sjovt at lave sin egen snaps. Og heldigvis også nemt. Du skal bruge en smagsneutral snaps (du kan sådan set også bruge vodka). Når du tilsætter smag, er det kun dig egen kreativitet og mod, der sætter grænser. Du kan ganske simpelt lade det, du ønsker, den skal smage af, trække i snapsen. Alternativt kan du også bruge ekstrakter. Frugt, bær, frugt, kaffe, chokolade, chili eller lakrids er klassiske emner, men der er absolut ingen grænser.


Fra schnapps til snaps

Ordet "schnapps" er tysk og kommer faktisk fra ordet "schnappen" - en slurk. Det har så bredt sig til Danmark, hvor vi dog har smidt sch-lyden. Akvavit eller aquavit er en omskrivning af latinsk. "Aqua vitae" betyder "livets vand" - og ordet "whisky" har faktisk også rødder i "livets vand", men på gælisk.


Temperatur

Nogle mennesker kan bare ikke lide snaps (endnu). De har formentlig bare ikke fundet den rigtige endnu, men hvis man vel hjælpes lidt på vej og have smagen overstået så hurtigt som muligt, så drik den så kold som muligt. Så smager den af mindre. Er du glad for din snaps, så drik den ved stuetemperatur.


Hvordan drikker man snaps?

Ja, det lyder jo lige til, men i virkeligheden drikker mange snaps "forkert". Snaps er ikke et shot, der bare skal bundes, så du smager og oplever mindst muligt. Jo, hvis du ikke kan lide det. Men hvorfor så drikke det? Hvis du vil have det bedste ud af snapsen, bør du bare nippe til den og snapsen god tid til at vise alle sine nuancer. Duft først til den og prøv, at du allerede kan fornemme nogle af nuancerne i aromaen. i den. En god snaps kan være nøjagtig så kompleks som en rom, whisky eller cognac. Og så er det synd bare at sluge den for så lynhurtigt at skylle efter med karrysalat. Og hvis du bare tømmer hele glasset på én gang, vil den store mængde alkohol tørre din mund ud, og netop skabe en ubehagelig og brændende fornemmelse i munden. Så tag dig tid til at smage. Ellers bør du drikke noget helt andet.


Hvordan opbevarer man snaps?

Hvis både jul og påske er kommet og gået, og du stadig har rester af snaps tilbage, så gem dem mørkt og køligt. Lys og varme kan nemlig ødelægge snapsens smag og aroma. I øvrigt er snaps glimrende i flere cocktails, så du kan også finde helt alternative måde at få drukket din snaps.


Flyversjus

En lidt sjov og gammeldags måde at få drukket din snaps er i en Flyversjus. Den er let at lave, er kold, dejlig og forfriskende. Og så består den kun af snaps og citronvand, så den er næsten umulig at lave forkert. Flyversjussen stammer formentlig fra Anden Verdenskrig, hvor engelske piloter fra Royal Air Force savnede gin, da de kom til Danmark. De snarrådige danskere blandede snaps med citronsodavand og skabte på den måde Flyversjussen - opkaldt efter de engelske piloter, man stod i gæld til.


Snaps og akvavit er tradition og nyskabelse

Hvad end du er til de gamle klassikere eller synes, at de er lige skrap nok kost, så er der en akvavit for dig. Smagsuniverset har simpelthen aldrig været større.