ONLINE SPIRITUS LAGERSALG 🥃 Spar op til 55%!

Brand image

Chile

Det er lige før, at Chile har det bedst klima til produktion af vin i hele verden. Derfor kommer der da også virkelig meget fremragende vin fra det lange land mod syd. Vi har samlet de bedste.

Pris
Fadlagring
Serveringsforslag
Område
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Populære
Fine Wine
Lagerstatus
Vis:
af 48 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144

Rødvin fra Chile

Verden har fået øjnene op for Chiles vine – ikke mindst landets rødvine. Chilenernes store gennembrud kom i 2004. Nærmere bestemt ved en efterhånden berømt vinsmagning i Berlin, hvor chilenske vine fra Vina Errazuriz tog første- og andenpladsen foran nogle af de mest berømmede vine fra Frankrig og Italien, bl.a. Château Latour og Château Lafite Rothschild fra Bordeaux og italienske Sassicaia. Det er altså voldsomt! Man kan sammenligne den chilenske triumf med Californiens i 1976, hvor den amerikanske delstats vine klarede sig på samme imponerende vis i Paris. I dag er der ingen, der er i tvivl om Californiens plads i verdenseliten – og det samme er på vej med de chilenske vine.


Når det kommer til rødvin, giver chilensk Syrah smukke, elegante vine fyldte med indtryk af sort peber, mørk frugt og krydderier. I 1980’erne og 90’erne troede man, at det var Merlot. Det var dog faktisk Carmenère, som man gav en forkert label. Dengang blev Chile kaldt for ”vinverdenens Volvo”: Den kørte sikkert, men var ikke særlig opsigtvækkende. Sådan er det ikke i dag. Nå er der nærmere en sportsvogn. Manden bag Viñedo Chadwick og Seña, Eduardo Chadwick, tager dog langtfra vinlandets succes for givet: ”Der er meget mere arbejde, der skal gøres. Flere rejser, mere uddannelse. Dette er kun begyndelsen”.


Klimaet i Chile

Chiles klima er generelt stærkt påvirket af en kold havstrøm (Humboldt) og Andesbjergene, de højeste bjerge på det amerikanske kontinent. Vekselvirkningen mellem bjergene og havet betyder, at der hver dag blæser en vind først den ene vej og så den anden vej i et halvørkenagtigt klima. Det medfører, at svampe og insekter har svære betingelser, og at vinplanterne derfor kun behøver et minimum af sprøjtemidler – hvis nogle overhovedet og de fleste år slet ingenting. Det medfører, at svampe og insekter har svære betingelser, og at vinplanterne derfor kun behøver et minimum af sprøjtemidler – hvis nogle overhovedet og de fleste år slet ingenting. Dette sammenholdt med en ekstremt frugtbar jordbund gør landet til et vinøst paradis. Druerne vælter nærmest op af jorden, og man har ikke behov for at høste for tidligt (eller for sent) af hensyn til vejret. Man høster lige nøjagtig på det tidspunkt, hvor druerne er modnet bedst.


Den lange chilenske vinhistorie

Den chilenske vinhistorie er forholdsvis lang for et land i Den Nye Verden. Det var allerede de spanske missionærer og conquistadores, der i 1500-tallet bragte vinstokke og vinproduktion med sig (og våben og en masse sygdomme), da de koloniserede store dele af Sydamerika. I midten af 1800-tallet bragte franske tilflyttere Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère og Cabernet Franc med sig, og netop de druer spiller stadig en stor rolle i chilensk vinproduktion. Og selvom landet på mange måder er knyttet til Spanien, har vinproduktionen faktisk mest været påvirket af Frankrig, ikke mindst Bordeaux. Don Silvestre Errázuriz var den første, der begyndte at importere de franske vinstokke og ansatte en fransk ønolog for at producere vine som i Bordeaux. Viña Errazuriz blev grundlagt i 1870 af Don Maximiano, da han købte et stykke gold jord i Aconcagua-dalen. Hårdt arbejde, store visioner, løbende investeringer og sund fornuft har senere resulteret i, hvad man uden at rødme kan betegne som en verdensklassemark hos en producent, der høster store priser og anerkendelse fra anmelderne. 

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]