Italien

Barolo, Amarone og Chianti Classico! Eller måske Brunello? Italien er danskernes foretrukne vinland, og det er ikke mindst pga. de fantastiske rødvine, italienerne producerer. Her finder du vine, som bringer stemningen fra støvlelandet hjem i stuen. Og samtidig vine, som falder i danskernes smag og ganske ofte passer godt til den mad, vi spiser. Derudover er det også i Italien, at du finder vinene fra verdensklasseproducenten Antinori med berømte Tignanello og deres forskellige estates i det lange land mod syd. 

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Producent
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Populære
0
Fine Wine
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 156 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 5

Produkter pr. side
36
72
108
144

Italienerne elsker vin

Italien er verdens største vinproducent med over 700.000 hektarer vinmarker. Der dyrkes vin i alle hjørner af landet fra Alperne til solbeskinnede Sicilien. Et italiensk vineventyr byder på både underskønne vinoplevelser, man aldrig glemmer og vin, der nok har bedst af at blive glemt. Italien har det hele, og vinen smager altid lidt bedre nydt med udsigt til toskanske marker eller på en lille fortovscafé i Rom, Firenze eller Napoli, med hjemmelavet pastaret foran sig og en højrystet og gestikulerende mama i øjenkrogen. I intet andet vinland har befolkningen et så tæt forhold til vin som i Italien. Indtil midten af 1980’erne var det nærmest utænkeligt for en italiener at sætte sig til bords uden en flaske god italiensk vin. Naturelmente.


Fra Rom til alle os andre

Vin er historie og kultur gennem årtusinder. Og det var netop romerne, der for 2000 år siden bragte vin med til stort set alle de øvrige betydende vinlande i Europa. De plantede vinmarker, hvor de byggede kolonier og således kan bl.a. franskmænd og tyskere i Mosel sige "grazie" til italienerne for det. Men det var faktisk grækerne og etruskerne, der bragte vinproduktion til støvlelandet, inden romerne bragte produktionen til store dele af Europa.


Terroir i verdensklasse

Italien har mange geografiske fordele, når det kommer til vin. Det lange land gør vindyrkning muligt fra Alperne i nord næsten til Afrika i syd. Samtidig kan landets lange kystlinje moderere varme temperaturer til gode for druerne. Og endelig gør det bakkede og bjergrige terræn, at vinproducenterne har mange muligheder ift. jordtyper, højde og generelt terroir. Med andre ord er italienerne ret forkælede med terroir i verdensklasse.


God italiensk rødvin

Hvor skal man næsten begynde? Der findes over 500 af druetyper i Italien – og de fleste af dem er faktisk endda ukendte udenfor landet. Det kan altså være lidt af en mundfuld at danne sig et overblik over, men vi hjælper!

Lidt (meget) generaliserende kan man sige, at rødvine fra det sydlige Italien har en tendens til at være mere frugtige, hvor rødvinene fra det nordlige Italien ofte har lidt mere præg af jordbund. Og du går ikke galt i byen, hvis du går efter:


Sangiovese

Den helt store italienske rødvinsdrue over hele Italien og derfor kan vine på Sangiovese variere fra den ene region til den anden. I Toscana har den måske lidt mere præg af skov og jordbund, kirsebær og fyldige tanniner. I det sydlige Italien har den måske indtryk af roser, jordbær og lidt blødere tanniner. Skal du lige til at i gang med dit store italienske vineventyr, er det et godt sted at begynde.

 

Montepulciano (druen)

Montepulciano vokser i det centrale Italien og kendes også som Montepulciano d’Abruzzo. Vinene er forholdsvis mørke og med meget tydelige tanniner. Mange producenter vil dog bruge druen i blends for at runde vinen lidt af. Det er en udpræget italiensk drue, der nærmest ikke vokser udenfor Italien. Meget mere italiensk bliver det altså ikke!


Barbera

Når man taler om Barbera, taler man typisk vin fra Piemonte. Her er det den mest producerede rødvin og det er her, 60% af hele verdens Barbera-vinmarker har hjemme. Druen er virkelig unik og spændende med små præg af lakrids, urter, sprøde, let syrlige kirsebær og en juicy syre.


Nero d’Avola

Så skal vi til Sicilien. Faktisk kan man roligt kalde den for Siciliens vigtigste drue. Druen kommer fra området omkring byen Avola på det sydøstlige Sicilien, men vokser over hele øen. Der er varmt på Sicilien, men det er også noget, druen holder af. Vinene er mørke og fyldige med modne frugt og mange tanniner. Moderne udgaver er ofte enten overmodne og tunge eller meget tørre og tanniske. De bedste vine rammer en balance midt imellem og kan være fremragende, med god syre og duft og smag af kirsebær, blommer og chokolade. De har godt af mange års flaskelagring. Druen er fyldig, intens og meget frugtig. Tænk på Syrah eller Shiraz.


Primitivo (også kendt som Zinfandel)

Her skal vi ned i hælen på den italienske fodboldstøvle – Apulien. Primitivo er Italiens Zinfandel. Faktisk kom Zinfandel fra Italien. Til gengæld kom Primitivo fra Kroatien, men det er en anden historie, du kan læse mere om her. Frugtige, sødmefulde vine med præg af hindbær, jordbær, brombær og ofte også en smule læder. Den vil ofte være blended med Negroamaro, som giver lidt mere struktur til vinen. 


Nebbiolo

Nebbiolo er en anden af Italiens helt store druer. Mange vil nok sige den største. Det er ikke så mærkeligt egentlig, for den er grundlaget for Barolo og Barbaresco. Det er store og komplekse vine, som bliver elsker at vinglade mennesker over hele verden – ikke kun Italien. Fuldfede, fantastiske vine, ofte med præg af chokolade, peber, trøfler, røg og frugtige noter af blåbær, roser, kirsebær og ribs. Nebbiolo er en norditaliensk drue og vokser sjældent udenfor Piemonte. Den bliver plantet i andre lande, men er så følsom overfor klimaet, at den er svær at få succes med andre steder. Det vokser typisk omkring byen Alba på sydvendte skråninger. Vinene bør gemmes længe, så garvesyren bliver blødgjort.


Negroamaro

Negroamaro betyder "sort og bitter". Det lyder måske ikke så tiltalende, som druen egentlig er. Den vokser stort set kun i Apulien og Salento - dvs. hælen i den italienske fodboldstøvle omkring Tarento, Lecce, Brindisi og Foggia. Italiensk, fyldig, varm og kraftig - og god til mad.


Amarone

Hvad er Amarone? Selv mennesker, der ved meget lidt om vin, ved oftest, at der findes noget, der hedder Amarone – og at det er ret godt. Og de har ret. Faktisk er det rigtige navn ”Amarone della Valpolicella”, men selvom mange kender navnet, ved langt færre ved rent faktisk, hvad det egentlig er. Er det en drue? En producent? Nej. Amarone er en bestemt type vin, man laver i Norditalien. Reglerne er skrevet i sten, i overført betydning, med specifikke druetyper fra et specifikt distrikt. Helt præcist kommer Amarone udelukkende fra det norditalienske vindistrikt Valpolicella i Veneto i nærheden af Venedig. Her vokser bl.a. de fire druetyper, der udgør hovedingredienserne i Amarone, nemlig Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara. (Hvis det skal være ekstra fint, så se efter Amarone, som er lavet på Corvina og Corvinone – men bare rolig, det hele er godt).


Det er en lidt tung proces at lave Amarone. Mindst 85% af druerne skal være de fire druer. De resterende 15% kan bestå af 18 forskellige druetyper. Man plukker oftest druerne midt i oktober og tørrer dem så ind til rosiner gennem vinteren. Det er helt afgørende, men kan tage op til 120 dage. Herefter er druerne skrumpet noget ind, og man ender med at skulle bruge ca. dobbelt så mange druer, som til andre vine. Det gør naturligvis ikke vinene billigere. Til gengæld bliver den færdige Amarone superintens med et højt sukkerindhold er gerne en alkoholprocent på den flotte side af 15% og præg af kirsebærlikør, sorte figener, kanel, blommer og med fine nuancer af chokolade, brun sukker og grønne peberkorn.

En sådan velvoksen vin kan du sagtens spille op mod fyldige kødretter – en god steak, røget kød eller det bedste fra grillen. En efterårsgryderet er heller ikke af vejen, når der er Amarone på bordet. Vil du imponere familien juleaften, går Amarone også rigtig fint i spænd med den danske julemad. Husk dog lige at lad Amaronen ånde et par timer inden du serverer den – evt. dekanter den.


Brunello

Brunello hedder egentlig Brunello de Montalcino og er noget af det bedste, man kan præstere i hele Italien. Her er strenge regler for, hvilken drue man må bruge og for selve produktionen. Men resultaterne er også herefter.


Barolo

Barolo ligger i og kommer fra fantastiske Norditalien, et sandt paradis på jord for vinelskere. Når vi taler om Barolo, er det druen Nebbiolo, vi taler om. Den er forholdsvis rig på tanniner, som gør, at Barolo gerne må ligge i minimum 38 måneder, inklusiv 18 måneder på fad. Vinmarkerne ligger på bakker med en særlig hældning samt orientering mod solen, så man er sikker på, at druerne får sollys nok. Barolo er kendt for at være et fyldigt studie i smag og aromaer, der med alderen ændrer karakter. Som ung er Barolo netop lidt utilnærmelig med hårde tanniner, men langsomt begynder den at åbne mere og mere op på smukkeste vis. Du kan altså sagtens gemme din Barolo i 10-20 år, hvorefter den ofte vil belønne dig med smag og aroma af rosenblade, kanel, hindbær og kirsebær, hvid peber, chokolade, læder og lakrids.

Barolo skal bruge masser af luft, før du drikker den, så husk at åbne den tidligt. Det er samtidig en rigtig god idé at dekantere den og drikke den af de rigtige glas. Der er mange fremragende Barolo-producenter, men vi holder rigtig meget af Marcarini og G.D. Vajra.


Supertoscanere

I 1971 lød der et brag i Italien. I hvert fald i overført betydning. Det skete, da den adelige vinfamilie Antinori skabte de første supertoscananere, Tignanello og Solaia. Men hvad er en supertoscaner? Antinori brød med normerne og lovgivningen i Toscana og brød igennem den vinøse lydmur. Man brugte internationale druesorter i samspil med Sangiovese, simpelthen bare fordi man ville skabe meget stor vin. Det var nyt, modigt og meget innovativt. Men det lykkedes med Tignanello, et helt forrygende blend af ca. 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc: Små himmerigsmundfulde og lommer af lykke.

Efter Tignanello fulgte Solaia, som vendte Tignanello lidt på hovedet og primært består af den franske Cabernet Sauvignon og i mindre grad Cabernet Franc og Sangiovese. Begge vine har i årene siden fået virkelig, virkelig flotte anmeldelser og vi kan ikke anbefale det nok.


Chianti Classico

Hvad er Chianti Classico? Navnet dækker over et vinområde i Toscana med 7.000 hektarer vinmarker fra den imponerende smukke middelalderby Siena i syd til renæssancebyen over dem alle, Firenze. Landskabet konkurrer problemfrit med byernes skønhed og bugner med oliventræer, cypresser og skove. De italienske supertoscanere har været en stor indflydelse for adskillige Chianti Classico-producenter, og fra 1996 måtte den ellers rene italienske vin blendes med op til 20% franske druesorter.

Hvis vinen skal være en Chianti Classico, skal den indeholde minimum 80% Sangiovese, mens det er tilladt med op til 20% Canaiolo, Colorino eller de store, kendte Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon. Chianti Classico er så klassisk italiensk som fodbold, pizza, store armbevægelser og hurtige biler og du kan næsten ikke have undgået en flaske eller to på ferier i det lange land – evt. i en bastflaske, hvis det skal være helt klassisk. 


Man kan ikke sige, at Chianti Classico smager præcis sådan og sådan. Det er et stort område, hvor vejr og terroir varierer. Samtidig ligger markerne fra 200-800 meters højde, hvilket også bidrager til forskelligartede udtryk. Klassisk Chianti Classico er dog typisk forholdsvis let og ung i stilen med masser af frugt – og oplagt til lettere kødretter, men ikke nødvendigvis en rød bøf. Chianti Classico Riserva har fået lidt mere kærlighed med vinmarkernes bedste druer og gerne optimal fadlagring. Det giver typisk vine med masser af kompleksitet, fedme intensitet, som netop gør dem oplagte til stegt kød og vildt.

Nogle Chianti Classico-producenter bruger kun Sangiovese og flere og flere producenter vender den vej. De kan dog være lidt en udfordring at drikke, fordi druen har en forholdsvis høj syre og godt med tanniner. Derfor giver det mening at lagre en sådan vin nogle år, så den bliver mere afrundet med alderen. Andre producenter bløder stilen lidt op med f.eks. Merlot eller Syrah.


Grappa

Italiensk vinproduktion hænger uløseligt sammen med grappa. Den klassiske italienske spiritus er oplagt efter et solidt måltid, når maden skal fordøjes. Markedet er efterhånden blevet stort, og der produceres grappa på enkeltdruer, hvor der kæles for nuancer, terroir og fadlagring.


Sig 'saluti' til din næste italienske rødvin

Hos H.J. Hansen Vin / Vinspecialisten har vi Danmarks største udvalg af kvalitetsvin. Du kan blive klogere på hver vin og på vinbønderne bag. Lær de mennesker, som har haft hænderne i jorden at kende ved at klikke på vinene og læse mere. Mange af dem har en spændende og lang historie bag sig. Vi skal nok hjælpe dig med at ramme rigtigt – og så har du selvfølgelig også mulighed for at kigge ned i din lokale H.J. Hansen Vin eller Vinspecialisten, hvor der altid står en dygtig medarbejder klar til at rådgive dig. Ikke mindst, når du vil koble den rigtige vin til maden.