DAGENS køb: Bordeauxgaven KUN 299kr (6x⭐ fra Ekstra Bladet)!

Tequila

Hvad er den bedste tequila? Tequila er meget, meget mere end 'den med hatten', som man ofte støder på, når man er på bar, café eller diskotek i Danmark. Du kender måske den fremragende Patron Tequila. Der laves tequila af virkelig høj kvalitet af ildsjæle, som lægger samme passion i deres produkt, som eksempelvis skotterne lægger i whisky. Og resultaterne er derefter: Fremragende! Det er bare at komme i gang med at udforske.

Pris
Varegruppe
Producent
Alkohol
Proptype
Glastype
Undertype
Lagerstatus
Vis:
af 16 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Helt traditionel tequila

Nogle håndværkstequilaer er lavet ved hjælp af en af ​​de ældste og mest arbejdskrævende teknikker kendt som 'Tahona-processen'. Her flyttes de kogte hjerter fra den blå agaveplante flyttes ind under en enorm, 2-tons tung vulkansk sten, der er blevet mejslet ind i et groft hjul. Hjulet er fastgjort til en lang stang og mekanisk arm, eller endnu mere traditionelt et muldyr eller en okse, som langsomt trækker hjulet for at presse saften ud af agavehjerterne. Tahona er navnet på selve hjulet og kommer fra de indfødte aztekeres sprog, nahuatl. Processen er ikke meget udbredt i tequilaindustrien, hvor mange store mærker foretrækker mere effektive metoder. En håndfuld producenter foretrækker dog Tahona-processen på grund af den kompleksitet af smag, den giver den færdige tequila. Det er bl.a. Patróns Roca-linje, som produceres i små partier og fremstilles udelukkende ved hjælp af Tahona-processen.


Fra aztekerne til diskotekerne

Historien om mexicansk agave går tæt på 2000 år tilbage, da aztekerne drak pulque, en uklar, let syrlig. alkoholisk drik, som de fremstillede ved at udvinde den søde saft fra agaveplantens hjerte og siden gære den. Pulque var en hellig drik, og blev indtaget ved religiøse ceremonier og hellige ritualer. Det var dog først i det 1500-tallet, at de spanske conquistadorer, der havde slået sig ned i Mexico i 1521, løb tør for deres forsyning af brandy, at det besluttede at bruge deres viden om destillation til at forvandle pulque til en spiritus. Omkring 1600 blev den første masseproducerede tequila lavet. Der er i øjeblikket over 22.000 registrerede agavebønder i DOC Tequila-regionen, der dyrker flere hundrede millioner agaveplanter over 125.000 hektar. I dag findes tequila over hele verden - i hjemmebarer, på cafeer og diskoteker.


Mezcal

Hvis du er glad for tequila, bør du også prøve den anden, store mexicanske spiritus, mezcal. Den er tæt beslægtet med tequila og er på samme måde en spiritus, som mexicanerne drikker rent.


Find den bedste tequila til dig

Der venter store smagsoplevelser for de fleste indenfor tequilaens store univers. Det er bare at kaste sig ud i det. Du kan klikke dig rundt på siden her og lade dig inspirere og evt. gøre dig et indkøb. Eller du kan tage et smut forbi din lokale Vinspecialsten/H.J. Hansen Vin, hvor en dygtig medarbejder altid venter på at guide dig i den rigtige retning.


Fars Dag

Det er da fint nok med en pakke chokolade eller en blød sweater, men der er lidt mere mand over en rigtig god flaske tequila. Find en flaske her på siden eller tag et smut over på vores side for netop Fars Dag og find flere muligheder.

  1. Hvad er den bedste tequila?

    Tequila er meget, meget mere end 'den med hatten', som man ofte støder på, når man er på bar, café eller diskotek i Danmark. Du kender måske den fremragende Patron Tequila eller La Malinche. Der laves tequila af virkelig høj kvalitet af ildsjæle, som lægger samme passion i deres produkt, som eksempelvis skotterne lægger i whisky. Og resultaterne er derefter: Fremragende! Det er bare at komme i gang med at udforske.

  2. Hvad er der i tequila?

    Tequila laves på blå agave. Og der findes næppe noget mere mexicansk. Det er faktisk en brændevin, der fremstilles på saften fra den blå agave, elskes dog fra Guadalajara til Tijuana, Brønderslev og New York. Man dampkoger og presser den ananaslignede kerne i den modne, blå agave. Saften er meget sukkerholdig og destilleres til tequila. Man regner med, at tequila første gang blev produceret i 1500-tallet i nærheden af byen... Tequila i regionen Jalisco.

  3. Hvordan laver man tequila?

    Tequila bliver lavet af modne blå agaveplanter. Det er en lang proces, hvor de tager mindst seks år om at modne. De planter der plantes i højlandet, tager dog ofte meget længere tid om at nå modenhed og kan blive helt op til 12 år. I modsætning til eksempelvis whisky, hvor størstedelen af ​​tiden bruges i ældningsprocessen, kræver produktion af tequila en enorm mængde tid investeret i dyrkning. Ved modenhed producerer den blå agaveplante en enkelt blomst og dør derefter, men lige som planten begynder at blomstre, skærer dygtige høstere kaldet 'jimadors' skuddet af med et skarpt, buet værktøj kaldet en coa, og bevarer stivelsen, der er lagret i plantens hjerte. Hjerterne er kendt som piñaen. De ligner nemlig ananas, når plantens spidse blade er skåret så tæt på piñaen som muligt. De modne hjerter har en gennemsnitsvægt på 32 kg, men kan variere fra 10 og helt op til 100 kg. De halveres, deles og steges langsomt i traditionelle ovne kaldet 'hornos' i 24-48 timer eller bages i hurtigere dampovne kaldet 'autoclaves' i syv timer, hvor stivelsen omdannes til fermenterbart sukker.

  4. Hvilken tequila er bedst?

    Det er ikke et entydigt svar på, hvad der er god tequila. Det afhænger naturligvis af dine egne smagsløg og også lidt af prisen. For tequila er ikke bare tequila. Du kan bl.a. få:


    • 100% agave
    • Mixto: Her er 51% tequilaen 100% agave
    • Mezcal: En form for Tequila, hvor forskellen ligger i, at tequila er begrænset til regionen Jalisco, hvorimod Mezcal også bliver produceret de andre mexicanske regioner.
    • "Gold" eller "Oro": Her er tale om gylden tequila, som er gylden i farven grundet tilsætning af karamel.


    Det bliver dog lidt mere komplekst endnu, for inden for 100% agavetequila findes der igen undertyper:


    • Blanco/Silver: Her får du ikke-lagret tequila, dvs. smagen af ren agave
    • Reposado: Fadlagret tequila. Det er oftest whiskyfade, hvor man har lagret i 3 måneder og op til et år.
    • Añejo: Fadlagret tequila, men i minimum 12 måneder
    • Extra Añejo: Tequila, der er fadlagret i ekstra land tid. Det er oftest de mest eksklusive.


  5. Hvad er de bedste cocktails med tequila?

    Der er flere rigtig gode muligheder for at lave skønne cocktails med tequila. Prøv f.eks. den berømte Long Island Iced Tea, den klassiske Tequila Sunrise eller måske en sommerlig Peach Margarita.

  6. Hvorfor er der en orm i tequila?

    Tequilaormen er et marketingtrick. Tilbage i 1940'erne blev ormen brugt til at markedsføre mezcal, og man hævdede at ormen fungerede som elskovsmiddel med decideret magiske kvaliteter. Det har altså ikke meget med autentisk tequila at gøre og for så vidt heller ikke mezcal. Men hvis du tror på de magiske egenskaber eller synes, det er sjovt, at der er en orm i flasken, så kan du finde flasker, der dækker dit behov.

  7. Hvad er det bedste glas til tequila?

    I 2002 blev et officielt tequilaglas godkendt af Consejo Regulador del Tequila. Det er Riedels Ouverture Tequila.

  8. Hvordan serverer man tequila?

    I Mexico er den mest traditionelle måde at drikke tequila på, at drikke den rent ved stuetemperatur - dvs. uden citron og/eller salt. I nogle regioner er det populært at drikke lige store shots af tequila og sangrita (ikke at forveksle med sangria), en klassisk mexicansk drik lavet med appelsinjuice, limejuice, granatæblejuice og chilisauce. Dem drikker mexicanerne på skift. Tequilaen serveres oftest i et smalt shotglas kaldet en caballito, som betyder "lille hest".


    En anden almindelig drink i Jalisco er en 'Cantarito', som er lavet med friskpresset appelsin, grapefrugt og limejuice med tequila, en knivspids salt og grapefrugtsodavand. Blandingen serveres normalt i små lerkopper kaldet "Cantaritos", som betyder "lille kande".

  9. Er tequila sundt?

    Tequila skulle have visse fordele for dit helbred. Der er studier, der peger på, at tequila hjælper med at nedbryde fedt i kosten og sænker dit kolesterol. Endelig kan et lille glas efter middagen hjælpe fordøjelsen på vej.