- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Links & artikler
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Gaver
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
HUSK FARS DAG D. 5 JUNI 🍷 SE GAVEIDEER HER
USA
Amerikansk vin er på mange måde lig med californisk vin. Det meste af vinen kommer nemlig fra den store stat mod vest – faktisk kommer 9 ud af 10 flasker amerikansk vin fra Californien.
- Forudbestil - forventet d. 31/05/2023
- På lager online
- UdsolgtUdsolgt, men prøv din lokale butik
Amerikansk rosévin
Når det samtidig går op for en, at USA er verdens fjerdestørste vinproducent efter Italien, Spanien og Frankrig, giver det et godt billede af, hvor udbredt vindyrkning er i netop Californien. Staten producerer samtidig ni gange så meget vin som de næste tre stater – Washington, Oregon og New York – tilsammen.
Det vil ofte være californisk Zinfandel, danskerne hælder i glasset, og på en sommeraften rundt om grillen, der syder med store bøffer, kan det også være en fuldstændig fremragende vinoplevelse. Amerikansk vin er dog samtidig meget andet end store rødvine – og der er store vinoplevelser at hente i eksempelvis staten Oregon, hvor det lidt køligere klima end det californiske giver en drue som Pinot Noir gode forhold. Faktisk bliver der produceret vin i alle 50 amerikanske stater.
Der vokser også oprindelige amerikanske druetyper, men næsten al amerikansk vinproduktion er på importerede, europæiske druetyper. Da vikingerne trak deres langskibe op på kysten og satte foden på den jord, de kaldte ”Vinlandet”, havde indianerne allerede plantet vinstokke mange steder, og nød med stor fornøjelse de tørrede druer herfra. I dag er de bedre kendt som rosiner. Og det var da også pga. de mange druer, at nordboerne kaldte det nyopdagede land for ”Vinland”.
Amerikas svære start med vinfremstilling
Senere, og længe efter de mjødrikkende vikinger, prøvede europæerne at fremstille vin, som man kendte den fra Europa, men uden held. Franske tilflyttede forsøgte sig med den lokale drue Scuppernong, men da den ikke smagte som vinen hjemmefra, blev det droppet.
Først to hundrede år efter, da man havde ”knækket nødden”, forsøgte man igen at sætte en egentlig vinfremstilling i gang.
I 1920 lykkedes det næsten amerikanerne at tage livet af deres egen vinproduktion, da salg af alkohol blev forbudt – altervin undtaget. Det betød til gengæld en opblomstring af en vældig sortbørshandel, hvor alkohol blev produceret i al hemmelighed eller importeret fra Canada i nattens mulm og mørke af gangstere eller andre småskumle personager. Samtidig voksede vinproduktionen bag hjemmets fire vægge lige indtil forbuddet ophørte i 1933 og den stort set livløse vinbranche kunne få ny energi. Mange dygtige vinproducenter var dog døde eller flyttet og vinmarkerne var slemt tilredte. Så selvom man har produceret vin i USA i over 400 år, er det faktisk kun i de seneste 40, at vinene fra Guds eget land virkelig har vundet respekt verden over.