Portvin

Hvad er portvin? Hvilken portvin skal jeg vælge? Og kan jeg gemme min portvin? Her på siden kan du finde et stort udvalg af portvine i de fleste prisklasser, portvine i verdensklasse, Tawny, Ruby, Vintage, White Port og meget mere.

Pris
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Dyrkningsmetode
0
Type
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
2
Nulstil alle filtre
Vis:
af 41 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144

Portvinens vide, brogede verden

Portvin, eller på portugisisk Vinho de Porto, laves på druer, der høstes i Portugal og produceres i den gudesmukke Douro-dal, verdens portvincentrum og på UNESCOs Verdensarvliste. Området er verdens tredjeældste beskyttede vinområde efter Tokaji i Ungarn og Chianti i Italien. Og hvis du er bare lidt glad for portvin og smuk natur, er dalen en klar rejseanbefaling.


Hvad er forskellen på vin og portvin?

Portvin begynder som rødvin. I hvert fald under produktionen, hvor man lader drueskallerne gære sammen med mosten. Druerne skal kværnes og pumpes op i store tanke, som hedder ”Cubas”. Når gæringen begynder, bliver mosten presset op til overfladen. Der er hele tiden rotation i mosten vha. et hydraulisk system som sikrer, at den gærende most hele tiden er i kontakt med drueskindet, som giver farve til vinen. Efter 24-36 timer skal mosten fra tanken og i stedet på træfade. For hver 500 liter most bliver der tilsat 100 liter 77% brandy. Den høje alkoholprocent får gæringen til at stoppe med det samme, hvorved sukkeret bliver bevaret i mosten, som nu er en ung hedvin med en alkoholstyrke på 16-18%. Jo tørrere en portvin, man ønsker, jo længere skal man vente med tilsætningen af brandy, da der derfor vil være mindre restsukker tilbage. Så skal portvinen hvile – gerne et par måneder, inden den skal på nye fade. Samtidig skal den lige have et nyt skud brandy, så den kommer op på 18-20% alkohol. Når kalenderen siger forår, skal vinen hældes på ’pipa’er’, og den bliver flyttet fra vingården til blandings- og lagringshusene i Vila Nova de Gaia eller bare lagres hos de enkelte producenter i Douro. Der bruges over 100 druer til produktionen af portvin, men særligt fem bruges mere end andre: Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa, og Touriga Nacional.