Brand image

Portvin

Hvad er portvin? Hvilken portvin skal jeg vælge? Og kan jeg gemme min portvin? Hvad er forskellen på vin og portvin?

Pris
Serveringsforslag
Producent
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Druesammensætning
Anmeldelser
Undertype
Populære
Fine Wine
Lagerstatus
Vis:
af 39 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144
 1. Portvinens vide, brogede verden

  Portvin, eller på portugisisk Vinho de Porto, laves på druer, der høstes i Portugal og produceres i den gudesmukke Douro-dal, verdens portvincentrum og på UNESCOs Verdensarvliste. Området er verdens tredjeældste beskyttede vinområde efter Tokaji i Ungarn og Chianti i Italien. Og hvis du er bare lidt glad for portvin og smuk natur, er dalen en klar rejseanbefaling.

 2. Hvad er portvin?

  Portvin er en sødmefuld hedvin vin fra Portugal. Portvin drikkes oftest som dessertvin på grund af dens fylde og sødme. Der er flere stilarter, men ægte portvin kan kun laves i Portugal.


  Her på siden kan du finde et stort udvalg af portvine i de fleste prisklasser, portvine i verdensklasse, TawnyRubyColheitaVintage Port og meget mere. Vi giver dig også svar på, hvor portvin kommer fra, hvordan man laver det og meget, meget andet.

 3. Portvin på tilbud

  Spar penge på din næste flaske portvin ved at melde dig ind i Sélection Vinklub. Så sparer du 5% hver gang, du køber på tusindvis af varer - det gælder også portvin.

 4. Hvad er forskellen på vin og portvin?

  Portvin begynder som rødvin. I hvert fald under produktionen, hvor man lader drueskallerne gære sammen med mosten. Druerne skal kværnes og pumpes op i store tanke, som hedder ”Cubas”. Når gæringen begynder, bliver mosten presset op til overfladen. Der er hele tiden rotation i mosten vha. et hydraulisk system som sikrer, at den gærende most hele tiden er i kontakt med drueskindet, som giver farve til vinen. Efter 24-36 timer skal mosten fra tanken og i stedet på træfade.


  For hver 500 liter most bliver der tilsat 100 liter 77% brandy. Den høje alkoholprocent får gæringen til at stoppe med det samme, hvorved sukkeret bliver bevaret i mosten, som nu er en ung hedvin med en alkoholstyrke på 16-18%. Jo tørrere en portvin, man ønsker, jo længere skal man vente med tilsætningen af brandy, da der derfor vil være mindre restsukker tilbage.


  Så skal portvinen hvile – gerne et par måneder, inden den skal på nye fade. Samtidig skal den lige have et nyt skud brandy, så den kommer op på 18-20% alkohol. Når kalenderen siger forår, skal vinen hældes på ’pipa’er’, og den bliver flyttet fra vingården til blandings- og lagringshusene i Vila Nova de Gaia eller bare lagres hos de enkelte producenter i Douro. Der bruges over 100 druer til produktionen af portvin, men særligt fem bruges mere end andre: Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa, og Touriga Nacional.

 5. Hvad er den bedste portvin?

  De mange fantastiske portvine fra portugisiske Graham’s har i årevis været en favorit hos både kunder og medarbejdere. Graham’s holder altid et højt niveau og finder i alle prislag og i alskens variationer og typer. Du kan læse meget mere om Graham’s her på siden.

 6. Er portvin altid fra Portugal?

  Ja, portvin er altid fra Portugal og hedder på portugisisk vinho do porto. Nærmere bestemt kommer portvin fra det nordlige Portugal og den smukke Douro-dal og byen Porto.

 7. Douro

  Douro er berømt for sin portvin og Dourofloden har sit udspring i Spanien. Herfra flyder den mere eller mindre mod vest på tværs af det nordlige Portugal til den når havet ved Portugals næststørste by, Porto. Dalen langs floden er ekstraordinært smuk. Her er grønt og frodigt med bjerge, som skråner ned mod vandkanten. Længere inde i er terrasser med vinstokke og olivenlunde i portvinens land, som var samtidig er verdens første afgrænsede vinområde etableret i 1756 af Marques de Pombal, en vigtig portugisisk politiker og diplomat. Langs floden kan man stadig læse de for portvinskendere så kendte navne: Cockburns, Taylors og Sandeman. Navnene står på store skilte på bjergskråningerne. ​​Douro-dalens mikroklima er optimalt til dyrkning af oliven, mandler og især druer til portvin. Regionen omkring Pinhão og São João da Pesqueira anses for at være centrum for havneproduktion og er kendt for sine maleriske quintas - godser, der smukt klynger sig til næsten lodrette skråninger, der falder ned mod floden i bunden af dalen. Regionen er beskyttet mod indflydelsen fra Atlanterhavet af Serra do Marão-bjergene. Området er underopdelt i tre officielle zoner: Baixo Corgo (nedre), Cima Corgo (højere) og Douro Superior. Vinstokkenes jord består af skifer, en vulkansk sten, som er fremherskende i regionen. I årets varme måneder lagrer skifer varmen, og sidst på dagen, når vejret bliver koldere, fordeler stenen varme gennem jorden.


  Baixo Corgo

  Den vestligste zone, centreret om kommunen Peso da Régua. Denne region modtager et årligt gennemsnit på 900 millimeter nedbør og har den køligste gennemsnitstemperatur af de tre zoner. De druer, der dyrkes her, bruges hovedsageligt til fremstilling af billige Ruby- og Tawny-portvin.


  Cima Corgo

  Denne region er centreret om byen Pinhão. Den gennemsnitlige sommertemperatur i regionen er et par grader højere, og den årlige nedbør er omkring 200 millimeter mindre. De druer, der dyrkes i denne zone, anses for at være af højere kvalitet og bruges i aftapninger af Vintage, Reserve, lagrede Tawny og Late Bottled Vintage Ports


  Douro Superior

  Den østligste zone, der strækker sig næsten til den spanske grænse. Dette er den mindst dyrkede region i Douro, til dels på grund af vanskelighederne ved at navigere floden forbi strømfaldene i Cachão da Valeira. Dette er den mest tørre og varmeste region i Douro. Det overordnede terræn er relativt fladt, med potentiale for mekanisering.

 8. Druer og teknik

  Portvin begynder som rødvin. I hvert fald under produktionen, hvor man lader drueskallerne gære sammen med mosten. Der bruges over 100 druer til produktionen af portvin, men særligt fem bruges mere end andre: Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa, og Touriga Nacional. Druerne skal kværnes og pumpes op i store tanke, som hedder ”Cubas”. Når gæringen begynder, bliver mosten presset op til overfladen. Der er hele tiden rotation i mosten vha. et hydraulisk system som sikrer, at den gærende most hele tiden er i kontakt med drueskindet, som giver farve til vinen.


  Efter 24-36 timer skal mosten fra tanken og i stedet på træfade. For hver 500 liter most bliver der tilsat 100 liter 77% brandy. Den høje alkoholprocent får gæringen til at stoppe med det samme, hvorved sukkeret bliver bevaret i mosten, som nu er en ung hedvin med en alkoholstyrke på 16-18%. Jo tørrere en portvin, man ønsker, jo længere skal man vente med tilsætningen af brandy, da der derfor vil være mindre restsukker tilbage. 


  Så skal portvinen hvile – gerne et par måneder, inden den skal på nye fade. Samtidig skal den lige have et nyt skud brandy, så den kommer op på 18-20% alkohol. Når kalenderen siger forår, skal vinen hældes på ’pipa’er’, og den bliver flyttet fra vingården til blandings- og lagringshusene i Vila Nova de Gaia eller bare lagres hos de enkelte producenter i Douro. 

 9. Portvinens historie

  Portvin har rigtig mange år på bagen. Vin er blevet lavet i Portugal og Douro-dalen i tusinder af år. Den gamle græske historier Strabo beskrev, hvordan indbyggerne i den nordvestlige del af den iberiske halvø allerede drak vin for to tusinde år siden. Romerne, som ankom til Portugal i det andet århundrede f.Kr. og blev der i over 500 år, dyrkede vinstokke og lavede vin på ​​Douro-flodens breder, hvor portvin produceres i dag. I den opgangsperiode, der fulgte efter oprettelsen af ​​Kongeriget Portugal i 1143, blev vin en vigtig eksportvare. Det var formentlig Grev Henry af Bourgogne, der i 1095 introducerede portugiserne for vin lavet på Pinot Noir, som sandsynligvis var forløber til portvin, som vi kender og elsker den i dag. I 1353 blev der sendt et skib fra Portugal til England med vin. Portugisiske fiskere havde fået lov til at fiske primært torsk ved engelske kyster mod et bytte lige over med vin fra hjemstavnen. Af samme grund har man stadig, mange, mange år efter, traditionelt spist meget torsk i Portugal. Portvin blev voldsomt populært I England I 1703. Landet i krig med Frankrig og man kunne derfor ikke købe franske vine. Derfor sænkede englænderne tolden på portugisisk portvin – et produkt der virkelig faldt i den almindelige englænders smag og samtidig ikke havde nogle problemer med at overleve den lang rejse til London. Mange englændere bidrog til handlen med portvin og flyttede endda til Portugal, hvor de købte markerne og selv kunne sælge vinen. Englændernes indflydelse kan stadig ses den dag i dag, hvor mange af producenterne har engelske navne. Ikke mindst verdensklasseproducenten Graham’s.

 10. Er portvin en hedvin?

  Ja, druerne dyrkes og bliver til vin i Portugal, og for at blive portvin, forstærkes vinen med ulagret brandy før gæringen er afsluttes for at blive til portvin på typisk omkring 20%.

 11. Hvor længe kan portvin holde sig?

  Når først flasken er åbnet, kommer holdbarheden lidt an på typen og proppen. Portvine af typen Vintage Port eller Late Bottled Vintage (LBV) mister hurtigt friskheden, når de er åbnet og skal altså helst drikkes i løbet af få dage. Typerne Tawny og Colheita kan holde i flere uger eller endda måneder, hvis de er på køl og proppen er sat i.

 12. Hvordan gemmer man portvin?

  Hvis man ikke lige drikker sin portvin i det øjeblik, man har købt den, er det rart at vide, at nogle typer portvin kan lagres i årevis. De vil så ændre karakter og måske få en lidt anden farve. Smag og aroma af frisk frugt og tanniner vil efterhånden bane vejen for en mere moden portvin med endnu flere smagsnuancer, som man kalder tertiære. Det kan være tobak, læder, kakao eller kaffe. Ligesom anden vin, har portvin bedst af at blive gemt mørkt og køligt, uden at det er decideret koldt og ved en rimelig konstant temperatur. Lys kan skade portvinen, så pas endelig på med det. Server den ved en temperatur på mellem 15-20 grader – medmindre der er tale om en hvid portvin, der godt må serveres lidt mere køligt. 

  Hvis man ikke lige drikker sin portvin i det øjeblik, man har købt den, er det rart at vide, at nogle typer portvin kan lagres i årevis. De vil så ændre karakter og måske få en lidt anden farve. Smag og aroma af frisk frugt og tanniner vil efterhånden bane vejen for en mere moden portvin med endnu flere smagsnuancer, som man kalder tertiære. Det kan være tobak, læder, kakao eller kaffe.

 13. Hvad er Tawny?

  Tawny er et blend af ældre portvine og er typisk ravfarvet med en pæn sødme. De ligger længere tid på egetræsfade og mister noget af sin farve, som går fra rød til at have et orange strejf. Tawny vil typisk være en mere nøddepræget portvin med hint af karamelliserede figner, dadler og svesker sammenlignet med f.eks. Ryby’ens mere friske, frugtige karakter. Ofte vil der stå en alder på Tawny’en. Det er gennemsnitsalderen på det blend, den består af. En særlig form for Tawny er Colheita, hvor alle druerne er høstet i samme år.

 14. Hvad er Ruby Port?

  Ruby Port får sit navn fra sin farve. Det er unge, forholdsvis let tilgængelige portvine med et friskt, frugtigt præg. Oftest er det i den lavere ende rent prismæssigt og en god måde at begyndte sin muligvis livslange portvinsodysse. Ruby lagrer kort tid, op til tre år, og skal drikkes, mens den er ung og går i øvrigt godt sammen med meget forskellig mad.

 15. Hvad er Vintage Port?

  Vintage portvin er et blend af druer, oftest fra forskellige marker, som dog alle er fra samme årgang. Typisk producerer man kun en vintage tre år ud af 10 – i gennemsnit. Her bruger man de bedste druer fra de bedste marker i de bedste årgange. Typisk lagrer vintageportvine i seks måneder på egetræ og lagrer så videre på flaske – ofte i 20 år eller mere. Af samme årsag vil der være mere bundfald, og vintageportvine skal dekanteres og iltes inden man drikker dem. Den ældste vintageportvin, man kan købe i dag er fra 1815. Det kan du desværre ikke finde her, men vi har altid mange smukke eksempler på ældre vintageportvine.

 16. Hvad er Late Bottled Vintage?

  Late Bottled Vintage er en anden form for portvin, som udelukkende har lagret på egetræ i fire til seks år før de tappes og sælges.

 17. Hvordan skal man drikke portvin?

  Det kommer an på portvinen. Tawny bør være 12-15˚C, når den drikkes, og kan med fordel drikkes til et let og saltet ostebord samt desserter, som ikke er for søde. Late Bottled Vintage (eller LBV), Vintage og Ruby skal gerne have en temperatur på 16-18˚C. Hvid portvin nydes gerne ved 8-10˚C og fungerer godt som en aperitif eller til fisk eller dessert.

 18. Hvad er White Port?

  Som navnet lader antyde produceres White Port, hvid portvin, på hvide druetyper og kan produceres som meget tørre portvinsvarianter eller semi-søde varianter. Hvid portvin bliver lavet af hvide druer. Så let er det. Hvid portvin er typisk fremragende i cocktails, men har du fået fat i en fin og gammel hvid portvin, bør du måske bare nyde den ren og afkølet. Men hvis du vil prøve en rigtig sommerlig drink som en ægte portugiser, så prøv en Portonic, som simpelthen bare er en Gin & Tonic uden gin, men med hvid portvin. Hvid portvin kan være alt fra tør til sød og meget sød.

 19. Hvad serverer man til portvin?

  Portvin passer vidunderligt til oste med masser af smag. Det kan sagtens være blåskimmelost eller andre kraftige oste. Derudover er chokolade- og karameldesserter sammen med portvin en decideret himmelsk kombination. Men prøv og saltede og røgede nødder. Prøv f.eks.


 20. Hvad er de bedste portvinsglas?

  Til den bedste portvin hører de bedste portvinsglas. De rigtige glas bringer din portvin op til uanede højder og understreger portvinens store fylde, sødme og frugtige præg.

 21. Hvor mange kalorier er der i portvin?

  Der er flere typer portvin, men et klassisk glas Tawny Port indeholder omtrent 150 kalorier.