- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Links & artikler
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Gaver
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Prinsens rosé og mange andre gode tilbud 🍷 Se her!
Know-how
Lær at navigere i vin! Her finder du alt, hvad du skal vide om druer, vinproduktion, typer af vin og viticulture. Vores eksperter har samlet en række guides, der vil sikre dig den viden, du skal bruge for at imponere dine gæster eller blot gøre dig klogere på vinens kæmpe univers. Er du nysgerrig på hvordan de forskellige hvidvinsdruer adskiller sig fra hinanden eller hvad, der kendetegner økologisk vin, så finder du svaret her.
Har du også svært ved at finde rundt i hvilke druetyper, man bruger til at producere vin? Vi har samlet en liste med 13 hurtige om rødvinsdruer, så du kan blive klogere på druernes karakteristika og geografisk udbredelse på de mest kendte [...]
Ind i mellem kan det være svært at finde rundt i alle de druetyper, der anvendes til vinproduktion. Vi har lavet en kort "opsummering" med karakteristika og geografisk udbredelse på de mest kendte druetyper indenfor hvidvin [...]
Lad os allerførst punktere en myte: Mousserende vin blev ikke opfundet i Frankrig og slet ikke af Munken Dom Perignon. Dom Perignon, derimod, forskede i at forhindre andengæringen i flasken, hvilket fandt sted fordi der stadig var aktive gærceller i vinen efter at den var blevet tappet på flaske.
Mennesket har fremstillet søde vine næsten lige så længe, de har fremstillet vin. Tidligere foregik det som oftest ved, at man enten sødede vinene, typisk med honning, eller ved at man indtørrede druerne enten imens de stadig hang på stokken eller efter de var blevet plukket.
Der er ingen fast definition, ej heller kontrol, af naturvine/nature wines, hvorfor man kun kan tale om en egentlig hensigtserklæring. De fleste vinbønder vil dog praktisere enkelte eller flere af følgende metoder.
Egentlig skal der skelnes mellem to former for økologisk vin. Dels vin der er lavet af økologiske druer, og vinificeret konventionelt, dels vin som er lavet af økologiske druer og vinificeret økologisk. At man vinificerer økologisk, betyder blandt andet, at man ikke må stabilisere vinen med SO2.
Hedvin er ifølge Gyldendals store danske ordbog vin eller druemost, der er forstærket med druesprit eller brandy. Herved opnår vinen 15-22% alkohol. Alkoholprocenten er for øvrigt fastsat ved lov, således at stærkere drikke kaldes spiritus
De fleste af os kender allerede middelhavsklimaet fra vores ferie i Sydfrankrig, Spanien og Grækenland. Vi kender de fyldige vine med deres modne tanniner og ofte lidt opulente og ligefremme frugt, lige så godt som vi kender de varme og tørre somre, der tidligere blev set som en velsignelse for vinbønderne.
Syren har flere funktioner i vinen. Dels er den med til at stabilisere farven, begrænse væksten af gærsvampen samt begrænse udviklingen af bakterier i vinen. Kort sagt, så er syren med til at stabilisere vinen, såvel når den vinificeres, som når den er tappet på flaske.
Tannin / garvesyre fornemmes, når man smager ved, at siderne af tungen samt indersiden af kinderne tørrer ud.Desto mere disse tørrer ud, desto højere er indholdet af garvesyre (tannin).
Tidligere blev vinfadet blot betragtet som en beholder for vin. Materialet groede som oftest lige uden for døren, og dens form gjorde, at den kunne rulles og derfor var lettere at håndtere i vineriet og under transporten.
New Zealand vs. Loire Sauvignon Blanc
Hvis vi går tilbage til 1960´erne, 70´erne og et godt stykke op i 1980´erne, var det kutyme, at de oversøiske vinproducenter sendte deres sønner og døtre til Frankrig, enten for at studere på et af landets [...]
Hvorfor er klimaet overhovedet vigtigt at beskæftige sig med, når man som vindrikker skal vælge hvilke vine, man gerne vil købe?Klimaet er fundamentet, ikke blot for hvor man kan plante sine vinstokke, men også for hvilke druesorter, man i så fald kan plante - og det er med til at forhåndsbestemme vinens stilart.
Det maritime klima er kendetegnet ved, at temperaturen er kølig til moderat, hvorfor vinbonden som oftes vælger at plante druesorter, som trives i et relativt køligt klima. Dette kunne være Pinot Noir og Cabernet Franc ved de blå druesorter og Sauvignon Blanc og Riesling ved de grønne druesorter.