Bemærk! Tour de France i Danmark kan forsinke leveringstiden på dine varer, bestil derfor dine varer hurtigst muligt

Pinot Gris

Pinot Gris (Pinot Grigio i Italien) bliver mere og mere populær og vokser i dag i de fleste vinproducerende lande. Som altid betyder terroir dog utrolig meget for, hvordan vinen bliver i sidste ende. I franske Alsace bliver de ofte fyldigere, mere krydrede og blomstrede end i Italien, hvor de typisk er lette, lyse og tørre. Det betyder også, at hvis du finder en vin uden for Italien eller Alsace, vil stavningen ofte signalere hvilken stil, vinen er skabt efter.

Pris
0
Serveringsforslag
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 4 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvordan smager Pinot Gris?

Hvis du er til smagfulde indtryk af æbler, ferskener, pærer, lime, sødmefulde krydderier og ofte en smule røg, er druen noget for dig. Du vil måske også kunne finde små hint af mandler.

Druen er faktisk en mutation af Pinot Noir, men derudover har de ikke meget tilfælles og der er stor forskel på dem. Den modner sent og har et forholdsvist højt sukkerindhold, hvilket giver mulighed for at skabe ret sødmefulde vine - primært i Alsace.

Pinot Gris stammer oprindeligt stammer fra Bourgogne, men har opnået sin største berømmelse i Alsace og senere i Italien. Den vokser også i Østrig og Tyskland under navnet Grauburgunder. Her får druen oftest et fint syrepræg med fin smag af modne pærer.


Pinot Gris vs. Pinot Grigio

Pinot Gris' potentiale til at skabe forskelligartede vine er stort - og reelt er der tale om to vinstile, når man taler om Pinot Gris og Pinot Grigio. Man vil ofte finde vine, hvor druerne er høstet tidligt for at bevare mest af deres syre. Det giver en let, tør, forholdsvis simpel og let drikkelig vin med en høj syre og hint af citron og grønne æbler. Man kan dog også skabe en helt anden stil ved i stedet at forsinke høsten. Det giver naturligvis mere modne druer med et højere sukkerindhold, en lavere syre og med mere kompleksitet. Det gør, at producenten kan skabe kraftfuld, intense og fyldige vine med en medium syre og tydelige præg af stenfrugt, citron og mango og banan.


Pinot Gris og Grigio i kælderen

Man gærer typisk vinen på rustfri ståltanke for bedst muligt at bevare druen frugtige, friske præg. Den lettere, italienske stil bliver næsten altid gæret helt ned, så vinen er tør, hvorimod de franske gerne er mere modne, fyldige og med en afbrudt gæring, hvor man simpelthen bare fjerner gæren, inden den har spist sukkeret i druerne. De lette Pinot Grigio-vine skal helst drikkes unge og friske, men de mere fyldige Pinot Gris kan udvikle sig fint over tid og danne præg af ingefær og honning.


Fransk Pinot Gris

I Frankrig - i Alsace AOC - bliver Pinot Gris typisk lavet på druer, der bliver plukket sent på sæsonen, når de er ekstra modne. På dette tidspunkt har druerne typisk kun en medium syre, men sukkerindholdet er højere og smags- og aromabilledet er mere komplekst. Alt efter hvad den enkelte producent ønsker, kan vinene blive lige fra tørre til mellemsøde. De vil typisk være fra fyldige til mellemfyldige med tydelige indtryk af fersken, ingefær og mango. Med tiden kan de udvikle indtryk af honning i flasken. De bedste eksempler kommer fra Grand Cru-vinmarker.


Netop fordi mange forbinder Pinot Gris med Pinot Grigio, altså den lettere, lysere italienske udgave af vin på den samme drue, ser mange måske mod andre druer, hvis man ønsker en mere fyldig og kompleks hvidvin. Men det er altså ikke nødvendigt og man går netop glip af nogle flotte, komplekse Pinot Gris. Det er en voldsomt interessant drue, der virkelig viser, hvad modenhed betyder.


Det rigtige glas til Pinot Gris

Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Riesling til din Pinot Gris.