DAGENS køb: Bordeauxgaven KUN 299kr (6x⭐ fra Ekstra Bladet)!

Pinot Gris

Pinot Grigio og Pinot Gris er samme drue, men vinene kan smage vidt forskelligt alt efter, hvor de kommer fra.

Pris
Serveringsforslag
Producent
Land
Område
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Lagerstatus
Vis:
af 12 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Hvad er Pinot Gris?

    Pinot Gris (Pinot Grigio i Italien) bliver mere og mere populær og vokser i dag i de fleste vinproducerende lande. Som altid betyder terroir dog utrolig meget for, hvordan vinen bliver i sidste ende. I franske Alsace bliver de ofte fyldigere, mere krydrede og blomstrede end i Italien, hvor de typisk er lette, lyse og tørre. Det betyder også, at hvis du finder en vin uden for Italien eller Alsace, vil stavningen ofte signalere hvilken stil, vinen er skabt efter.

  2. Hvordan smager Pinot Gris?

    Hvis du er til smagfulde indtryk af æbler, ferskener, pærer, lime, sødmefulde krydderier og ofte en smule røg, er druen noget for dig. Du vil måske også kunne finde små hint af mandler.

    Druen er faktisk en mutation af Pinot Noir, men derudover har de ikke meget tilfælles og der er stor forskel på dem. Den modner sent og har et forholdsvist højt sukkerindhold, hvilket giver mulighed for at skabe ret sødmefulde vine - primært i Alsace.

  3. Hvorfra kommer Pinot Gris?

    Pinot Gris stammer oprindeligt stammer fra Bourgogne, men har opnået sin største berømmelse i Alsace og senere i Italien. Den vokser også i Østrig og Tyskland under navnet Grauburgunder. Her får druen oftest et fint syrepræg med fin smag af modne pærer.

  4. Pinot Gris vs. Pinot Grigio

    Pinot Gris' potentiale til at skabe forskelligartede vine er stort - og reelt er der tale om to vinstile, når man taler om Pinot Gris og Pinot Grigio. Man vil ofte finde vine, hvor druerne er høstet tidligt for at bevare mest af deres syre. Det giver en let, tør, forholdsvis simpel og let drikkelig vin med en høj syre og hint af citron og grønne æbler.

  5. Hvor længe kan Pinot Gris gemmes?

    Man gærer typisk vinen på rustfri ståltanke for bedst muligt at bevare druen frugtige, friske præg. Den lettere, italienske stil bliver næsten altid gæret helt ned, så vinen er tør, hvorimod de franske gerne er mere modne, fyldige og med en afbrudt gæring, hvor man simpelthen bare fjerner gæren, inden den har spist sukkeret i druerne. De lette Pinot Grigio-vine skal helst drikkes unge og friske, men de mere fyldige Pinot Gris kan udvikle sig fint over tid og danne præg af ingefær og honning.

  6. Hvordan smager fransk Pinot Gris?

    I Frankrig - i Alsace AOC - bliver Pinot Gris typisk lavet på druer, der bliver plukket sent på sæsonen, når de er ekstra modne. På dette tidspunkt har druerne typisk kun en medium syre, men sukkerindholdet er højere og smags- og aromabilledet er mere komplekst. Alt efter hvad den enkelte producent ønsker, kan vinene blive lige fra tørre til mellemsøde. De vil typisk være fra fyldige til mellemfyldige med tydelige indtryk af fersken, ingefær og mango. Med tiden kan de udvikle indtryk af honning i flasken. De bedste eksempler kommer fra Grand Cru-vinmarker.

  7. Det rigtige glas til Pinot Gris?

    Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Riesling til din Pinot Gris.