Bemærk! Tour de France i Danmark kan forsinke leveringstiden på dine varer, bestil derfor dine varer hurtigst muligt

Østrig

Østrig er meget mere end skiløb, Glühwein og Hansi Hinterseer. Landet i bjergene er hjemsted for nogle af verdens bedste hvidvine, der sagtens kan måle sig med store hvidvinslande som Frankrig, Italien og New Zealand.

Pris
0
Serveringsforslag
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Proptype
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 12 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Den oversete vinhistorie i Alpelandet

Østrig er lig med god hvidvin – særligt nationaldruen Grüner Veltliner, og det er der også kun omtrent 30% af den østrigske vinproduktion, der er rødvin. De østrigske hvidvine er oftest tørre, elegante, supersprøde, flot mineralske og med en rigtig behagelig portion syre. For mange kommer kvaliteten af de østrigske vine stadig som en overraskelse - men det burde det ikke!

Landets vinhistorie kan føres tilbage til bronzealderen, men en målrettet vindyrkning kom først i gang noget senere, da stifter og klostre begyndte at vise interesse for vin. Den østrigske vin blev ikke kun brugt som nydelsesmiddel – den var også meget værdsat og brugt som helbredende middel.

I det 16. og 17. århundrede blev både vinmarker og vindyrkning indskrænket gevaldigt på grund af stor recession og politisk ustabilitet. Først i det 18. århundrede fik Østrig igen en økonomisk optur samtidig med, at der blev indført en række love, som lovliggjorde salg af hjemmelavede vine og levnedsmidler.


Glem alt om antifrys

Landets lange vinhistorie virkede imidlertid ligegyldig, da ’antifrys’-skandalen skyllede ind over landet i 1985 fordi nogle skruppelløse vinhandlende havde hældt dietylenglykol i vinen – bedre kendt som antifrys. Affæren blev kun afsløret, fordi en vinhandler ville trække udgifterne til antifrys fra i skat. Så røg 4.000 års vinhistorie direkte i vasken, og nogle lande valgte ligefrem at forbyde østrigsk vin.


Held i uheld

Efter skandalen kom der strenge restriktioner på bl.a. hvor store udbytterne må være. De tidligere nævnte vinhandlere gik konkurs, og producenterne solgte deres vine direkte med et klart kvalitetsmæssigt løfte med fokus på terroir. Hele landets fokus i vinproduktion blev flyttet mod kvalitet fremfor kvalitet og det løftede hele niveauet enormt.

Genopbygningen herefter tog mange år, men i dag byder Østrig på vin i absolut verdensklasse. Superelegante, aromatiske, tørre hvidvine af Grüner Veltliner med en sprød syre, der får mundvandet til at løbe. Landets nordlige placering på linje med Canada og Nordfrankrig forklarer bl.a. det. Mange mennesker sammenligner druens kvaliteter med Sauvignon Blanc – og det kan man godt forstå.


Østrigsk rødvin

Bjerglandet producerer dog også rødvin – f.eks. Blaufränkisch, som med fadlagring kan blive både rund og fyldig. Eller Zweigelt, som er en forholdsvis let koldklimarødvinsdrue, ofte med fine præg af kirsebær og hindbær.


Det er bare at komme i gang med sin entré på den østrigske vin-scene, hvis man ikke allerede er det. Landet skuffer ikke. Du kan finde gode eksempler på østrigsk vin lige her på hjemmesiden, eller selvfølgelig også i din lokale Vinspecialisten / H.J. Hansen Vin.