- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Rundt om En Primeur / Fine Wine
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Gaver
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
SET I BØRSEN: Årets julevin, champagne & 10 års portvin 🎄

Østrig
Østrig er meget mere end skiløb, Glühwein og Hansi Hinterseer. Landet i bjergene er hjemsted for nogle af verdens bedste hvidvine, der sagtens kan måle sig med store hvidvinslande som Frankrig, Italien og New Zealand.
- På lager online
- På lager online
- På lager online
- På lager online
- Kun 22 på lager online
- Kun 36 på lager online
- ØkologiskVegansk
Vælg favoritliste
2019 Riesling, Steiner Pfaffenberg
Dominique Stagård349,00pr. flaskeKun 38 på lager online - 58 på lager online
- Kun 25 på lager online
- Kun 1 på lager online
- Se produktUdsolgt, men prøv din lokale butik
- Se produktUdsolgt, men prøv din lokale butik
- Se produktUdsolgt, men prøv din lokale butik
Hvilken vin drikker man i Østrig?
Østrigerne elsker deres hvidvine – særligt nationaldruen Grüner Veltliner (gerne fra det fremragende, lille vinområde Kremstal). Det er da også kun omtrent 30% af den østrigske vinproduktion, der er rødvin. De østrigske hvidvine er oftest tørre, elegante, supersprøde, flot mineralske og med en rigtig behagelig portion syre. For mange kommer kvaliteten af de østrigske vine stadig som en overraskelse - men det burde det ikke!
Østrigs vinhistorie kan føres tilbage til bronzealderen, men en målrettet vindyrkning kom først i gang noget senere, da stifter og klostre begyndte at vise interesse for vin. Den østrigske vin blev ikke kun brugt som nydelsesmiddel – den var også meget værdsat og brugt som helbredende middel.
I det 16. og 17. århundrede blev både vinmarker og vindyrkning indskrænket gevaldigt på grund af stor recession og politisk ustabilitet. Først i det 18. århundrede fik Østrig igen en økonomisk optur samtidig med, at der blev indført en række love, som lovliggjorde salg af hjemmelavede vine og levnedsmidler.
Glem alt om antifrys
Landets lange vinhistorie virkede imidlertid ligegyldig, da ’antifrys’-skandalen skyllede ind over landet i 1985 fordi nogle skruppelløse vinhandlende havde hældt dietylenglykol i vinen – bedre kendt som antifrys. Affæren blev kun afsløret, fordi en vinhandler ville trække udgifterne til antifrys fra i skat. Så røg 4.000 års vinhistorie direkte i vasken, og nogle lande valgte ligefrem at forbyde østrigsk vin.
Held i uheld
Efter skandalen kom der strenge restriktioner på bl.a. hvor store udbytterne må være. De tidligere nævnte vinhandlere gik konkurs, og producenterne solgte deres vine direkte med et klart kvalitetsmæssigt løfte med fokus på terroir. Hele landets fokus i vinproduktion blev flyttet mod kvalitet fremfor kvalitet og det løftede hele niveauet enormt.
Genopbygningen herefter tog mange år, men i dag byder Østrig på vin i absolut verdensklasse. Superelegante, aromatiske, tørre hvidvine af Grüner Veltliner med en sprød syre, der får mundvandet til at løbe. Landets nordlige placering på linje med Canada og Nordfrankrig forklarer bl.a. det. Mange mennesker sammenligner druens kvaliteter med Sauvignon Blanc – og det kan man godt forstå.
Findes der rødvin i Østrig?
Ja, helt bestemt. Østrig producerer også rødvin – f.eks. Blaufränkisch, som med fadlagring kan blive både rund og fyldig. Eller Zweigelt, som er en forholdsvis let koldklimarødvinsdrue, ofte med fine præg af kirsebær og hindbær.