- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Links & artikler
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Gaver
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Viognier
”Forførende”. ”Sanselig”. ”Hedonistisk”. Kært barn har mange navne. Ikke mindst den meget karakterfulde, fede, frugtige og blomstrede hvidvinsdrue Viognier. Du skal drikke Viognier, fordi den kan levere noget af den samme fedme, frugt, karakter og modne indtryk som Chardonnay er i stand til, men måske endnu mere markant. Lidt som Muscat og Riesling får du en tydelig blomstret, frugtig aroma, som dog er afhængig af terroir og vind og vejr og hvor gamle, vinstokkene er.
Vælg favoritliste
2019 Viognier, Santa Barbara
Fess Parker Winery199,00Pr. flaske164,50pr. flaske ved 2 flaskerPå lager onlineVælg favoritliste
2021 Epicerie a la Francaise Sauvignon Blanc/Viognier, VDF
Domaine Saint Jean de la Cavalerie89,00Pr. flaske66,50pr. flaske ved 6 flaskerPå lager online- På lager online
- På lager online
- Kun 18 på lager online
- På lager online
- På lager online
Vælg favoritliste
2020 Epicerie a la Francaise Sauvignon Blanc/Viognier, VDF
Domaine Saint Jean de la Cavalerie89,00Pr. flaskeKun 3 på lager online- På lager online
- 53 på lager online
- På lager online
- Kun 27 på lager online
- Økologisk
Vælg favoritliste
2016 Costellato Bianco di Torgiano, D.O.C.
Terre Margaritelli159,00Pr. flaske84 på lager online - Kun 3 på lager online
- Forudbestil - forventet d. 21/02/2023
Vælg favoritliste
2018 Epicerie a la Francaise Sauvignon Blanc/Viognier, VDF
Domaine Saint Jean de la Cavalerie89,00Pr. flaskeVælg favoritliste
2019 Epicerie a la Francaise Sauvignon Blanc/Viognier, VDF
Domaine Saint Jean de la Cavalerie89,00Pr. flaske
Gå til side
ud af 1
Fra Sydfrankrig til resten af verden
Druen har egentlig sit hjem i Rhône, men ses nu i højere grad også i USA, Sydamerika, Sydafrika, Australien og New Zealand. Nogle steder er man begyndt at bruge den sammen med rødvinsdruen Syrah/Shiraz, hvor den i små doser kan give en ekstra kompleks aroma som f.eks. abrikos i australske Shiraz. På samme måde som Chardonnay, kan druen give fyldige, frodige, bløde og fede hvidvine, men modsat Chardonnay har den flere naturlige aromastoffer som bl.a. inkluderer fersken, abrikos, pærer og violer, kombineret med en fin mineralitet.
Lækker, men svær
Druen er faktisk ikke helt let at have med at gøre. Faktisk slet ikke. For dels bliver aromaerne let ødelagt at for meget ilt, hvorfor f.eks. fadlagring kan være en udfordring. Dels skal druen en lang, varm sommer for at vokse, men ikke så varm, at den udvikler for meget sukker til at aromastofferne kan udvikle sig. Det er samtidig en drue, som giver et forholdsvis lille udbytte, så det kan være en økonomisk mindre attraktiv drue for den enkelte producent. Pluk druen for tidligt, og den udvikler ikke sin fine aroma. Pluk den for sent, og den bliver olieret med for lidt aroma. Nå ja, og så skal man lige vente 15-20 år, før vinstokkene leverer druer af en høj nok kvalitet. Ikke desto mindre, så elsker Viognier-fans dens fyldige karakter, fedme, frugt og modenhed. Og endelig er der flere vinproducenter, som elsker en god udfordring...
"Vejen til Helvedesdalen"
Man regner med, at romerne bragte druen til Frankrig og Rhône fra Kroatien, så det er en drue med mange år på bagen. Navnet stammer muligvis fra den romerske udtale af ”Via Gehennae”, som omtrent betyder ”Vejen til Helvedesdalen” med henvisning til druens besværlige væsen. Det kan derfor måske ikke undre, at druen så sent som 1965 stort set var uddød. Druen fik nogle hårde stød i forbindelse med phylloxera-epidemien i sidste halvdel af 1800-tallet og herefter af det kaos, der fulgte med Første Verdenskrig.
Siden 1990’erne er druen dog blevet plantet noget mere, ikke mindst i Californien og Australien og faktisk i Virginia, i regionen Monticello. Faktisk har sydafrikanske producenter også haft succes med den besværlige drue, ligesom den nu også vokser i New Zealand, Canada, Mexico, Brasilien, Uruguay, Japan og Grækenland. Når man først har fået smag for Viognier, er det ikke så mærkeligt. For det er virkelig en drue, man ikke glemmer - og som rigtig mange sætter stor pris på. Prøv selv, hvis du f.eks. er vild med en fed Chardonnay. Klik dig selv rundt på siden og find en flaske- vi har både de lidt dyrere og de lidt billigere. Men altid lækre.
Det rigtige glas til din Viognier
Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Viognier/Chardonnay til din Viognier.
Drik Viognier til maden
Med sit meget frugtige og aromatiske væsen, er det en fordel af koble Viognier til krydret mad – evt. thai. Med sin fylde, fedme og frugt kan den sagtens håndtere det.