Riesling

Riesling er muligvis dén drue, flest danskere kommer først i tanke om, når de tænker på hvidvin. Druen stammer fra området omkring Rhinen og har med sit flotte, blomstrede, næsten parfumerede og fint syrebalancerede væsen taget bo i mange vinglade danskeres hjerter. Og det er ikke så mærkeligt. Det er nogle af verdens mest elegante vine.

Pris
0
Serveringsforslag
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Fine Wine
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 60 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144

Sød eller tør, men god Riesling

Riesling spænder vidt. Fra knastørre til semi-søde, decideret søde eller mousserende hvidvine. Se efter Trocken, hvis det skal være tørt, Halbtrocken eller Kabinett, hvis det skal være halvtørt og Spätlese eller Auslese, hvis det skal være sødt. Hvis det skal være meget sødt, så kig mod Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese. Men det er altså kun, hvis du drikker tysk.


Tyskland er Rieslingens historiske hjem og er vidt udbredt i Mosel, Rheingau, Nahe og Pfalz. Men også i Østrig har man fremragende resultater med Riesling i områderne Wachau, Kamptal og Kremstal. Eller i New Zealand, hvor Sauvignon Blanc ellers løber med det meste af opmærksomheden. Der kan dog også findes fremragende Riesling i Italien, Frankrig, Australien og USA. Det er en gammel drue, og allerede i 1348 har man fundet navnet ’Zu dem Russelinge’ i byen Kintzheim. 


Riesling er typisk en enkeltdruevin, dvs. at den sjældent bruges i blends – og så fadlagres den oftest ikke. Druen er ikke kun populær i Danmark, men er på verdensplan én af de tre store hvidvinsdruer sammen med Chardonnay og Sauvignon Blanc. 

Druen er meget afhængig af terroir og vil variere meget alt efter, hvor den er vokset. Det er med andre ord en drue, som i særdeleshed udtrykker vinmarkens særpræg. I køligere klimaer, som f.eks. det tyske, får vinene ofte frisk præg af æble med en nydelig syre. I varmere klimaer vokser en art, der modner senere med præg af citrus og fersken – det er f.eks. i Østrig og Alsace. Hvis du prøver en australsk Riesling, eksempelvis fra Clare Valley eller Eden Valley i South Australia, har den ofte noter af lime.


Kan Riesling gemmes?

Ja! Riesling bliver oftest drukket unge, når de er frugtige og aromatiske med præg af grønne æbler, grapefrugt, fersken, stikkelsbær, honning, rosenblomst, frisk græs, en sprød syre og vinmarkens mineralitet. Ikke desto mindre er de gode at gemme pga. deres høje syreniveau – nogle rieslingvine har man kunnet drikke med fornøjelse, selvom de har været over 100 år gamle. Typisk vil man dog gemme de mere tørre vine i 5-15 år, de semi-søde i 10-20 år og de søde udgaver mellem 10 og 30+ år. Riesling kan udvikle sig i mange år og er en af de hvidvinsdruer, der egner sig bedst til lagring. Derfor er druen også en favorit blandt mange vinelskere.


Ædelråd

De dyreste rieslingvine er vine lavet med ædelråd. Sent høstede dessertvine, hvor druerne får lov at hænge længere end normalt, når de ellers skulle høstes. Botrytis Cinerea sætter sig i druerne og tørrer dem ud, vandet fjernes og vinen, der laves på druerne, er fyldig, kompleks og sødmefuld med et højere sukkerindhold. Det var på Schloss Johannisberg, at man opdagede ædelråds gavnende effekt sent i 1700-tallet, da tilladelsen til at plukke de ellers modne druer kom for sent fra klostret i Fulda, som ejede markerne. De var altså begyndt at rådne, men de viste sig, at vinen på druerne blev fremragende.


Det rigtige glas til Riesling

Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Riesling-glas til din Riesling.


Riesling til mad

Med sin balance mellem syre og sødme går Riesling flot til meget forskellig mad – Fisk eller lyst kød eller endda krydret thai eller kinesiske retter. Du kunne prøve grillet rødbedesalat med nødder og ost eller Fess Parkers græskarkage, Laurent Chaberts rejecarpaccio eller grillet hjertesalat med bacon og blåskimmelost.