Bemærk! Tour de France i Danmark kan forsinke leveringstiden på dine varer, bestil derfor dine varer hurtigst muligt

Riesling

Riesling er muligvis dén drue, flest danskere kommer først i tanke om, når de tænker på hvidvin. Druen stammer fra området omkring Rhinen og har med sit flotte, blomstrede, næsten parfumerede og fint syrebalancerede væsen taget bo i mange vinglade danskeres hjerter. Og det er ikke så mærkeligt. Det er nogle af verdens mest elegante vine.

Pris
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Populære
0
Fine Wine
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 64 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144

Om Riesling

Riesling er en drue, der klarer sig godt i køligere områder - eksempelvis Tyskland, som er berømte for sine forrygende vine på Riesling. Med dens naturligt høje syreniveau og med sin modtagelighed for ædelråd (eller botrytis), kan man lave verdensklassevine i alle sødmeniveauer. Det er en aromatisk drue, som giver vine med et flot, markant syreniveau og præg af frugt og blomster. De specifikke frugtindtryk varierer alt efter druernes modenhed, når de bliver høstet. De druer, der bliver høstet, når de lige er blevet modne, vil give vine med præg af grøn frugt som æble og pære og citrusfrugt som citron og lime. Ekstramodnede druer vil give smag og aroma af stenfrugt som abrikos og fersken, tropisk frugt som ananas og mango og endda tørret frugt som rosiner og tørrede abrikoser.


Misforståelser omkring Riesling

Riesling vokser vidt og bredt og findes i nogle af verdens dyreste og fineste hvidvine. Ikke desto mindre er det en drue, der ofte bliver lidt misforstået af mange. Mange forbinder (stadig) druen med dårlig, sødede Liebfraumilch-vine, som for længst er gået af mode. Riesling er virkelig en højagtet drue, som hvidvinselskere verden over har stor respekt for. Den er bredspektret og kan lagres længe. Og ikke mindst, så findes den i nogle af verdens fineste hvidvine.


Er Riesling tør?

Riesling spænder vidt. Fra knastørre til semi-søde, decideret søde eller mousserende hvidvine. Se efter Trocken, hvis det skal være tørt, Halbtrocken eller Kabinett, hvis det skal være halvtørt og Spätlese eller Auslese, hvis det skal være sødt. Hvis det skal være meget sødt, så kig mod Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese. Men det er altså kun, hvis du drikker tysk. Riesling er en drue, der bevarer sin syre godt og opbygger sukkerniveau og smagsnuancer langsomt. Den er altså oplagt til at høste sent - late harvest - i områder, hvor efteråret er tørt og solrigt. Det koncentrerer druens sukkerindhold, syreniveau og aroma. Det høje syreniveau er perfekt til at balancere et højt sukkerindhold.


De mellemtørre, mellemsøde eller søde vine på Riesling laves typisk ved at afbryde gæringen ved at fjerne gæren. Det giver en vin med en lavere alkoholprocent og restsukker, der ikke er blevet omdannet til alkohol af gæren. Man kan også tilføre sterilt druesaft kaldet Süssreserve. De mest søde rieslingvine bliver lavet på drue, der er ekstra modnede. Druerne indeholder så meget sukker, at gæringen stopper helt naturligt. Man gærer typisk Riesling på rustfri ståltanke, som bevarer druens blomstrede aroma.


Tysk Riesling

Tyskland er Rieslingens historiske hjem og er vidt udbredt i Mosel, Rheingau, Nahe og Pfalz. Nogle tyske vinmarker ligger endda over 50 grader nord.


Mosel

Pga. Mosels nordlige beliggenhed er Riesling herfra typisk lettere i kroppen end Riesling fra mere sydlige områder. De har typisk en medium syre for at balancere vinens høje syreniveau. De bedste vinmarker er plantet på stejle syd- eller sydøstlige skråninger langs floden Mosel, hvor sten i jorden reflekterer sollyset og bidrager til druernes modning.


Pfalz

Pfalz ligger tæt på grænsen til Frankrig og er beskytte af bjerge mod vest og har et tørt og solrigt klima med en lang modningssæson. Hvis man se på klimaet i området, er det nærmest en forlængelse af Alsace i Frankrig og vinene ligner da også vine fra Alsace. En typisk Riesling fra Pfalz er tør og medium fyldig.


Rheingau

Vinmarkerne i Rheingau ligger på stejle, sydvendte skråninger på Rhinens nordlige bred. Vinene er typisk tørrere end Riesling fra Mosel og har mere krop.


Fransk Riesling

Den franske Alsace AOC ligger øst for Vogeserne, hvilket beskytter vinmarkerne fra vinde fra vest, som kommer med regn. Derfor er det én af de tørreste og mest solrige vinproducerende regioner i hele Frankrig. De bedste vinmarker er plantet ved foden af bjergene, vendt mod øst eller sydøst for at få mest gavn af morgensolen. Her får druerne lang, uafbrudte periode med sol, som sikrer en lang modningsperiode, der varer længe ind i efteråret og lader druerne modne langsomt og gradvist.


En typisk Riesling fra Alsace vil være tør med en markant aroma og smagsintensitet. Tænk moden citrus- og stenfrugt kombineret med blomster i en mellemfyldig vin med høj syre. Man laver også sent høstede late harvest-vine i Alsace kaldet Vendanges tardives.


Andre lande

Men også i Østrig har man fremragende resultater med Riesling i områderne Wachau, Kamptal og Kremstal. Eller i New Zealand, hvor Sauvignon Blanc ellers løber med det meste af opmærksomheden. Der kan dog også findes fremragende Riesling i Italien og USA. Det er en gammel drue, og allerede i 1348 har man fundet navnet ’Zu dem Russelinge’ i byen Kintzheim. 


Riesling er typisk en enkeltdruevin, dvs. at den sjældent bruges i blends – og så fadlagres den oftest ikke. Druen er ikke kun populær i Danmark, men er på verdensplan én af de tre store hvidvinsdruer sammen med Chardonnay og Sauvignon Blanc

Druen er meget afhængig af terroir og vil variere meget alt efter, hvor den er vokset. Det er med andre ord en drue, som i særdeleshed udtrykker vinmarkens særpræg. I køligere klimaer, som f.eks. det tyske, får vinene ofte frisk præg af æble med en nydelig syre. I varmere klimaer vokser en art, der modner senere med præg af citrus og fersken – det er f.eks. i Østrig og Alsace.


Australsk Riesling

Australierne har plantet Riesling siden begyndelsen af 1800-tallet, så det er ikke noget de lige har fundet på. Hvis du prøver en australsk Riesling, eksempelvis fra Clare Valley eller Eden Valley i South Australia, har den ofte noter af lime. Områderne ligger forholdsvis højt, så druerne netop får det moderate klima, de har brug for - ikke mindst i forhold til det nærliggende Barossa Valley, hvor der er en del varmere.


Kan Riesling gemmes?

Ja! Riesling bliver oftest drukket unge, når de er frugtige og aromatiske med præg af grønne æbler, grapefrugt, fersken, stikkelsbær, honning, rosenblomst, frisk græs, en sprød syre og vinmarkens mineralitet. Ikke desto mindre er de bedste rieslingvine gode at gemme pga. deres høje syreniveau – nogle rieslingvine har man kunnet drikke med fornøjelse, selvom de har været over 100 år gamle. Typisk vil man dog gemme de mere tørre vine i 5-15 år, de semi-søde i 10-20 år og de søde udgaver mellem 10 og 30+ år. Riesling kan udvikle sig i mange år og er en af de hvidvinsdruer, der egner sig bedst til lagring. Derfor er druen også en favorit blandt mange vinelskere. Den vil typisk udvikle komplekse præg af honning (og nogle gange (behagelige) præg af benzin).


Ædelråd

De dyreste rieslingvine er vine lavet med ædelråd. Sent høstede dessertvine, hvor druerne får lov at hænge længere end normalt, når de ellers skulle høstes. Botrytis Cinerea sætter sig i druerne og tørrer dem ud, vandet fjernes og vinen, der laves på druerne, er fyldig, kompleks og sødmefuld med et højere sukkerindhold. Det var på Schloss Johannisberg, at man opdagede ædelråds gavnende effekt sent i 1700-tallet, da tilladelsen til at plukke de ellers modne druer kom for sent fra klostret i Fulda, som ejede markerne. De var altså begyndt at rådne, men de viste sig, at vinen på druerne blev fremragende.


Det rigtige glas til Riesling

Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Riesling-glas til din Riesling.


Riesling til mad

Med sin balance mellem syre og sødme går Riesling flot til meget forskellig mad – Fisk eller lyst kød eller endda krydret thai eller kinesiske retter. Du kunne prøve grillet rødbedesalat med nødder og ost eller Fess Parkers græskarkage, Laurent Chaberts rejecarpaccio eller grillet hjertesalat med bacon og blåskimmelost.