Lyt og smag: Portvin for begyndere-smagekassen

Brand image

Rødvinsglas

Pris
Anbefalede Glastyper
Glastype
Lagerstatus
Vis:
af 44 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Rødvinsglas

    Et rødvinsglasvinglas er meget mere end bare et vinglas. Man forsker i glassets påvirkning af lugte- og smagssansen for at finde det optimale glas til nydelsen og forståelsen af vin. Til glæde for dig som forbruger. Og det behøver ikke koste en formue. Med fokus på rødvinsglassets form kan man tvinge vinen rundt på tungen de rigtige steder. På den måde sikrer man sig, at de elementer, den base i vinen, som man gerne vil have frem, netop fremhæves. For de smager jo alle forskelligt og har forskellige styrker. Hver drue har forskellig DNA, syre, sødme, alkohol, tanniner, fylde og frugt.

    Find vores druespecifikke rødvinsglas her: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah / Shiraz, Zinfandel, Primitivo, Merlot, Grenache

  2. Tilbud på rødvinsglas

    Du sparer 5% på dine køb af tusindvis af varer som medlem af Sélection Vinklub. Det er gratis at melde sig ind, og du kan altid melde dig ud igen.

  3. Hvad er det bedste vinglas?

    Generelt kan man sige, at det er en fordel med et lidt større glas, hvor der er plads til at vinen kan trække ilt og du kan nyde aromaen. Vinglasset må ikke være for småt. Der kan være en verden til forskel på at drikke vin af et glas, der specialdesignet til lige netop dén type vin – og på at drikke samme vin af et glas, der er beregnet til en helt anden type. Det samme gælder for cocktailglas, ølglas, spiritus osv. Man kalder det for druespecifikke glas, og de gør virkelig en forskel. Hvis du er i tvivl, så spørg dem, der har prøvet. De har tit druespecifikke glas fra østrigske Riedel stående derhjemme. Hvorfor? Fordi det er en synd og skam at drikke en fantastisk vin, man evt. har betalt med sin surt optjente sparepenge, og så mindske den kvalitet, der lægger i vinen ved at stryge den mod hårene.

  4. Hvad betyder glasset for vinen?

    Med fokus på rødvinsglassets form kan man tvinge vinen rundt på tungen de rigtige steder. På den måde sikrer man sig, at de elementer, den base i vinen, som man gerne vil have frem, netop fremhæves. For de smager jo alle forskelligt og har forskellige styrker. Hver drue har forskellig DNA, syre, sødme, alkohol, tanniner, fylde og frugt. Tungen kan inddeles i forskellige smagszoner. Fremme på spidsen af tungen har vi flere receptorer, som opfanger sødme, på den yderste side af tungen syren, lidt længere mod centrum det salte og på bagsiden af tungen bitre elementer.

    Ydermere betyder glassets form og munding meget for, hvordan vi har mulighed for at dufte vinen. Når vi smager vin, opfanger tungen nemlig kun 20% af smagsoplevelsen. Næsen/aromaerne udgør de resterende 80%. Vi kan ikke smage hyldeblomst, solbær eller cassis. Det er noget vi dufter, og derfor spiller lugtesansen en meget stor rolle. Vi påstår, at en vin smager af 50% mere eller mindre, end hvad den er værd med det rigtige eller forkerte vinglas. Og hvem kan ikke se fornuften i at få 50% mere for pengene end, hvad man har givet?


    Vinens aromatiske dampe giver dig et fingerpeg om, hvordan den smager, før du smager den. De gør din hjerne klar til smagen og bidrager til den samlede oplevelse af vinen. Valget af et det helt rigtige rødvinsglas har meget at gøre med at afbøde tanninernes bitterhed og vinens krydrede indtryk for at give en rundere, mere behagelig vinoplevelse. Designet på dit rødvinsglas skal altså forholde sig til, hvordan formen, åbningen og størrelsen på glasset påvirker oplevelsen af vinen. Man har gennem forskning i alkoholfordampning i forskellige glastyper fundet ud af, at en bred skål i vinglasset og en smal åbning får alkoholens fordampningsproces til at ske op langs glaskanten. På den måde bliver vinens rene duftaromaer ikke i så høj grad påvirket af alkoholfordampningen. Derfor får du et bedre indtryk af den rødvin, du har fyldt i dit glas. I 2015 brugte japanske forskere et særligt kamera til at optage billeder af ethanoldampe i forskellige glas. I deres undersøgelse viste forskergruppen, hvordan forskellige glasformer påvirkede tætheden og placeringen af ​​dampe ved åbningerne af forskellige glas. Samtidig har åbningen indflydelse på, hvor meget rødvin, du får i munden, hver gang du tager en tår. Det er også vigtigt.


    Det samme gælder for størrelsen på selve glassenes skål. Som tommelfingerregel bør du ikke hælde mere op end 10-15cl. i glasset. Grunden til at vinglas designes med den brede skål er for at give vinen en større overflade at iltes ved – ikke fordi, der skal være det meste af en flaske vin i glasset. Fylder du op til der hvor skålen er bredest, så giver du din rødvin de optimale forhold til at udvikle sig bedst muligt i glasset.

  5. Rødvins fra Riedel

    Riedel blev grundlagt i 1756, og var de første til at sætte fokus på, at smagene på vores drikkevarer varierer alt efter, hvilket glas vi drikker af. Alle Riedels glas er lavet af det fineste krystal, og alle glasserierne er designet med en masse kærlighed for glas. Riedel var de første, som udviklede verdens første druespecifikke vinglas i 1950’erne, og har sidenhen perfektioneret deres lærdom og videnskab i form af mange forskellige glas og glasserier. Alt i alt er deres druespecifikke sortiment oppe på ikke mindre end 282 glas. Du behøver dog langtfra dem alle sammen for at nyde dine vine bedst muligt.

    Georg J. Riedel, tiende generation i familien, tog arven op efter sin far Claus og satte et øget fokus på den nærmest videnskabelige tilgang, der præger de østrigske glasdesignerens arbejde. Georg J. Riedel lancerede RIEDEL Sensory Workshops, hvor man testede og forfinede glassene med hjælp fra sommelierer og vinproducenter. I 2014 tog 11. generation tøjlerne i skikkelse af Maximilian Riedel, og Riedel rykker fortsat grænserne for, hvad man kan med glas til fordel for vin-, spiritus-, og cocktailnydere verden over. 

  6. Hvor mange centiliter er der i et rødvinsglas?

    Det kommer an på glasset. Og glasset bør komme an på vinen. Glassene findes nemlig i rigtig mange forskellige former og størrelser. I de største glas kan der nærmest være en hel flaske, og der er en tendens til, at rødvinsglas bliver større og større med årene. Men grundlæggende bør de altså ikke hælde mere end 10-15 cl. i glasset, så vinen iltes pga. den større overflade.

  7. Hvad er det bedste glas til Cabernet Sauvignon?

    Cabernet Sauvignon er én af de mest populære druesorter i verden, og bruges og nogle af verdens største og dyreste vine - ikke mindst i Bordeaux. Den har et højt tanninniveau, som gør den god at lagre, men det spiller også en rolle for, hvilket glas man bør drikke vinen af. Druen har en tyk skal, som farver vinen og netop indeholde flere tanniner. Den rigtige glasform gør sit for at balancere den måde tanninindholdet opleves på. Riedes glas er specialdesignet til netop komplekse rødvine med et højt indhold af tanniner, så du får den bedst mulige oplevelse af vinen. Glassets volumen sikrer helt perfekte forhold for at alle vinens aromaer udvikler sig optimalt. Glasset størrelse giver mulighed for at fremhæve vinens frugtnoter og dæmper samtidig tanninernes evt. bitre nuancer. 

  8. Hvad er de bedste rødvinsglas til Bourgogne?

    Rød Bourgogne er stort set lig med Pinot Noir. Der laves fremragende vine på Gamay i Beaujolais, men hvis du bliver budt et glas rød Bourgogne, er det højst sandsynligt Pinot Noir - og hvis vinen skal have bedst mulighed for at smage så godt som muligt og udtrykke, hvad druen kan, bør du drikke den af en glas, der er udviklet specifikt til Pinot Noir. Hvid Bourgogne er i øvrigt typisk Chardonnay, som bør drikkes af et andet glas - og så kommer de an på, om den er fadlagret og i hvilken grad.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]