NYT stort efterårskatalog med vilde tilbud - se her!

Spanske vine

Vi elsker spansk vin! Så meget, at ord som Rioja og Tempranillo efterhånden er blevet hvermandseje. Det er ikke så mærkeligt, for her skabes fantastisk vin. I Spanien producerer man ikke vin. Man bruger ordet "elaborar" i stedet - at uddybe. Jorden, klimaet, druerne. Med stor kærlighed.

Ud af de mere end 600 forskellige rødvinsdruer, der dyrkes i Spanien, er Garnacha (Grenache) og Tempranillo de vigtigste – og over 80% af al vinproduktion i Spanien er på kun 20 druer, inkl. netop Tempranillo, Garnacha og Monastrell og de hvide druer Albariño, Verdejo, Palomino og Macabeo – og endelig cava-druerne Parellada og Xarel·lo.

Disse vine købes oftest fra Spanien



Flot vinmark på bakkeside fra Alvaro Palacios i Spanien

Alvaro Palacios er et vinøst unikum. Et kæmpe talent, som har forstået at udnytte sine evner. Samtidig er han en slags bannerfører for den nye generation af winemakers i Spanien, og hans prestigevin l’Ermita er, sammen med Pingus og Vega Sicilia, én af de absolut bedste, spanske kultvine. Vine, der betager anmeldere, restauratører, sommerliers og helt almindelige danskere, der holder af god vin.

Alvaro Palacios' historie begynder for mange hundrede år siden med munke. Munke, som ikke bare havde tid til at forædle produkterne, men også var behageligt fri for økonomiske hensyn. I hvert fald ifølge Alvaro Palacios selv: ”Alle de bedste vinområder i Europa blev grundlagt af munke. Hele grundlaget er religiøst. Og dét at lave verdens bedste vin – eller Spaniens bedste vin – kræver en religiøs holdning til vin.”

Alvaro Palacios har siden 1995 modtaget anerkendelse og ros for sin vinproduktion. Det er særligt prestigevinen L’Ermita, som er elsket og har givet ham plads på listen blandt de bedste vinerier i Spaniens nye generation.


Alvaro Palacios er et vinøst unikum. Et kæmpe talent, som har forstået at udnytte sine evner. Samtidig er han en slags bannerfører for den nye generation af winemakers i Spanien, og hans prestigevin l’Ermita er, sammen med Pingus og Vega Sicilia, én af de absolut bedste, spanske kultvine. Vine, der betager anmeldere, restauratører, sommerliers og helt almindelige danskere, der holder af god vin.

Alvaro Palacios' historie begynder for mange hundrede år siden med munke. Munke, som ikke bare havde tid til at forædle produkterne, men også var behageligt fri for økonomiske hensyn. I hvert fald ifølge Alvaro Palacios selv: ”Alle de bedste vinområder i Europa blev grundlagt af munke. Hele grundlaget er religiøst. Og dét at lave verdens bedste vin – eller Spaniens bedste vin – kræver en religiøs holdning til vin.”

Alvaro Palacios har siden 1995 modtaget anerkendelse og ros for sin vinproduktion. Det er særligt prestigevinen L’Ermita, som er elsket og har givet ham plads på listen blandt de bedste vinerier i Spaniens nye generation.

Flot vinmark på bakkeside fra Alvaro Palacios i Spanien


Da vinbønderne i Frankrig i 1860’erne var plaget af vinlusen Phylloxera, flygtede mange af dem til Spanien, hvor de i Rioja fandt en jordbund og et klima, der var meget velegnet til vindyrkning.

De franske produktionsmetoder blev introduceret og anvendt i Rioja, og man har siden vedholdende holdt fast i disse, så man på en måde kan sammenligne klassisk Riojavin med gammeldags Bordeaux-vin. Mange bodegaer har i dag en mere moderne og knap så fadlagret og vaniljeagtig stil som tidligere, og udviklingen går for alles vedkommende i den mere elegante retning.Danmark var tidligere verdens største aftager af Riojavin og selv om danske forbruger i mange henseender har opsøgt nye områder og lande, importeres stadig en del af denne vin.Riojas ukronede rødvinsdrue er Tempranillo, der med sin modne tanninfattige og bløde stil, smukt indpakket i masser af sol og frugt, tiltaler os kolde nordboere.


Flot vinmark på en tågede dag ved Rioja i Spanien
Flot vinmark på en tågede dag ved Rioja i Spanien

Da vinbønderne i Frankrig i 1860’erne var plaget af vinlusen Phylloxera, flygtede mange af dem til Spanien, hvor de i Rioja fandt en jordbund og et klima, der var meget velegnet til vindyrkning.

De franske produktionsmetoder blev introduceret og anvendt i Rioja, og man har siden vedholdende holdt fast i disse, så man på en måde kan sammenligne klassisk Riojavin med gammeldags Bordeaux-vin. Mange bodegaer har i dag en mere moderne og knap så fadlagret og vaniljeagtig stil som tidligere, og udviklingen går for alles vedkommende i den mere elegante retning.Danmark var tidligere verdens største aftager af Riojavin og selv om danske forbruger i mange henseender har opsøgt nye områder og lande, importeres stadig en del af denne vin.Riojas ukronede rødvinsdrue er Tempranillo, der med sin modne tanninfattige og bløde stil, smukt indpakket i masser af sol og frugt, tiltaler os kolde nordboere.




Priorat er en af de vinregioner i Spanien, hvor der er sket allermest på kortest tid. Tidligere havde Prioratvinene ry for at være rå og meget alkoholrige, men siden 1990’erne har meget ændret sig, og nu hører de bedste af områdets vine også blandt spansk vin mest elegante og eftertragtede repræsentanter.

Priorat, der har haft DO-status siden 1975, blev i 2001 opgraderet til DOC. Som med mange andre verdensklasse områder inden for vin er hemmeligheden også her et fantastisk terroir. Vinmarker på bakkeskråninger med magre jorder og lavt udbytte er nøgleordene. De primære druetyper er Garnacha (Grenache) og Carignan, der kan give helt enestående resultater, når de høstes fra områdets gamle krogede vinstokke. Ud over dette dyrkes naturligvis også de næsten allestedsnærværende Cabernet Sauvignon og Syrah, der også giver ganske bemærkelsesværdige resultater, når de behandles på den rigtige måde.

Grøn vinmark på bakkeside fra Priorat i Spanien

Flot grøn vinmark på bakkeside ved Bierzo i Spanien

Den lille appellation Bierzo er en del af det gamle kongerige Léon, nu kendt som Castilla-Léon-regionen, i det rå, bjergrige landskab i den nordvestlige del af Spanien, i læ af det Asturiske Massiv. Den tætte beliggenhed på de høje bjerge giver meget nedbør i Bierzo – lige så meget som i Bordeaux ifølge de lokale siger – og alkoholprocenten bliver derfor knapt så høj som i vinene længere sydpå.

Vin fra Bierzo er primært rødvin – og overvejende på den lokale Mencia-drue, som skulle være nært beslægtet med Pinot Noir. Den blandes dog som oftest med Garnacha for at få styrke og farve.Bierzo vinene er fra starten frugtrige og saftige, men efterhånden som de ældres, bliver de mere komplekse og fede, dog uden at den charmerende frugtrigdom tabes. Der produceres også en mindre mængde rosé, ligeledes på Mencia og Garnacha, mens der til områdets hvidvine anvendes druesorter som Doña Blanca, Godello, Malvasia og Palomino.Bierzo levede tidligere en forholdsvis ubemærket tilværelse inden for vinfremstilling, men det har den dygtige vinmand Alvaro Palacios med sin store indsats og investeringer fået lavet meget om på.


Den lille appellation Bierzo er en del af det gamle kongerige Léon, nu kendt som Castilla-Léon-regionen, i det rå, bjergrige landskab i den nordvestlige del af Spanien, i læ af det Asturiske Massiv. Den tætte beliggenhed på de høje bjerge giver meget nedbør i Bierzo – lige så meget som i Bordeaux ifølge de lokale siger – og alkoholprocenten bliver derfor knapt så høj som i vinene længere sydpå.

Vin fra Bierzo er primært rødvin – og overvejende på den lokale Mencia-drue, som skulle være nært beslægtet med Pinot Noir. Den blandes dog som oftest med Garnacha for at få styrke og farve.Bierzo vinene er fra starten frugtrige og saftige, men efterhånden som de ældres, bliver de mere komplekse og fede, dog uden at den charmerende frugtrigdom tabes. Der produceres også en mindre mængde rosé, ligeledes på Mencia og Garnacha, mens der til områdets hvidvine anvendes druesorter som Doña Blanca, Godello, Malvasia og Palomino.Bierzo levede tidligere en forholdsvis ubemærket tilværelse inden for vinfremstilling, men det har den dygtige vinmand Alvaro Palacios med sin store indsats og investeringer fået lavet meget om på.

Flot grøn vinmark på bakkeside ved Bierzo i Spanien


Finca Valpiedra er en "udspringer" af det kendte Riojahus Bodegas Valdemar, der generelt er kendt for at producere vin af suveræn kvalitet til lave priser. Grundet den store succes valgte man at udskille Finca Valpiedra sammen med Finca Antigua i La Mancha og Cosecheros y Criadores i Tierra de Castilla fra det oprindelige Bodegas Valdemar hus, så disse tre nu danner huset Familia Martinez Bujanda.

Finca Valpiedra – vingården med den stenede mark - blev bygget som en helt unik og topmoderne bodega i 1991 af familien Martinez Bujanda i det eksklusive Rioja Alta, kun 20 meter fra Ebro-floden. Druerne til denne single vineyard-vin dyrkes på 80 ha marker med en jordbund af sand og kalk i et klima med perfekt regnfald og solskin. Man høster over flere omgange for altid at have perfekt modne druer i hus, og resultatet er enestående.

Gode røde vindruer fra en vinmark i Finca Valpiedra i Spanien

Flot vinmark på en skøn aften i Cillar de Silos fra Spanien

Cillar de Silos så dagens lys i 1994, da Amalio Aragón og dennes børn grundlagde vinhuset. Rødderne gør dog tilbage til 1970, da Amalios far begyndte at opkøbe små stykker jord af de omkringliggende vinbønder for at nære sin drøm om en dag at kunne producere vin i sin hjemby Quintana del Pidio.

Da vinhuset åbnede, fik det navnet Cillar de Silos, opkaldt efter den munk, som var i spidsen for klostret Silos. Han hed en Cillero og stod bl.a. for klostrets apotek, mad - og ikke mindst vin. Cillar de Silos råder over en underjordisk vinkælder tilbage fra 1600-tallet, hvor den naturlige fugtighed og temperaturer mellem 11,5 og 12 graders varme er konstante hele året og ideelle i forhold til flaskelagring af vinene. I dag drives Cillar de Silos af tre af Amalios børn: Roberto Aragon, Óscar Aragón og Amelia Aragon. Her vokser Tempranillo-druen på marker, som familien kontinuerligt investerer i.


Cillar de Silos så dagens lys i 1994, da Amalio Aragón og dennes børn grundlagde vinhuset. Rødderne gør dog tilbage til 1970, da Amalios far begyndte at opkøbe små stykker jord af de omkringliggende vinbønder for at nære sin drøm om en dag at kunne producere vin i sin hjemby Quintana del Pidio.

Da vinhuset åbnede, fik det navnet Cillar de Silos, opkaldt efter den munk, som var i spidsen for klostret Silos. Han hed en Cillero og stod bl.a. for klostrets apotek, mad - og ikke mindst vin. Cillar de Silos råder over en underjordisk vinkælder tilbage fra 1600-tallet, hvor den naturlige fugtighed og temperaturer mellem 11,5 og 12 graders varme er konstante hele året og ideelle i forhold til flaskelagring af vinene. I dag drives Cillar de Silos af tre af Amalios børn: Roberto Aragon, Óscar Aragón og Amelia Aragon. Her vokser Tempranillo-druen på marker, som familien kontinuerligt investerer i.

Flot vinmark på en skøn aften i Cillar de Silos fra Spanien


Historien om Bodega Contador og nogle af Spaniens absolut bedste vine begynder i 1995, da Winemaker Benjamin Romeo købte en århundreder år gammel grotte under slottet i San Vicente de la Sonsierra i Rioja. I 1996 producerede han sin første årgang af sin ’La Cueva del Contador’ og begyndte at opkøbe en række vinmarker for at understøtte sin plan om at blive reel vinproducent. I de næste år producerede han dog stadig sine vine i grotten, mens han fortsat opkøbte vinmarker.

I 1999 producerede han den første årgang af vinen ’Contador’. Med det samme blev vinene taget godt imod af både kunder og pressen. I 2001 flyttede han i nye lokaler hos sine forældre, som han indrettede med nyt og moderne udstyr. I 2004 og 2005 opnåede Romeo ét af de største ridderslag, man kan opnå. Det skete da den berømte vinkritiker Robert Parker gav Contador de maksimale 100 ud af 100 point, hvilket med det samme løftede Romeos internationale anerkendelse. I 2008 kunne Romeo endelig åbne sit eget vinhus i San Vicente de la Sonsierra.

Flotte røde vindruer fra Contador i Spanien

Spansk vin

Mange spanske vinproducenter bruger det spanske ord elaborar (uddybe), fremfor f.eks. at producere eller dyrke vin. Det siger noget om filosofien, hvor spanierne sætter druen i centrum og producenten kun som en formidler heraf. I mange år var den spanske vinproduktion præget af rustikke vintraditioner, hvor både rød- og hvidvine kunne fadlagres i op til 20 år. Det skabte smagsindtryk, som var unikt spanske og internationalt kunne man kende vinene fra især Rioja på den megen fadlagring. Men introduktionen af temperaturkontrollerede rustfri ståltanke er den spanske vinproduktion revolutioneret, især i det helt varme områder som Andalusien, La Mancha og Levante, hvor producenterne nu kan elaborere mere friske, sprøde og frugtigere vintyper. Samtidig er der dog også kommet en modbevægelse tilbage mod den klassiske fadlagring.

Danskerne har en længevarende kærlighedsrelation til spansk vin. Som i andre Middelhavslande, har man dyrket vin i Spanien i årtusinder, ikke mindst med hjælp fra først fønikerne og siden kartegenserne med ønologen Mago i spidsen – allerede inden romerne overtog det hele. Herfra blev spansk vin eksporteret til hele imperiet, senere til England og Den Nye Verden. Selv om Spanien i dag arealmæssigt er verdens største vinland, indtager det kun anden/ tredjepladsen i forhold til den samlede produktion. I varmen og den tørre jord får spanierne ikke de samme udbytter som i Frankrig og Italien, så vinbønderne må placere vinstokkene med større afstand, så de ikke skal ’slås’ om den samme næring. Det er dog ikke nødvendigvis negativt ift. kvaliteten på vinen. Vejret kan dog være ekstremt, men heldigvis kan det tørre vejr i store dele af Spanien også mindske risikoen for meldug.



Meld dig ind i vores vinklub og få en masse fordele!​​​​​​​

Få 5% i kontantrabat når du handler i vores butikker

Få 5% i kontantrabat når du handler på webshoppen (husk at logge ind)

Invitation og rabat ved forskellige arrangementer og smagninger

Lav dit eget vinkort med vores "Byg vinkort-funktion"


Modtag vores katalog og tilbud før alle andre  

Deltag i spændende konkurrencer med attraktive præmier