Tyske vine

Ofte ligger de tyske vinmarker dramatisk og billed­skønt på meget stejle skråninger - faktisk de stejleste i hele Europa. Vinene afspejler tydeligt de forskellige områders terroir. Riesling, den mest tyske af alle druer, har i årevis siddet solidt på tronen i Tyskland og står bag nogle af de mest elegante, sommerlige, friske, eminent syrlige hvidvine i hele verden. Riesling har verdens største smags­mæssige spændvidde og skaber enestående hvidvine, hvor smagen næsten kan defineres ud fra, hvilket område druerne vokser i. I toppen af druesorter i Tyskland ligger også Spätburgunder, den tyske betegnelse for Pinot Noir. En populær drue, som er kendt for at skabe subli­me rødvine, der mest af alt minder om de berømmede burgundiske vine. Spätburgunder er oplagt, hvis du ikke vil drikke klassisk Pinot Noir fra Bourgogne.

Disse vine købes oftest fra Tyskland





Udsigt over mosel området

Vingården blev grundlagt tilbage i 1680 og kan se tilbage på mere end 300 års familieejet historie. Det første dokumenterede køb af en vingård går tilbage til den 17. april 1643. Herregården med fransk have blev bygget i 1774 af firmaets grundlæggers barnebarn. I 1880 byggede Max Ferd.Richter en moderne vingård, der husede én af ​​de største og mest omfattende trætøndekældre ved Mosel. Vingården er nu i 9. generation af Dr. Dirk M.F. Richter.

Siden sommeren 2012 har Constantin M.F. Richter, som 10. generation, også været aktiv i virk­somheden. Vinene har hver deresindividuelle karakter og smager fortræffeligt som unge, men er som skabt til lagring.


Vingården blev grundlagt tilbage i 1680 og kan se tilbage på mere end 300 års familieejet historie. Det første dokumenterede køb af en vingård går tilbage til den 17. april 1643. Herregården med fransk have blev bygget i 1774 af firmaets grundlæggers barnebarn. I 1880 byggede Max Ferd.Richter en moderne vingård, der husede én af ​​de største og mest omfattende trætøndekældre ved Mosel. Vingården er nu i 9. generation af Dr. Dirk M.F. Richter. Siden sommeren 2012 har Constantin M.F. Richter, som 10. generation, også været aktiv i virk­somheden. Vinene har hver deres individuelle karakter og smager fortræffeligt som unge, men er som skabt til lagring.

Udsigt over mosel området


Piesporter har tidligere været et smertensbarn i Tyskland. Ikke pga. af den generelle kvalitet af terroiret, men fordi enkelte centralkooperativer opkøbte en masse billig most af druer, der var produceret og høstet med det absolut maksimale udbytte. Det var med til at trække hele Tysklands renommé ned gennem både 1980’erne og 1990´erne. Denne udvikling kæmpede Theo Haart, ejer af Weingut Reinholt Haart, aktivt imod. Han ejer stadig størstedelen af Piesports bedste vin­mar­ker og laver vin, som står i et direkte modsætningsforhold til vinene fra centralkooperativerne.

Billede af den tyske producent Weingut Reinhold Haart's marker

Schloss Johannisberg ligger gudesmukt i vinregionen Rheingaus bølgende bakker i delstaten Hessen – ét af de mest kendte og respekterede vinområder i hele landet. Her trives Riesling og får et mere maskulint og bombastisk udtryk end vinene fra eksempelvis Mosel – og en meget fin syre. Klimaet er lunt, og her er flere solskinstimer pr. år end de fleste andre steder i Tyskland. Sammen med de kraftige lysreflekser fra Rhinen sikrer det gode modningsforhold for druerne. Jordbunden er meget skiferholdig, som gavner modningsprocessen, da varmen holdes længere i de kølige aftener/nætter.


Billede af Schloss Johannisberg vinslot omringet af deres vinmarker

Billede af Schloss Johannisberg vinslot omringet af deres vinmarker

Schloss Johannisberg ligger gudesmukt i vinregionen Rheingaus bølgende bakker i delstaten Hessen – ét af de mest kendte og respekterede vinområder i hele landet. Her trives Riesling og får et mere maskulint og bombastisk udtryk end vinene fra eksempelvis Mosel – og en meget fin syre. Klimaet er lunt, og her er flere solskinstimer pr. år end de fleste andre steder i Tyskland. Sammen med de kraftige lysreflekser fra Rhinen sikrer det gode modningsforhold for druerne. Jordbunden er meget skiferholdig, som gavner modningsprocessen, da varmen holdes længere i de kølige aftener/nætter.




Her er tale om et lidt atypisk, tysk vinhus, som producerer frem­ragende vine. Navnet er ikke tysk, ej heller forbilledet i Bourgogne. Men grundlægger Günter Schulz er tysk, og det samme er winema­ker og medejer Verena Schöttle. Det hele begyndte i 2000, hvor Günter Schulz besluttede at produce­re sin egen vin. Af passion for fransk Bourgogne, ønskede han at skabe vine med en international statur i Rheingau, og dermed lagde han grundstenen til Chat Sauvage. Området er primært kendt for dyrkning af Riesling-druen, men valget faldt på Pinot Noir og Chardonnay. De udsatte stejle skråninger på Rhinens bredder med mange solskins­timer og et mildt klima får især Pinot Noir druen – dronningen af druesorter – til at udfolde sin fulde pragt. Jordens mine­ralitet i flere lag sikrer en stilsikker finesse, og resulterer i fortryllende vine som en vidunderlig parallel til vinene fra Bourgogne!

Billede af Chat Sauvage vinmark

Billede af Bassermann Jordan vinmark

Hvis man vil have nuancerede, levende, fyldige og aromatiske Riesling-vine, er Bassermann-Jordan nøgleordet! Huset er specialist i vine med karakter og struktur, der samtidig rummer en helt utrolig finesse og friskhed. Et sandt ønskehus eller paradis for Riesling-entusiaster! Bassermann-Jordan blev grundlagt i 1718 og har været i samme fami­lies eje lige til 2002, hvor det blev købt af Achim Niederberger.Med beliggenhed ved Deidesheim og 50 af de mest anerkendte marker som Deidesheimer Kiesel­berg, Forster Ungeheuer og Forster Jesuitengarten, hører Bassermann-Jordan ikke alene til blandt Pfalz’, men hele Tysklands bedste Rieslingproducenter.


Hvis man vil have nuancerede, levende, fyldige og aromatiske Riesling-vine, er Bassermann-Jordan nøgleordet! Huset er specialist i vine med karakter og struktur, der samtidig rummer en helt utrolig finesse og friskhed. Et sandt ønskehus eller paradis for Riesling-entusiaster! Bassermann-Jordan blev grundlagt i 1718 og har været i samme fami­lies eje lige til 2002, hvor det blev købt af Achim Niederberger.Med beliggenhed ved Deidesheim og 50 af de mest anerkendte marker som Deidesheimer Kiesel­berg, Forster Ungeheuer og Forster Jesuitengarten, hører Bassermann-Jordan ikke alene til blandt Pfalz’, men hele Tysklands bedste Rieslingproducenter.

Billede af Bassermann Jordan vinmark


Familien Bernharts vingård ligger i det allersydligste af vinregio­nen Pfalz. Faktisk så tæt på den franske grænse, at markerne skiftevis har ligget på den tyske og franske side af grænsen (Alsace).Pfalz er det varmeste og mest solrige vinområde i Tyskland.
Navnet på de sydvendte og solbeskinnede skråninger, Sonnenberg, taler for sig selv. Derfor ses også en række andre druesorter end den populære Riesling. Det gælder for eksempel Spätburgunder, som du nok bedre kender som Pinot Noir. Her i det lunere Pfalz giver druen lidt varmere og blødere vine end oppe i det køligere Rheingau. Sabine og Gerd Bernhart er 4. generation på vingården, som, ligesom mange andre småbrug, også begyndte som en gård med almindeligt landbrug. Familien har arbejdet med økologi gennem flere år, og fra 2019 blev alle vinene officielt certificeret.

billede af Weingut Bernhart's vindruer

Tysk vin

Når vi taler om tysk vin, er det primært vin produceret i det vestlige Tyskland, langs Rhinen og dens bifloder. De ældste vinmarker rækker helt tilbage til romerne, så den flotte tyske vinhistorie er langt længere end nogle få års pletter på samvittigheden bør kunne tilsværte. Selvom landet er stort efter europæiske forhold, rækker de lige over 100.000 hektarer kun til at være 10% af det areal, man dyrker vin på i Frankrig, Italien og Spanien. På den måde er det ikke et stort vinland, men det skramlede rygte til trods, så producerer Tyskland nogle af verdens mest elegante hvidvine. Se så og kom i gang med at smage!En del af skylden må dog nok falde tilbage på tyskerne selv, hvis vi skal være ærlige, da man gennem mange år kørte en hidsig markedsføring på ofte meget søde og ret intetsigende vine i den helt billige ende af prisskalaen. På samme vis har Piesporter gennem de seneste tre årtier været et smertensbarn i Tyskland. Ikke pga. af terroiret, som er fremragende, men fordi enkelte centralkooperativer, med Euro, eller D-mark før det, i øjnene, opkøbte store mængder billig most af druer, der var produceret og høstet med det absolut maksimale udbytte. Druerne blev som regel høstet i det flade bagland og ikke fra parcellerne omkring Piesport by. Ikke desto mindre trak de ikke alene Piesporter-navnet, men hele Tysklands vinøse omdømme gennem sølet gennem 1980’erne og 1990´erne.

Riesling
Druen modner sent og det let kølige klima i Tyskland gør, at den ikke bliver overmoden, så den vigtige syre bibeholdes. Vine på Riesling har en flot evne til konstant at udvikle sig. Ung Riesling er frisk og mine­ralsk med syrlige noter af citrus, grapefrugt, grønne æbler og en snert fersken. Efter nogle år på flaske begynder vinen at udvikle sig og kompleksiteten stiger. Samtidig bliver syren blødere og vinen får større krop og den bliver mere tør.

Spätburgunder
Typisk har Spätburgunder et lavere indhold af tanniner end tilsvarende vine fra lidt varmere klimaer – f.eks. netop de franske pendanter. Farven er generelt lidt lysere, og stilen er saftig og mineralsk med masser af dybde og finesse.

Tysk rødvin

Tysk hvidvin er fantastisk, men du gør også dig selv en tjeneste ved at prøve de tyske rødvine. F.eks. er Spätburgunder enormt spændende. Tyskernes udgave af Pinot Noir er et fremragende alternativ til franske eller californiske udgaver.

Klassifikation af tysk hvidvin

De mest simple tyske vine hedder Deutscher Wein eller Landwein. Er du interesseret i lidt mere kvalitet, så gå efter Qualitätswein og Prädikatswein. Så går du ikke forkert i byen.

Qualitätswein

Klassifikationen Qualitätswein bliver bestemt af druernes modenhed og må kun produceres fra én af 13 regioner, kaldet Anbaugebieten. Herudover bliver Qualitätswein oftest inddelt efter sødme.Trocken: Tørre vine med ni gram restsukker pr. liter eller mindre.Halbtrocken: Halvtørre eller let sødmefulde vine med 12 gram restsukker pr. liter eller mindreFeinherb: En uofficiel betegnelse af halvtørre vine - ligesom HalbtrockenLiebliche: Sød vin med op til 45 gram restsukker pr. literSüss: Sød vin med mere end 45 gram restsukker pr. liter.

Prädikatswein

Prädikatsweine, Qualitätswein mit Prädikat, QmP, er den fineste vinkategori i Tyskland -  og også i Østrig. "Prädikat" angiver druernes mostvægt, som kan variere mellem ca. 70 og 150 oechsle. De seks Prädikater er efter stigende sødme: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein og Trockenbeerenauslese.

VDP

VDP står for “Verband deutscher Prädikatsweingüter” og bruges både til tørre og sødmefulde vine og bruges typisk uden for Mosel - særligt i Rheingau. Vinene klassificeres yderligere baseret på, hvor vinene kommer fra. VDP Grosse Lage og VDP Grosses Gewächs indikerer den højeste kvalitet i den enkelte region. Det er oftest en enkeltmarksvin eller et lille område.



Meld dig ind i vores vinklub og få en masse fordele!​​​​​​​

Få 5% i kontantrabat når du handler i vores butikker

Få 5% i kontantrabat når du handler på webshoppen (husk at logge ind)

Invitation og rabat ved forskellige arrangementer og smagninger

Lav dit eget vinkort med vores "Byg vinkort-funktion"


Modtag vores katalog og tilbud før alle andre  

Deltag i spændende konkurrencer med attraktive præmier