- Superdeals
- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Spiritus
- Fine Wine & Spirits
- Glas & tilbehør
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Lyt og smag: Portvin for begyndere-smagekassen
Mackmyre er på det nærmest Sveriges udgave af The Beatles. Eller i hvert fald svensk whiskys svar på The Beatles. De første, der rigtig brød igennem både internationalt og nationalt.
Mackmyra
Om Mackmyra
Mackmyra er baseret på otte svenske ingeniørstuderendes exceptionelt gode idé under en skiferie: Hvor svært kan det virkelig være at skabe et whiskydestilleri i Sverige? I dag er Mackmyre et anerkendt og eftertragtet brand, som producerer noget af hele Skandinaviens bedste whisky på højde med meget af det bedste whisky fra traditionelt større whiskylande.
Mackmyra Destilleriet, som ligger ca. 1 times kørsel nord for Stockholm med et unikt blik ud over de store, svenske skove, blev startet i 1999. Fire unge ingeniørstuderende satte sig for at producere whisky i Sverige. Den gode idé opstod under en skiferie i Sälen, hvor alle helt tilfældigt havde taget en flaske whisky med. Måske netop derfor, er der i dag ingen af dem, der kan huske, hvem der fik idéen i den skidækkede bjerghytte, men realiseret blev den i hvert fald. Det viste sig, at Sverige var det perfekte sted at starte et whiskydestilleri. Sverige er det største enkeltstående whiskymarked i verden, hvis man deler de største markeder op i stater.
Svensk egetræ
Fra begyndelsen var man hos Mackmyra fuldt fokuseret på at skabe en whisky, der skulle være svensk. Ikke en efterligning af skotsk whisky, men svensk. Rejsen begyndte derfor med lokal byg, lokalt kildevand og svensk egetræ. Derefter udviklede Mackmyra takket være et heldigt tilfælde 30-liters fade, som i sit mindre format lader whiskyen modne mere intensivt. Selv den røgede opskrift har en særlig svensk signatur og maltes og røges i hånden ved hjælp af lokalt skåret tørv sammen med enebærkviste. I kort afstand fra destilleriet bliver whiskyen derefter lagret på et unikt sted; den gamle Bodås Mine, 50 meter under jorden.
I dag producerer Mackmyra whisky med samme nysgerrighed og eksperimentelle iver som i 1999, men nu i det banebrydende Gravity Distillery, som udnytter tyngdekraften til at hjælpe produktionen på vej og er designet til at reducere CO2-aftrykket væsentligt. Guidet af den historiske viden om whiskyproduktion bruger Mackmyra sine egne metoder til at skabe innovative produkter med svenske ingredienser. Det miljøvenlige Gravity Distillery i Mackmyra Whisky Village stod færdigt i 2011, og blev virksomhedens andet fuldskala-destilleri. På bagsiden af destilleriet er der to store siloer fyldt med hver omkring 40 ton malt – én med Mackmyras røgmalt og én med u-røget malt. I den første fase af produktionen hæves malten til toppen af det 35 meter høje destilleri. Ved at udnytte tyngdekraften mellem de forskellige produktionsfaser transporteres ingredienserne derefter nedad og gennemgår en ny fase på hvert niveau. I løbet af fem faser forarbejdes maltet byg, gær og vand til en færdig ny brændevin.