Tilmeld Sélection Vinklub og spar 5% HVER GANG du handler i butik eller online - klik her

Rødvin

Hvad end, du søger, kan du finde det her. Er du til klassisk amerikansk Zinfandel? Eller måske ærkefranske Cabernet Sauvignon? Hvad med en elegant Pinot Noir? Måske en rigtig god italiensk Amarone eller Barolo? Her finder du god rødvin fra Den Nye og Den Gamle Verden. Fra nord, syd, øst, vest og i alle prisniveauer. Fra Bourgogne, Toscana og Napa Valley. Til fødselsdagen, juleaften, din nye date eller bare til pizzaen på terrassen.

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Populære
0
Fine Wine
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 758 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 22

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad laves rødvin af?

Der findes over 1300 forskellige druesorter, men reelt set bliver der brugt meget færre til at lave rødvin. Størstedelen af ​​vinstokkene, der bruges til vinfremstilling, er varianter af arten Vitis Vinifera. Når man laver rødvin, bliver druerne oftest knust og siden udblødt. Det kan ske inden gæringen går i gang eller samtidig. Rødvinens smag, farve, duft og tanniner kommer fra skallerne, kerne og stilke. Når winemakeren synes, at vinen har trukket nok, bliver det hele pressen og mosten gæres færdig. Man regner med, at der på verdensplan findes mere end 3000 forskellige druesorter, som alle har deres individuelle smag, aroma og kunnen. Mange druesorter er dog i samme familie og har nogle fællestræk. Hvis man er rigtig dygtig (og en erfaren vindrikker), kan man uden at vide hvilken vin, man drikker, på baggrund af aroma, smagsnoter og farve bestemme hvilken drue, vinen er lavet på. på. Om den har ligget på fad og måske hvor længe. Måske kan man også gætte, hvilket land den kommer fra - eller "bare" om den er fra Den Nye eller Den Gamle Verden.


Hvad skal jeg smage efter?

Skal man være lidt teknisk, tør og konkret omkring, hvordan rødvin smager og ser ud, er det værd at bide mærke i fire primære karakteristikker: Farve, smagsnoter, tanniner og syre.


Farve

Farven på rødvin kan variere fra helt dybe, mørklilla vine til lyse, rubinrøde vine. Farven ændrer sig med alderen og bliver langsomt lidt mere brunlig i farven.


Tanniner

Når munden tørrer ud, efter du har taget en tår af din rødvin, er det på grund af dens tanniner. Tanninerne kommer fra drueskindene, kernerne og stilkene. De giver vinen tekstur og struktur – og sikrer, at du kan gemme vinen. Med årene bliver tanninerne blødere – og unge, meget tanniske vine vil smage bedre, hvis du gemmer dem nogle år.


Smagsnoter

Smagsnoterne er mange i rødvin. Rigtig mange. Nogle gengangere er i større eller mindre grad frugt, blomster, urter, krydderier, bær, blyant, tobak og jordbund. Evt. træ, hvis vinen er fadlagret. Prøv at smage efter selv og kom med dine egne bud. Dine er ligeså gode som vinanmelderens.


Syre

Syre lyder måske i første ombæring ikke som et plus, men syren giver struktur og friskhed til vinen. Syren balancerer sødmen i vinen, vinens bitterhed og dens tanniner. Så syren er afgørende.


Hvordan laver man rødvin?

Rødvin laves af frugten i druerne sammen med drueskinnene, som giver vinen farve. Det samme gælder for hvidvin, men med den afgørende forskel, at drueskinnene bliver fjernet i produktionen af hvidvin. De knuste druer, mosten, hældes på rustfri ståltanke, cementtanke eller egetræsfade, hvor den gærer. Gær findes naturligt på drueskinnene, og den omdanner sukkeret i druerne til alkohol. Vinen lagrer typisk i rustfri ståltanke eller på egetræsfade, hvor de får gavn af noter fra træet. Fordi druer producerer sukker, efterhånden som de modnes, vil vine fra varmere klimaer generelt indeholde mere sukker og er stærkere end vine fra køligere områder, som i stedet har en tendens til et større syreindhold.


Det første trin er, at druerne plukkes. Det kan foregå med maskine eller manuelt. Tidspunktet for, hvornår høsten sættes i gang, afhænger af druernes modenhed og kan variere fra år til år. Ved ankomsten til vingården, kan der være en blanding af individuelle bær, hele klaser (især med håndplukkede druer), stængler og blade. Stænglerne under gæringen kan føre til en bitter smag i vinen, og formålet med afstilkning er netop at adskille druer fra stængler og blade. Efter afstilkning knuses druerne typisk forsigtigt. Blandingen af ​​druer, skind, juice og frø omtales nu som most. Mosten pumpes derefter til et kar, ofte en tank lavet af rustfrit stål eller beton, eller et egetræskar, til gæring.


Når mosten ligger i et gæringskar, vil gær, der er naturligt til stede på druernes skind eller i miljøet, før eller siden starte den alkoholiske gæring, hvor sukkerarter i mosten omdannes til alkohol med kuldioxid og varme som efter produkter. Mange winemakers foretrækker dog at kontrollere gæringsprocessen tættere ved at tilsætte særligt udvalgte gærarter. Der findes flere hundrede forskellige stammer af vingær, ligesom det også er muligt at vildgære med den naturlige gær, der findes på druerne. Så skal mosten i en gæringstank. Drueskindene flyder til overfladen og danner en hætte, og der sker en ekstraktion af farve- og smagskomponenter. Gæringen producerer varme, hvilket kan være skadeligt for vinen - og faktisk også for gæren. Temperaturen styres derfor ofte ved hjælp af forskellige køleanlæg. Vinproducenter har forskellige meninger om den ideelle temperatur til gæring, men generelt producerer køligere temperaturer frugtigere rødvine, der kan drikkes unge, mens højere temperaturer øger tanninindholdet, så vinene kan lagres længere. Winemakeren kontrollerer typisk tætheden og temperaturen på mosten en eller to gange om dagen, mens den gærer. Massefylden er proportional med sukkerindholdet og vil forventes at falde hver dag, fordi sukkeret omdannes til alkohol ved gæring.


En anden mikrobiologisk proces sker typisk efter den alkoholiske gæring af rødvin. Det omtales kaldes malolaktisk gæring, hvor æblesyre, der naturligt findes i druesaft, omdannes til mælkesyre under påvirkning af bakterier. I princippet er dog dog faktisk ikke en gæring.


Når den malolaktiske gæring er færdig, bliver rødvinen sædvanligvis fjernet fra de døde gærceller og andre faste stoffer (det, man kalder bærme), og der er tilsættes svovldioxidkonservering for at undgå iltning.


Fadlagring af vin

I gamle dage, hvor fadlagring egentlig bare sådan, man opbevarede sin vin. I dag er der mange alternativer, men man fadlagrer stadig, fordi fadlagringen giver en øget kompleksitet og smagsnuancer til vinen. Det er nærmest en videnskab i sig selv og kan foregå på mange forskellige måder. Læs mere om fadlagring af vin.


Økologisk rødvin

Der findes i dag et nærmest uendeligt stort udvalg af økologiske rødvine. Mange producenter er ikke i tvivl om, at det for vinen til at smage bedre, når produktionsmetoderne er langt mere naturlige end ved konventionel produktion. Under alle omstændigheder er det bedre for den jord, vi bord på. Tag et kig i vores store udvalg.


Hvilket glas til rødvin?

Hvilket glas, du bør drikke din rødvin af, er selvfølgelig helt op til dig, men hvis du vil have mest ud af din rødvin og gøre dig selv og vinen en tjeneste, bør du købe et glas fra østrigske Riedel. For eftersom Pinot Noir smager og dufter helt anderledes end f.eks. Zinfandel og Cabernet Sauvignon, bør glasset helst være designet til det. Riedels glas er netop druespecifikke. Det betyder, at hvert glas er designet til at få det bedste ud af lige præcis den drue, du har købt en flaske vin på. Find dit rødvinsglas her. Tag et blik på vores samlede udvalg af vinglas.


‍Rødvin og mad

Rødvin og mad er en kunstart at sætte sammen. Der er dog nogle grundregler, der kan gøre det lettere, når du vil have to plus to til at give fem, men de er ikke skrevet i sten:

Cabernet Sauvignon: Her er steak og andet mørkt kød godt, eksempelvis lam. Prøv en cremet pastaret.

Grenache: Prøv med grillet oksekød, kylling eller krydret, asiatisk mad.

Merlot: Prøv and eller kylling.

Zinfandel: Prøv burger, mørkt kød, pizza, pasta eller barbecue.

Syrah/Shiraz: Prøv mørkt, grillet kød, charcuteri eller måske lidt ost.

Malbec: Prøv steak, krydret indisk eller mexicansk mad, Manchego-ost eller lignende, gedeost, blåskimmel, lasagne, lam, andebryst eller en klassisk hamburger.

Pinot Noir: En lidt køligere stil, men prøv til rødt kød, ost, and eller kylling.

Sangiovese: Pizza og pasta er (naturligvis) fremragende til denne italienske klassiker af en drue.

Nebbiolo: Prøv vildt, gås eller mere fedt kød som and eller svinekæber i rødvin.

Primitivo: Klassisk italiensk pizza, grill eller lam.


Du kan også finde vinen til en god rødvinssauce. Et godt råd er også at bruge samme type vin, som du drikker til maden. Drikker du en Cabernet Sauvignon, så brug det samme i maden. Det behøver ikke være den dyreste på hylden, men sørg for at bruge én, du selv ville drikke. Din steak bliver glad uanset.


Her kan du finde en række opskrifter, som hjælper dig i gang med rødvin og mad.


Hvor længe kan vin holde sig?

Mange vil sige, at rødvin kan holde sig åben i cirka tre dag dage. Hvidvin, som er i køleskab, vil typisk kunne holde sig i omtrent to dage. Her skal du dog huske på, at jo ældre vinen er, jo hurtigere vil den blive dårlig. Hvis du helt vil slippe for den type overvejelser, kan du købe en coravin.


Rødvin lagres bedre end hvidvin. Rødvin indeholder farve og tannin, som generelt hjælper med at bevare rødvin i længere tid end hvidvin. Folk kalder ofte de egenskaber i vin "struktur", og bruger det som en indikator for, hvor længe en vin vil ældes flot. Størstedelen af al ​​vin er dog ikke lavet til at blive gemmes. Kun omkring ti procent af al vin har gavn af at gemmes. De fleste vinen bør nydes inden for fem år. Det er bedst at opbevare dine vinflasker vandret. Det holder proppen fugtig og forhindrer for meget luft i at komme ind i flasken. Opbevaring af vinene væk fra direkte lys og varme bevarer deres friskhed bedst.


Kun smag fra druer og fadlagring

Hundredvis af aromaer, der findes i rødvin, kommer fra kun druer. Alle de aromaer af kirsebær, bær, syltetøj og urter, der findes i et glas rødvin, stammer ikke fra andet end de gærede druer og evt. lagring på egetræsfade. Der må ikke tilsættes smagstilsætningsstoffer.


Rødvin til jul og gløgg

En god flaske rødvin har alle dage været en oplagt gaveidé til rigtig mange voksne danskere. Den er også en vigtig ingrediens i de fleste gløgg, som julen ikke ville være det samme uden. Tag et kig på vores gløgg-side her og bliv inspireret.


Er rødvin sundt?

For meget rødvin (eller alkohol i det hele taget) er naturligvis ikke sundt, men mange studier peger på, at et moderat forbrug af rødvin ikke er skadeligt eller endda ligefrem sundt. Det gælder ikke mindst ift. hjertesygdomme, og det har vist sig, at rødvin kan hjælpe med at sænke blodtrykket. Og så indeholder rødvin intet fedt og kalorier i rødvin er der ikke mange af. De fleste er enige om, at en enkelt glas rødvin om dagen tæller som et moderat forbrug. Rødvin kan også være gavnligt i forhold til mindre risiko for slagtilfælde og tidlig død. Det er dog ikke endeligt fastslået.


Der er en lang historie for, at vin er blevet brugt som en form for medicin - ikke mindst i tider, hvor drikkevandet ikke var sikkert at drikke. Rødvin har været et fordøjelsesmiddel, en middel mod diarré, sløvhed og smerte ved fødsler. Gamle egyptiske papyrus og sumeriske tabletter så langt tilbage som 2200 f.Kr. beskriver, hvordan rødvin fungerer som medicin. På den måde er vin faktisk verdens ældste dokumenterede medicin.


Årgangsvin

En årgangs- eller 'vintage'-vin er en vin, der kun er lavet med druer høstet samme år. 'Non-vintage'-vine er blandinger af flere års druer. Mange af de største navne inden for champagne producerer non-vintage flasker.


Flaskestørrelser

Der findes 11 forskellige flaskestørrelser fra 187 ml til Nebuchadnezzar, som rummer, hvad der svarer til 20 standardflasker. Så skal du være tørstig. En magnumflaske vin svarer til to standardflasker, og nogle hævder, at det er den optimale størrelse til lagring takket være den mindre plads til ilt i flasken.


Er rødvin vegetarisk eller vegansk?

Nej, typisk ikke. Mange bruger klaringsmidler som æggeskaller eller fiskeblærer til at blødgøre astringens fra tanniner og fjerne sedimenter.


Hvordan laves naturvin?

Der er ingen officiel definition af, hvad naturvin egentlig er eller et sæt regler der bestemmer, hvordan naturvin skal laves. Men kort sagt er naturvin vildgæret druesaft, hvor man fra producentens side blander sig så lidt som overhovedet muligt i naturens gang, så vinen smager så "naturligt", som det kan lade sig gøre.


Alkoholfri vin

Udvalget af alkoholfri vin vokser. Også alkoholfri rødvin - og det bliver bedre og bedre. Der er altså ingen grund til at undvære, bare fordi man skal køre bil, er gravid eller bare vil skære lidt ned.


Hvordan laves orangevin?

Orangevin bliver lavet på grønne druer, som kendes fra produktionen af hvidvin. Forskellen er bare, at producenten i stedet for at presse mosten ud af druerne og for bagefter at kassere skaller og kerner, som man normalt, når man laver hvidvin, så maser man druerne, og gærer hele "pulpen" sammen. Den proces kalder man maceration.


Hvordan fjerner man rødvinspletter?

Der er ingen grund til at gå i panik, når du har spildt rødvin ud over farmors dug eller din nye skjorte. Hjælpen er på vej - lige her.


Hvor lang tid kan en rødvin gemmes?

De fleste vine bliver drukket inden for de første 24 timer, men gemmes de korrekt, kan smagen og værdien forbedres med alderen. Smagen kan også blive dårligere, hvis du gemmer den forkert.


Lys

Direkte sollys kan reagere negativt med phenolforbindelser i din rødvin og ændre på smag og aroma - og ikke på den gode måde. Det gælder i endnu højere grad for hvidvin.


Luftfugtighed

Der skal helst være en vis grad af luftfugtighed for at forhindre, at korken tørrer ud. Selv når du opbevarer vin korrekt på siden, er den ene side af proppen stadig udsat for luft. Hvis den begynder at tørre ud, kan den lade ilt komme ind i flasken og få den til at fordærve eller oxidere. Vineksperter som Jancis Robinson mener, at 75% luftfugtighed er ideelt.


Temperatur

Rødvin er meget modtagelig over for temperaturændringer. Hvis vinen udsættes for en for høj temperatur på over 25 grader i længere perioder, kan den blive ødelagt og udvikle en bismag af støv eller rosiner. Generelt har rødvin et større potentiale for at udvikle kompleksitet og aroma, hvis den får lov til at lagre langsomt i et relativt køligt miljø. Jo lavere temperatur, jo langsommere udvikler rødvinen sig. I gennemsnit fordobles hastigheden af ​​kemiske reaktioner i vin med hver 18°F (10°C) stigning i temperaturen. De fleste eksperter, så anbefaler, at rødvin opbevares ved konstante temperaturer mellem 10 og 15 grader.


Rødvin er kultur og historie

Druer er den mest plantede frugt i hele verden med mere end 10.000 sorter - og rødvin er er ubestridt den mest populære vintype. Fra klassikerne i Frankrig til danskernes favoritter i Italien, fra de australske basser til elegante tyske Pinot Noir eller Spätburgunder. Fra californiske barbecues til spanske tapasfavoritter. Eller måske de fremragende, portugisiske rødvine? Et godt glas Bourgogne? Universet er så stort, at man – heldigvis – aldrig bliver færdig med at udforske det. Mennesket har drukket vin i tusinder af år og i virkeligheden er produktionsmåderne ikke ændret voldsomt. I Georgien har man f.eks. fundet 8.000 år gamle vinamforaer – en form for beholder, man bruger den dag i dag. Det ældste "vinhus" man kender til, er også fra Georgien og stammer helt tilbage til 4100 fvt. Altså er det over 6.000 år gammelt. I gamle dage kunne man ikke helt regne med, at drikkevandet var rent, så det var ikke ualmindeligt at drikke vin i stedet. Eller - i lande som Danmark - øl. Det gjaldt dog ikke for kvinder i romertiden - det var nemlig forbudt for dem at drikke vin. En forbrydelse, de kunne blive straffet med dødsstraf for.


Grækerne og romerne tog deres vin meget alvorligt. Så alvorligt, at de dedikerede guder til deres yndlingsgærede frugtjuice, altså vinen. Dionysos var kendt som gud for druehøsten hos grækerne, mens Bacchus var den foretrukne guddom for vinglade romere.


Gave til Mors Dag eller Fars Dag?

Der er ret god sandsynlighed for, at begge dine forældre vil sætte pris på en god flaske vin, når du skal sige tak for, at de hentede dig i børnehaven og tørrede din næse, da du ikke selv kunne. Tag et kig på vores Mors Dag-side eller vores Fars Dag-side. Så hjælper vi dig på vej.


Vingaver

Vingaver kan alle bruge. Eller. I hvert fald næsten alle. Tag et kig på det fine udvalg af vingaver, nøje skræddersyet ud fra et passende tema. Her er noget for enhver smag, som vil glæde kollegaen, medarbejderen, revisoren eller familiemedlemmet. Og hvis han eller hun ikke rigtig er til vin, så har er der også enormt spændende spiritusgaver. Det bliver ikke lettere for dig, uanset hvem, gaven er til.


Vin på tilbud

En vin smager som regel bare en lille smule bedre, hvis du har købt den på tilbud. Hvis du er enig, så hold øje med vores tilbudsside. Her er altid mulighed for en kæle for dine smagsløg OG din pengepung på samme tid.


Hvad er den bedste rødvin?

Den store, engelske leder under Anden Verdenskrig, Winston Churchill, fik engang at vide, at han var svær at købe det rigtige til. Hvortil han svarede, at det var han da ikke. Han ville bare have det bedste. Vi har samlet de bedste, anmeldelsernes favoritter under topanmeldte vine. Her er de bedste af de bedste i alle prisniveauer, så alle kan drikke fremragende vin, uanset hvor meget, man vil lette pungen. Hvis du mener, at pris og kvalitet hænger afgørende sammen, kan du købe en Chateau Lafite årgang 1787. Den blev købt i 1985 til 156.450 dollars, så det slipper du nok ikke med i dag. Andre vil gå efter Amarone, Barolo, Bordeaux eller Bourgogne. Eller vine uden for Europa.


Hvad er Coravin?

Coravin er proptrækkerens værste fjende. Med Coravin kan du nemlig drikke en flaske vin uden at åbne den. Og fordi flasken forbliver lukket, holder vinen sig frisk. Dermed er det slut med bekymringer om spildt vin, der ikke bliver drukket. Med Coravin er det bare at smage den vin, man har lyst til, når lysten melder sig - også selvom du måske bare har lyst til et enkelt glas. Den forbliver nemlig lukket. Hvordan så det? Det foregår ved, at man med sin Coravin fører en tynd nål ned gennem proppen, som sender en neutral gas ned i flasken og forhindrer den i at oxidere. Ingen fiksfakserier, bare moderne teknologi!


Vinsmagning

Vil du lære mere om vin, hygge dig imens og ikke mindst forkæle dine smagsløg? Evt. med rødvin? Så er en vinsmagning en rigtig god idé for dig. Med butikker i hele Danmark afholder vi løbende vinsmagninger fra København til Odense, Århus, Silkeborg og Skagen. Vinsmagninger for begyndere og alle andre, som har smagt lidt mere. Her finder du med mad, forskellige temaer og vinsmagninger med vine fra alle kroge af verden, hvor der laves vin. Du får altså mulighed for at øge dit kendskab til vin uanset dit niveau og teste dine smagsløg ved en uformel og hyggelig aften. For en endnu mere velsmagende aften, bør du prøve en Winemaker’s Dinner. Det er oftest på en lækker restaurant, hvor du kan møde den enkelte producent, smage hans eller hendes vine og samtidig spise en hel menu, som er lækkert sammensat med vinene og løfter begge dele til nye højder. Det giver altid en ekstra dimension til oplevelsen, når du møder menneskene bag vinene.


Find den vin, du elsker

Hos H.J. Hansen Vin / Vinspecialisten har vi Danmarks største udvalg af kvalitetsvin – og naturligvis også hvidvin og rosévin – eller orangevin. Du kan blive klogere på hver vin og på vinbønderne bag. Lær de mennesker, som har haft hænderne i jorden at kende ved at klikke på vinene og læse mere. Mange af dem har en spændende og lang historie bag sig. Vi skal nok hjælpe dig til at ramme rigtigt – og så har du selvfølgelig også mulighed for at kigge ned i din lokale H.J. Hansen Vin eller Vinspecialisten, hvor der altid står en dygtig medarbejder klar til at rådgive dig. Ikke mindst, når du vil koble den rigtige vin til middagen.