Rødvin

Er du til klassisk amerikansk Zinfandel? Eller måske ærkefranske Cabernet Sauvignon? Hvad med en elegant Pinot Noir? Måske en rigtig god italiensk Amarone? Her finder du god rødvin fra Den Nye og Den Gamle Verden. Fra nord, syd, øst, vest og i alle prisniveauer. Til fødselsdagen, juleaften, din nye date eller bare til pizzaen på terrassen.

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Type
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
2
Nulstil alle filtre
Vis:
af 741 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 21

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad laves rødvin af?

Når man laver rødvin, bliver druerne oftest knust og siden udblødt. Det kan ske inden gæringen går i gang eller samtidig. Rødvinens smag, farve, duft og tanniner kommer fra skallerne, kerne og stilke. Når winemakeren synes, at vinen har trukket nok, bliver det hele pressen og mosten gæres færdig.


Hvad skal jeg smage efter?

Skal man være lidt teknisk, tør og konkret omkring, hvordan rødvin smager og ser ud, er det værd at bide mærke i fire primære karakteristikker: Farve, smagsnoter, tanniner og syre.


Farve

Farven på rødvin kan variere fra helt dybe, mørklilla vine til lyse, rubinrøde vine. Farven ændrer sig med alderen og bliver langsomt lidt mere brunlig i farven.


Tanniner

Når munden tørrer ud, efter du har taget en tår af din rødvin, er det på grund af dens tanniner. Tanninerne kommer fra drueskindene, kernerne og stilkene. De giver vinen tekstur og struktur – og sikrer, at du kan gemme vinen. Med årene bliver tanninerne blødere – og unge, meget tanniske vine vil smage bedre, hvis du gemmer dem nogle år.


Smagsnoter

Smagsnoterne er mange i rødvin. Rigtig mange. Nogle gengangere er i større eller mindre grad frugt, blomster, urter, krydderier, bær, blyant, tobak og jordbund. Evt. træ, hvis vinen er fadlagret. Prøv at smage efter selv og kom med dine egne bud. Dine er ligeså gode som vinanmelderens.


Syre

Syre lyder måske i første ombæring ikke som et plus, men syren giver struktur og friskhed til vinen. Syren balancerer sødmen i vinen, vinens bitterhed og dens tanniner. Så syren er afgørende.


Hvordan laver man rødvin?

Rødvin laves af frugten i druerne sammen med drueskinnene, som giver vinen farve. Det samme gælder for hvidvin, men med den afgørende forskel, at drueskinnene bliver fjernet i produktionen af hvidvin. De knuste druer, mosten, hældes på rustfri ståltanke, cementtanke eller egetræsfade, hvor den gærer. Gær findes naturligt på drueskinnene, og den omdanner sukkeret i druerne til alkohol. Vinen lagrer typisk i rustfri ståltanke eller på egetræsfade, hvor de får gavn af noter fra træet.

Hvilket glas til rødvin?

Hvilket glas, du bør drikke din rødvin af, er selvfølgelig helt op til dig, men hvis du vil have mest ud af din rødvin og gøre dig selv og vinen en tjeneste, bør du købe et glas fra østrigske Riedel. For eftersom Pinot Noir smager og dufter helt anderledes end f.eks. Zinfandel og Cabernet Sauvignon, bør glasset helst være designet til det. Riedels glas er netop druespecifikke. Det betyder, at hvert glas er designet til at få det bedste ud af lige præcis den drue, du har købt en flaske vin på.


‍Rødvin og mad

Rødvin og mad er en kunstart at sætte sammen. Der er dog nogle grundregler, der kan gøre det lettere, når du vil have to plus to til at give fem, men de er ikke skrevet i sten:

Cabernet Sauvignon: Her er steak og andet mørkt kød godt, eksempelvis lam. Prøv en cremet pastaret.

Grenache: Prøv med grillet oksekød, kylling eller krydret, asiatisk mad.

Merlot: Prøv and eller kylling.

Zinfandel: Prøv burger, mørkt kød, pizza, pasta eller barbecue.

Syrah/Shiraz: Prøv mørkt, grillet kød, charcuteri eller måske lidt ost.

Malbec: Prøv steak, krydret indisk eller mexicansk mad, Manchego-ost eller lignende, gedeost, blåskimmel, lasagne, lam, andebryst eller en klassisk hamburger.

Pinot Noir: En lidt køligere stil, men prøv til rødt kød, ost, and eller kylling.

Sangiovese: Pizza og pasta er (naturligvis) fremragende til denne italienske klassiker af en drue.

Nebbiolo: Prøv vildt, gås eller mere fedt kød som and eller svinekæber i rødvin.

Primitivo: Klassisk italiensk pizza, grill eller lam.


Du kan også finde vinen til en god rødvinssauce. Et godt råd er også at bruge samme type vin, som du drikker til maden. Drikker du en Cabernet Sauvignon, så brug det samme i maden. Det behøver ikke være den dyreste på hylden, men sørg for at bruge én, du selv ville drikke. Din steak bliver glad uanset.


Her kan du finde en række opskrifter, som hjælper dig i gang med rødvin og mad.


Rødvin til jul og gløgg

En god flaske rødvin har alle dage været en oplagt gaveidé til rigtig mange voksne danskere. Den er også en vigtig ingrediens i de fleste gløgg, som julen ikke ville være det samme uden. Tag et kig på vores gløgg-side her og bliv inspireret.



Er rødvin sundt?

For meget rødvin (eller alkohol i det hele taget) er naturligvis ikke sundt, men mange studier peger på, at et moderat forbrug af rødvin ikke er skadeligt eller endda ligefrem sundt. Det gælder ikke mindst ift. hjertesygdomme, og det har vist sig, at rødvin kan hjælpe med at sænke blodtrykket. Og så indeholder rødvin intet fedt og kalorier i rødvin er der ikke mange af. De fleste er enige om, at en enkelt glas rødvin om dagen tæller som et moderat forbrug.


Hvordan laves naturvin?

Der er ingen officiel definition af, hvad naturvin egentlig er eller et sæt regler der bestemmer, hvordan naturvin skal laves. Men kort sagt er naturvin vildgæret druesaft, hvor man fra producentens side blander sig så lidt som overhovedet muligt i naturens gang, så vinen smager så "naturligt", som det kan lade sig gøre.


Hvordan laves orangevin?

Orangevin bliver lavet på grønne druer, som kendes fra produktionen af hvidvin. Forskellen er bare, at producenten i stedet for at presse mosten ud af druerne og for bagefter at kassere skaller og kerner, som man normalt, når man laver hvidvin, så maser man druerne, og gærer hele "pulpen" sammen. Den proces kalder man maceration.


Rødvin er kultur og historie

Rødvin er er ubestridt den mest populære vintype. Fra klassikerne i Frankrig til danskernes favoritter i Italien, fra de australske basser til elegante tyske Pinot Noir eller Spätburgunder. Fra californiske barbecues til spanske tapasfavoritter. Eller måske de fremragende, portugisiske rødvine? Universet er så stort, at man – heldigvis – aldrig bliver færdig med at udforske det. Mennesket har drukket vin i tusinder af år og i virkeligheden er produktionsmåderne ikke ændret voldsomt. I Georgien har man f.eks. fundet 8.000 år gamle vinamforaer – en form for beholder, man bruger den dag i dag.


Gave til Mors Dag eller Fars Dag?

Der er ret god sandsynlighed for, at begge dine forældre vil sætte pris på en god flaske vin, når du skal sige tak for, at de hentede dig i børnehaven og tørrede din næse, da du ikke selv kunne. Tag et kig på vores Mors Dag-side eller vores Fars Dag-side. Så hjælper vi dig på vej.


Find den vin, du elsker

Hos H.J. Hansen Vin / Vinspecialisten har vi Danmarks største udvalg af kvalitetsvin – og naturligvis også hvidvin og rosévin – eller orangevin. Du kan blive klogere på hver vin og på vinbønderne bag. Lær de mennesker, som har haft hænderne i jorden at kende ved at klikke på vinene og læse mere. Mange af dem har en spændende og lang historie bag sig. Vi skal nok hjælpe dig til at ramme rigtigt – og så har du selvfølgelig også mulighed for at kigge ned i din lokale H.J. Hansen Vin eller Vinspecialisten, hvor der altid står en dygtig medarbejder klar til at rådgive dig. Ikke mindst, når du vil koble den rigtige vin til middagen.