Sidste chance! Februars udsalg til spotpriser 🍷 SPAR op til 35%!

Brand image

Sauternes

Sauternes bliver også kaldt flydende guld. Dels fordi smagsoplevelserne er enorme. Men også dels fordi, at det kan være nogenlunde lige så dyrt. Heldigvis behøver det langt fra at være sådan hos os. Sauternes er et mirakel til rigtig mange desserter, ikke mindst i julen og til nytår. Sauternes er berømt for sin overdådige og honningagtige smag, født af ædel råddenskab eller "botrytis cinerea", som rammer druerne i vinmarkerne. Denne naturlige proces resulterer i en vin med komplekse noter af abrikos, honning og citrus, hvilket gør den til en virkelig lækker forkælelse til julens mange sødmefulde retter og desserter.

Pris
Serveringsforslag
Producent
Underområde
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Anbefalede Glastyper
Druesammensætning
Anmeldelser
Undertype
Lagerstatus
Vis:
af 9 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Hvad er sauternes?

    Sauternes er en region i Bordeaux, hvor man uden skyggen af tvivl skaber de fineste sødmefulde vine i hele verden. Den mest berømte producent er Château d'Yquem, som du naturligvis kan finde her på siden. Områdets fugtige morgendis begunstiger udviklingen af ”ædel råddenskab” – på fransk "la pourriture noble". Mange rynker på næsen af navnet, men det bør de slet, slet ikke. Råddenskaben opstår, fordi druerne angribes af svampen Botrytis Cinerea. Det får sukkerkoncentrationen i druerne til at stige markant. Den lever nemlig af druernes deres vandindhold. Det tempererede klima med en høj luftfugtighed giver Botrytis Cinerea helt ideelle betingelser. Der findes naturligvis andre steder med høj luftfugtighed, men alligevel ingen som Sauternes. Luftfugtigheden kommer af, at området er delvist afgrænset af den lille, kolde flod Ciron, som løber ud i den varme flod Garonne. Det skaber en morgendis med et højt fugtighedsindhold til gavn for Botrytis Cinerea og de sødmefuld Sauternes-vine.

  2. Hvordan laver man sauternes?

    Den vigtigste drue er Sèmillon. Den bliver nemt ”angrebet” (eller begunstiget) med Botrytis Cinerea, og med alderen bliver vinen skønt fed og får en fantastisk viskositet. For at skabe balance i al sødmen, dyrker de fleste vingårde derfor op til 20% Sauvignon Blanc. Den bidrager nemlig med en saliggørende friskhed og syre.

  3. Hvad spiser man til sauternes?

    Sauternes drikkes ofte til desserter, men mange vil anfægte, at et glas Sauternes er nok dessert i selv selv. Og under alle omstændigheder spiller hovedrollen på ethvert dækket bord. Ikke desto mindre er Sauternes fremragende sammen med milde oste, sødt bagværk og frugtkager.

  4. Sauternes og historien

    Man er ikke helt sikre på, hvordan Sauternes opstod. Én fortælling lyder på, at en vinhandler fra Bordeaux i 1836 afventede at efterårsregnen havde lagt sig, før han ville høste sine vinmarker. Da solen så langt om længe tittede frem, tørrede druerne ind, og udviklingen af den ædle råddenskab var i fuld gang med Botrytis Cinerea. En anden historie fortæller, at det var ejeren af Château d’Yquem, der i 1847 blev forsinket den lange rejse tilbage fra Rusland. Inden han var taget af sted mod det store zardømme mod øst, gjorde han det meget klart, at der under absolut ingen omstændigheden skulle høstes, før han var tilbage på slottet. Da han endelig satte skoene på slottet, var den ædle råddenskab allerede veludviklet og vinen blev fuldstændig sublim.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]