STORT ONLINE LAGERSALG 🍷 Spar op til 57%!

Brand image

Tempranillo

Tempranillo er omtrent så spansk, som det kan blive. Det er da også i Spanien, at 87% af al verdens Tempranillo vokser, primært i Rioja og Ribera del Duero. Druen er for mange danskere stadig indbegrebet af spansk rødvin, hvor man nærmest kan fornemme solens varme, flamencoen og det sydlandske temperament.

Pris
Fadlagring
Serveringsforslag
Producent
Område
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Populære
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 37 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Hvad er Tempranillo?

    Tempranillo Spaniens mest kendte drue, selvom druen også bliver brugt i lande som Portugal, Argentina, Australien og staten Californien og samlet set er den fjerdemest plantede drue i hele verden. Den bruges også i portugisiske portvine, men under navnet Tinta Roriz.

    Tempranillo er lig med forholdsvis moderate tanniner, som dog bliver påvirket af geografi, udbyttets størrelse og vinstokkenes alder. Syreniveauet er tilsvarende behersket, hvorfor druerne helst skal vokse forholdsvis højt med store temperaturforskelle mellem nat og dag, hvis de skal have et fint syreniveau. I Ribera del Duero bliver det i juli måned op til 40 grader, hvilket giver fylde, sødme og farve. Til gengæld bliver det om natten ned til 16 grader, hvilket er rigtig fine forhold. Når du smager, vil du tit kunne finde frugtige hint af solbær, kirsebær og jordbær, mens lakrids, svesker, tobak, kanel, læder, røg og chokolade ofte også byder sig til. 

    Når Tempranillo er ung, kan den være overraskende frisk og frugtig. Når den får noget alder og lagres på egetræ, vil den skifte karakter til at ramme noter af støv, tobak og læder - overmåde lækkert.

    Tempranillo plantes dog overalt i Spanien og anses af mange for at være Spaniens svar på Cabernet Sauvignon. I Danmark vil mange kunne huske druen fra de traditionelle Rioja-vine, som var voldsomt populære i 1970’erne og 1980’erne. Vinene vinder dog fra tid til anden stadig enorm popularitet og med god grund. Tempranillo er for mange danskere stadig indbegrebet af spansk rødvin, hvor man nærmest kan fornemme solens varme og det spanske tapasbord, selv når vinen drikkes i Vordingborg eller Ribe. Druen er måske knap så aromatisk som Pinot NoirSangiovese eller netop Cabernet Sauvignon, hvorfor den tit bliver brugt i selskab med eksempelvis Carignan eller Grenache eller lagret i længere perioder på egetræsfade, hvor vinen suger godt af fadets noter til sig. Det er faktisk sjældent, at en vin er produceret udelukkende på Tempranillo.

  2. Tempranillo på tilbud

    Tilbud på Tempranillo får vinen til at smage bedre. Du sparer 5% på indkøb af tusindvis af vine som medlem af Sélection Vinklub - også vine på Tempranillo. Det er gratis - og du kan altid melde dig ud igen.

  3. Hvor kommer Tempranillo fra?

    Tempranillo er Spaniens mest kendte rødvinsdrue, men den kan gå under mange, mange forskellige navne afhængigt af regionen. Rioja er uden tvivl den nemmeste at finde og anbefales, når man først vader i spansk vin.

    Rioja og Navarra

    Rioja er uden tvivl den mest kendte til Tempranillo. Tænk peber, kanel, røde kirsebær og rigeligt med struktur og tanniner.

    Ribera del Duero, Toro og Cigales

    Typisk lidt dybere vine, mørkere og tungere end Rioja med flere indtryk af brombær, sort frugt og intense, ekspressive tanniner.

    La Mancha og Ribera Del Guadiana

    Store vinregioner på Spaniens centrale plateau, der producerer nogle af de bedste Tempranillo-vine i hele Spanien.

  4. Hvad betyder Tempranillo?

    Navnet Tempranillo kommer fra det spanske ord "temprano", der betyder "tidlig". Det er velvalgt, da druen modnes tidligere end andre druer spanske druesorter. Tempranillo er en meget gammel druesort. Den blev sandsynligvis bragt til den iberiske halvø af fønikerne for over 3000 år siden, og man kan finde spredte beplantninger af Tempranillo i Toscana og Basilicata i Italien.

  5. Hvad spiser man til Tempranillo?

    Det burde næsten være et krav, at Tempranillo er god at drikke til spansk skinke - jamon. Og det er den. En anden oplagt mulighed er steak og klassiske, røde bøffer på grillen eller oksemørbrad. Men faktisk går den også rigtig godt til mexicansk mad, let røgede retter og solide pastaretter.

  6. Hvad er det bedste glas til Tempranillo?

    Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Old World Syrah til din Tempranillo.

  7. Tempranillo i Den Nye Verden

    Flere oversøiske lande har taget druen til sig. F.eks. er produktionen af Tempranillo blevet 10-20-doblet i Australien siden årtusindskiftet. Men også producenter i Argentina, Californien og sågar Texas har taget druen til sig. Også det sydlige Oregon og Rogue Valley skaber Tempranillo, der kan være lige så fyldige og herligt pebrede som deres spanske forbilleder.

    Og det er egentligt ikke så underligt, at verden tager druen til sig. Tempranillos karakteristika passer perfekt til de oversøiske ganer: Den er mørk med en god fylde, har et forholdsvis lavt syreindhold og milde tanniner – det kunne næsten være en beskrivelse af en klassisk australsk rødvin. Dernæst er Tempranillo som skabt til fadlagring på nye egetræsfade, som kun booster alle parametrene yderligere. 

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]