Calvados

Calvados er brandy fra Normandiet, skabt på æbler eller æbler og pærer. Calvados er lige så normannisk, som crepes er franske, og æblemarkerne nævnes allerede i Charlemagnes tid i 800-tallet.


Pris
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Anmeldelser
0
Undertype
0
Fine Wine
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 43 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad er calvados?

Calvados er destilleret cider lavet på særlige æbler, hvoraf der er over 200 arter. En calvados-producent kan godt have op mod 100 arter, så han eller hun kan have både søde, bitre eller syrlige æbler at bruge i produktionen. Nogle af dem er f.eks. så bitre, at de ikke kan spises. Efter destillering, lagres det, der nu hedder en eau de vie, på egetræsfade. Efter to år kan den kaldes calvados, men jo længere, den lagrer, jo mere blød bliver den typisk.

En flaske calvados er ofte et blend af ung og gammel calvados. Alderen på flasken vise alderen på den yngste del af blendet. Der kan også være tale om en hel flaske fra samme gode årgang, som så står på flasken


Første gang, man kan læse om normannisk destillering af æblecider er fra væbneren Gilles de Gouberville i 1553, Da phylloxera-pesten ramte Europa i 1800-tallet og nedlagde det meste af vinproduktionen, fik produktionen af calvados en guldalder, og under Første Verdenskrig blev calvados brugt til at lave granater, som skulle skydes efter tyskerne, pga. dets alkoholindhold. I 1942 blev calvados en appellation contrôlée på den made et beskyttet navn. I 1997 blev Dromfront, en appellation med 30% pærer, anerkendt.

.

Typer af calvados

”VS", Trois étoiles og Trois pommes skal være mindst to år gamle.

Vieux eller Réserve skal være mindst tre år gamle

"V.O." "VO", Vieille Réserve, "V.S.O.P.", or "VSOP" skal være mindst fire år gamle

"Extra", "X.O." "XO", "Napoléon", Hors d'Age, Tres Vieille Reserve skal være mindst seks år gamle, men er ofte meget ældre.


Hvordan drikker man calvados?

Calvados drikkes rent som apéritif, i drinks og cocktails, som digestif, til kaffen eller til desserten. Jo ældre calvavos’en er, jo mørkere vil den blive med orange strejf, mens aromaen typisk vil gå fra friske æbler og pærer til tørrede æbler og abrikoser, karamel, nødder og chokolade.