Hvidvin

Se ikke længere efter hvidvin! Det hele er her! Riesling, eller hvad med et glas klassisk Chardonnay? Frisk og frugtig Sauvignon Blanc gør sommeren lidt varmere. Pinot Gris, Semillon eller Chablis? Hvidvin fra Alsace, Australien, Bourgogne eller New Zealand? Sød hvidvin eller tør hvidvin. Alkoholfri hvidvin og hvidvin til maden. Hvidvin på tilbud og vine til den helt store middag, date med din udkårne eller en grå onsdag, der skal piftes op.

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Varegruppe
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Type
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
2
Nulstil alle filtre
Vis:
af 308 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 9

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad er hvidvin?

Hvidvin er vin, som er gæret uden drueskinkontakt. Druerne kan være mange forskellige farver, for det er frugtkødet, der bruges. Den ellers mørke drue Pinot Noir bruger man f.eks. ofte i champagne.

Vi drikker generelt mest tør hvidvin, som er gæret helt ud og hvor gæren har spist det naturlige sukkerindhold i druerne. Sødere hvidvine har man derimod stoppet gæringen af, så der er mere restsukker tilbage, før det er blevet omdannet til alkohol og man står derfor tilbage med en sødere vin.

Hvidvinsdruer skal bruge mindre varme for at modne. Derfor er det ofte de køligere lande og områder, der producerer stor hvidvin. Her opnår druerne også en frisk syre, som gør vinene livlige og balancerer sødmen i vinen. F.eks. er de fleste tyske vinmarker hvidvinsmarker og i Frankrig er det den nordligste halvdel, der producerer de fleste hvidvine. Og i New Zealands forholdsvis kølige klima producerer man f.eks. fantastisk Sauvignon Blanc. Der er dog ikke noget, der er skrevet i sten og en sydlig vinmark, der ligger højt eller tæt på havet kan også producere fremragende hvidvin. Samtidig bliver cava som bekendt produceret i det nordøstlige Spanien.

Gæringen sker ved lavere temperaturer end ved rødvin, ligesom man oftest gærer på ståltanke for bedre at bevare vinens friske aroma, dens frugt og friskhed. Alt det, vi elsker ved hvidvin. Omvendt er et glas fadlagret, federe Chardonnay en stor nydelse, når man netop gerne vil give sin vin mere fylde.


Hvilke hvidvine er søde?

Der findes mange, skønne, sødmefulde hvidvine. Prøv tyske Riesling-vine som Auslese, Beerenauslese og Trockenbeerenauslese. Østrig og Loiredalen er også kendte for fantastiske ædelrådsvine. De søde hvidvine fra Sauternes i Bordeaux er også fremragende. Den mest berømte er helt klart Château d'Yquem i den sydvestlige del af Frankrig, i Graves i Bordeaux, tæt på Atlanterhavet. Det påvirker naturligvis klimaet, som også er stærkt påvirket af floderne Dordogne og Garonne. Sammen med bifloden Ciron sikrer det en tågen, der sikrer at Botrytis Cinera angriber vinstokkenes druer - den såkaldte ædelråd, der lyder lidt ulækkert, men ikke er det, og får vinen til at smage absolut himmelsk med hint af honning, vanilje og abrikos.


Mad og hvidvin

Den rigtige hvidvin koblet til det rigtige måltid løfter begge dele - og en solrig sommerdag med et glas liflig hvidvin og et skønt måltid mad, sol i øjnene og græs mellem tæerne er den slags oplevelser, der løfter tilværelsen.


Chardonnay

Prøv med grillet kylling eller svinekød, en cremet pastaret, krabber eller laks, brie eller camembert. Du går ikke galt med:


Pinot Gris (Pinot Grigio)

Pinot Gris er med sine indtryk af lime, citron, æbler, nektariner og honning skøn sammen med fisk og skaldyr, salater, kylling eller svinekød og forholdsvis lette retter, mozzarella og gedeost.


Riesling

Riesling er måske danskernes yndlingshvidvinsdrue med sine sødmefulde og blomstrede præg og indtryk af abrikos, pærer, ananas, lime, citron og en passende, behagelig syre. Prøv med grillet kylling, skaldyr, salater eller goudaost. Riesling kan også sammen med desserter som cheesecake, crème brûlée eller æblekage.


Sauvignon Blanc

Med sit sprøde, tørre og forfriskende væsen med præg af fersken, passionsfrugt, grønne æbler og lime er Sauvignon Blanc over hele verden og en fremragende ledsager til et godt måltid. Det kunne være røget laks, grillet kylling, goudaost, salater og grønsagsretter.


Sémillon

Sémillon var engang verdens mest plantede drue og stadig enormt populær med noter af grønne æbler, pærer og citroner. Den er fremragende med krydrede retter, som den kan balancere med sin milde sødme. Omvendt er den også fantastisk sammen med fiskeretter og som aperitif.


Der findes et utal af hvidvinsdruer, som også vil løfte dine retter til nye højder. Prøv f.eks. den skønt fede Viognier, den krydrede Gewürztraminer, den frugtige og blomstrede Chenin Blanc eller den virkelig friske Alvarino med den flotte syre, præg af lime og toner af det salte hav.


Hvad er den bedste hvidvin?

Svaret på det må til enhver tid være op til den enkeltes smag, men nogle af de bedst vurderede hvidvine kommer fra Château Haut-Brion, Schloss Johannisberg, Château Margaux og Vina Errazuriz. Det er heller ikke billige vine, men der findes også virkelig store smagsoplevelser i langt billigere hvidvine.


Interesseret i naturvin?

Danskerne bliver mere og mere glade for naturvin. Du kan læse mere om naturvin lige her - og finde dine egne favoritter.


Hvidvin til gløgg?

Har du prøvet hvid gløgg? Julen er ikke den samme uden gløgg, men du kan godt variere og prøve en fantastisk hvid gløgg. Tag et kig på vores gløgg-side her.


Danmarks største leverandør af livsglæde

De sprøde, de fornemme, de nye og de gamle, de ukendte og de meget berømte, de prikkende, de cremede og de bløde. Hvidvin fra de flotte, grønne marker i Bourgogne til frodige bakker i Norditalien, dybe dale i Østrig, solbeskinnede vidder i New Zealand og Skovgaarde Hovedgaard på Fyn.


Mors Dag eller andre gaver?

Få ting i verden siger "jeg elsker dig" som en god flaske vin. Det er måske ikke helt rigtigt, men det hjælper i hvert fald. Tag et kig på vores Mors Dag-side, så hjælper vi dig lidt på vej.


Find den vin, du elsker

Hos H.J. Hansen Vin / Vinspecialisten har vi Danmarks største udvalg af kvalitetsvin. Lær mere om hver enkelt vin og på vinbønderne, som står bag. Lær de mennesker at kende, som er stået tidligt om og er gået i vinmarken, har haft hænderne i jorden og solen i øjnene. Rigtig mange producenter er ildsjæle med en begivenhedsrig og spændende historie bag sig. Vi skal nok hjælpe dig til at ramme rigtigt – og så har du selvfølgelig også mulighed for at kigge ned i din lokale H.J. Hansen Vin eller Vinspecialisten, hvor der altid står en dygtig medarbejder klar til at rådgive dig. Ikke mindst, når du vil koble den rigtige vin til middagen.