- OUTLET 🍷
- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Rundt om En Primeur / Fine Wine
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
🍷 OUTLET 🍷 Spar op til 50% - shop nu!
Oloroso
Sherry er ikke bare sherry. Der findes flere typer, som laves forskelligt og har vidt forskellige smag, farve og aroma.
- Kun 4 på lager online
- Kun 5 på lager online
Gå til side
ud af 1
Oloroso - fantastisk duftende sherry
Oloroso betyder "duftende" på spansk og er en form for sherry lavet i Jerez og Montilla-Moriles. Den laves primært på Palomino-druer, og kendetegnes ved dens dybe ravfarve, rige nøddesmag og højere alkoholindhold sammenlignet med andre sherryer.
Den laves vha. en oxidativ lagring, altså hvor sherryen får ilt. Den er normalt mørkere end Amontillado.
I modsætning til Fino- og Amontillado-sherryer bliver florgæren i Oloroso ødelagt af ”forstærkning” (fortified på engelsk) på et tidligere tidspunkt. Det får den færdige vin til at mangle Fino’ens mere friske smag. Uden laget af flor udsættes sherryen for luft gennem de let porøse vægge på de amerikanske eller canadiske egetræsfade og gennemgår dermed en oxidativ lagring. Efterhånden som vinen får alder, bliver den mørkere og stærkere og står ofte i mange årtier.
Hvordan smager oloroso?
Oloroso har typisk en fyldig og kompleks smagsprofil med noter af ristede nødder, karamel, tørrede frugter og nogle gange antydninger af tobak eller læder.
Mad til oloroso
Oloroso-sherry er en decideret vidunderlig kobling med en række forskellige retter på grund af dens fyldige, rige og nøddeagtige smag. Den komplementerer særligt lagrede, hårde oste som manchego, gruyère eller den danske vesterhavsost helt sublimt, men prøv også røget skinke, spanske tapas og retter med svampe eller trøfler. Den passer også smukt sammen med desserter med smag af nødder eller karamel.
Det bedste glas til oloroso og anden anden sherry
Oloroso-sherry har bedst af at bliver serveret let afkølet(13-16°C), selvom nogle dog foretrækker den ved stuetemperatur. Servér den i et sherryglas for fuldt ud at værdsætte dens smag og aroma.
Hvor længe kan en flaske oloroso stå åben?
Oloroso-sherry kan holde i flere uger eller måske endda et par måneder, når den først er åbnet. Det kommer dog an på, hvordan den opbevares. For at bevare dens smag skal du holde flasken tæt lukket og opbevare den på et køligt, mørkt sted - det kunne være dit køleskab.