VINiversitetet

Bliv klogere på vinens verden!
​​​​​​​I VINiniversitetet finder du utallige guides, der gør dig klogere på alt fra know-how om druesammensætninger og vinifikationsmetoder til lande og producenter. VINiversitetet er stedet for alle slags vinelskere! Lad dig inspirere af sommelierens anekdoter, bliv guidet i franske klassikere eller gør dig klogere på de enkelte vinhuse. Uanset hvad du leder efter, finder du det her.

Know-how

Hørt i vinkælderen

Know-how

Værd at vide om: Rødvinsdrue

Har du også svært ved at finde rundt i hvilke druetyper, man bruger til at producere vin? Vi har samlet en liste med 13 hurtige om rødvinsdruer, så du kan blive klogere på druernes karakteristika og geografisk udbredelse på de mest kendte druetyper indenfor både hvidvins og rødvinsproduktion.

Peters klumme: Skulle man blive... Vinbonde?

Når jeg en mandag morgen i silende regn prøver at sparke mig igennem mængden af frustrerede forældre for at aflevere min søn i vuggestuen, kan jeg næsten dufte de lavendelblomster, som omgiver min vinmark. Hvem ville ikke elske at slå sig ned i Frankrig [...]

Værd at vide om: Hedvin

Hedvin er ifølge Gyldendals store danske ordbog vin eller druemost, der er forstærket med druesprit eller brandy. Herved opnår vinen 15-22% alkohol. Alkoholprocenten er for øvrigt fastsat ved lov, således at stærkere drikke kaldes spiritus.

Svindel på første klasse

For nogle år siden var den store historie i dagspressen, at en stor supermarkedskæde havde solgt et stort parti falske Amaronevine. Det vakte et ramaskrig, og skabte en bølge af tvivl, som også ramte selv forholdsvis små vinhandlere som Vinspecialisten i Assens.

Hørt i vinkælderen

Peters klumme: Skulle man blive... Vinbonde?

Når jeg en mandag morgen i silende regn prøver at sparke mig igennem mængden af frustrerede forældre for at aflevere min søn i vuggestuen, kan jeg næsten dufte de lavendelblomster, som omgiver min vinmark. Hvem ville ikke elske at slå sig ned i Frankrig [...]


Vinlandskortet

Producenter

Old School Italy Lambrusco & Verdicchio

Her opdagede vi danskere for alvor pizza, spaghetti, olivenolie og parmesan. Italienske restauranter med bastflasker hængende fra loftet dukkede op over alt, selv i små provinsbyer. [...] Men vi må ikke glemme Lambrusco’en

Max Reserva fra Viña Errazuriz

Formålet med Max Reserva-serien, der blev lanceret for første gang i 1997, var at sende et stærkt signal til hele verden om, hvor højt man vinmæssigt kunne nå i Chile indenfor overskueligt prisniveau, når de rigtige elementer blev samlet og udnyttet optimalt.

Fokus på Australien

I 1970 var den australske vinproduktion halvt så stor som Bordeaux´s.  30 år senere var den to gange større. Umiddelbart lyder det som en succeshistorie, men faktisk blev det udslagsgivende for en nedtur i den australske vineksport, hvis lige man ikke tidligere havde set.

Hvem er G.D. Vajra?

De sidste kilometer i bil frem mod familien Vairas vingård er fyldt med nydelse for øjnene og forventningens glæde. Vejene fra Barolo by og op i de bløde bjerge er snoede og smalle og fører lige før gården forbi vinhuset G.D. Vajras bedste mark.

Max Reserva fra Viña Errazuriz

Formålet med Max Reserva-serien, der blev lanceret for første gang i 1997, var at sende et stærkt signal til hele verden om, hvor højt man vinmæssigt kunne nå i Chile indenfor overskueligt prisniveau, når de rigtige elementer blev samlet og udnyttet optimalt.


Læs mere

Vin for begyndere podcast

Vi er glade for at samarbejde med Jonas Landin omkring hans prodcast, Vin For Begyndere. Her smager Jonas og vinskribent og ekspert René Langdahl hver uge på forskellige vine og anmelder dem. I podcasten hjælper de dig med at finde dine personlige smagepræferencer inden for vin og gør dig klogere på vinens verden. Smag på vinene med denne uges smagekasse.

Xocolatl - Gitte og det søde liv

På tre år er det lykkedes forretningskvinden Gitte Minck og hendes dygtige medarbejdere at gøre Xocolatl til et landskendt brand. Produktionen på chokoladefabrikken i Christiansfeld er seksdoblet. Produktudvikling og nyt design har været vejen frem.
Gitte Mincks mangeårige samarbejdspartner, H.J. Hansen, ejer af Vinspecialist-kæden, gik også ind som medejer i Xocolatl, og det åbnede dørene til en stor engros-handel med forhandlere i hele Danmark.

Værd at vide om: Myter om vin

Jeg er også stødt på mange sjove og skråsikre påstande om vin, som efterhånden er blevet til myter om vin. Halve og hele sandheder om vin og vindrikning. Jeg har sat mig for at kigge på en håndfuld af dem, og i al beskedenhed tage en lederbeslutning, om de er sande eller falske.

Riedel, nøglen til at forstå dine vine

I dag er et vinglas mere end blot en dekorativ og praktisk opfindelse i forbindelse med at nyde eller blot drikke et godt glas vin. Mange glasproducenter forsker nu i glassets påvirkning af lugte- og smagesansen for at finde det optimale vinglas til nydelsen og forståelsen af en vin.

Værd at vide om: Tannin & Garvesyre

Tannin / garvesyre fornemmes, når man smager ved, at siderne af tungen samt indersiden af kinderne tørrer ud.
Desto mere disse tørrer ud, desto højere er indholdet af garvesyre (tannin). Når en vindrue modner, modner den på 2 [...]

Arboleda - En bæredygtig perle

Arboleda – det spanske ord for trælund – er Eduardo Chadwicks personlige projekt, grundlagt i 1999 i Aconcagua Valley. Navnet blev givet som en hyldest til det 1.450 ha store skovareal [...]

Drømmen om de ukendte vine fra Jura

I min ungdom var der et radioprogram, der hed ”Hvorfor hører man aldrig” hvor man kunne ønske sange, som sjældent blev spillet i radioen. Det blev i Monrad & Rislunds parodi til ”Af indlysende [...]

The O Wine Tumbler - Det optimale ferieglas...

Er der for lidt plads i sommerhusets /campingvognens skabe, eller er båden for trang til glas med stilk, er der ingen grund til at gå i panik. Riedel har naturligvis [...]

Peters Klumme: Økologisk vin

Da Dick Fosbury trænede til de olympiske Lege i 1968, stod de fleste af hans kammerater på sidelinjen og grinede. De grinede, fordi han indøvede en ny springteknik, hvor han [...]

Læs om