Pinot Noir

Pinot Noir er mere populær end nogensinde. Den er fin, blød, nærmest feminin, skrøbelig og forførende, men uden overhovedet at være tynd, når den er bedst. Master Sommelier Madeline Triffon har endda uden at rødme kaldt den 'sex på glas'.

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Populære
0
Fine Wine
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 99 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 3

Produkter pr. side
36
72
108
144

En elegant klassiker

Pinot Noir bliver brugt i nogle af verdens dyreste vine og er elsket af vinnørder over hele verden. Smagen og duften er umiskendelig og er helt sin egen. Når den er bedst, er det måske en af de største vinoplevelser, du får i dit liv. Andre gange kan det være en af de største skuffelser. Pinot Noir er svær, men med kæmpe potentiale under de rigtige forudsætninger og med de bedste winemakers.


Hvad smager Pinot Noir af?

I Bourgogne har nogle af verdens fineste vine rødder i Pinot Noir. Men hvorfor egentlig? Vinene er ikke så fyldige og kraftige som mange andre – faktisk er det ofte lige modsat. Pinot Noir er lysere i farven, ofte gennemsigtig og smag og aroma er mere subtile end i tunge, mere fyldige rødvine. Druen er skrøbelig og bliver let ramt af sygdomme – og endelig, så muterer den let. Men når Pinot Noir rammer potentialet, er det nærmest smukt, man bliver hensat til en højere sjælelig tilstand og strygere spiller i baggrunden.


Når Pinot Noir er godt, får vinen frugtige præg af tranebær, hindbær og kirsebær, karamel, tobak, svampe, skovbund, våde blade, cola, nelliker og vanilje. Den vil ofte være fadlaget, have et forholdsvis lavt tanninindhold og en pæn syre.


Hvad er forskellen på Pinot Noir?

Pinot Noir, Pinot Blanc og Pinot Gris. Tre druer, der navnemæssigt er ret ens. Og det er aldeles passende, for Pinot Gris (Pinot Grigio, hvis du er italiener) og Pinot Blanc er farvemutationer af Pinot Noir, men genetisk er det faktisk samme drue. De muterer dog og kan ændre farve og smag. Så hvis du er vild med én af typerne, er det bare at give sig i kast med dem alle tre.


Pinot Noir viser ingen nåde

Terroir er altid afgørende for, hvor god eller dårlig en vin er. Når der er ændringer i vind og vejr, reagerer Pinot Noir dog mere end de fleste andre druer. Derfor varierer Pinot Noir voldsomt alt efter, hvor den kommer fra, men den afslører også den enkelte winemakers evner. Den er svær at dyrke, skrøbelig og sårbar overfor sygdomme. Alt sammen sætter det store krav til producenten, som hele tiden skal være over druen. Men så kan resultaterne til gengæld også være fantastiske.


Bobler og Pinot

Pinot Noir er ikke synonymt med rødvin. Druen bliver også brugt i produktionen af champagne (typisk sammen med Chardonnay og Pinot Meunier) og i den italienske franciacorta, som også er en mousserende vin og den italienske vin, der minder mest om champagne. Prøv f.eks. legendariske Antinoris udgaver.


Pinot Noir jorden rundt

I Bourgogne er Pinot Noir-vinene ofte forholdsvis lette med præg af urter, skovbund, svampe og våde blade, en smule blomster, violer og måske en smule kirsebær.


Tyskland

Man skulle måske ikke tro det, men Tyskland er globalt på tredjepladsen, når det gælder Pinot Noir-druer. De kalder dog druen for Spätburgunder, som samtidig er den mest plantede rødvinsdrue i landet. Tyskerne drikker dog det meste af det selv, men får du fat i en flaske, er der gode odds for, at den er et rigtig godt alternativ til de mere berømte franske Pinot Noir. De tyske udgaver har gerne et præg af hindbær og sødmefulde kirsebær oveni den føromtalte skovbund. Prøv evt. de fremragende vine fra Chat Sauvage.


Italien

I Italien laver man også Pinot Noir. Rettere sagt er det i Norditalien, hvor klimaet er køligst. Her går nogle af kendetegnene fra de franske vine igen, men med lidt mere tobak, nelliker og hvid peber. Og så kalder de den i øvrigt for Pinot Nero. G.D. Vajra er bl.a. kendte for deres fremragende Barolo, men det vil være en fejl kun at fokusere på den italienske rødvinsklassiker. Husets Pinot Nero byder på rigtig meget.


USA

Så springer vi over Atlanterhavet til USA, primært Californien, hvor man finder Pinot Noir med noget større fylde, rigere og med mere frugt. Tænk hindbær, vanilje, nelliker, karamel og cola. Skal det stadig være amerikansk, men lidt lettere, så prøv Pinot Noir fra Oregon. Lidt mere tørre med præg af tranebær, kirsebær, trøfler, svampe og måske mælkebøtter. Prøv Domaine Drouhin, som har rødder dybt, dybt plantet i Bourgogne.


Australien og New Zealand

I lighed med californisk Pinot Noir, har Pinot Noir vinene fra New Zealand en god fylde for druetypen, men lidt mere krydderi og måske en aroma af vildt. New Zealand er et relativ køligt vinland, som er velegnet til Pinot Noir og man bliver ofte budt på newzealandsk Pinot Noir på vinbarer, cafeer og restauranter fra Wellington til Auckland og Marlborough. Australien er i og for sig ikke lige så velegnet til Pinot Noir, men i køligere egne som f.eks. Tasmanien kan det lade sig gøre. Dalrymple Vineyards' Pinot Noir er i verdensklasse. Her bliver de sødere med frugtpræg i retning af blåbær, brombær, krydderier og vildt som i New Zealand.


Sydamerika

Sydamerikanske Pinot Noir kan minde om de amerikanske, men måske med lidt flere blomster og vanilje end frugt. Prøv bl.a. chilenske højt respekterede Vina Errazuriz' Pinot Noir.


Mad og Pinot Noir

Pinot Noir går godt til rigtig, rigtig meget mad. Vinen er let nok til lyst kød, men samtidig kompleks nok til mørkere kød. Så hvis du er lidt i tvivl, er Pinot Noir ofte et godt valg. Prøv grillet kylling eller pastaretter. Har din Pinot Noir et lidt højere indhold af tanniner, så prøv med and eller vildt.


Pinot Noir i det rigtige glas

Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Old World Pinot Noir, hvis du er mest til Pinot Noir fra Europa eller New World Pinot Noir, hvis det er fra resten af verden.



Læs mere om de enkelte vine ved at klikke på de enkelte produkter.