Brand image

Karafler

En karaffel kan gøre underværker for din vin. Når du bruger den rigtigt, vil især de unge, kraftige rødvine med masser af tanniner smage væsentligt bedre. Det er en investering i alle de vine, du skal drikke i fremtiden.

Pris
Anbefalede Glastyper
Glastype
Lagerstatus
Vis:
af 53 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Karafler og dekantering af vin

    Dekantering af vin betyder, at man langsomt hælder vinen fra sin flaske i en anden beholder uden at forstyrre evt. bundfald i bunden.

  2. Hvordan dekanterer man vin?

    Dekantering kræver lidt tålmodighed. Sådan gør du:


    • Hvis din flaske vin er blevet opbevaret vandret, bør du med fordel sætte den oprejst i en hel dag før dekantering. Det tillader sedimenter at sætte sig i bunden af ​​flasken.
    • Når du kommer til at hælde selve vinen i karaflen, så vip flaskehalsen mod karaflen. Hold bunden af ​​flasken under en vinkel på 45 grader for at forhindre vinen i at løbe for hurtigt og forstyrre bundfaldet.
    • Hæld vinen i karaflen i et jævnt tempo. Se efter sedimenter, der nærmer sig åbningen. Her kan det kan hjælpe at bruge lidt ekstra lys.
    • Stop dekanteringen, hvis du ser noget sediment nærme sig flaskehalsen. Vip flasken tilbage til opretstående stilling, og prøv så igen.
    • Stop med at hælde vinen, når der er en lille sjat tilbage i bunden.
  3. Hvorfor skal man dekantere?

    Dekantering har primært to fordele:


    1. Dekantering handler bl.a. om at adskille vin fra de sedimenter, der lægger sig i bunden af ​​flasken. Rødvine indeholder mest sediment, især ældre vine og årgangsportvine, mens unge hvidvine indeholder mindst. Sediment er ikke skadeligt, men smager ubehageligt og er ikke så pænt.
    2. Dekantering forbedrer mærkbart smagen af gennem iltning. Iltning er en proces, hvor med at vinen får ilt - derfor kaldes også at lade sin vin "ånde". Iltningen forbedrer vinens smag ved at blødgøre tanninerne og frigive gasser, der er udviklet ved fraværet af ilt i flaske. Dekanteringen gør det muligt for de smage og aromaer, der var i dvale, mens de blev aftappet, at udvide sig og ånde.
  4. Hvilke vine skal man dekantere?

    De fleste vine har kun godt af at blive dekanteret. Hvidvin og rosévin kan i nogle tilfælde have godt af at blive dekanteret, men det afhænger af den enkelte flaske. Som udgangspunkt kan man dog sige, at unge vine altid vil trives med lidt ekstra oxygen ved dekantering. Spørg gerne i din lokale Vinspecialist eller H.J. Hansen Vin. Rødvin vil altid have godt af dekantering i kortere eller længere tid, afhængigt af dens alder og sammensætning.


    Den eneste vin som udgangspunkt ikke har fordel af at komme i en karaffel eller decanter er mousserende vine, da kuldioxiden, altså boblerne, vil forsvinde. 


    Orangevine er stadig relativt nye på markedet, men de kan også dekanteres. De lægger sig op ad hvidvine med lidt ekstra tannin, derfor har de godt af at blive luftet, før de kommer i glasset.


    Du bør især dekantere:


  5. Hvornår skal man dekatere vin?

    Dekantering kan ske op til fire timer, før vinen skal drikkes. Bare rolig, der er lille risiko for over-dekantering af langt det meste vin. Den bør dog drikkes inden for 18 timer. Gem gerne prop og flaske, så du kan vise flasken til dine gæster.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]