SOMMERENS VINFEST 🍷 SPAR OP TIL 55%!

Brand image

Rioja

Velkommen til Rioja, hvor stolte, spanske traditioner, tidløs elegance og enestående smagsoplevelser forenes. Udforsk den rige, vinøse arv og det fremragende håndværk bag de berømte, spanske vine fra det nordlige Spanien direkte til dit glas. Hjertet i Rioja er områdets signaturdruesort, Tempranillo, som med sin markante og udtryksfulde karakter giver Rioja-vinene en symfoni af saftige, mørke frugter, afbalanceret syre og silkebløde tanniner.

Pris
Fadlagring
Serveringsforslag
Producent
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Populære
Fine Wine
Lagerstatus
Vis:
af 10 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
 1. Hvor ligger Rioja?

  Rioja ligger i det nordøstlige Spanien. Rioja DOC dækker det meste af regionen La Rioja. Byen Logroño er hovedby i området, der gennemløbes af floden Ebro i omkring 100 kilometer.

 2. Hvad er Rioja-vin?

  Rioja-vin er noget af det mest klassiske vin, man overhovedet kan forestille sig. Det er uden tvivl den mest berømte spanske vinregion og den mest betydningsfulde historisk set. De franske produktionsmetoder blev introduceret og anvendt i Rioja, og man har siden vedholdende holdt fast i disse, så man på en måde kan sammenligne klassisk Rioja-vin med gammeldags Bordeaux-vin. Mange bodegaer har i dag en mere moderne og knap så fadlagret og vaniljeagtig stil som tidligere, og udviklingen går for alles vedkommende i den mere elegante retning.


  Rioja har 66,200 hektarer vinmarker og 600 vinhuse. Området er delt op i Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Orienta.

 3. Hvordan smager Rioja?

  I mange år har man forbundet Rioja med lang tids lagring på egetræsfade og masser af dyb frugtkoncentration. Ikke desto mindre går mange, især lidt yngre winemakers i Rioja, andre veje med mindre eller slet ingen fadlagring i lettere, lysere vine.

 4. Hvordan er klimaet i Rioja?

  Rioja ligger på et plateau mellem 300-800 meters højde i ly for Middelhavet og Atlanterhavet bag forskellige bjergkæder. Det sikrer området et kontinentalt klima.

 5. Er Rioja en drue?

  Nej, Rioja er et vinområde. Riojas vigtigste druetype er Tempranillo, som ofte får selskab af en lille andel Garnacha, Graciono og Mazuelo. Næsten al produktionen består af rødvin, men der produceres også en mindre andel hvidvine, som laves på druen Viura. Endelig bliver der produceret en smule rosévin.

 6. Hvilke typer Rioja-vine findes der?

  Rioja-vine bliver klassificeret i flere kategorier baseret på lagringskrav. Hovedtyperne er Crianza, Reserva og Gran Reserva.


  Crianza

  Crianza-vine skal lagres i minimum to år, med mindst ét år brugt på egetræsfade. For hvid Rioja er minimumslagringsperioden ét år med seks måneder på egetræsfade. Crianza-vinene er kendetegnet ved en livlig frugtsmag og lette tilgængelighed. En klassisk og god introduktion til Rioja-vine.


  Reserva

  Reserva-vine lagres i længere tid end Crianza-vine. Røde Reserva-vine skal lagres i mindst tre år, med mindst ét år på egetræsfade. For hvide Reserva-vine er minimumslagringsperioden to år, med mindst seks måneder på egetræsfade. Reserva-vinene har typisk større kompleksitet, dybde og nuancer, samt et større lagringspotentiale.


  Gran Reserva

  Gran Reserva er det højeste lagringsniveau. Røde Gran Reserva-vine skal lagres i minimum fem år, med mindst to år på egetræsfade og tre år på flaske. For hvide Gran Reserva-vine er minimumslagringsperioden fire år, med mindst seks måneder på egetræsfade. Gran Reserva-vine har en enestående modenhed, elegance og finesse, med tertiære smage udviklet gennem den lange lagring.

 7. Mere om Rioja

  Danmark var tidligere verdens største aftager af Rioja-vin og selv om danske forbruger i mange henseender har opsøgt nye områder og lande, importeres stadig en del af denne vin.

  Riojas ukronede rødvinsdrue er Tempranillo, der med sin modne tanninfattige og bløde stil, smukt indpakket i masser af sol og frugt, tiltaler os kolde nordboere.


  Det er samtidig et vinområde, hvor historie og nyskabelse går hånd i hånd. Hvor du finder vine til forholdsvis små priser og dyre, prisbelønnede vine på samme vinhylder. Rioja kan det hele.


  Man har lavet vin i Rioja i over 2000 år, takket være både romerne og iberiske stammer. Riojas mere moderne periode som vinregion begyndte dog i slutningen af 1800-tallet, hvor franske vinbønder søgte nye vinmarker, efter deres egne var blev ødelagt af den berygtede phylloxera. Med sig tog de penge og ekspertise - og ikke mindst bruge af fadlagring på egetræ, som har haft en enorm indflydelse i Rioja.

 8. Kan man besøge vingårde i Rioja?

  Ja, et besøg på en vingård i Rioja er en populær aktivitet for mange vinelskere. Områdets mange vingårde tilbyder forskellige vingårdsture og smagsprøver, hvor du som besøgende kan udforske vinmarkerne, lære om vinfremstillingsprocessen og prøve forskellige Rioja-vine. Vi anbefaler dog, at du tjekker hos de forskellige vingårde og laver en reservation hjemmefra - eller i det mindst bare på forhånd.

 9. Hvor længe kan man gemme en Rioja-vin?

  Alt efter type og kvalitet kan Rioja-vine nydes unge eller efter flere år i vinkælderen. Crianza-vine kan typisk nydes inden for 2-5 år, Reserva-vine kan lagres i 5-10 år, og Gran Reserva-vine kan lagres i 10-20 år eller mere.

 10. Hvad spiser man til Rioja-vin?

  Rioja-vin passer vidunderligt til en række forskellige retter. Det traditionelle spanske køkken er naturligvis oplagt, og vi drikker Rioja til retter som lam, chorizo, tapas ​​og Manchego-ost. Derudover harmonerer Rioja også med mange pastaretter.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]