Tilmeld Sélection Vinklub og spar 5% HVER GANG du handler i butik eller online - klik her

Sauvignon Blanc

Når sommeren er over land, naboen slår græs og solen varmer de vinterblege ben er der få smagsoplevelser, der slår et pivfriskt glas Sauvignon Blanc. Vinen er let at kende på sin friske, grønne stil, sin rigelige syre og frugtige, super sprøde præg af stikkelsbær, grapefrugt, ferskener og passionsfrugt. Aromaen er et kapitel for sig med alle de frugtige præg i en knivskarp, frisk og indtagende duftoplevelse. Syren i vinen er ret markant og frisk, mens vinens krop oftest er forholdsvis let. Det er absolut en af de mest populære hvidvinsdruer – og det er ikke så mærkeligt.

Pris
0
Fadlagring
0
Serveringsforslag
0
Producent
0
Land
0
Område
0
Underområde
0
Dyrkningsmetode
0
Årgang
0
Alkohol
0
Flaskestørrelse
0
Proptype
0
Anbefalede Glastyper
0
Glastype
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Populære
0
Nyheder & Premium Brand
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 43 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad betyder Sauvignon?

Man regner med, at navnet stammer fra det franske ord ”sauvage”, som betyder ”vild”, da vinstokkene kan ligne vilde vinstokke. Druen er i øvrigt stamfar til rødvinsdruen Cabernet Sauvignon og blev formentlig opdaget i Bordeaux. Dengang mente man i øvrigt, at druen var god mod forstoppelse - det kan vi ikke sige så meget om her.


Frankrig

Mange vil mene, at den bedste Sauvignon Blanc bliver produceret i Frankrigs Loire-dal. Her hjælper det kølige klima og den kalkstensrige jord til med, at vinbønderne kan skabe frugtige, friske vine med en levende syre. Spørger man i Loire, svarer man da også med vanlig fransk, vinøs ydmyghed, at det er i Loire, at den standard, alle andre måler sig efter, bliver sat. Her blendes druen sjældent med andre druer og er hovedperson i Sancerre, Pouilly-Fumé, Reuilly, Menetou-Salon, Quincy og Touraine Blanc. Vinene er næsten altid tørre, men det frugtige præg i dem kan variere meget alt efter det lokale terroir.


Bordeaux

I Bordeaux skaber man flere vinstile på Sauvignon Blanc. En almindelig Bordeaux AOC på Sauvignon Blanc kommer typisk med friske aromaer af grønne æbler og græs, hvorimod eksempelvis Sauvignon Blanc fra områder som Graves AOC og Pessac-Léognan AOC er mere komplekse og koncentrerede. Man vil tit støde på blends af Sauvignon Blanc og Sémillon. Sémillon giver mere krop til vinen og gør, at den holder sig bedre i længere tid. Ofte vil de gode udgaver af vinen fra de to sidstnævnte områder kunne fadlagres og gemmes i årevis, hvor de vil udvikle præg af nødder og honning i flasken.


Loire

Sauvignon Blanc er den eneste hvide drue, der er tilladt i Sancerre AOC og Pouilly-Fumé AOC, som er de to mest berømte appellationer i Loire. De to appellationer ligger lige overfor hinanden på hver sin side af floden Loire i det, der er et koldklima-område. Vinene er tørre med masser af syre og flotte aromaer af grøn frugt, typisk æbler, og urter, typisk asparges og græs - og ganske ofte en flot mineralitet med præg af våde sten, hvis man taler vin-sprog.


Sydfrankrig

Det meste af Sydfrankrig er faktisk for varmt til Sauvignon Blanc. Men i de områder, der ligger højt og temperaturerne derfor er lavere, dyrker man de bedste Sauvignon Blanc-druer i området. Her kan du få vine med masser af frugt og en høj syre med tropiske frugtnoter som passionsfrugt.


New Zealand

Når snakken går på Sauvignon Blanc, kan man dog ikke komme uden om New Zealand. Ikke mindst det underskønne Marlborough på den nordlige spids af South Island, den ene af New Zealands to hovedøer. Marlborough regnes for et af de fineste i verden til produktion af hvidvine – særligt Sauvignon Blanc, som man lokalt blot kalder for Sav og som fylder omtrent 70% af vinmarkerne i området. Kiwierne, som newzealænderne kalder sig efter deres nationalfugl, er med rette stolte af deres Sauvignon Blanc, som man lokalt uden at blinke kalder verdens bedste – og altså ikke vinen fra Loire. Hvis man kører en tur rundt i Marlborough og smager vin hos producenternes mange små Cellar Doors, vil man opleve gæstfrihed og stolthed i en charmerende blanding, mens man smager. Det er en klar anbefaling, hvis man befinder sig på de kanter. Og på en smuk sommerdag i Marlborough, Christchurch, Randers eller Køge Bugt føler man sin sjæl badet i sollys med newzealandsk Sauvignon Blanc i glasset. På trods af det maritime klima har den brede flodsænkning i Marlborough udmærket sig ved at være nærmest ideel til vindyrkning Den meget porøse jordbund med et højt indhold af grus giver perfekte dræningsforhold, hvilket er nødvendigt i det til tider temmelig regnfulde klima. Store sten på jordoverfladen reflekterer desuden solens stråler og holder derved på varmen i Marlboroughs kølige og klare sommernætter.


Sauvignon Blanc fra Marlborough er typisk mere udtalte end deres modstykker i Loire. Ofte bliver de lavet med druer fra forskellige marker i området ved forskellige grader af modenhed. Derfor kan de vise en større kompleksitet i de frugtige indtryk med passionsfrugt, fersken, citron og ofte markante stikkelsbær. De bliver gerne fulgt af grøn peber og asparges.


Australien

I Margaret River i Australien har man opbygget er ry for fremragende Sauvignon Blanc - både som blend og som enkeltdruevin. Som blend er det igen ofte sammen med Sémillon. Her vil man ofte opleve koncentrerede aromaer af urter og græs, og det er ikke ualmindeligt at de er fadlagrede. I Adelaide Hills i South Australia er det den mest plantede drue. Australien er varmt, men netop her bliver området kølet ned af både højde og en brise fra havet. Det er typisk friske og frugtige vine med en bred buket af aromaer fra citrus til tropiske frugter.


USA

Klimaet i Californien er oftest for varmt til at skabe den friske, sprøde stil, så mange mennesker er glade for, når det kommer til Sauvignon Blanc og som vi kender druen fra Frankrig og New Zealand. Derfor kommer gode eksempler i USA fra køligere områder af Californien og høstet ofte ret tidligt for bedre at bevare druernes friskhed og deres karakteristiske syre. Der laves fremragende eksempler i Napa Valley.


Chile og Sydafrika

Det er dog absolut også værd at se mod Chile, nærmere bestemt Aconcagua, hvor Sauvignon Blanc vokser sammen med Chardonnay i et fantastisk terroir for vinproduktion. Syd for Cape Town i Sydafrika vokser Sauvignon Blanc i fed jord og med kølige vinde fra kysten, der holder temperaturen nede. Det er godt for druens friske, frugtige, sprøde og let syrlige præg.


Gaven til maden

Du kan som tommelfingerregel drikke Sauvignon Blanc til nærmest alt grønt, kylling, fisk, tofu, feta, gedeost og thai- og vietnamesisk mad.

Her på siden finder du gode Sauvignon Blanc i det fleste prislag. Fra gode, billige vine til dyrere flasker, der dog alle har det til fælles, at du får meget for pengene.


Det rigtige glas til Sauvignon Blanc

Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Sauvignon Blanc.