SOMMERENS VINFEST 🍷 SPAR OP TIL 55%!

Brand image

Sauvignon Blanc

Når sommeren er over land, naboen slår græs og solen varmer de vinterblege ben er der få smagsoplevelser, der slår et pivfriskt glas Sauvignon Blanc. Vinen er let at kende på sin friske, grønne stil, sin rigelige syre og frugtige, super sprøde præg af stikkelsbær, grapefrugt, ferskener og passionsfrugt. Aromaen er et kapitel for sig med alle de frugtige præg i en knivskarp, frisk og indtagende duftoplevelse. Syren i vinen er ret markant og frisk, mens vinens krop oftest er forholdsvis let. Det er absolut en af de mest populære hvidvinsdruer – og det er ikke så mærkeligt. Og når syreniveauet er så levende, som det er, en vinen en helt oplagt følgesvend til nogle af de fede retter f.eks. nytårsaften.

Pris
Fadlagring
Serveringsforslag
Producent
Land
Område
Underområde
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Populære
Fine Wine
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 66 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144
 1. Sauvignon Blanc - frisk, sprød og sommerlig hvidvin

  Sauvignon Blanc er en klassisk, hvid druesort med grønt skind, der bruges til at lave superfriske, frugtige og sprøde hvidvine. Det er oprindeligt fra Bordeaux-regionen i Frankrig, men dyrkes nu i mange vinproducerende regioner rundt om i verden.

 2. Sauvignon Blanc på tilbud

  Du kan spare penge på din næste flaske Sauvignon Blanc, hvis du køber den som medlem af Sélection Vinklub. Så sparer du nemlig altid 5% på tusindvis af varer - og det gælder også Sauvignon Blanc. Det er aldeles gratis, og du kan altid bare melde dig ud igen.

 3. Er Sauvignon Blanc sød eller tør?

  Sauvignon Blanc er typisk tør. Selvom du kan finde sødere versioner, især i USA, er størstedelen af ​alle ​Sauvignon Blanc-vine kendt for deres sprøde, tørre og forfriskende profil, og den kan minde om den mere ukendte drue Colombard, som også er værd at stifte bekendtskab med.

 4. Er Sauvignon Blanc en god vin til begyndere?

  Ja, Sauvignon Blanc betragtes ofte som et godt valg for begyndere på grund af dens imødekommende og forfriskende natur. Den er kendt for sine livlige frugtsmag og er relativt nem at nyde uden behov for omfattende vinkendskab.

 5. Hvad er forskellene mellem Sauvignon Blanc fra New Zealand og Frankrig?

  Sauvignon Blanc fra New Zealand er kendte for deres intense frugtighed med smag af tropiske frugter som passionsfrugt og stikkelsbær. Den har ofte en meget udtalt urteagtig og græsagtig karakter. Fransk Sauvignon Blanc, især fra Loire-dalen, har en tendens til at være mere mineraldrevet og kan have citrus- og blomsternoter.

 6. Hvor vokser Sauvignon Blanc?

  Frankrig

  Mange vil mene, at den bedste Sauvignon Blanc bliver produceret i Frankrigs Loire-dal. Her hjælper det kølige klima og den kalkstensrige jord til med, at vinbønderne kan skabe frugtige, friske vine med en levende syre. Spørger man i Loire, svarer man da også med vanlig fransk, vinøs ydmyghed, at det er i Loire, at den standard, alle andre måler sig efter, bliver sat. Her blendes druen sjældent med andre druer og er hovedperson i Sancerre, Pouilly-Fumé, Reuilly, Menetou-Salon, Quincy og Touraine Blanc. Vinene er næsten altid tørre, men det frugtige præg i dem kan variere meget alt efter det lokale terroir.


  Bordeaux

  I Bordeaux skaber man flere vinstile på Sauvignon Blanc. En almindelig Bordeaux AOC på Sauvignon Blanc kommer typisk med friske aromaer af grønne æbler og græs, hvorimod eksempelvis Sauvignon Blanc fra områder som Graves AOC og Pessac-Léognan AOC er mere komplekse og koncentrerede. Man vil tit støde på blends af Sauvignon Blanc og Sémillon. Sémillon giver mere krop til vinen og gør, at den holder sig bedre i længere tid. Ofte vil de gode udgaver af vinen fra de to sidstnævnte områder kunne fadlagres og gemmes i årevis, hvor de vil udvikle præg af nødder og honning i flasken.


  Loire

  Sauvignon Blanc er den eneste hvide drue, der er tilladt i Sancerre AOC og Pouilly-Fumé AOC, som er de to mest berømte appellationer i Loire. De to appellationer ligger lige overfor hinanden på hver sin side af floden Loire i det, der er et koldklima-område. Vinene er tørre med masser af syre og flotte aromaer af grøn frugt, typisk æbler, og urter, typisk asparges og græs - og ganske ofte en flot mineralitet med præg af våde sten, hvis man taler vin-sprog.


  Sydfrankrig

  Det meste af Sydfrankrig er faktisk for varmt til Sauvignon Blanc. Men i de områder, der ligger højt og temperaturerne derfor er lavere, dyrker man de bedste Sauvignon Blanc-druer i området. Her kan du få vine med masser af frugt og en høj syre med tropiske frugtnoter som passionsfrugt.


  New Zealand

  Når snakken går på Sauvignon Blanc, kan man dog ikke komme uden om New Zealand. Ikke mindst det underskønne Marlborough på den nordlige spids af South Island, den ene af New Zealands to hovedøer. Marlborough regnes for et af de fineste i verden til produktion af hvidvine – særligt Sauvignon Blanc, som man lokalt blot kalder for Sav og som fylder omtrent 70% af vinmarkerne i området. Kiwierne, som newzealænderne kalder sig efter deres nationalfugl, er med rette stolte af deres Sauvignon Blanc, som man lokalt uden at blinke kalder verdens bedste – og altså ikke vinen fra Loire. Hvis man kører en tur rundt i Marlborough og smager vin hos producenternes mange små Cellar Doors, vil man opleve gæstfrihed og stolthed i en charmerende blanding, mens man smager. Det er en klar anbefaling, hvis man befinder sig på de kanter. Og på en smuk sommerdag i Marlborough, Christchurch, Randers eller Køge Bugt føler man sin sjæl badet i sollys med newzealandsk Sauvignon Blanc i glasset. På trods af det maritime klima har den brede flodsænkning i Marlborough udmærket sig ved at være nærmest ideel til vindyrkning Den meget porøse jordbund med et højt indhold af grus giver perfekte dræningsforhold, hvilket er nødvendigt i det til tider temmelig regnfulde klima. Store sten på jordoverfladen reflekterer desuden solens stråler og holder derved på varmen i Marlboroughs kølige og klare sommernætter.


  Sauvignon Blanc fra Marlborough er typisk mere udtalte end deres modstykker i Loire. Ofte bliver de lavet med druer fra forskellige marker i området ved forskellige grader af modenhed. Derfor kan de vise en større kompleksitet i de frugtige indtryk med passionsfrugt, fersken, citron og ofte markante stikkelsbær. De bliver gerne fulgt af grøn peber og asparges.


  Australien

  I Margaret River i Australien har man opbygget er ry for fremragende Sauvignon Blanc - både som blend og som enkeltdruevin. Som blend er det igen ofte sammen med Sémillon. Her vil man ofte opleve koncentrerede aromaer af urter og græs, og det er ikke ualmindeligt at de er fadlagrede. I Adelaide Hills i South Australia er det den mest plantede drue. Australien er varmt, men netop her bliver området kølet ned af både højde og en brise fra havet. Det er typisk friske og frugtige vine med en bred buket af aromaer fra citrus til tropiske frugter.


  USA

  Klimaet i Californien er oftest for varmt til at skabe den friske, sprøde stil, så mange mennesker er glade for, når det kommer til Sauvignon Blanc og som vi kender druen fra Frankrig og New Zealand. Derfor kommer gode eksempler i USA fra køligere områder af Californien og høstet ofte ret tidligt for bedre at bevare druernes friskhed og deres karakteristiske syre. Der laves fremragende eksempler i Napa Valley.


  Chile og Sydafrika

  Det er dog absolut også værd at se mod Chile, nærmere bestemt Aconcagua, hvor Sauvignon Blanc vokser sammen med Chardonnay i et fantastisk terroir for vinproduktion. Syd for Cape Town i Sydafrika vokser Sauvignon Blanc i fed jord og med kølige vinde fra kysten, der holder temperaturen nede. Det er godt for druens friske, frugtige, sprøde og let syrlige præg.

 7. Hvad er det rigtige glas til Sauvignon Blanc?

  Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske hvidvin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Sauvignon Blanc.

 8. Hvor længe kan man gemme Sauvignon Blanc?

  Sauvignon Blanc er ikke typisk kendt for sit lagringspotentiale. Det er bedst at drikke den, mens den er ung - normalt inden for 1-5 år efter årgangen. Vinens friske, livlige egenskaber har en tendens til at aftage med længere lagring.

 9. Hvad spiser man til Sauvignon Blanc?

  Vi elsker Sauvignon Blanc til en lækker fisk- eller skaldyrsret. Prøv f.eks.


 10. Hvad er forskellen mellem Sauvignon Blanc og Sauvignon Gris?

  Sauvignon Blanc og Sauvignon Gris er beslægtede druesorter. Sauvignon Gris er en lyserød mutation af Sauvignon Blanc. Mens Sauvignon Blanc er kendt for sine grønne og citrusagtige noter, har Sauvignon Gris ofte en lidt anderledes smagsprofil med mere tekstur og nogle gange et strejf af pink grapefrugt.

 11. Er der mindre kendte regioner, der producerer Sauvignon Blanc af høj kvalitet?

  Ja, absolut. Regioner som Marlborough i New Zealand og Sancerre i Frankrig er kendte for deres Sauvignon Blanc, men der er også mindre kendte regioner, der producerer fremragende hvidvine på Sauvignon Blanc. Se blandt andre efter Sauvignon Blanc fra Casablanca Valley i Chile, Constantia i Sydafrika og Leyda Valley i Chile.

 12. Hvad betyder Sauvignon?

  Man regner med, at navnet stammer fra det franske ord ”sauvage”, som betyder ”vild”, da vinstokkene kan ligne vilde vinstokke. Druen er i øvrigt stamfar til rødvinsdruen Cabernet Sauvignon og blev formentlig opdaget i Bordeaux. Dengang mente man i øvrigt, at druen var god mod forstoppelse - det kan vi ikke sige så meget om her.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]