ONLINE SPIRITUS LAGERSALG 🥃 Spar op til 55%!

pizza, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin
pizza, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

Alt du skal vide om pizza

I samarbejde med Grilltips.dk

Pizzaen blev opfundet i Italien, nærmere bestemt i den syditalienske by Napoli hvor man bagte pizzaer af ugæret dej. Pizzaerne havde en tyk bund og blev serveret med tomat og ost på. Hurtigt blev denne ret populær, og man begyndte at eksperimentere med forskelligt fyld og smagsvarianter. På den måde blev en af verdens mest populære madretter født.

Pizza er en af verdens mest populære retter, og den kan laves i et utal af variationer. Din grill er perfekt til pizza, og du kan nemt og hurtigt lave de lækreste pizzaer. Her er opskrifter på de mest populære pizzaer og bud på vine til.

Verdens bedste og nemmeste pizzadej

Tid: 120+ min  |    Antal: 2 pers.    |    Sværhedsgrad: 2/10    |    Tilberedning: Grill


Ingredienser

  • 2½ dl lunken vand
  • 20 g gær
  • ca. 225 g hvedemel
  • ca. 225 g durum hvedemel
  • 10 g salt
  • ½ dl god olivenolie

Vin til maden

Sammensætningen af vin og pizza er meget individuelt. Hovedingrediesen for disse pizzaer er tomatsaucen, som er dominerende. Derfor skal du finde en vin som er frugtig, og som har lidt syre og lav med tanniner. Druer som Barbera eller Pinot Noir, vil være ideelle til disse pizzaer. Hvis du er mere til hvidvin vil en med lidt fedme passe rigtig godt til disse pizzaer, druen som du skal gå efter er Chardonnay, mere specifikt vil en Macon Village være et rigtigt godt valg - eller evt. en Viognier.


Fremgangsmåde

Rør gæren ud i vandet, og tilsæt herefter resten af ingredienserne. Rør dejen på en røremaskine eller ælt den i hånden til den er lind og smidig. Alt afhængig af meltype skal du måske tilsætte en smule ekstra mel for at få den ønskede konsistens på dejen.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 2 timer, ved stuetemperatur.

Del dejen i 2 eller flere stykker, og form dine pizzaer. Kom herefter dit ønskede fyld på og bag pizzaen i grillen, på en pizzasten, ved direkte varme, 250 grader i 8-10 minutter. Hvis du kan få grillen op på 300 grader, kan pizzaen være klar på 6-8 minutter

pizza, pizzabund, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin
tomat, løg, olivenolie, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

Pizza Mandingo (af Grilltips.dk)

Spicy tomatsauce (krydret med chili), skiver af bøfmozarella, oliven i skiver, smuldret feta og syltet peberfrugt, pyntes med friske basilikumblade og strøs med chiliflager og tørret oregano.

Du kan altid pynte din pizza med forskellige slags salat, krydderurter eller oste når den kommer ud af ovnen. Prøv at pynte med friske basilikumblade, oliven, ruccola salat, revet parmasan, gongonzola, tangsalat (fra sushikøkkenet), chiliflager eller pesto. Det er med til at give pizzaen et frisk pift og endnu en smagsvariant der klæder pizzaen.

Opskrifter på pizza

Her er nogle af de mest legendariske pizzaer fra Italien og en enkelt fra Grilltips.dk. Fælles for alle disse pizzaer er, at du skal starte med tomatsauce og strø med lidt revet ost. Først herefter lægges resten af fyldet på og til sidst strøs lidt mere revet ost over.

Pizza Quattro Stagioni (De Fire Årstider)

Tomat, ost, skinke, champignon, oliven og artiskokker. Fyldet placeres så en fjerdedel af pizzaen er med skinke, en fjerdedel med champignon, en fjerdel har artiskok og en fjerdedel oliven. På den måde er pizzaen inddelt i 4 ingredienser og kan slices, så man får 4 forskellige pizzaslices. Vin: Pinot Grigio eller Grenache Noir.

Pizza Calzone – den indbagte

Calzone er en sammenfoldet udgave med tomatsauce, ost og skinke. Den laves også i en udgave med spaghetti og kødsauce. (Calzone betyder “bukser”). Det er vigtigt at få pizzaen ordentligt lukket, så fylde ikke flyder ud. Desuden kan bagetiden være lidt længere alt efter indholdet. Vin: Lambrusco, Barbera eller Pinot Noir.

Pizza Capricciosa – den frække

Tomatsauce, ost, kapers, oliven og ansjoser. Drys efter bagning med tørret oregano. Vin: Montepulciano - Sangiovese eller Merlot.

Pizza Pepperoni – den stærke

Tomatsauce, ost, pepperoni eller chorizo, peberfrugt og løg. Drys efter bagning med tørret oregano og chiliflager. Vin: Merlot, Cabernet Franc eller Barbera.

Pizza Marinara – sømandens pizza

Tomatsauce, ost, pillede rejer, muslinger (fra dåse), basilikum. Drys efter bagning med tørret oregano. Vin: Barbera eller Pinot Noir.

pizza, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

Værd at vide om pizza

Dejen er vital

I starten blev pizza lavet af dej uden gær, og derfor blev bundene nemt tørre og hårde. Af uransagelige veje kom gærdejen fra Egypten til Italien, og herefter tog fremstillingen og udbredelsen af pizzaen for alvor fart. I dag laves pizzadej udelukkende af gærdej, og her er verdens bedste og nemmeste opskrift på pizzadej.

Mindst 500 varianter

I dag findes der mere end 500 opskrifter og variationer af pizza, og på flere italienske restauranter i USA kan du finde menukort med flere end 100 pizzaer. Dog er pizzaerne Margerita, Marinara, Calzone, Pepperoni og Capricciosa blandt de mest populære.

Amerikanerne laver Deep Pan Pizza

I USA har man opfundet sin egen udgave af pizzaen, nemlig Deep Pan Pizza. Her bages pizzaen i en form og får derfor mere bund og kant, så den kan rumme mere fyld. Den første Deep Pan pizza blev fremstillet i Boston og var bagt i en tærteform, deraf navnet Pizzapie.

Underlige varianter

I Danmark har vi udviklet vores helt egne pizzaer med fyld, som ville få en italiener til at rynke på næsen. Vi fylder på med ananas, frikadelle, skinkestave, lillebror-ost, kebab, salat og creme fraiche dressing. Det er i sidste ende smag og behag, men de traditionelle italienske opskrifter er nu, i mine øjne, de allerbedste.

De gyldne regler om 4 ingredienser

I det Italienske køkken er der en gylden regel om pizzaer. Maksimalt 4 ingredienser, ud over tomatsauce og ost. Smør et tyndt lag tomatsauce ud på bunden, strø med lidt ost, læg dine ingredienser på, og max 4 ingredienser, drys med lidt mere ost og bag pizzaen.

pizza, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

Stenovnspizza - eller pizzasten

Stenovnspizza bliver typisk bagt i ved 315 grader i 2-4 minutter. I en traditionel ovn eller i en grill kan det være svært at opnå så høj en temperatur, og derfor er bagetiden også blevet længere. I dag skal du bage din pizza ved så høj temperatur som muligt, altså ca. 250 grader i 8-10 minutter. Dette kan kun lade sig gøre, hvis du begrænser mængden af fyld du kommer på pizzaen. Hvis der er for meget fyld, kan pizzaen ikke bage færdig på den korte tid, og bunden risikerer at blive overbagt inden fyldet er ordentligt bagt. Husk at bruge en pizzasten eller en bagesten og bag pizzaen ved indirekte eller cirkulær varme, så er du sikker på at bunden ikke bliver overbagt.

Vine som passer til pizza


Interesseret i nyheder, events og gode tilbud?
tilmeld dig H. J. Hansen Vins nyhedsbrev.

Tilmelding til Sélection
Bliv gratis medlem af vores kundeklub og få 5% rabat på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik.​​​​​​ ​​​​​​​

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]