KÆMPE vinkup 🍷 Villa Antinori Rosso KUN 129,- v/2 fl (Spar 140kr i alt)!

Brand image

Brut

Når du køber champagne og anden mousserende vin, er du nødt til at kende lidt til sødmeniveauet - ikke mindst, hvis den skal kobles til mad. Vi hjælper dig lidt henad vejen.

Pris
Serveringsforslag
Producent
Land
Område
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Druesammensætning
Anmeldelser
Undertype
Populære
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 19 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
 1. Hvad betyder brut?

  Du kender helt sikkert ordet "brut" på champagne og anden mousserende vin - men måske ved du ikke helt, hvad det betyder. Det er ikke navnet på producenten, vintypen eller druen. Men hvad betyder brut? Kort sagt er brut det franske ord for tør. Derfor refererer brut til en tør mousserende vin. Brut er også et udtryk, der bruges til at beskrive champagne. Men når vinproducenter refererer til brut vin, henviser de til vinens stil snarere end nogen bestemt sort. Brut er tør, skarp og sprød. Og dårlig til kransekager, i øvrigt. Så undgå dét mix.


  Sødmeskalaen

  Vi tager lige hele skalaen af sødme/tørhed, nu hvor du alligevel læser med. Forhåbentlig kan du huske bare noget af det, når du står i butikken:

  Brut Nature eller Brut Zero: Den tørreste af de tørre. Syrlig og intens.

  Extra Brut: Ekstra tør.

  Brut: Tør

  Extra Sec: Tør, men med strejf af en frugtig sødme.

  Sec: En brut med mere restsukker, dog stadig afbalanceret i forholdet mellem sødme/syre.

  Demi Sec: Sødmefuld med intens frugtsmag - evt. abrikoser og litchi.

  Doux: Den sødeste. Sødere end cola.

 2. Hvordan smager Brut?

  Det er svært at sige, fordi det ikke er en druesort, men udelukkende har noget at gøre med vinens sødme. Forskellige druer smager forskelligt, det gør en stor forskel, hvor druerne kommer fra og endelig er winemakerens evner også altafgørende. Men den skal altså være tør og føles skarp og sprød på tungen, med den mindste antydning af sødme.

 3. Hvad drikker man til brut?

  Brut og andre tørre, mousserende vine skærer igennem fedt, så brut er rigtig godt sammen med ost og fedt kød. Brut hjælper også med at balancere tunge eller salte måltider og tilføjer et tiltrængt strejf af syre. Du kan også drikke brut til østers, hvilket er en fantastisk kombination.


  Men hold din brut fra søde fødevarer som kager og desserter. Så det er IKKE brut, du skal servere til kransekagen nytårsaften. Den kommer til at smage surt. Så er det bedre med en Demi Sec f.eks.