Albarino

Albariño vokser på Den Iberiske Halvø til supersprøde, friske og skønt sommerlige hvidvine. Den er måske ikke så kendt som Sauvignon Blanc, Riesling eller Chardonnay, men den er absolut et godt bekendtskab.

Pris
Serveringsforslag
Producent
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Druesammensætning
Lagerstatus
Vis:
af 9 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Om Albariño

Albariño er en skønt forfriskende drue med et strejf af havet, som vokser på Den Iberiske Halvø. Mange elsker den for den flotte præg af stenfrugt, en smule salt og en supersprød, læskende syre. Spanske og portugisiske vinproducenter har altid værdsat druens friskhed, så den lagres typisk ikke på egetræsfade. I dag kan du dog finde nogle få producenter, der laver fyldige, egetræslagrede stilarter med brioche-lignende aromaer.


Hvordan smager Albariño?

Når til dufter til Albariño, kan du forvente aromaer af friske, sødmefulde nektariner, lime og grapefrugt med små, fine subtile antydninger af kaprifolier og en smule bivoks. Når du smager, kan du regne med en vis fylde og en herligt læskende syre, der afsluttes med en smule salt og nogle gange en let bitter note af grønne mandler. De fleste Albariño-vine drikkes unge og friske, men på grund af den høje syre og phenoliske struktur (fra druens tykke skal) har den et utroligt potentiale for lagring.


Gammel, men frisk

Faktisk er nogle af de ældste levende vinstokke i verden Albariño. Nogle af dem er op til 300 år gamle. Den ældste levende vinstok, man kender til, er 400 år gammel. Det er almindeligt at se ordet "Albariño" på spanske etiketter i modsætning til andre områder, der mærker efter region, ligesom det er kutyme i mange europæiske lande.


Albariño klarer sig godt i relativt kølige klimaer som Galicien, der oplever kraftige storme fra Atlanterhavet, men også godt med sol, som gør, at druerne får lov at modne fuldt ud. Selv med tykke skind og hårdføre vinstokke, er Albariño dog følsom over for meldug og råd. I våde områder er det derfor vigtigt at holde rødderne tørre med godt drænende jord (såsom sandet jord med et stort indhold af granit.


Regioner

Druen har to primære regioner, hvor den vokser og kan findes bredt: Rías Baixas i Spanien og Vinho Verde i Portugal, hvor den dog hedder Alvarinho.


Rías Baixas

Navnet Rías Baixas er galicisk for "nedre floder" - de fire hovedfloder Muros y Noia, Arousa, Pontevedra og Vigo. Her vil vinene ofte få smag af abrikos, melon, fersken, kaprifolium og grapefrugt. Rías Baixas produktion kontrolleres af en vinkommission, der kaldes Consejo Regulador. De sørger for, at alle vingårde og vinmarker overholder specifikke tilladte sorter, metoder til beskæring, vintæthed, dvs. hvor mange vinstokke, der er plantet i hvert område, og hvor mange druer, en vingård giver. Der er også en streng smagskomité, der smager alle vine i Rías Baixas for at sikre kvaliteten af vinene. Kun vine, der består Consejo-testen, kan mærkes "Rías Baixas".


Vinho Verde

De fleste Vinho Verde er lyse, tørre vine med en vis mængde kulsyre og forholdsvis lav alkohol på mellem 8,5% – 11,5%. Det er en tætbefolket region, som har mange lokale vinmarker, der dyrker druer til den regionale Vinho Verde-vin. Der er næsten 20.000 vinbønder i regionen med små parceller. Alle de forskellige druer kan være plantet sammen, så den nøjagtige blanding for mange vine er et mysterium. Vinho Verde DOC har i alt ni underregioner, og Alvarinho klarer sig ganske godt i Monção e Melgaço. Denne underregion grænser op til Spanien og har et varmere klima, fordi bakkerne stopper kraftig regn. Men hvordan smager det så? Du vil typisk kunne finde præg af honningmelon, lime, citroner, kaprifolium og grapefrugt.


Drik Albariño af det rigtige glas

Det er synd og skam at købe en fremragende flaske Albariño, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Viognier/Chardonnay, hvis du vil have den fulde oplevelse af vinen.