Lyt og smag: Portvin for begyndere-smagekassen

Brand image

Brunello

Brunello, eller Brunello de Montalcino, som egentlig er det fulde navn, er lig med noget af det bedste rødvin i Toscana. Ja, faktisk i hele Italien. Og dermed også i verden. Skal du forkæle dig selv eller en anden, du holder meget af, med stor, fyldig og kompleks italiensk rødvin, er Brunello absolut ét af de bedste steder at se mod.


Af Claus Simonsen

Produktchef

H. J. Hansen Vin

Pris
Serveringsforslag
Producent
Årgang
Anbefalede Glastyper
Glastype
Anmeldelser
Populære
Lagerstatus
Vis:
af 3 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Brunello - en italiensk kærlighedshistorie

    Brunello er en italiensk DOCG produceret på vinmarkerne omkring byen Montalcino i provinsen Siena, 80 kilometer syd for Firenze i vinregionen Toscana i Italien. Faktisk er hele navnet Brunello de Montalcino, men det er lidt for langt for de fleste. Brunello er samtidig synonymt med nogle af de allerbedste vine i Toscana. Navnet kommer af ordet ”bruno”, som selv den ikke-italienskkyndige nok havde gættet betyder ”brun”. I mange år troede man, at den lokale drue i Montalcino var sin egen, men i 1879 fandt man ud af, at det faktisk er Sangiovese. Derfor blev det i stedet til, at man kaldte den lokale vin for Brunello, men lavet på Sangiovese. Brunello er ikke en drue.

  2. Brunello på tilbud

    Spar penge på din næste flaske Brunello og meld dig ind i Sélection Vinklub. Så sparer du nemlig altid 5% på tusindvis af vine - også Brunello. Det er ovenikøbet gratis - og du kan altid bare melde dig ud, hvis du vil.

  3. Brunello di Montalcino

    Som med så mange andre vintyper, koster kvalitet bare lidt ekstra. Brunello di Montalcino er ingen undtagelse, og disse vine hører til blandt de allerdyreste i Italien. Du kan sagtens finde tilbud i supermarkederne, hvor du kan købe en Brunello til 100 kroner, men de har ikke ret meget med en rigtig Brunello at gøre. Det kan derfor ikke betale sig at gå på kompromis, for en vellavet Brunello di Montalcino giver dig en uforglemmelig vinoplevelse.


    Alt godt kommer til den, som venter, siger man. Der er lidt om snakken, for en Brunello di Montalcino kræver mindst 48 måneders lagring, før den må frigives, og taler vi Riserva-kvalitet, skal vinen lagre mindst 60 måneder.


    Brunello di Montalcino skal fremstilles på 100% Sangiovese, og hældes på flaske mindst 4 måneder inden den frigives til salg. Det er strenge produktionskrav, som holdes i hævd af den italienske kommission Disciplinare di Produzione, hvilket sikrer et højt internationalt niveau og en ensartet kvalitet, år efter år.

  4. Hvordan smager Brunello?

    Typisk er Sangiovese herfra mere kødfulde i teksturen med smag og aroma af kirsebær, brombær, hindbær, chokolade, læder og violer. Høstudbyttet må ikke overstige 56 hl/ha. En almindelig Brunello skal ligge i mindst fire år, mens mindst fem år er et krav for en Riserva. Heraf skal to af årene være på fad. Traditionelt gennemgår vinen en forlænget macerationsperiode, hvor farve og smag udvindes fra drueskindene. Vinene topper typisk, når de er mellem 8-10 år. Du kan dog sagtens vente længere, hvis kvaliteten er i top. De bedste Brunelloer kan sagtens gemmes i 20 år.


    Mange producenter investerer og eksperimenterer med de allernyeste produktionsmetoder. Samtidig laves mange af vinene på baggrund af langt lavere høstsudbytter end de lovmæssige 56 hl/ha. Helt ned til 30 hl/ha. Derudover ligger nogle af de bedste vinmarker 300-600 meters højde, hvilket giver et køligere klima som er gunstigt for druerne. Der er derfor ganske stor forskel på hvorfra druerne kommer og ikke mindst hvem der fremstiller vinen.

  5. Hvilken drue er Brunello?

    Brunello laves altså altid 100% på Sangiovese. Det er samme druesort som fylder mest i Chianti, men her behøver vinene ikke indeholde mere end 75% Sangiovese. Brunello laves i kommunen Montalcino, men Brunello er altså en reference til navnet på gamle kloner af druesorten Sangiovese. I 2008 konfiskerede de italienske myndigheder fire producenters Brunello i årgang 2003 med anklager om, at producenterne havde brugt de udenlandske druesorter Cabernet Sauvignon og Merlot og efterfølgende kaldt vinene for Brunello di Montalcino. En streng forbrydelse for en norditaliensk vinproducent. Laboratorietest viste dog senere, at de konfiskerede vine faktisk var Brunello.

  6. Brunello er en alsidig vin til mange forskellige retter

    Noget af det, der gør Brunello særligt bemærkelsesværdig, er dens alsidighed, som gør den til en perfekt ledsager til en bred vifte af retter. Skal vi se på det?


    De solide toskanske køkken

    Brunello er en naturlig partner til det toskanske køkken. Retter som bistecca alla fiorentina, vildsvinragout og pappardelle med hare er ideelle match. Den intense smag og tanninstruktur i Brunello supplerer de rige, kødfulde smage i de traditionelle retter.


    Pasta med fede saucer

    Pasta med fede saucer som carbonara eller bolognese er også fremragende retter til Brunello. Vinens syreindhold balancerer de cremede, rige saucer, mens dens dybe smag forstærker retternes kompleksitet. Prøv Brunello med en bolognese eller en luksuriøs pasta med svampe og trøfler for en sublim kombination.


    Grillet kød

    Grillet kød og Brunello er en himmelsk kombination. Vinens komplekse profil med noter af kirsebær, jord og krydderier harmonerer perfekt med de røgede og karamelliserede smage af grillet oksekød, lam og svinekød. Brunellos tanniner hjælper med at nedbryde proteinerne i kødet, hvilket gør hver bid mere mør og smagfuld.


    Vildt

    Vildtretter som hjort, vildsvin og fasan har en dyb smag, der matches smukt af Brunellos rige og komplekse karakter. Vinen har nok kraft og struktur til at stå op mod de stærke smage i vildtkødet, samtidig med at dens frugtige og krydrede noter komplementerer retten.


    Lagrede Oste

    Brunello er fremragende sammen med lagrede oste. Prøv at servere den med Pecorino Toscano, Parmigiano-Reggiano eller en vellagret Gouda. Vinens syre og tanniner skærer igennem ostens fedme, mens dens frugtighed og krydderier fremhæver ostens komplekse smagsnoter. Vi elsker Brunello til ostefade, hvor dens alsidighed virkelig kommer til sin ret.

  7. Kan man gemme Brunello?

    Brunello er en vin med stort lagringspotentiale. Selvom den kan nydes ung (efter bare et par år i flasken), skinner den virkelig efter en længere lagring. En velstruktureret Brunello kan gemmes i 10-20 år eller mere og udvikler større kompleksitet over tid.

  8. Hvor gammelt er Brunello?

    Brunello har mange år på bagen. Rigtig mange. En af de første gange, man støder på navnet "Brunello" var en rødvin, der blev lavet i Montalcino-området i begyndelsen af 1300-tallet. Vinen har også i snart minimum 200 år været anset som én af de bedste i Toscana. I begyndelsen af 1800-tallet blev den anset som den bedste vin i Toscana.


    Ved slutningen på Anden Verdenskrig havde Brunello di Montalcino også et ry som én af Italiens mest bedste vine med følgende høje priser og prestige. I 1960'erne var der 11 producenter, der fremstillede Brunello, og i 1968 fik regionen Denominazione di Origine Controllata (DOC) status. I 1970 var antallet af producenter mere end fordoblet til 25, og i 1980 var der 53 producenter. Netop i 1980 var Montalcino-regionen den første italienske vinregion, der blev tildelt betegnelsen Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Ved begyndelsen af det 21. århundrede var der næsten 200 producenter af Brunello di Montalcino, hovedsagelig småbønder og familieejendomme, der tilsammen producerede næsten 330.000 kasser om året.

  9. Er Brunello en tør eller sød rødvin?

    Brunello er en tør rødvin. Den har en udtalt tanninstruktur og et lavt restsukkerindhold, hvilket bidrager til vinens tørre og fyldige karakter.

  10. Hvad er forskellen mellem Brunello og Chianti?

    Både Brunello og Chianti er italienske vine lavet primært af Sangiovese-druer, men de kommer fra forskellige regioner. Chianti produceres i Chianti-regionen i Toscana, mens Brunello bliver lavet i Montalcino. Brunello anses generelt for at være mere robust og struktureret sammenlignet med Chianti.

  11. Klimaet i Montalcino

    Montalcino har et af de varmeste og tørreste klimaer i Toscana. Druerne modner op til en uge tidligere end i det nærliggende Montepulciano. Det er den tørreste toscanske DOCG, som gennemsnitligt 700 mm nedbør om året. Som modsætning får Chianti-regionen mm. Som på hele den nordlige halvkugle modtager de nordvendte skråninger færre timers sollys og er generelt køligere end de sydvendte skråninger. 


    Vinmarker plantet på de nordvendte skråninger modnes således langsommere og har en tendens til at skabe vine, der er mere lidt mere levende og mere aromatiske. Vinmarker på de sydlige og vestlige skråninger får en mere intens eksponering for sollys og mere maritime vinde. Det skaber derimod vine med mere mere kraft, fylde og kompleksitet. De bedste producenter i området har vinmarker på begge skråninger og gør brug af en blanding af begge.


    Byen Montalcino er en guddommelig smuk lille middelalderlandsby beliggende 564 meter over havets overflade i tæt skovklædt og kuperet terræn. Monte Amiata, som er den højeste bakketop i det sydlige Toscana, giver en beskyttende indflydelse fra sydøst og tempererer regionens klima og nedbør. Montalcino er et relativt småt vinområde med omkring 1.200 ha vinmarker. De er til gengæld plantet i meget varieret jord med kalksten, ler, skifer, vulkansk jord og en smuldrende mergel kendt som galestro i højder fra 149-500 meter. Det er en mangfoldighed, som bidrager til Brunellos kompleksitet hos de dygtige winemakers.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]