Brand image

Brunello

Brunello, eller Brunello de Montalcino, som egentlig er det fulde navn, er lig med noget af det bedste rødvin i Toscana. Ja, faktisk i hele Italien. Og dermed også i verden. Skal du forkæle dig selv eller en anden, du holder meget af, med stor, fyldig og kompleks italiensk rødvin, er Brunello absolut ét af de bedste steder at se mod.

Pris
Serveringsforslag
Producent
Dyrkningsmetode
Årgang
Flaskestørrelse
Anbefalede Glastyper
Glastype
Anmeldelser
Populære
Fine Wine
Lagerstatus
Vis:
af 8 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

Hvad er Brunello?

Brunello er en italiensk DOCG produceret på vinmarkerne omkring byen Montalcino i provinsen Siena, 80 kilometer syd for Firenze i vinregionen Toscana. Faktisk er hele navnet Brunello de Montalcino, men det er lidt for langt for de fleste. Brunello er samtidig synonymt med nogle af de allerbedste vine i Toscana. Navnet kommer af ordet ”bruno”, som selv den ikke-italienskkyndige nok havde gættet betyder ”brun”. I mange år troede man, at den lokale drue i Montalcino var sin egen, men i 1879 fandt man ud af, at det faktisk er Sangiovese. Derfor blev det i stedet til, at man kaldte den lokale vin for Brunello, men lavet på Sangiovese. Brunello er ikke en drue.


Hvilken drue er Brunello?

Brunello laves altså altid 100% på Sangiovese. Det er samme druesort som fylder mest i Chianti, men her behøver vinene ikke indeholde mere end 75% Sangiovese. Brunello laves i kommunen Montalcino, men Brunello er altså en reference til navnet på gamle kloner af druesorten Sangiovese. I 2008 konfiskerede de italienske myndigheder fire producenters Brunello i årgang 2003 med anklager om, at producenterne havde brugt de udenlandske druesorter Cabernet Sauvignon og Merlot og efterfølgende kaldt vinene for Brunello di Montalcino. En streng forbrydelse for en norditaliensk vinproducent. Laboratorietest viste dog senere, at de konfiskerede vine faktisk var Brunello.


Hvordan smager Brunello?

Typisk er Sangiovese herfra mere kødfulde i teksturen med smag og aroma af kirsebær, brombær, hindbær, chokolade, læder og violer. Høstudbyttet må ikke overstige 56 hl/ha. En almindelig Brunello skal ligge i mindst fire år, mens mindst fem år er et krav for en Riserva. Heraf skal to af årene være på fad. Traditionelt gennemgår vinen en forlænget macerationsperiode, hvor farve og smag udvindes fra drueskindene. Vinene topper typisk, når de er mellem 8-10 år. Du kan dog sagtens vente længere, hvis kvaliteten er i top. De bedste Brunelloer kan sagtens gemmes i 20 år.


Mange producenter investerer og eksperimenterer med de allernyeste produktionsmetoder. Samtidig laves mange af vinene på baggrund af langt lavere høstsudbytter end de lovmæssige 56 hl/ha. Helt ned til 30 hl/ha. Derudover ligger nogle af de bedste vinmarker 300-600 meters højde, hvilket giver et køligere klima som er gunstigt for druerne. Der er derfor ganske stor forskel på hvorfra druerne kommer og ikke mindst hvem der fremstiller vinen.


Masser af historie bag Brunello

Brunello har mange år på bagen. Rigtig mange. En af de første gange, man støder på navnet "Brunello" var en rødvin, der blev lavet i Montalcino-området i begyndelsen af 1300-tallet. Vinen har også i snart minimum 200 år været anset som én af de bedste i Toscana. I begyndelsen af 1800-tallet blev den anset som den bedste vin i Toscana.


Ved slutningen på Anden Verdenskrig havde Brunello di Montalcino også et ry som én af Italiens mest bedste vine med følgende høje priser og prestige. I 1960'erne var der 11 producenter, der fremstillede Brunello, og i 1968 fik regionen Denominazione di Origine Controllata (DOC) status. I 1970 var antallet af producenter mere end fordoblet til 25, og i 1980 var der 53 producenter. Netop i 1980 var Montalcino-regionen den første italienske vinregion, der blev tildelt betegnelsen Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Ved begyndelsen af det 21. århundrede var der næsten 200 producenter af Brunello di Montalcino, hovedsagelig småbønder og familieejendomme, der tilsammen producerede næsten 330.000 kasser om året.


Klimaet i Montalcino

Montalcino har et af de varmeste og tørreste klimaer i Toscana. Druerne modner op til en uge tidligere end i det nærliggende Montepulciano. Det er den tørreste toscanske DOCG, som gennemsnitligt 700 mm nedbør om året. Som modsætning får Chianti-regionen mm. Som på hele den nordlige halvkugle modtager de nordvendte skråninger færre timers sollys og er generelt køligere end de sydvendte skråninger.


Vinmarker plantet på de nordvendte skråninger modnes således langsommere og har en tendens til at skabe vine, der er mere lidt mere levende og mere aromatiske. Vinmarker på de sydlige og vestlige skråninger får en mere intens eksponering for sollys og mere maritime vinde. Det skaber derimod vine med mere mere kraft, fylde og kompleksitet. De bedste producenter i området har vinmarker på begge skråninger og gør brug af en blanding af begge.


Byen Montalcino er en guddommelig smuk lille middelalderlandsby beliggende 564 meter over havets overflade i tæt skovklædt og kuperet terræn. Monte Amiata, som er den højeste bakketop i det sydlige Toscana, giver en beskyttende indflydelse fra sydøst og tempererer regionens klima og nedbør. Montalcino er et relativt småt vinområde med omkring 1.200 ha vinmarker. De er til gengæld plantet i meget varieret jord med kalksten, ler, skifer, vulkansk jord og en smuldrende mergel kendt som galestro i højder fra 149-500 meter. Det er en mangfoldighed, som bidrager til Brunellos kompleksitet hos de dygtige winemakers.