Sprængt kalkun i æblecider-saltlage, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin
Sprængt kalkun i æblecider-saltlage, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

Sprængt kalkun i æblecider-saltlage

I samarbejde med Fess Parker Winery

Der dufter skønt af mad og hygge, når Marcella Parker fra califoniske Fess Parker Wineryes står i køkkenet. Hun elsker at samle familien og forkæle dem med et herligt måltid. Marcella deler her sin opskift på sprængt, saftig kalkun i æblecider-saltlage, som er et sikkert hit i Parker-familien. De ved intet bedre at afslutte en lang dag i hinandens selskab. Og med en saftig kalkunsteg og et godt glas vin at samles om - ja, så bliver det snart ikke bedre.

Prøv selv Marcellas sprængte kalkunsteg, næste gang du skal mætte familien eller gæsterne. Er du frisk på det, kan du også bruge indmaden til en ægte, amerikansk gravy. Denne opskrift er enkel, men kan godt være lidt tidskrævende, så gå gerne i gang i god tid. Til gengæld smager det helt fantastisk og vil uden tvivl imponere dine gæster.

Tid: 24+ timer    |   Antal: 4-5 pers.    |    Sværhedsgrad: 5/10    |    Tilberedning: Ovnstegning

Tid: 24+ timer

Antal: 4-5 pers.

Sværhedsgrad: 5/10

Tilberedning: Ovnstegning


Ingredienser

  • 1 kalkun (ca. 9 kg)
  • 3 store appelsiner
  • 2 spsk appelsinskal
  • Bladene fra 4 stængler rosmarin + 3 spsk frisk rosmarin
  • 7 dl æblecider
  • 450 gram rørsukker
  • 100 gram salt
  • 3 spsk peberkorn
  • 5 hvidløgsfed, pressede
  • 5 laurbærblade
  • 230 gram blødt smør

Vin til maden

Fess Parker serverer sprængt kalkun med deres Santa Barbera Chardonnay, men den går også fantastisk med en Viognier eller Bourgogne hvidvin.

Foretrækker du rødvin, så gå efter en med lav grad af syre og tanniner. Kalkun fungerer bedst med lette og middelfyldige rødvine som f.eks. Pinot Noir, Beaujolais eller en amerikansk Zinfandel.

Fremgangsmåde

Start med at forberede saltlagen. Fjern skallen fra appelsinerne og skær dem i store skiver. Tag appelsinkødet fra, og brug det evt. i en salat.

Læg appelsinskallerne, rosmarinblade, æblecider, 7,5 liter vand, sukker, salt, peberkorn, hvidløg og laurbærblade i en stor suppegryde.

Bring det hele i kog over høj varme indtil sukker og salt er opløst. Tag nu gryden af blusset og læg låg på. Lad saltlagen køle i 2 timer.

Fjern nu indmaden fra kalkunen. Sæt indmaden på køl, hvis du vil bruge det til at lave sauce på.

Rens kalkunen under koldt vand og læg den i en stor plastpose eller i en stor suppegryde.

Hæld den kolde saltlage over kalkunen. Hvis lagen ikke dækker kalkunen, så tilføj vand indtil den er helt dækket. Stil det koldt i 16-24 timer.

Tag kalkunen op ad lagen og kassér lagen. Rens kalkunen under koldt vand. Fyld et kar eller en gryde med vand og placer kalkunen heri i 15 minutter. Dup kalkunen tør med en køkkenrulle.

Tænd ovnen på 135 grader. Bind kalkunen op med en kødsnor.

Læg en rist over en bradepande og placer kalkunen derpå med brystet opad. Dæk hele bradepanden (også bunden) med stanniol.

Steg kalkunen i ovnen i 3 timer og 30 minutter (omkring 10 minutter per halve kilo) eller indtil den får en kernetemperatur på 75 grader.


Sprængt kalkun i æblecider-saltlage, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

Sådan binder du kalkun op med kødsnor

Snøren kan købes i alle supermarkeder. Læg kalkunen med brystet opad og halsen væk fra dig selv. Find midten af kødsnoren, læg den oven på halsen og før den henover lårene under vingerne og op til brystet. Sikr dig at snoren er stram og bind en knude sådan at lårene er presset sammen og brystet er hævet.

Anbefalede vine til sprængt kalkun


Mere om Fess Parker Winery

Husker du TV-serien om Davy Crockett? Om den amerikanske soldat, eventyrer og nybygger iført pelshue og lædertøj i kamp mod skurke og indianere? Crockett blev spillet af skuespilleren Fess Parker. Han skulle senere blive vinproducent, da først pelshue, gevær og skuespillerkarriere blev lagt på hylden.

Parker købte i 1989 den gård, der skulle blive til Fess Parker Winery & Vineyard. Området, som gården ligger i, er på alle måder langt fra Los Angeles’ og Hollywoods hurtige biler og neonlys. Her er landskabet som Californien var i gamle dage og nærmest et landskab, Davy Crockett ville have følt sig hjemme i. Bløde bakker og dale, enge, træer og vildt. Det var den natur, som lokkede Fess Parker til Californien, og det var her, han ville drive et kvægbrug. Derudover kunne lidt vinproduktion være et fint supplement.

Parkers drøm var først og fremmest at skabe en familieforretning, han kunne efterlade til kommende generationer. Sammen med sine børn plantede han derfor fem hektarer Riesling i 1989 – mest som et forsøg. Parkers søn, Eli, begyndte som Assistant Winemaker og efter tre års uddannelse tog han over. Eli Parker plantede flere vinstokke og begyndte et flerårigt projekt med at skabe et topmoderne vinhus og medfølgende Tasting Room. Samme Eli Parker er stadig involveret i forretningen, som dog nu drives af Tim Snider, Elis Parkers svoger. Så på den måde er forretningen stadig i familiens skød. I dag ville Fess Parker sikkert have været stolt over at se, hvordan satsningen har udviklet sig til et prisvindende vineri, der sælger vine over hele verden.

Læs meget mere om Fess Parker Winery de enkelte vine lige her.

Fess Parker Winery, vinhus, rødvin, vinproduktion

Hør historien her


Mere end bare vin

Fess Parker Winery er meget mere end en familievirksomhed. Gennem de sidste tre generationer har de dyrket vin i verdensklasse, og de er fuldt ud engageret i bæredygtig fremstilling. Siden 1980'erne har Fess Parker og hans familie opbygget en stærk portfølje af vine i Santa Barbara Countys skønne natur. Midt i den ikoniske vingård tilbyder Fess Parkers helt egen kro gæster verden over et luksuriøst ophold, hvor de kan slikke sol ved poolen i de varme sommermåneder eller putte sig foran pejsen i de kolde vintermåneder.

Fess Parker, vinhus, vinproduktion