Grenache

Grenache er uden skyggen af tvivl én af verdens mest elskede druer - ikke mindst på Den Iberiske Halvø. Men den vokser flere steder i verden og bliver bl.a. brugt i stor stil i fremragende GSM-blandinger.

Pris
Fadlagring
Serveringsforslag
Producent
Land
Område
Underområde
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Populære
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 42 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 2

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Hvad er Grenache?

    Grenache Noir, eller blot Grenache og Garnache i Spanien, er den mest brugte røde drue i hele verden. Den har vundet størst størst anerkendelse i franske Rhône, hvor vine fra eksempelvis Châteauneuf-du-Pape og forskellige Côtes du Rhône-vine er skabt på Grenache. Det er en hårdfør plante, der kan leve på meget lidt - den vokser faktisk bedst ved høje temperaturer i tør og gold jord. Den anvendes ofte i blandinger - ikke mindst i den populære GSM-blanding Grenache, Syrah og Mourvèdre.

  2. Hvor vokser Grenache?

    Garnacha spredte sig historisk til Rioja, Navarra og senere endnu længere til Frankrig, hvor den hedder Grenache eller Grenache Noir. Der bliver plantet enorme mængder af druen, også på Sicilien, hvor den hedder Granaccia og på Sardinien, hvor den hedder Cannonau. Til gengæld stjæler den sjældent rampelyset, men bliver brugt sammen med druer, der har mere farve og flere tanniner. Drikker du spansk, vil det tit være Tempranillo, men den bruges også en en stor del rosévine. Druen er let at passe i marken, og ikke mindst det faktum spiller også en rolle i druens store udbredelse. Man vil ofte finde Grenache sammen med Syrah og Mourvédre - en klassisk kombinationen, der oftest bare forkortes GSM.

  3. En overlever

    Da den frygtelige phylloxera ramte den iberiske halvø i 1800-tallet og næsten lagde vinproduktionen ned i Europa, var det faktisk en fordel for Garnacha. De oprindelige vinstokke blev nemlig ødelagt, men erstattet med den robuste Garnacha. Dermed var druen med at puste nyt liv i hele vinindustrien, og i dag vokser druen også i nye vinlande som Mexico, Israel og Kina. Med druens hårdføre karakter og dens fine modstandsdygtighed mod tørke, vind og varme bruges den ofte i Australien og Californien. Her er ofte temmelig varmt, hvilket bl.a. hjælper til at alkoholprocenten på vinene kan blive ret høj - over 15%.

  4. Det rigtige glas til Grenache?

    Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels Old World Syrah til din Grenache.