østers, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin
østers, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

To slags østers til nytårsaften

Østers er en af de retter, der virkelig deler vandene. Hos nogle er østers en ren og skær luksusspise, de kan få andre til at krumme tæer ved bare tanken. Heldigvis kan en let tilberedning af østers eller lidt trylleri med marinader, olier eller andre toppings få de delikate bløddyr til at smage så englene synger.

Der findes nemlig intet så festligt som østers, og til nytår vil et væld festglade danskere slupre den eksklusive delikatesse i sig. Prøv selv og imponer dine nytårsgæster med nogle gedigne østerskundskaber! Vi giver dig to opskrifter og guider dig til alt, du skal vide om det delikate bløddyr og hvilke bobler, der får det hele til at gå op i en højere enhed. Så er du klar til et brag af en fest! 

Tid: 30 min. |    Antal: 4-6 pers.    |    Sværhedsgrad: 2/10   

Tid: 30 min.

Antal: 4-6 pers.

Sværhedsgrad: 2/10


østers, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

Inden du går i gang

Typer af østers

Før du giver dig i kast med at svinge østerskniven, er der er par ting, du bør vide om østers. Der findes mange forskellige arter, som alle smager forskelligt alt efter, hvor de kommer fra. I Danmark finder du primært stillehavsøsters, som er den mest almindelige i Europa på grund af de fantastiske vækstbetingelser, man finder her. Den anden mest almindelige østerstype er limfjordsøstersen. Den ellers meget kødfulde mundfuld er noget mere sart i strukturen og vokser derfor lidt færre steder i Europa. I den danske Limfjord finder du allerflest af denne type østers, og det er derfor, vi kender den som limfjordsøsters.

Smag og størrelse

Østers smager også meget forskelligt alt efter hvilket farvand, de er vokset op i. Den cremede stillehavsøsters, Perle Blanches, er mild og relativt fattig på salt, derfor egner den sig fortræffeligt som begynderøsters, mens den flade limfjordsøsters smager noget mere pikant, er mindre salt og og en mindre cremet fornemmelse. Til gengæld er den kødfuld og med masser af smæk på styrken. Både den dybe stillehavsøsters og den flade limfjordsøsters kommer i flere størrelser, men skal du spise dem naturel, er det bedst at gå efter en østers, der vejer under 100 gram. Så sikrer du, at mundfulden ikke bliver for stor.

Sådan åbner du østers

Det kræver lidt træning at åbne østers. Men fortvivl ikke. For øvelse gør mester!

Inden du går i gang, skal du anskaffe dig en skarp østerskniv og et viskestykke til at holde muslingen på plads.

Start med at lægge østers på viskestykket med den flade side opad og at folde viskestykket henover. Så sikrer du både, at den ligger fladt, og at du ikke kommer til at skære dig. Find den spidse ende af østersen og lirk forsigtigt og vandret kniven ind mellem skallerne. Her finder du et lille hængsel, som østersen åbner og lukker sig med.

Så snart du har fået kniven ind, vipper du den lidt opad eller vrider forsigtigt for at åbne skallerne. Før nu forsigtigt kniven langs østersens øverste kant og skær lukkemusklen over. Læg gerne lidt kræfter i.

Skil nu skallerne fra hinanden og fjern væske og eventuelle rester fra skallerne. For at løsne østersen fra sin skal, fører du kniven forsigtigt ned under lukkemusklen og løsner den.

Husk at dufte til din østers, inden du serverer den. Hvis ikke den dufter friskt af havvand, skal den kasseres.

TIP: Har du svært ved at vælge østers, så få din lokale fiskehandler til at hjælpe dig. Han vil med garanti guide dig til hvilken slags, der passer bedst til din menu. Så er du klar til at imponere med østers i klassisk forstand eller den gratinerede, Østers Rockerfeller.

østers, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

Den klassiske

4-6 pers

Ingredienser

  • 24-36 østers
  • 3-4 citroner
  • Brød og smør

Sådan gør du

  • Læg en masse is op på et fad eller en stor tallerken og anret dine østers i egen skal ovenpå.
  • Skær citronerne i både og anret dem sammen med dine østers.
  • Dryp østerserne med citronsaft og server med lunt brød og smør.
  • TIP: Østers fungerer også fortræffeligt med hakket skalotte- eller rødløg, vineddike og dild.

Østers Rockerfeller

4-6 pers

Ingredienser

  • 24-36 østers
  • 6 spsk smør
  • 100 gram finthakket babyspinat
  • 1 mellemstort, finthakket løg
  • 1 bundt finthakket persille
  • 50 gram brødkrumme
  • Et par dråber tabascosauce
  • ½ tsk Herbsaint Sezerac eller Pernod
  • ½ tsk salt

Sådan gør du

  • Start med at smelte smørret i en pande.
  • Tilføj alle ingredienser undtagen østers og spiritus. Lad det simre under konstant omrøring i cirka 15 minutter til det hele falder sammen.
  • Tilføj spiritus og flamber. Smag til med salt og tabascodråber.
  • Tag saucen af varmen og lad den afkøle.
  • Åbn østers og placer dem i små tærteforme fyldt op med groft salt.
  • Fordel sauceblandingen på hver østers og gratiner dem i ovnen indtil de får en lysebrun farve. Server straks.

Vin til østers

Ingen østers uden champagne!

Helgar din luksusmenu med et godt glas mousserende vin. Så er aftenen sikret.

Til østers anbefaler vi en tør champagne, der med sin friskhed og rene syre passer perfekt til den sarte smag fra østers og friskheden fra citronen. Pas på med ikke at servere en vin, der overdynger smagen. Når det kommer til østers, bør du generelt holde dig fra den tunge og voldsomme vin, men server i stedet en tør champagne.

Foretrækker du en hvidvin, anbefaler vi en Sancerre. Den har en smule mere kraft i sig, men er stadig enormt frisk og har en tilpas mængde syre, der ville passe perfekt til Østers Rockerfeller.

østers, opskrift, fremgangsmåde, tilberedning, mad, vin

Anbefalede vine til østers