Champagne

Kun champagne er champagne
Der er en grund til, at fodboldspillere fejrer store sejre med champagne, at mennesker gerne vil ses med eksklusive og dyre flasker champagne på Instagram, og at vi hiver champagnen frem ved de helt store begivenheder i livet. Det er simpelthen toppen af poppen, når noget er eksklusivt eller skal fejres. Det er heller ikke den billigste luksus i verden, og derfor skal det selvfølgelig også være i orden, det vi drikker.

Champagne-distriktet har eneret
Champagne-distriktet ligger knap 150 km nordøst for Paris. Ca. 32.000 ha er udlagt til vinmarker, hvilket gør det til Frankrigs tredjestørste AOC-distrikt, kun overgået af Bordeaux og Côtes-du-Rhône. Området, der strækker sig over de fem departementer Marne, l’Aube, l’Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne, er Frankrigs nordligst beliggende vinområde.
Terrænet er relativt fladt, og kun enkelte steder møder man svage bakker op til 150 meters højde. Det er primært den kalk- og kridtholdige undergrund, der giver den karakteristiske og rene stil, man møder i de ca. 450 mio. flasker, der produceres årligt. Kalken hjælper med at holde på varmen, så druerne opnår den nødvendige modning.

I den Europæiske Union og i andre lande er navnet ’champagne’ varemærkebeskyttet. Det har det været siden den såkaldte Madrid-protokol fra 1891, som fik den betydning, at kun mousserende vine fra Champagne, og vine med betegnelsen AOC (Appellation d'origine contrôlée), må få æresbetegnelsen "champagne".
Champagne har meget naturligt også lagt navn til den originale fremstilling af mousserende vin – Méthode Champenoise – der dog siden er omdøbt til det kommercielt lidt mindre prangende navn, Méthode Traditionelle.

Vintage Champagne
Vintage Champagne er en champagne, der laves, når årets høst har været af ekstra god kvalitet. Producenten laver så en champagne udelukkende på druer fra dén enkelte årgang – også kaldet vintage inden for jargonen.
Nogle producenter, f.eks. Dom Perignon, laver udelukkende vintage champagne. Vintage champagne ligger oftest længere tid med sit bundfald inden decorgering. Dvs. den måde, som champagnen klares på. Nemlig ved fjerne kapslen, så bundfaldet - som ligger frosset under kapslen - skydes ud. Flaskehalsen med bundfald fryses, så når kapslen fjernes bliver bundfaldet skudt ud pga. trykket inde i flasken. Flasken bliver så fyldt op med vin og sukker. Herefter undergår vinen en andengæring i flasken og får hermed sine bobler.

Gode champagner, du absolut skal prøve

Champagne Deutz
Huset Deutz & Geldermann er grundlagt i 1838 i byen Aÿ i Champagne. Deutz har siden grundlæggelsen af "Syndicat des Grandes Marques de Champagne" i 1882 været et aktivt medlem af den eksklusive organisation bestående af de 20 bedste producenter i Champagne.

Deutz’ champagner produceres udelukkende af most fra første presning. Deutz nægter stolt at indføre masseproduktionsmetoder, og anser dem for uforenelige med det traditionelle håndværk, der er nødvendigt til fremstilling af store champagner.

Dom Perignon
Dom Perignon er måske den mest berømte champagne i verden. Navnet emmer simpelthen af stil, klasse, luksus – og måske en lille smule bling. Designet på både flaske og etiket er ikoniske og kendes af de fleste – også selvom man aldrig har været så heldig at smage på de fornemme dråber.

Dom Perignon får sit navn fra munken Dom Perignon, som i det 17. århundrede havde den beskedne ambition at ville producere verdens bedste vin. I den forbindelse er han samtidig kendt for at sige de berømte ord ’jeg drikker stjerner!’ om sin mousserende vin. Der var dog nok noget om det, for hans vine fandt vej til selveste Solkongens slot i Frankrig – større anerkendelse kunne man ikke få på det tidspunkt.

Moët & Chandon
Moët & Chandon er endnu ét af verdens mest kendte champagnehuse, og har været det i over 270 år.
Det var Jean-Remy Moët, grundlægger Claude Moëts barnebarn, som for alvor præsenterede verden for champagnen i slutningen af 1700-tallet.  Tidens spidser og kendisser som Marquise de Pompadour, den berygtede Talleyrand og endda Kejser Napoleon i egen høje person faldt for husets champagne.
Det er selvsagt svært at finde større navne til at anbefale sit produkt end Napoleon, og siden har Moët & Chandon da også nærmest været synonymt med kvalitet.
Champagne Lancelot Royer, Cuvee Reserve RR, Non Vintage
6 af 6 STJERNER af Mads Jordansen på www.winelab.dk
Duften er yderst elegant med toner af ferskner, grønne æbler, citrus og lime. Elegancen fortsætter i smagen, som har en flere minutter lang eftersmag med en let mineralitet i sin afslutning.
Deutz Demi Sec, Non Vintage
5 STJERNER i Ekstra Bladets store årlige test af mousserende vine
Meget vellavet champagne med en ren og imødekommende smag, der yderligere fremhæves af en velafbalanceret sødme. Man får automatisk lyst til et glas mere.
Deutz Brut Classic, 3/8  ltr. Non Vintage
18 POINTS
18/20 POINTS af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
Deutz Brut Classic, Non Vintage i karton
18/20 POINT af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
Krug, Grande Cuvee
Verdens bedst ratede champagne er en vildt smuk oplevelse og en genskabelse af grundlægger Joseph Krugs vision. Dyb, gylden farve i glasset med flotte, elegante bobler. En lige så forførende aroma,...
Deutz Rose, Non Vintage
17 POINTS
17,5/20 POINTS af Henrik Oldenburg i Oldenburgs Vinguide
Frisk lyserød med pink nuancer. Indsmigrende og vinøs duft af kirsebær, brombær, granatæbler og ribs. Smagen er kompleks og kraftfuld, men alligevel utrolig fin og nuanceret med inciterende nuancer...
Dom Perignon Naked 2010
Præcis, solid og samtidig tør med indtryk af tropisk frugt såsom ananas, ferskener og mango - for ikke at nævne brød- og tærtedej. Champagnen er levende, klar og med en flot tekstur.
2014 Deutz Brut, Vintage
Lys, gylden farve. I duften er der gule blommer, mirabeller, mineraler og lime. Smagen er sensuel og afrundet med en god længde samt en let cremet finish.
Champagne Dom Perignon Gift Box 2010
Dom Pérignon - det mest berømte champagnemærke, fremstillet af Moët & Chandon. Når du virkelig vil imponere.
Champagne P. Lancelot- Royer, Demi-Sec
Skøn, sprød og meget klassisk champagne - fordi, der ikke er grund til at lave om på det, der fungerer. Produceret ved håndkraft og med en snert af gule æbler og citronskal i sin forførende aroma....
Champagne Ruinart Rose
4 STJERNER i GASTRO
2009 Amour de Deutz, Blanc de Blancs
95 POINTS
95 points af Antonio Galloni på Vinous.com
I duften er der toner af blomster, citrus, hasselnødder, mandler og vanille. Smagen er fyldig, ren og meget præcis med lette undertoner af clementiner og citrus i eftersmagen. En meget stor Champagne!
2013 Deutz Blanc de Blancs, Vintage
Farven er lys gylden med et let grønligt skær. Duften har nuancer af frugt, mineraler, blomster og lemon, tilsat meget lette toner af krydderier. Smagen er sprød og elegant med lette toner af...
Champagne Dom Perignon Gift Box 2008
Dom Pérignon - det mest berømte champagnemærke, fremstillet af Moët & Chandon. Når du virkelig vil imponere.
Champagne Ruinart, Blanc de Blancs
91 POINTS
91 POINT i The Wine Spectator
Champagne på 100% Chardonnay - levende, frisk og intens!
2013 Deutz Rose, Vintage
92 POINTS
92 points af Antonio Galloni på Vinous.com
Gylden lakserød farve. Duft af frugt, engelske roser og krydderier. Smagen er kraftig uden at virke påtrængende, intens uden at virke dominerende - kort sagt en "ballerina i pelsfrakke".
Moet & Chandon, Brut Imperial
Rig, fyldig og levende! En smuk, lys og gylden champagne med grønne nuancer, en liflig duft af druer og lime. På tungen får man fin fylde, frisk frugt, florale noter og briochebrød inden en blød og...
Champagne Lancelot Royer, Grand Cru Cuvee des Chevaliers
18/20 POINT af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
En fin champagne med en duft af hasselnød, æble, brioche, pære, fersken og tørrede blomster. Smagen er bred og fyldig med en høj syre og lette toner af vanilje, kanel og brioche i eftersmagen.
Veuve Clicquot, Brut
Flot, gylden champagne, som imponerer med fine, små perler på tungen. Frisk, elegant og levende med præg af citron, sødmefulde æbler, lette krydderier, brioche, vanilje og kage.
Deutz Brut Classic, 6/1 ltr. Non Vintage
5 STJERNER af Mads Jordansen på www.winelab.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
Deutz Brut Classic, 1,5 ltr. Non Vintage
18 POINTS
18/20 POINTS af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
Krug, Grande Cuvee, 3/8  ltr.
Verdens bedst ratede champagne. Vild lukus, som sagtens kan stå i årevis og ældes med ynde.
Dom Ruinart Champagne, Rose, Vintage
Vild champagneoplevelse - fløjsblød og intens på samme tid.
2012 Hommage a William Deutz - La Cote Glacière, 3/4 ltr. Champagne Deutz Blanc de Noir
Lys, let gylden farve i glasset med små, kobberfarvede strejf. En aroma fuld af udtryk, der giver mindelser om den sydvendte skråning, druerne er vokset på. Her er blomster og varmende, fuldmodne...
Moet & Chandon, Nectar
Moet & Chandon Nectar er med et lille touch af sødme i smagen, som gør den oplagt til sødmefulde desserter og frugt - eller hvis du bare synes, at Brut Imperial er en anelse for tør.
2012 Deutz Brut, Vintage, 1.5 ltr.
Lys, gylden farve. I duften er der gule blommer, mirabeller, mineraler og lime. Smagen er sensuel og afrundet med en god længde samt en let cremet finish.
Moet & Chandon, Brut Rose
Den mere romantiske udgave af Moët & Chandons verdensberømte champagne. Levende, lys, frugtig og forførende med en aroma af vilde jordbær, hindbær, kirsebær og et lille hint af peber. Juicy og...
2012 Hommage a William Deutz - Meurtet, 3/4 ltr. Champagne Deutz Blanc de Noir
Med sine fine bobler og intense farve i glasset, lover det første, visuelle indtryk godt for det, der venter. Karakterfuld og harmonisk med en frugtig aroma af abrikoser og Bigarreau-kirsebær...
Moet Chandon Ice Impérial
Særligt produceret champagne skabt til at hælde over is. Præcis så elegant, frugtig og frisk som andre fra Moët & Chandon. En intens og frugtig aroma, hvor du finder tropisk frugt som mango og guava, ...
2013 Deutz Blanc de Blancs, 1,5 ltr.
90 POINTS
90 points af Antonio Galloni på Vinous.com
Farven er lys gylden med et let grønligt skær. Duften har nuancer af frugt, mineraler, blomster og lemon, tilsat meget lette toner af krydderier. Smagen er sprød og elegant med lette toner af...
Deutz Rose, 1,5 ltr. Non Vintage
91 POINTS
91 POINT i The Wine Spectator
Frisk lyserød med pink nuancer. Indsmigrende og vinøs duft af kirsebær, brombær, granatæbler og ribs. Smagen er kompleks og kraftfuld, men alligevel utrolig fin og nuanceret med inciterende nuancer...