Mousserende vin og gode bobler

Ingen drik er så tæt forbundet med fest og luksus som en flaske mousserende vin – især champagne. Det er næsten umuligt at forblive pessimist, når det siger ’POP!’ og proppen flyver ud i rummet. Vi har specialiseret os i at finde det bedste af det bedste inden for mousserende vin fra hele verden. Hos os finder du f.eks.:
Juvé y Camps - Spaniens dygtigste cavaproducent.
Champagne Deutz - et af verdens fineste champagnehuse.

Hvad er mousserende vin?
Mousserende vin er helt simpelt vin med bobler. Men hvad sker der egentlig? Jo, faktisk er det opløst kuldioxid, som holdes under et stabilt tryk i flasken. Det tryk forsvinder, når flasken åbnes – og skaber bobler.

Der er typisk tre måder, man laver mousserende vin på:

Champagnemetoden/ Methode Traditionelle
Her skabes boblerne i flasken. Vinen hældes på flaske sammen med gær og sukker. Gæren spiser sukkeret og skaber alkohol og kuldioxid. De kan ikke undslippe flasken, så de optages i vinen. Der vil være noget restgær, som man kan samle i flaskehalsen. Herefter kan man fryse vinen rundt om gæren i flaskehalsen, åbne flasken og is og gær forlader flasken. Flasken er nu en smule mere tom – og det tabte kan man erstatte med sukker. Hvor meget sukker afhænger af, om man vil lave extra dry-Brut, Dry-Sec, Semi-sweet-Demi-sec and Sweet/Doux. Vinen er nu færdig – den bliver ikke rigtig bedre med alderen, eftersom gæren er væk.

Charmat
Her skabes boblerne på tank. Vinen hældes på en tank, hvor sukker og gær tilsættes og sammen skaber boblerne. Når gæren har gjort sit arbejde færdigt, hældes vinen på flasker og gæren forbliver i tanken. Det er en meget lettere og ikke mindst billigere måde at lave mousserende vin, men giver heller ikke samme smagsnuancer. Boblerne er også en lille smule større og det egner sig godt til meget frugtige og friske mousserende vine.

Karbonisering
Her tilsætter man CO2. Det er den billigste metode, hvor der ikke vil være nogle smagsnuancer fra gæren. Boblerne er samtidig grovere. Den største fordel ved denne metode er den økonomiske.

Dansk mousserende vin
Danmark er ikke på de flestes radar, når snakken går på vin. Men faktisk sker der ting og sager, ikke mindst pga. klimaforandringerne. Og med vores forholdsvis kølige klima kan vi faktisk producere virkelig gode, hvide mousserende vine. Faktisk har EU i 2018 tildelt Danmark sit allerførste vinområde. DONS, hedder det, og er det nordligste i hele EU. Derudover er det Danmarks første appellation, ligesom kendte navne som Bordeaux, Champagne, La Rioja og Piemonte.

Jyske Skærsøgaard gør det fremragende og er uden tvivl Danmarks mest præmierede vingård. Skærsøgaards mousserende vine hedder faktisk ’DONS’ og har fået Danmarks første BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse). Det svarer til den franske AOC eller den italienske DOC. Kvaliteten holder altså, og det er bare med at komme i gang med at drikke dansk!

Se produkter her

Mousserende italienske vine
Italiens mousserende vine er ofte synonyme med prosecco, af nogle kaldet Italiens champagne. Her findes også virkelig mange fremragende eksempler, og du kan læse mere lige her (link). Der er dog meget mere at komme efter i støvlelandet. Det kunne f.eks. være asti, som mange allerede kender. Den sødmefulde mousserende vin med en forholdsvis lav alkoholprocent og produceret på Moscato Bianco-druen har været et hit til mange fester i årenes løb. Med sin sødmefulde karakter er den oplagt i selskab med desserter. En anden mulighed er lambrusco, som efter et kedeligt 80’er-renommé nu endelig har fået oprejsning. Det er som regel en mere tør og ikke mindst rød mousserende vin. Her vil oftest være præg af bær, men på ingen måde med astiens sødme. Franciacorta har slet ikke samme kendskabsgrad herhjemme, men produceres på samme måde som champagne og skal eftergæres i længere tid på flaske. Der må bruges Pinot Nero, Pinot Bianco og Chardonnay. Sødmen varierer, men typisk vil den være til den lidt mere tørre side.


Cava
I Spanien er kodeordet cava. Landet har en lang tradition for mousserende vine, lige siden midten af 1700-tallet, hvor Josep Raventós rejste til Champagne for at blive klogere. Spanierens familie havde produceret ikke-mousserende vin i Catalonien siden 1400-tallet, men det var efter besøget i Champagne, at han begyndte sine egne eksperimenter med lokale druer og på den traditionelle måde, man laver champagne på, Methode Traditionelle. Cava kan produceres overalt i Spanien, så længe produktionen overholder de regler, der gælder. Catalonien er dog stadig cavaens hjemstavn. Cava går ikke overraskende godt til rigtig meget spansk mad – ikke mindst fisk og skaldyr.

Midt i cavaens hjerte, finder man Juve Y Camps, vel nok Spaniens bedste cavahus. Find dem her
Deutz Brut Classic, Non Vintage i trækasse
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
Nitus Cava Brut Reserve
4 1/2 STJERNER af Søren Frank i Berlingske
Lys gylden farve. Duften er meget ren med masser af frisk frugt. Smagen er velafbalanceret med en tør eftersmag.
Nitus Cava Semi Secco
Sødmefyldt duft med meget diskrete toner af blomster og æbler. Smagen er behagelig lang med god balance mellem sødme og syre.
Deutz Demi Sec, Non Vintage
5 STJERNER i Ekstra Bladets store årlige test af mousserende vine
Meget vellavet champagne med en ren og imødekommende smag, der yderligere fremhæves af en velafbalanceret sødme. Man får automatisk lyst til et glas mere.
Cremant de Bourgogne, Blanc de Noirs
Duften har toner af gær og brød med en finish af citrus og lime. Smagen har en god og fyldig struktur samt en blød mousse, hvilket gør den meget imødekommende.
Prosecco Era Organic
Økologisk
Præsenterer sig selv med en flot mousse i glasset, som straks følges op af en skøn, frugtig og levende aroma af æbler, pærer og mandel. Samtidig behagelig tør og med god fylde. Helt perfekt til tapas ...
le Moulin Cremant
4 STJERNER af Søren Frank i Berlingske
Det er bobler af højeste kaliber og på et niveau, som vi kun har oplevet i Champagne-distriktet. Vi kunne sagtens kalde Le Moulin en ”champagne-dræber”, få 5 stjerner i vinavisen og insistere på, at...
Le Tre Caravelle Rose Demi Sec
En rosé spumante lavet på Sangiovese? Det skal smages. Det er ikke ofte man finder en mousserende Sangiovese herhjemme. Druerne bliver oftest brugt til de mange forskellige rødvine. Det fantastiske...
Champagne Lancelot Royer, Cuvee Reserve RR, Non Vintage
6 af 6 STJERNER af Mads Jordansen på www.winelab.dk
Duften er yderst elegant med toner af ferskner, grønne æbler, citrus og lime. Elegancen fortsætter i smagen, som har en flere minutter lang eftersmag med en let mineralitet i sin afslutning.
Cava Nectar Blanc Reserva Sweet
Sødmefuld cava med en cremet tekstur og små, fine bobler, som er karakteristiske for en lang og tålmodig lagring. En intens, fyldig og nuanceret aroma. Frugtige noter af blommer, kirsebær og mango...
2017 le Graimenous Cremant
Le Graimenous er forførende fra starten den rammer glasset med lækker tilgængelig frugt, der balanceres af en lækker sprød mousse. Fine bobler omfavner mundhulen, imens det pibler frem med nuancer af ...
Krug, Grande Cuvee
Verdens bedst ratede champagne er en vildt smuk oplevelse og en genskabelse af grundlægger Joseph Krugs vision. Dyb, gylden farve i glasset med flotte, elegante bobler. En lige så forførende aroma,...
Deutz Brut Classic, Non Vintage i karton
18/20 POINT af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
2007 Cuvee William Deutz Brut, Grand Cru
6 af 6 stjerner - UGENS BEDSTE VIN - af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
Forførende blød fylde, dejlig duft af pærer, søde æbler og modne blommer. Smagen er cremet, fed og meget aromatisk med stor elegance.
2008 Champagne Dom Perignon Naked
Dom Pérignon - det mest berømte champagnemærke, fremstillet af Moët & Chandon. Når du virkelig vil imponere.
Cremant de Bourgogne, Blanc de Noirs, 1,50  ltr.
Duften har toner af gær og brød med en finish af citrus og lime. Smagen har en god og fyldig struktur samt en blød mousse, hvilket gør den meget imødekommende.
Veuve Clicquot, Brut, 3/8  ltr.
Flot, gylden champagne, som imponerer med fine, små perler på tungen. Frisk, elegant og levende med præg af citron, sødmefulde æbler, lette krydderier, brioche, vanilje og kage.
Deutz Brut Classic, 3/8  ltr. Non Vintage
18 POINTS
18/20 POINTS af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
2015 Cava Gran Juve y Camps
5 stjerner på www.aov.dk
Let lys gul farve med en konstant mousse af små fine bobler. Duften har toner af pærer, safran, ristet brød, nødder og mineraler. Smagen er blød og elegant med en tør og meget vinøs eftersmag.
Asti Spumante
ANBEFALET af Malene Smidt-Hertz i Mad & Bolig
Frisk og charmerende duft og sødmefuld smag. Et særdeles indbydende glas mousserende vin.
2016 Cava Reserva De La Familia, Brut Nature
Økologisk
Forrygende cava. Den er tør, men slet ikke snerpende, da perlerne føles nærmest cremede og smyger sig rundt i hele munden.
Nitus Cava Brut Rose
Duften har lette noter af hindbær og jordbær tilsat en diskret brødagtig karakter. Smagen er tør og sprød med medium syre.
Cava Juve y Camps Pinot Noir Rose Brut
4 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
Duften har tydelige toner af blomster, hindbær, jordbær og grapefrugt. Smagen har en god friskhed, der smelter smukt sammen med vinens fylde og intensitet.
Moet & Chandon, Brut Imperial
Rig, fyldig og levende! En smuk, lys og gylden champagne med grønne nuancer, en liflig duft af druer og lime. På tungen får man fin fylde, frisk frugt, florale noter og briochebrød inden en blød og...
Cremant d´Alsace
4 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet
Flot, tør stil med lette toner i duften af lime og friske blomster.
Moet Chandon Ice Impérial
Særligt produceret champagne skabt til at hælde over is. Præcis så elegant, frugtig og frisk som andre fra Moët & Chandon. En intens og frugtig aroma, hvor du finder tropisk frugt som mango og guava, ...
Brut de Charvis Blanc
Brut de Charvis er den type af bobler, man bør have på køl til en hver lejlighed, uden det bliver en alt for bekostelig affære. Duften er meget charmerende med tydelige fornemmelser af gule æbler og...
2011 Deutz Blanc de Blancs, Vintage
6 af 6 stjerner på Houlbergs Vinblog
Farven er lys gylden med et let grønligt skær. Duften har nuancer af frugt, mineraler, blomster og lemon, tilsat meget lette toner af krydderier. Smagen er sprød og elegant med lette toner af...
Deutz Rosé Sakura, Non Vintage
5 STJERNER - 94 POINT af Morten Bundgaard i Jyllands-Posten
Festlig, frisk og fin lyserød champagne. Lækker duft af kirsebær, brombær, granatæbler og ribs med fyldige noter af friske jordbær og stikkelsbær. Elegant eftersmag med masser af frugt.
le Clos des Demoiselles
91 POINTS
91 POINT af Peter Winding på www.vinbladet.dk
Ultra-lækker Crémant de Limoux af højeste kaliber. Lys gylden i farven. Duften har kant og friskhed med nuancer af friske grønne æbler, lime, hvide blomster, akacie og toast. Delikate perler fylder...
Deutz Brut Classic, 1,5 ltr. Non Vintage
18 POINTS
18/20 POINTS af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
Flot gylden farve med et grønt skær. Frisk og blomsteragtig duft med mandelaroma. Ren og rig smag, smuk fylde, krop, finesse og cremet smag. Ekstremt elegant finish, som fuldendes af en let perlen.
La Rose no 7
Frugtig, let og perlende! Herlig sydfransk sommerstemning i en smuk, orange-pink rosé, som området er kendt for. Livlig og forholdsvis tør og med let blomsteragtige noter.
Champagne Lancelot Royer, Grand Cru Cuvee des Chevaliers
18/20 POINT af Henrik Oldenburg på www.forlaget-smag.dk
En fin champagne med en duft af hasselnød, æble, brioche, pære, fersken og tørrede blomster. Smagen er bred og fyldig med en høj syre og lette toner af vanilje, kanel og brioche i eftersmagen.
Veuve Clicquot, Brut
Flot, gylden champagne, som imponerer med fine, små perler på tungen. Frisk, elegant og levende med præg af citron, sødmefulde æbler, lette krydderier, brioche, vanilje og kage.
2016 Cava Juve y Camps Reserva, 3/8 ltr.
Strågylden vin med god mousse. Indbydende og elegant frugtig duft og smag af mandler og hyben.