Bemærk! Tour de France i Danmark kan forsinke leveringstiden på dine varer, bestil derfor dine varer hurtigst muligt

Vinho Verde

Når vejret bliver varmere, og du slentrer ind i vinbutik og instinktivt griber efter en høj, tynd flaske, forseglet med en skruetåg i håbet om en let, boblende og sprøde hvidvin, kan det sagtens være Vinho Verde. Allerede de gamle romere skrev om vinstokke mellem floderne Minho og Douro, og den første vingård, man kender til i området er helt tilbage fra 870. Portugiserne drak selv langt det meste af vinene, selvom de allerede fra 1100-tallet blev eksporteret til Tyskland, Flandern og England.

Pris
0
Serveringsforslag
0
Årgang
0
Alkohol
0
Druesammensætning
0
Anmeldelser
0
Lagerstatus
0
Nulstil alle filtre
Vis:
af 11 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144

En sommerlig favorit

På en sommereftermiddag, hvor solen står højt på terrassen, er det virkelig en noget nær perfekt vin. Prøv at gemme Riesling, Chardonnay eller Sauvignon Blanc væk og overraske ved den næste grillaften ved at servere Vinho Verde. Og fortæl dem så lidt om, hvad de skal smage, mens du fylder deres glas med vinen.


Hvad er Vinho Verde?

Vinhos Verde er lette og friske vine, ofte svagt mousserende. Hvid Vinho Verde er meget frisk på grund af dens naturlige syre, med en aroma af frugt og blomster, der afhænger af druesorten. De er ikke så stærke, omkring 8,5 til 11 % alkohol, og laves på de lokale druesorter Loureiro, Arinto, Trajadura, Avesso og Azal. Vinho Alvarinho er lavet af Alvarinho-druen fra Monção og Melgaço. Den har typisk mere alkohol og lidt mere præg af moden, tropisk frugt. De røde er dybrøde, tanniske og er for det meste lavet på druerne Vinhão, Borraçal og Amaral. Roséerne er meget friske og frugtige, og som regel lavet på druerne Espadeiro og Padeiro.


I de frodige, grønne, bølgende bakker i det nordlige Portugal, oversået med de orange hustage af små familiehusholdninger, ligger regionen, hvor Vinho Verde produceres.


Portugisisk vin

For mange er portugisisk vin stadig forholdsvis ukendt land. Sådan har det dog ikke altid været, for i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne var portugisisk vin faktisk noget af det, vi drak mest af herhjemme. Det havde nemlig den store kvalitet, at det var billigt.

Det betyder dog ikke, at landet i dag nyder samme agtelse og kendskabsgrad herhjemme som vinene fra Frankrig, Italien og Spanien. Jovist, de fleste af os har dukket portugisisk portvin, men portugisisk rød- og hvidvin fylder stadig ikke meget på hylderne og i vinkældrene rundt omkring. Det alene gør vinlandet spændende at kaste sig ud i. Læg dertil at vinene i høj grad bliver produceret på lokale druetyper, og at Portugal er det land i verden med næstflest oprindelige druetyper.


Den portugisiske Vinho Verde har mange i virkeligheden nok også stiftet bekendtskab med, hvis man på sommerferien er blevet stukket en iskold, portugisisk hvidvin i hånden. Den ’grønne’ vin skal drikkes ung, mens den er frisk og sprød med en fin syre, mineralitet og smag og aroma af stikkelsbær, blomster, honning, citron og grapefrugt . Vinho verde stammer fra Minho-regionen i det nordlige Portugal, hvor klimaet kan minde lidt om det norditalienske. Druerne er ofte Alvarinho (Albariño) eller Loureiro, Azal, Arinto eller Trajadura.


Den grønne vin

Vinho Verde betyder bogstaveligt talt "grøn vin" på portugisisk. Den stammer fra den historiske Minho-provins i den nordlige del af landet. Den moderne 'Vinho Verde'-region, der oprindeligt blev udpeget i 1908, omfatter den gamle Minho-provins plus områder, der støder op mod syd. I 1976 blev den gamle provins opløst. Reglerne, der kontrollerer produktionen, blev stort set fastsat i 1926, med anerkendelse som en Denominação de Origem Controlada (DOC) i 1984. DOC overvåges af Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes. I øjeblikket er der plantet næsten 21.000 hektar vinmarker, hvilket udgør 9% af det samlede antal i Portugal. Vinho Verde-vinregionen er begunstiget med unikke mikroklimaer, men er generelt domineret af jord rig på granit. Det begynder lige under den portugisisk-spanske grænse og strækker sig helt til Atlanterhavet, hvor den mødes med byen Porto, hvor portvin kommer fra. Regionen er ret våd og regnfuld, hvilket bidrager til den grønne vegetation. Regionen er karakteriseret ved dens mange små avlere. Mange af disse avlere plejede at gro deres vinstokke højt fra jorden, op ad træer, hegn og endda telefonstænger, så de kunne dyrke grøntsagsafgrøder under vinstokke, som deres familier kan bruge som fødekilde.


Betydningen af "grøn vin" skal forstås som "ung vin" - vin, som frigives allerede tre til seks måneder efter druerne er høstet. Vinho Verde kan også være en mousserende, late harvest - eller endda brandy. Spørger man mange mennesker i regionen på, vil mange dog også svare, at navnet kommer fra de grønne omgivelser, Vinho Verde laves i.


Vinho Verde er en fantastisk madvin

Overalt i Portugal spiser man fisk og skaldyr. Hvid Vinho Verde har et højt syreindhold, hvilket gør den ideel til at kombinere med alle former for fisk og skaldyr. Svinekød og kartoffelretter er også ret almindelige tilbehør til Vinho Verde i Portugal.